Jíst zdravě je moderní, ale aby se to dalo zařídit, musí být recepty chutné a jednoduché. Ty, které vám přinášíme takové jsou, takže doufáme, že vás inspirují.
(1 porce)
Chia pudink s mangovým pyré
30 g chia semínek, 200 ml mléka, ½ manga, pár kapek stévie, 10 g strouhaného kokosu na posypání
1) Chia semínka rozmícháme v mléce společně se stévií a necháme v lednici nabobtnat minimálně 30 minut.
2) Mango nakrájíme na plátky a dáme do sklenice, přidáme vyrobený pudink a posypeme kokosem.
Pudink ihned podáváme případně skladujeme v lednici.
Tip: Chia pudink je skvělá rychlá snídaně nebo svačina. Stačí nechat semínka nabobtnat přes noc a ráno přidáte jen ovoce. Vydrží cca 1 týden.
Doba přípravy 10 minut
Energie v jedné porci 1875 kJ
Náročnost 1
Mrkvová polévka s chilli
(4 porce)
500 g mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 50 g cibule, 1 chilli paprička, 800 ml zeleninového vývaru, 300 ml kokosového mléka z plechovky, 1 limetka, sůl, pepř, 2 plátky celozrnného chleba
1) Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
2) Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibulku a restujeme do sklovita.
3) Na pánev přidáme na menší kostičky nakrájenou mrkev, poté přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku.
4) Lehce restujeme (cca 1 minutu), zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nezměkne (cca 30 minut).
5) Polévku odstavíme z plotny, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme tyčovým mixérem.
6) Poté propasírujeme přes síto, přidáme kůru z limetky, osolíme a opepříme.
7) Polévku podáváme s nasucho opečenými plátky chleba.
Tip: Polévku můžeme dochutit opraženými dýňovými nebo sezamovými semínky.
Doba přípravy 45 minut
Energie v jedné porci 1277 kJ
Náročnost 1
Zapečený lilek s olomouckými tvarůžky
(4 porce)
1 lilek, 500 g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžíce přepuštěného másla, 1 jarní cibulka, 125 g olomouckých tvarůžků, 1 vejce, 2 vaječné bílky, hrst čerstvých bazalkových listů (nebo hrst sušené bazalky), sůl
1) Troubu předehřejeme na 190 °C. Lilek rozpůlíme, vydlabeme (dužinu dáme stranou, později ji použijeme) a osolíme. Vydlabané poloviny dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180–190 °C cca 10 minut.
2) Mezitím nastrouháme vydlabanou část lilku najemno a dáme ji do mísy. K lilku přidáme na kostičky nakrájená rajčata. Česnek prolisujeme a přidáme ke směsi.
Na pánvi na středním plameni rozpustíme přepuštěné máslo a přidáme na kolečka nakrájenou cibulku, kterou osmahneme.
3) Po cca 1 minutě přidáme lilky s rajčaty a česnekem, restujeme cca 5 minut. Přidáme na kostičky nakrájené tvarůžky a přimícháme vejce a vaječné bílky. Ihned odstavíme. Lilky vyndáme a plníme směsí.
4) Naplněné lilky vložíme do trouby a pečeme dalších cca 30 minut na 180–190 °C, dokud lilky nebudou měkké. Hotové lilky posypeme bazalkou a podáváme.
Doba přípravy 45 minut
Energie v jedné porci 615.5 kJ
Náročnost 2
Sekaná s dýní
(6 porcí)
170 g ječných vloček, 2 šalotky, 2 mrkve, ½ pórku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 300 g dýňového pyré, 600 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce tamari (japonská sójová omáčka), sůl pepř
1) Troubu předehřejeme na 180 °C. Šalotky, mrkev, pórek a česnek nakrájíme najemno nebo rozmixujeme v mixéru (vše očištěné). V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmixovanou zeleninu a 10 minut restujeme.
2) Vločky ve větší míse smícháme s dýňovým pyré, orestovanou zeleninou a masem a následně přidáme vejce, tymián, papriku, tamari, sůl a pepř.
3) Vypracujeme těsto, které dáme do formy na sekanou vyložené pečicím papírem.
4) Sekanou pečeme při 170–180 °C 50–60 minut.
Recept na dýňové pyré
500 g oloupané dýně nakrájíme na kostičky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Dýni pečeme při 170–180 °C cca 80 minut. Necháme vychladnout a poté rozmixujeme na hladké pyré.
Doba přípravy 80 minut
Energie v jedné porci 1645 kJ
Náročnost 2
Zapečené těstoviny s tuňákem (viz úvodní fotografie)
(5 porcí)
400 g celozrnných nebo bezlepkových penne, 2 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku bez cukru, 200 g předvařené kukuřice, 200 g rajčat v plechovce, 1 lžička rozmarýnu, 350 g tuňáka ve vlastní šťávě, 200 g mozzarelly, sůl, pepř
1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu.
2) Na pánvi rozpálíme olivový olej na středním plameni. Přidáme najemno nakrájené šalotky a restujeme 5 minut. Přidáme nakrájený česnek s protlakem a restujeme další 1 minutu.
3) Do pánve dáme kukuřici, nakrájená rajčata, rozmarýn s tymiánem, podlijeme 100 ml vody a přiklopíme. Necháme povařit 15–20 minut.
4) Nakonec přimícháme tuňáka a uvařené těstoviny, nakrájenou mozzarellu a celou směs přemístíme do zapékací mísy.
5) Směs dochutíme solí a pepřem. Pečeme při 190–200 ° C 15–20 minut.
Tip: Vyzkoušejte ostřejší verzi přidáním mleté chilli papričky.
Doba přípravy 60 minut
Energie v jedné porci 2477 kJ
Náročnost 2
Kuřecí prsa s smetanovou omáčkou
(4 porce)
400 g kuřecích prsou, 1 lžíce olivového oleje, 400 ml zeleninového vývaru, 40 ml limetkové šťávy, 1 cibule, 2 lžičky mletého koriandru, ½ lžičky tymiánu, 50 ml rýžové smetany, 20 g přepuštěného másla (ghí), sůl pepř
1) Troubu předehřejeme na 180 °C. Kuřecí prsa osolíme a opepříme. V pánvi ohřejeme olivový olej a prsa opečeme ze všech stran (dohromady 16 minut).
2) Kuře vyndáme z pánve a dáme stranou (zabalíme do alobalu, aby vydrželo teplé).
3) Do pánve vlijeme vývar, limetkovou šťávu, na jemno nakrájenou cibuli, koriandr a tymián. Přivedeme k varu a zredukujeme (cca 15 minut).
4) Pánev odstavíme a vmícháme rýžovou smetanu a přepuštěné máslo. Do pánve vložíme kuřecí prsa a dáme zapéct do trouby na cca 10 minut na 170–180 °C.
Tip: Jako přílohu doporučujeme celozrnné těstoviny, rýži nebo dušenou zeleninu
Doba přípravy 50 minut
Energie v jedné porci 891 kJ
Náročnost 1
Směs na topinky
(8 porcí)
8 plátků slunečnicového chleba, 300 g mletého hovězího masa, 1 střední bílá cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, 1 kořen petržele, 2 papriky, 1 pórek, 250 g masitých rajčat, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
1) Troubu předehřejeme na 190 °C. Hovězí maso orestujeme na cibulce a olivovém oleji v hlubší pánvi. Do pánve přidáme mrkev, petržel, papriky, pórek a rajčata a podlijeme 200 ml vody.
2) Pánev dáme do trouby a pečeme s pokličkou na 180–190 °C cca 45 minut. Směs necháme vychladnout a rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme prolisované stroužky česneku.
Tip: Podáváme s nasucho opraženými plátky celozrnného chleba.
Doba přípravy 55 minut
Energie v jedné porci 891 kJ
Náročnost 2
Ještě spoustu dalších chutných a jednoduchých receptů najdete v knize nakladatelství Verdon Jíme zdravě s Fitrecepty.
Text: Eva Hořánková podle Jíme zdravě s Fitrecepty nakladatelství Verdon Capite
Foto: Verson Capite, www.fitrecepty.info