Domů     Není maso jako maso
Není maso jako maso
5.1.2021

A pro maso na grilování to platí obzvlášť. Pokud se vám posledně moc nedařilo, možná jste někde udělali chybu. Je čas to napravit.

Zdá se to jednoduché. Koupíme nějaké maso, nakrájíme na požadované porce a dáme na mřížku opékat. Jenže výsledkem je nezřídka podrážka, která nechutná ani vám.

Kvalita je základ

Chcete-li kvalitní a správně vyzrálé maso, pak je lepší nakupovat přímo v řeznictví. Zejména si musíte dát pozor při nákupu hovězího. Aby totiž nezůstalo po úpravě tuhé, je potřeba je nechat vyzrát. A jak to poznáte?

Po zatlačení prstu do svaloviny vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Bohužel vyzrálé hovězí dnes málokde seženete. Po porážce většinou putuje hned k prodejci, protože dozráváním ztrácí na váze a výrobci z něj mají menší zisk.

Maso na grilování by mělo být prorostlé tukem, který tvoří tzv. mramorování. To zajistí, že nebude po úpravě suché, ale krásně šťavnaté, křehké a s intenzivní chutí.

Doma je pak skladujte v chladničce, červené maso při teplotě maximálně do 7 °C, drůbeží pak do 4 °C.

Mrazit, či nikoliv?

Chcete-li dosáhnout chuťově dokonalého výsledku, rozhodně kupte maso chlazené a pokud možno je ihned spotřebujte. Zmrazování není zrovna ideální. Zmrazením totiž dochází k vytvoření velkých krystalů, které potrhají svalová vlákna.

Následkem toho se po rozmrazení uvolní šťáva, takže bude maso po tepelné úpravě suché. Pokud už musíte zmrazené maso použít, například proto, že nemáte řezníka právě při ruce, rozmrazujte je v ledničce, nikdy v mikrovlnné troubě nebo při pokojové teplotě.

Během rozmrazování při pokojové teplotě dochází ke zvýšení teploty v okrajových částech masa, zatímco střed je stále zmrzlý. Pokojová teplota je navíc ideální k množení nežádoucích mikroorganismů.

Příprava

Velice důležité je vyndat maso z lednice alespoň dvě hodiny před grilováním. Pokud totiž dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne. Pozornost věnujte také porcování masa. Zvláště u steaků je důležité nakrájet maso na přiměřeně široké kousky. Doporučovaná šířka u hovězího je 3 cm a u vepřového 2 cm, stejně tak u kuřete.

Marináda

Délka marinování záleží na mase. Kuřecímu stačí opravdu krátký čas – už cca po hodině v marinádě je maso připraveno ke grilování. Vepřové maso vyžaduje delší čas. Doporučená doba je 2, maximálně však 12 hodin. Hovězí a telecí maso marinujte až 24 hodin.

Před umístěním na gril nechte maso okapat a znovu potírejte, až se na grilu zatáhne. Při přípravě marinády myslete na to, že méně je někdy více – zejména solí šetřete.

Opravdu záležet si však dejte na výběru kvalitního oleje a nebojte se používat různé kombinace bylinek – na grilování je výborný rozmarýn, šalvěj, tymián, oregano, bazalka, paprika, muškátový oříšek a také chilli.

Pokud si netroufáte marinádu na poprvé udělat, kupte hotovou. Alespoň zjistíte, co jak působí, a pak už se bez rozpaků pustíte do výroby té své jedinečné.

Které maso vybrat?

Záleží na vaší chuti. Na gril se hodí téměř všechna masa. Důležité je dát si při výběru záležet na konkrétním typu a zejména kvalitě. Jak tedy na jednotlivé druhy?

Asi tabulka

Hovězí

Z hovězího masa se na grilování hodí hovězí svíčková, roštěnec, žebírka nebo ořech. Zkusit můžete také méně tradiční pupek.

Malý steakový slovníček

Rib Eye neboli Entrecote je označení pro steaky vykrojené ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty delikátní. Jedná se o nejměkčí část hovězího po svíčkové.

Rump steak z horní části kýty květové špičky je libovější, ale méně křehký kus masa.

Flank steak je jemňoučké maso ze spodní části pupku, charakteristické svou vyzrálou chutí.

Hanger steak, po česku „veverku“, seženete na řeznických pultech jen výjimečně. Jedná se o svalový úpon bránice. Za delikatesu to považují zejména Francouzi.

Tento řeznický kousek je typický svou silnou chutí hovězího masa s tendencí k houževnatosti, peče se krátce na grilu nebo rozpálené pánvi.

Kuřecí

Na gril se vyplatí koupit rovnou celé kuře. Drůbež se totiž rychle vysušuje, a je proto lepší s kůží. Nejčastěji se připravují kuřecí prsa, někdo zase nedá dopustit na kuřecí stehna a křidýlka.

Vepřové

Na grilování vepřového masa jsou vhodnější libové části. Použít můžete krkovičku, kotletu či panenku. Pokud zvolíte panenku, před grilováním ji nakrájejte na medailonky.

Ryby a mořské plody

U ryby a mořských plodů dbejte především na čerstvost. Rybu je dobré před grilováním naříznout a v těchto částech prosolit. U grilovaných ryb nesmí chybět máslo, citronová šťáva a bylinky.

Jehněčí

Jehněčí nepatří sice k běžně používaným masům na gril, ale přitom je velice chutné a doporučujeme je vyzkoušet. Na grilování je vhodné maso ze hřbetu. Jehněčí má málo tuku, takže je nutné je před grilováním naložit do marinády nebo potřít olejem.

Čas je důležitý

Doba grilování masa je závislá na druhu masa a jeho tloušťce. Obecně platí, že na každý centimetr výšky připadají 2 minuty grilování. Pokud tedy máte steak o výšce 3 cm, grilujte jej celkem 6 minut, tedy 3 minuty na každé straně.

Při grilování maso otáčejte nejlépe jen jednou a vždy kleštěmi, abyste je zbytečně nepropichovali a nepřipravovali se tak o šťávu.

Jak na grilu připravit mleté maso?

Dokonalý burger uděláte jen na grilu. Na jeho přípravu je vhodné jak vepřové, tak hovězí. Mělo by se 2x pomlít a následně jen osolit a opepřit. Více burgery nepotřebují.

Aby si bochánek zachoval svůj tvar a nevyboulil se, udělejte do něj ještě zasyrova malý důlek uprostřed.

Koutek pro vegetariány

Přestože nepatříte k masomilcům, grilování se vzdávat nemusíte. Místo klasického steaku si dejte tofu, které můžete použít např. místo párku a pochutnat si na chutném hotdogu.

Na grilu je možné připravovat také nepřeberné množství zeleniny nebo hub. Stále oblíbenější jsou také různé druhy sýrů, jako např. hermelín, oštiepok, halloumi, nebo dokonce grilované ovoce.

Na grilu můžete připravit ananas, jablka, ale i broskve nebo banány – ty je ovšem vzhledem k jejich jemnosti nutné grilovat ve slupce.

Rada na závěr

Pamatujte, že koření má pomoci chuti masa vyniknout, ne ji přebít, takže vymýšlejte, experimentujte, ale nepřehánějte.

Text Eva Hořánková, tescorecepty.cz, ZEMAN maso-uzeniny

Foto PX FUEL

Štítky:
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
21stoleti.cz
Našli ji před 100 lety, stará je desítky tisíc let! Příběh Věstonické venuše nekončí
Není nijak velká. Něco přes decimetr. Její význam je ale obrovský. Patří mezi nejen české, ale světové unikáty, pocházející z období paleolitu. Ale jaký je vlastně příběh legendární Věstonické venuše?
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
enigmaplus.cz
Tajemství Avignonského mostu: Odstartovalo jeho výstavbu Boží zjevení?
Jižní Francie je místem, kde naleznete významnou stavební památku, která je rovněž na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Jde o Avignonský most, přesným názvem Pont Saint-Bénézet. Na počátku
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
nasehvezdy.cz
Burešová v problémech: Vztah s kuchařem se hroutí!
Okolností, které naznačují, že se ve vztahu herečky ze seriálu ZOO Evy Burešové (31) a šéfkuchaře Přemka Forejta (38) něco děje, je čím dál víc. Pár se sice usilovně snaží přesvědčit okolí, že je me
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
iluxus.cz
Titanový chronograf Fortis pro vesmírné dobrodružství
Novonaut se stal novou vlajkovou lodí značky Fortis – a v nejnovější verzi N-42 Titanium Legacy ukazuje, proč patří ke nejslavnějším nástrojovým chronografům současnosti. Navazuje na úspěch prvních oc
Delikátní hrachová polévka
tisicereceptu.cz
Delikátní hrachová polévka
Řeknete si, že hrachová polévka není žádný šlágr, ale po takové, jakou připravuje Lukáš Hejlík, se budete ještě několik dnů olizovat. Ingredience 1 jarní cibulka 1 lžíce olivového oleje ořech
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
epochaplus.cz
Nejstarší rostliny světa: Znáte Neptunovu trávu?
Nejstarší rostlina na planetě není jen jediná. V rostlinné říši existuje hned několik druhů, které se dokážou dožít až neuvěřitelného stáří… Pravděpodobně nejstarší rostlinou na planetě Zemi je podle názoru australských vědců posidonie mořská, tedy „Neptunova tráva”. Podle odborníků se tato podmořská rostlina, žijící ve Středozemním moři, může dožívat minimálně věku 12 000 let, častokrát ale
Paměť ve fitku!
nejsemsama.cz
Paměť ve fitku!
Každá z nás někdy něco zapomněla. Nesmiřujte se však s tím, že jde o příznak stárnutí. Lze se toho účinně zbavit, chce to ale trénink! Důležité je začít pracovat včas na prevenci. V první řadě je třeba paměť procvičovat. Cvičením se zlepšuje prokrvení mozku, stimulujete růst nových neuronů a také podpoříte přenos nervových vzruchů. Každá pohybová aktivita, kterou do
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
epochalnisvet.cz
Nemoc duchů: Stará kletba z indiánských plání?
Co když slabost, horečka nebo ztráta vůle žít nepramení z nemoci těla nebo duše, ale z temného stínu, který se na nás přilepí? Takovou otázku si kladou indiáni napříč celou Severní Amerikou, a jejich odpověď je jasná: Je to možné, a jde o takzvanou nemoc duchů!   Původní obyvatelé Ameriky, zejména kmen Navahů, obecně věří, že duchové
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
historyplus.cz
Knihu o lovu stvořil Pyrenejský lev
Jelen je nejšlechetnější z lovných zvířat a jeho lov je vyhrazen pouze králům a šlechtě. Naopak poddaní smějí lovit jen škodnou – tedy vlka či lišku – nebo do pastí chytat tažné a drobné ptactvo… I toto doporučení zmiňuje překrásná Kniha o lovu od Gastona Phébuse, která je ale mnohem víc než jen příručkou pro
Přízrak maminky mi dal novou sílu
skutecnepribehy.cz
Přízrak maminky mi dal novou sílu
Přání o rodinném domku se mi nakonec splnilo. Jednou odpoledne jsem na zahradě zažila něco, co mi vlilo novou krev do žil. Celý život jsem toužila po rodinném domě s terasou a velkou zahradou. Jenže dlouho vše nasvědčovalo tomu, že se mi tento sen nikdy nesplní. Manžel Jirka totiž na moje návrhy na luxusní bydlení v klidném prostředí vždy reagoval