Domů     Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
18.1.2021

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá realitě. Solíme moc. Často je to i nechtěně, protože si neuvědomujeme, kolik skryté soli sníme s průmyslově vyráběnými potravinami, dokonce i těmi sladkými.

Sůl není tak špatná jako její pověst: Naopak, tělo ji nutně potřebuje. Problém je v tom, že si ji žádá v množství nižší, než mu dodáváme. Ve velkých dávkách se pak její pozitivní působení převáží ve škodlivé.

Sůl prospívá

Skutečně: Dvě základní složky soli – sodík a chlór – hrají důležitou roli při správném hospodaření s tekutinami v těle. Pomáhají totiž udržovat vodu v tkáních a brání tak dehydrataci. Tahle vlastnost soli je obecně dobře známá.

Méně se už mezi laiky ví, že oba prvky jsou kromě toho důležité pro aktivitu a napětí svalů a také pro vedení nervových impulzů. Pokud by se mozku nedostávalo soli, pak se to projeví duševní zmatenosti a dezorientací. Denní dávku soli zkrátka potřebujeme. Ovšem v množství sotva třetinovém oproti tomu, které v průměru skutečně sníme.

Kolik je akorát?

Doporučení odborníků: Pohybuje se kolem 5 g denně s mírnými odchylkami podle názorů expertů, takže v normě je jídelníček od zhruba 3,8 g (USA) až po 6 g (Německo) soli denně.

Reálné množství: Statisticky vzato sníme denně až 16 g soli, což už je trojnásobek vhodného množství, pokud budeme vycházet z doporučení tuzemských odborníků konzumovat 5 g soli denně.

Škodí nedostatek i nadbytek

Výzkumy ukázaly, že zažitá představa, podle níž je zdravotním problémem jen příliš vysoká konzumace soli, zřejmě neodpovídá skutečnosti. Škodlivé mohou být oba extrémy. Zdraví neprospívá zříct se soli úplně nebo jí jíst méně než doporučené množství.

Dlouhodobými výzkumy se zjistilo, že se při extrémně neslané dietě zkracují životní vyhlídky oproti běžně se stravujícím lidem. Ukázalo se, že dokonce i pro lidi se srdečním onemocněním je překvapivě větším problémem výrazné omezení soli.

Ve srovnání s kardiaky dodržujícími normální jídelníček jsou ti, kteří jedí soli extrémně málo, v mnohem větším ohrožení, že u nich dojde k selhání srdce nebo ke komplikacím, které si vyžádají hospitalizaci.

Paradox s krevním tlakem

Sůl se svou schopností vázat vodu samozřejmě zvyšuje i objem krve. Tento vliv se ale v poslední době považuje za méně výrazný, než se soudilo kdysi. Nadbytek soli sice vede k vzestupu tlaku krve, ale jen mírně, a s omezením soli se tlak jen nepatrně snižuje.

Snížení je navíc jen krátkodobé. Pokud budete delší dobu doržovat neslanou dietu, povede to paradoxně zase ke nárůstu krevního tlaku. Je to tím, že ledviny a s nimi i nadledviny reagují na nedostatek soli zvýšenou produkcí určitých hormonů.

Ty zvyšují krevní tlak a poškozují srdce a cévy. Riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice tak nepředstavuje nejen příliš vysoká konzumace soli, ale i její nedostatek na jídelníčku.

Ve stáří je sůl důležitá

Schopnost soli udržovat v tkáních vodu dostává ve vyšším věku nový význam. Staří lidé velmi často trpí dehydratací. Zatímco u malých dětí tvoří voda 82 % tělesné váhy, u dospělých už je to méně a ve vysokém věku tento podíl klesá k 50 %, což je velmi málo.

Dieta s omezením soli doporučovaná při vysokém krevním tlaku tak může stav ještě zhoršit. Pak klesá objem krve a tím i zásobování důležitých orgánů kyslíkem a živinami, mezi nimi mozku.

Nedostatek vody a soli kromě toho komplikuje důležité tělesné pochody, což se odáží výrazněji opět na fungování nervové soustavy. Objevuje se zmatenost, apatie, poruchy vědomí i křeče.

Bohužel u starých lidí jde nezřídka o chronický nedostatek tekutin a pak se může stát, že je zmatenost a dezorientace mylně přičítána demenci. Přitom vlastní příčinou je nedostatečná žízeň a zapomnětlivost.

Roli mohou hrát i určité léky, které podporují močení a tím ztráty vody i sodíku.

Když je soli příliš

Při opačném extrému, kdy konzumujeme soli nadméru, přestávají „stíhat“ ledviny, které mají za úkol vylučovat nadbytečný sodík. V tom případě si nejspíš všimnete toho, že vám otékají nohy, protože sůl udržuje vodu v tkáních.

Zhoršovat se může také stav kůže, která ztrácí elasticitu a pevnost a předčasně stárne. Tím následky plynoucí ze zvýšeného příjmu soli nekončí, mohou se projevit i další zdravotní komplikace jako astma, rakovina žaludku, obezita, ledvinové kameny a osteoporóza.

Rizika nejsou pro všechny stejná, odhaduje se, že asi 20 až 30 % populace je zatíženo vrozenou zvýšenou citlivostí na sůl.

Pokud člověk s tímto vrozeným zatížení současně trpí onemocněním srdce nebo cév, má na jeho stav konzumace soli značný vliv a neslaná dieta skutečně pomáhá potíže omezovat.

Zhoršuje se i imunita

Vliv nadbytku soli na zdraví může být ještě širší, než se dosud zdálo. Vědci vyšetřením pomocí magnetické rezonance zjistili, že se nezanedbatelná část přebytku sodíku ukládá v podkoží nebo ve svalech.

Zda to má nějaké důsledky na zdraví u lidí zatím není jasné, zato veterinární výzkumy ukazují, že tato úložiště představují zátěž pro imunitní systém a tím snižují obranyschopnost organismu.

Roste nadváha

Výrazně slaná chuť je návyková a podporuje apetit, takže toho sníme více, než kdyby stejné jídlo bylo málo slané. Je to tím problematičtější, že se často jedná o pochoutky současně tučné. Extrémně slaná chuť kromě toho mnohdy vyvolává ještě touhu po sladkém. Proto konzumace nadměrně solených potravin snadno vede k nadváze.

Solit jen doma

Nadměrně slané stravě a jejím nepříjemným následkům se lze naštěstí lehce vyhnout. Stačí se vrátit k domácí stravě. Za přesolování totiž zřídka může domácí kuchyně, ale naopak průmyslově vyráběné potraviny.

Ty dodávají asi 80 % z oné nepřiměřeně vysoké dávky soli, kterou denně zkonzumujeme. Bohužel z velké části se na tom podílí běžné pečivo, chléb, housky a rohlíky.

I když sůl v netvoří tak velké procento jako třeba v brambůrkách, oproti nim se bez pečiva neobejdeme a jíme ho denně.

Pokud si tak dáte dva slané rohlíky s tvrdým sýrem nebo trvanlivým salámem, můžete se už tímto jídlem dostat na hranici doporučené denní dávky soli.

Nejen uzeniny

Ne vždy prozradí vysoké množství soli v potravině právě její slaná chuť. Může se týkat potravin i chuťově sladkých, jako například cornflakes nebo průmyslově vyráběných sušenek a bábovek.

Právě na obsah soli v těchto potravinách se zaměřil letošní test iniciativy Vím, co jím. Zkoumal vybrané výrobky mezi mraženými potravinami, instantní pokrmy z brambor, uzeninami, lahůdkami, sýry, pečivem, cereáliemi a sladkými potravinami.

Výsledky testu označila iniciativa za velmi znepokojivé. U více než poloviny testovaných potravin zjistili vysoký obsah soli, naopak nízký jen ve čtyřech případech. Výjimkou nebyly ani potraviny, kde už jediná porce pokryla denní dávku soli. Platí to zejména o hotových jídlech, mražených potravinách a lahůdkách.

Sušenky mohou překvapivě obsahovat tolik soli jako stejné množství bramborových lupínků.

Jak se bránit?

Největším zdrojem skryté soli, tedy té, kterou přijímáme buď dlouhodobě v menších dávkách, nebo je překryta výslednou sladkou chutí, je pečivo (běžné, extrudované i celozrnné) a sladké potraviny.

U těch je třeba důsledněji vybírat a dávat přednost čerstvě pečeným před trvanlivými výrobky. Stále ještě platí, že sůl je nejen ochucovalo, ale také konzervační prostředek.

Nejlepší obranou pro nadměrnému přijmu soli z kupovaných pekařských výrobků je samozřejmě nahradit je domácím pečivem, přinejmenším sladkým. U slaného pečiva se lze aspoň vyhýbat druhům viditelně posypaným hrubou solí na povrchu.

Co vypadá lákavě, je chuťově zbytečné, pečivo je i tak výrazně solené. U ostatních potravin se vyplatí číst etikety a zjistit si, jak vysoký je obsah soli.

Malé záměny s velkým efektem

Dušená šunka orientačně obsahuje jen polovinu soli než šunka uzená.

V přírodním sýru bývá jen asi čtvrtina soli ve srovnání s tvrdými sýry.

Rozdíly jsou ale i v mezi druhy tvrdého sýra, např camembert obsahuje poloviční množství soli než gorgonzola.

Velmi malé množství soli je v mozzarelle, typově podobná feta je cca 5x slanější.

Maso místo uzenin: Tence nakrájeným pečeným masem můžete nahradit uzeniny jako oblohu pečiva.

Vařit bez soli: Ale jak?

Od lékařů dostanete všeobecné doporučení používat k ochucení raději bylinky. Jenže bude to stačit, aby jídlo nebylo fádní? Vyzkoušejte následující tipy, které pomohou zvýraznit chuť jídla.

Vhodnější je maso dusit, zachová si více svého přirozeného aroma než při pečení. Můžete vyzkoušet také fólii pro tepelnou přípravu masa, i ta pomůže udržet vůni.

Důležitým nositelem chutí a vůní jsou tuky. Nezvyšujte jejich množství, spíše je přidávejte až před dokončením pokrmu, pak se aroma rozvine nejsilněji.

Z koření podtrhuje nejintenzivněji aroma masa bobkový list a jalovec.

Mezi čerstvými bylinkami je nedostižnou jedničkou libeček, proto se mu také říkává „zelené maggi“. Můžete jím kořenit hotové pokrmy nebo ho přidávat před úpravou, kdy výtečně zvýrazní pečené masové rolády, sekanou nebo karbanátky.

Jaké bylinky na…

…dresink: Výtečně se hodí především bazalka, pažitka, kopr, medvědí česnek a řeřicha. Bylinky těsně před podávání nakrájejte a trochu podrťte, tím se uvolní nejvíce aromat.

…ryby: Sníženou dávku soli překryje kopr nebo čerstvé lístky šalvěje. Použít se dá i suché koření, především pikantní druhy jako chilli a pepř zvýrazňují přirozenou chuť a vůni ryby.

…brambory: Na pečené a smažené brambory je vynikající rozmarýn. Pokud děláte bramborovou kaši, vmíchejte do ní trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

…smetanové omáčky: Chutnají skvěle též s čerstvým muškátovým oříškem, ale můžete je připravit také s kari, jen je nutné koupit směs bez přidané soli.

…polévky: Vynikajícího výsledku dosáhnete za použití libečku, ale hodí se i medvědí česnek, řeřicha a pažitka.

Může to být jako bloček extra

2 domácí kořenící směsi

Jemná

6 lžic sušeného libečku

1,5 lžičky mleté sušené hlízy celeru

3 lžičky sušené petrželky

½ lžičky mletého muškátu

1,5 lžíčky sušené cibule

3 lžičky majoránky

špetka cukru

Pikantní

3 lžicky koprového semene

3 lžičky sušeného tymiánu

½ lžičky mletého zázvoru

½ lžičky mletého rozmarýnu

½ lžičky mletého mletého sušeného česneku

1,5 lžičky sušené majoránky

špetka cukru

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
19.8.2025
Strava ženy by z pohledu tradiční čínské medicíny měla být jiná než u muže. Pro dobré zdraví by se také měla odlišovat v různých fázích života. Jiná bude v těhotenství, při kojení či v období klimakteria. Optimální výživou zharmonizujeme organismus, budeme se cítit dobře a předejdeme zdravotním problémům, případně podpoříme jejich léčbu. Podstatou ženy je z pohledu TČM Yin – krev, výživa, u
4.8.2025
Také se na podzim zásobujete medem? Pak se vám jistě hodí pár rad, jaký koupit a na co dát pozor. Traduje se, že nejlepší je, když nakoupíte přímo od včelaře. Samozřejmě to nemusí platit vždy. Takže je dobré se ptát na zkušenosti známých nebo si přečíst na internetu recenze. Pokud žádného zatím neznáte, zkuste se podívat na web najdisivcelare.cz, kde si vyberete určitě. Med většinou bývá kvalitně
31.7.2025
Česká republika je nesmírně bohatá na rozmanité a rozsáhlé zdroje minerálních. A nemusíme za nimi nutně jezdit do lázní. Přírodní minerální prameny se pro své blahodárné účinky na lidské zdraví využívaly od nepaměti. V období starověkého Řecka sloužily k léčbě nejrůznějších chorob a už z té doby také pochází omezení doby terapie na 21 dní. V naší zemi máme velké množství léčebných pramenů a
24.7.2025
Určité živiny se pouze z rostlinných potravin zkrátka doplnit nedají. Pokud se přesto pro veganství vy nebo někdo z vašich blízkých rozhodnete, pak je důležité vědět, jak tento nedostatek nahradit, aby nestrádal mozek. Zájem o veganský styl stravování rok od roku narůstá, což je trend z hlediska zdraví spíše pozitivní. Stravování bez masa, mléčných výrobků a vajec prokazatelně snižuje hladinu c
16.7.2025
Játra působí v našem těle jako čistička a zvládají toho opravdu mnoho. Obměna toho, čím je denně krmíme, jim odlehčí a podpoří nebo znovu nastartuje jejich správné fungování. Například v ajurvédské a čínské medicíně se zdraví jater věnovali několik tisíciletí a tvrdí, že lékař, který ví, jak harmonizovat játra, umí vyléčit stovky nemocí. Protože jsou jediným orgánem v těle, který se dokáže sám re
reklama
Šikovné tipy
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
iluxus.cz
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
Když se celý resort Reiters Reserve v Bad Tatzmannsdorfu v Jižním Burgenlandu zahalí do zlatých podzimních barev, začíná možná nejkrásnější golfové období roku. Pozoruhodná osmnáctka, k tomu příjemná
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
nasehvezdy.cz
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
Je tomu pár měsíců, co hvězda seriálu Ulice Aneta Krejčíková (34) oznámila, že už netvoří pár s otcem svých dvou dětí, tělocvikářem a fitness trenérem Ondřejem Rančákem (39). Povídá se, že ale sama
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
enigmaplus.cz
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
Osud jedné neznámé dívky se stal záhadou, která je i po desetiletích zahalená rouškou tajemství. Tělo nalezené u dálnice v Nizozemsku nebylo nikdy identifikováno. Co se stalo mladé dívce, kterou někdo
Kuskus a jeho chutě
tisicereceptu.cz
Kuskus a jeho chutě
Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se použ
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
historyplus.cz
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
Více slávy – to je význam jména Venceslav, z něhož se později zrodil Václav. V české historii přitom byla celá řada mužů, která svému jménu skutečně dostála a zajistila mu slávu. Jméno Václav dobrých pět staletí hrdě nosili Přemyslovci i Lucemburkové, a dokonce jeden habsburský arcivévoda. Dodnes se jedná o jedno z nejpoužívanějších jmen u
Nechci chlapa, který nedrží slovo
skutecnepribehy.cz
Nechci chlapa, který nedrží slovo
S Janem jsme se seznámili v práci. Často jsme spolupracovali, takže se nikdo nedivil, když mezi námi přeskočila jiskra. Když se mi vyznal ze svých citů s prosbou, jestli s ním chci chodit, odpověděla jsem: „Ano, ale pokud nám to vydrží pět let, požádáš mě o ruku,“ řekla jsem a on se na mě nechápavě podíval. Oběma nám totiž táhlo na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pikantní cuketový salát
nejsemsama.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou pro tuhle chuťovku malé cukety. Ingredience na 4 sklenice: ● 2 kg cuket ● 2 chilli papričky ● 1 česnek Na nálev: ● 1 l vody ● 200 ml vinného octa ● 1 Deko ● 10 kuliček pepře ● 10 kuliček nového koření ● 3 lžíce cukru ● sůl Postup: Umyté cukety a oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Papričky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše postupně naskládáme do vymytých sklenic. Vodu smícháme
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
epochalnisvet.cz
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
Když je ze země cítit vláha a nohy se začnou jemně bořit do mokré půdy, nastává chvíle, kdy do života vchází slovanská bohyně Mokoš. A tak se připravte zapustit kořeny, protože Mokoš přináší dary samotné matky Země. Staroslovanská bohyně Mokoš je vládkyní přírody, úrody, léčení a plodnosti země. Jak už její jméno napovídá, vychází
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
epochaplus.cz
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
Vědci se již mnoho let zabývají zkoumáním života hyen a nacházejí u nich mnoho vlastností společných s člověkem. Jejich inteligence i sociální život se vyvíjely podobně jako u primátů a jak ukázaly vědecké pokusy, hyeny jsou v některých případech dokonce ještě chytřejší. Vědce překvapila i hyení vychytralost. Při získávání odměny ve formě potravy nejen spolupracují,
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
21stoleti.cz
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
V posledních letech si výzkumníci všímají stále rostoucí hrozby panzootik, tedy chorob, které jsou schopné přeskakovat mezi různými biologickými druhy. Jedním z nejvýraznějších příkladů je v tomto ohl