Můžete je podávat jako svačinku či malé občerstvení a budou vám určitě chutnat. Navíc opravdu krásně voní, takže jakmile je jednou ochutnáte, stanou se vaší stálicí.
Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec): 4 vejce, 1 lžíce černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce směsi Koření pěti vůni (sladce vonící pikantní směs obsahuje badyán, fenykl, skořici, hřebíček, bílý pepř).
1) Připravíme si všechny ingredience.
2) Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.
3) Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena.
Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.
4) Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.
Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku.
Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.
Recept autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové jsme získali z obchodu Koření od Antonína v Plzni.
Text: Eva Hořánková podle Koření od Antonína
Foto: Koření od Antonína, koreni.cz