Domů     Ajurvédský jídelníček po česku
Ajurvédský jídelníček po česku
11.12.2020

O tradičním systému indického lékařství jste už nejspíš slyšeli, a tak víte, že se nedá vnímat pouze jako systém, podle kterého jíme. Ale protože strava a zdraví úzce souvisejí, pojďme nahlédnout pod ajurvédskou pokličku.

V zásadě tohle učení vychází z toho, že pokud jíme s rozmyslem to, co je pro nás vhodné, můžeme být zdravější. Podle ajurvédy naše tělo, stejně jako zbytek světa, tvoří pět prvků – prostor, vzduch, oheň, voda a země.

A z těchto prvků jsou stvořeny takzvané dóši –váta, pitta, kapha. Ty jsou v lidském těle zastoupeny v různém poměru a základem zdraví je jejich rovnováha. Většinou dvě převažují a těm bychom měli přizpůsobit své stravování.

Váta

Hlavními znaky jsou sucho a chlad. Vysušené vlasy a pleť, věčně studené nohy a ruce, ale především vnitřní chlad. Lidé se zvýšenou dóšou váta mívají obtíže se stolicí a s nadýmáním.

Co jíst?

Váta potřebuje zahřívat, takže konzumace jakýchkoliv syrových nebo studených potravin jí nedělá dobře. Žaludek skvěle prohřejí například hutné polévky. Dobře také snáší tučnější pokrmy.

Ovšem nejdůležitější je pravidelnost, protože váty s oblibou na jídlo zapomínají a pak večer vyplení lednici.

Jak vátu vyrovnat?

Základem by měl být pravidelný režim, jídlo 3x denně v podobnou dobu. Váty potřebují hodně odpočívat a uvážlivě pracovat se svou energií. Svědčí jim jóga, dlouhé procházky, pobyt v přírodě. Jsou pro ně vhodná hutnější jídla sladké, slané a kyselé chuti. Zanedbávat by neměly ani péči o pokožku.

Tip: Na vnitřní promaštění pomůže každé ráno lžička lněného oleje.

Recepty pro vátu

Indické lečo (Shakshuka, viz úvodní foto) 

(4 porce)

3 lžíce extra panenského oleje, 2 cibule pokrájené na plátky, 2 červené nebo zelené papriky nakrájené na plátky, 2 stroužky česneku jemně nasekaného na plátky, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ lžičky sladké papriky, 4 středně velká rajčata, 560 g strouhaného sýra feta nebo smetanového kozího, 4 vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, nasekaný koriandr, nebo petrželka na dozdobení

1) Rozpalte na pánvi olivový olej, snižte teplotu a přidejte cibuli a papriku. Duste tak dlouho, až bude paprika hodně měkká a kašovitá. Přidejte česnek a také minutku až dvě poduste do měkka.

2) Do tohoto základu přimíchejte římský kmín a sladkou papriku, vařte další minutu. Přidejte rajčata, sůl a pepř a duste, dokud směs nezhoustne.

3) Do kašovitého základu přidejte nastrouhaný sýr.

4) Pak na připravenou směs jemně rozklepněte vejce a ještě dosolte a opepřete.

5) Přikryjte dobře těsnící poklicí a duste asi 7–10 minut na mírném ohni. Na talíři ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Polévka z červené čočky

(4 porce)

3 lžíce másla nebo ghí, 1,5 cibule nasekané najemno, 1 a 1/2 lžíce rajského protlaku, ¾ lžičky uzené nebo klasické papriky, ¾ šálku červené čočky, 6 lžic bulguru, 6 šálků zeleninového vývaru nebo vody, ¾ lžíce sušené máty, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, kayenský pepř

1) Ve velkém hrnci se silným dnem osmažte na másle cibuli doměkka a přimíchejte rajský protlak, papriku, kayenský pepř a vařte asi minutu.

2) Přidejte čočku a bulgur, přilijte vývar či vodu. Vše přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte za častého míchání dalších 30 minut.

3) Sundejte hrnec z ohně a přidejte sušenou mátu a citronovou šťávu. Můžete ještě dochutit, přikryjte pokličkou a pak nechte zhruba 10 minut odstát.

4) Až budete polévku servírovat, ozdobte ji lžičkou bílého jogurtu a plátkem citronu.

Pitta

Hlavním problémem lidí s převahou dóši pitta je nadměrný vnitřní oheň. Když je dóša zvýšená, způsobuje ohnivé problémy jako třeba pálení žáhy, vyrážky, ekzémy nebo pocení a vnitřní přehřátí. Může to být i vztek, soutěživost nebo naopak pocit nedocenění.

Co jíst?

Pitta by to neměla přehánět s kořením, ani s česnekem nebo s cibulí. Jídla by měla být spíš ochlazující (nikoliv studená). Vhodný je třeba koriandr, fenykl, bazalka, je dobré omezit konzumaci masa.

Jak pittu vyrovnat?

Pitty rády vyhrávají a jsou velcí perfekcionisté. Je proto nutné více harmonizovat a zklidňovat. Pomůže pravidelný odpočinek, jóga, procházky a pravidelná strava.

Pokud pitta nedokáže vynechat maso, pak je vhodné alespoň snížit jeho spotřebu zejména v poledne a orientovat se jen na sladkovodní ryby a drůbež.

Tip: Pitty trpívají průjmem a nedělá jim dobře příliš mastné jídlo. Trávení a vnitřní oheň mohou uklidňovat 100% přírodním výtažkem z aloe vera.

Recepty pro pittu

Citronové rizoto s fenyklem

(4 porce)

1 cibule, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 bulvy fenyklu, 2 drcené stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300 g rýže arborio, 200 ml bílého vína, 750 ml horkého zeleninového vývaru, 200 g bobů, šťáva z jednoho citronu, 158 g ghí

1) Nasekejte cibuli, celer a fenykl. Rozpalte velkou pánev, nalijte na ni olej a nechte ho rozehřát. Přisypejte nasekanou zeleninu i s česnekem a špetkou soli a duste doměkka.

2) Pak přidejte rýži a počkejte asi 2 minuty, než přilijete víno. Nechte prohřát, pak přilévejte naběračkou postupně vývar a celou směs často promíchávejte. Další vývar přilijte vždy, když se ten předchozí vsákne.

3) Ještě přidejte boby a citronovou šťávu. Když je rýže al dente, vmíchejte ghí a dochuťte. Rizoto odstavte a ještě nechte pod poklicí asi pět minut odpočinout.

Placičky jako od babičky

(4 porce)

100 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce sójové omáčky, 2 velká vejce, 50 g hladké mouky, 1 červená cibulka (jemně nasekaná), 65 g zelí bez košťálu (pokrájeného na tenké proužky), 1 nastrouhaná velká mrkev, 1 lžíce olivového oleje

1) V míse rozšlehejte sójovou omáčku a vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí.

2) Zvlášť do mísy pak dejte mouku, nasypte ji do středu mísy a zalijte připravenou směsí. Vymíchejte těsto dohladka a jemně vmíchejte cibuli, zelí, mrkev.

3) Na malé pánvičce rozehřejte asi půlku oleje, a když je pořádně rozpálený, začněte lžící lít těsto na pánev. Můžete vytvořit menší placičky nebo velké palačinky (neměly by být moc silné). Pomocí nepřilnavé obracečky je otáčejte. Měly by jim stačit tři minuty z každé strany.

Tip: K placičkám doporučujeme malý zeleninový salátek.

Kapha

Problémem lidí s převahou dóši kapha je pomalé trávení, ale také vše, co souvisí s vodou v těle, například otoky, problémy s lymfatickým systémem, nedostatečný krevní oběh.

Kaphy bývají pohodáři, ale pokud je dóša zvýšená, mohou mít sklony k depresím, sentimentu a uplakanosti.

Co jíst?

Pozor by si kapha měla dát na mastná jídla. Z tuků je pro ni vhodné přepuštěné máslo ghí, popřípadě trocha kvalitního oleje. Pokrmy pro kaphu musí být teplé. Trávení nabudí ostrá chuť, vhodná je také trpká a hořká. Naopak výrazně slané a sladké kaphám nepomáhá.

Jak lze kaphu vyrovnat?

Kaphy nepatří mezi ty, kteří poletují z místa na místo. Mají raději klid, rádi spí, nebo se jen tak povalují. Časté vyspávání jim ale neprospívá, potřebují spíš trochu pohybu. Kaphy by se měly držet v teple, vlhko a chlad jim nedělají dobře.

Kvůli pomalému trávení často trpí problémy s váhou, proto je důležité, aby se nepřejídaly a po každém jídle si udělaly malou procházku.

Recepty pro kaphu

Lehký hráškový krém

(4 porce)

5 šálků loupaného čerstvého hrášku, 600 ml zeleninového vývaru, 1 šálek nakrájené cibulky, 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky, ¼ šálku nasekané čerstvé pažitky, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře

1) Rozehřejte velký hrnec, přidejte olej a cibulku na něm pozvolna orestujte. Přilijte zeleninový vývar, zvyšte teplotu a přiveďte k varu.

2) Pak do vroucího vývaru přisypte hrášek čerstvý nebo mražený. Vařte asi 5 minut, dokud není měkký.

3) Odstavte hrnec z ohně, přidejte čerstvé bylinky, sůl, pepř a dobře promíchejte.

4) Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby byla hezky krémová.

5) Podávejte s nasekanou pažitkou a posypte dýňovými semínky.

Bruschetta s restovanými žampiony

(4 porce)

bageta nebo ciabatta nakrájená na plátky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 nasekané stroužky česneku, 500 g nakrájených žampionů, hrst čerstvě nasekané petrželky, 2 lžíce čerstvého tymiánu, sůl černý pepř

1) Opečte plátky pečiva v toustovači nebo na suché pánvi.

2) Do velké pánve dejte 2 lžíce olivového oleje a v něm lehce opečte česnek. Přidejte houby, sůl, pepř a poduste za častého míchání 10–12 minut. Poté přihoďte tymián a petrželku a míchejte ještě 5 minut. Pokud by se vám obsah pánvičky zdál suchý, přilijte kapku oleje.

3) Směs naklaďte na pečivo a zakápněte olejem.

Pokud vás naše exkurze do ajurvédy zaujala, další informace najdete v knížkách Ajurvéda evropskou cestou Terezy Lindauerové, zdravivharmonii.cz.

Text Eva Hořánková podle Terezy Lindauerové Ajurvéda evropskou cestou Recepty pro vátu, pittu a kaphu

Foto: zdravivharmonii.cz

Související články
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Chřest s holandskou omáčkou
tisicereceptu.cz
Chřest s holandskou omáčkou
Jeden z nejklasičtějších receptů světové gastronomie. Možná vám omáčka nevyjde napoprvé úplně skvěle, je to výzva! Suroviny na 4 porce 3 žloutky 50 ml vývaru 50 ml bílého vína bílý pepř, sůl
Z druhé svatby s Langmajerem nic nebude?
nasehvezdy.cz
Z druhé svatby s Langmajerem nic nebude?
Tohle asi herec ze seriálu Specialisté Jiří Langmajer (59) nečekal! V nedávném rozhovoru se rozbásnil o své manželce, hvězdě seriálu Ulice Adéle Gondíkové (51). Prozradil svůj plán zopakovat si s ní
Češi ví, jak na recyklaci! Poradí si i s magnety do elektroaut
21stoleti.cz
Češi ví, jak na recyklaci! Poradí si i s magnety do elektroaut
Plasty jdou do žlutého kontejneru, papír zase do modrého. Třídění odpadu je považováno za základ zdárné recyklace. Nicméně ta se netýká jen plastových lahví nebo hromady starých novin. Některé její fo
Matematika v říši zvířat: Mají zvířata skryté početní schopnosti?
epochaplus.cz
Matematika v říši zvířat: Mají zvířata skryté početní schopnosti?
Zvířata číslům a počítání skutečně rozumějí. Doby, kdy se předpokládalo, že pouze člověk disponuje tak komplexní kognitivní schopností, jsou dávno pryč. Dokonce i zvířata s velmi malým mozkem jsou schopna početních úkonů, i když v některých případech založených hlavně na odhadu čísel, který ovšem bývá ve značném množství případů správný. Tato fascinující zjištění otevírají nové
Země musí být varována! Co stálo za zhroucením významné vědkyně?
enigmaplus.cz
Země musí být varována! Co stálo za zhroucením významné vědkyně?
Claudie Haigneré je uznávaná vědkyně. Coby první Francouzka, která se podívala do kosmu, se dlouhá léta těší vysoké popularitě. Pak ale přichází rok 2008. Žena je po kolapsu, během něhož vykřikuje pod
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Metodějova žáka z Velké Moravy vyhnali
historyplus.cz
Metodějova žáka z Velké Moravy vyhnali
Na Velké Moravě ho uvěznili, mučili a nakonec odtud musel odejít. Nový domov najde Kliment Ochridský v Makedonii. Díky podpoře bulharského knížete vytvoří na břehu Ochridského jezera centrum slovanské vzdělanosti a kultury. Byl žákem Konstantina (826/827–869) a Metoděje (815–885) a stejně jako oni patří mezi sedmipočetníky (slovanské svaté). V letech 860–861 oba bratry doprovázel na
Můj pejsek tušil, že se blíží neštěstí
skutecnepribehy.cz
Můj pejsek tušil, že se blíží neštěstí
Ten den jsem si chtěla užít naplno. Nejprve jsem vyrazila na procházku s pejskem, pak jsem si chtěla vychutnat kávu v kavárně. Můj pes byl ale zásadně proti. Jako každé ráno jsem vstala, udělala si pomerančový džus a z lednice vyndala jogurt. Po celou dobu se mi pod nohama pletl náš pes Rudy. Jako obvykle čekal na příděl voňavých
Italské Versailles krášlí sochy z Pompejí
epochalnisvet.cz
Italské Versailles krášlí sochy z Pompejí
„Už sám palác stojí za návštěvu Itálie,“ skládá francouzský malíř Richard de Saint-Non hold jedné z nejvelkolepějších královských rezidencí světa. Na mysli má Casertu, sídlo vybudované nedaleko Neapole, jež velikostí a nádherou soupeří s Versailles.   Neapolský panovník Karel VII. (1716–1788) pozvedne krabičku s medailony královských podobizen a vloží ji do připraveného otvoru. Před zraky tisíců přihlížejících
Pupínky ze stresu? Ne, díky, vy volíte klid
nejsemsama.cz
Pupínky ze stresu? Ne, díky, vy volíte klid
Stres si umí dupnout pěkně nahlas a umí se nenápadně podepsat i na pleti, která potom vypadá, jako by si vzala dovolenou bez ohlášení. Jedním z nejviditelnějších projevů stresu může být zhoršení stavu pokožky. S vyrážkou či akné ze stresu se potýká mnoho lidí, aniž by tušili pravou příčinu. Signál stresu? Za vyrážkou ze stresu
Breitling vstupuje do NFL: luxusní čas se potkává s americkým fotbalem
iluxus.cz
Breitling vstupuje do NFL: luxusní čas se potkává s americkým fotbalem
Švýcarský hodinářský gigant Breitling oznámil průlomovou spolupráci s National Football League (NFL). Partnerství na několik let dopředu dělá z Breitlingu oficiálního globálního partnera a prvního lux