Domů     Parkinson vyžaduje denní cvičení
Parkinson vyžaduje denní cvičení
11.11.2020

Ačkoli je Parkinsonova choroba stále ještě nevyléčitelná, podstatný vliv na její průběh má včasné nasazení léčby. Značnou pomocí je i cílené cvičení a fyzioterapie.

Parkinsonova nemoc vzniká jako následek změn v mozku, které vedou k silnému úbytku hormonu dopaminu. Tento hormon má zjednodušeně řečeno dva důležité úkoly: Zlepšuje náladu, protože vyvolává příjemné pocity jako potěšenost a radost. Kromě toho ale také řídí a programuje pohyb.

Deprese a problém s pohybem

Z toho je jasné, že největšími problémy parkinsoniků jsou deprese a ztížená schopnost se hýbat. Nemocný postupně ztrácí schopnost kontroly nad svými pohyby. To, že někdo má Parkinsonovu chorobu, ale neznamená, že nemůže nadále zůstat aktivní. Naopak.

Fyzické aktivity jako strečink, procvičování správného držení těla a cvičení by mělo být hlavní součástí jeho každodenního života.

Na začátku je to nejasné

Minimálně 10 let a mnohem víc. Tak dlouhou dobu aktivního, plnohodnotného života slibují lékaři lidem s Parkinsonovou nemocí, pokud po objevení příznaků a potvrzení diagnózy začnou systematicky a pravidelně cvičit.

Problém je ovšem v tom, že počáteční projevy mohou být netypické a nemoc lékař nezřídka potvrdí až po vyloučení jiných příčin onemocnění.

Objevit se mohou:

bolesti ramen a zad

poruchy čichu

pocity těžkých nohou

poruchy spánku

zvýšená únava

zácpa

deprese

Typické příznaky jsou čtyři

Může trvat řadu měsíců od vyskytnutí prvních nejistých známek nemoci, než propuknou projevy charakteristické pro Parkinsonovu chorobu. Ty už jsou varovným signálem a pobídkou neprodleně navštívit lékaře.

Jsou jimi třes, svalová ztuhlost, velmi zpomalené pohyby a problémy se stáním a chůzí.

Třes

Je asi nejznámějším projevem parkinsoniků. Objevuje se nejčastěji na rukou a nohou. Začíná obvykle na prstech rukou. Zajímavé je, že postihne nemocného, když je v klidu. Jakmile se začne aktivně hýbat, třes zmizí. Mizí i ve spánku. Výraznější je naopak při rozrušení, strachu, úzkosti, ale i radosti.

Jednoduché tipy, jak skrýt třes:

dát ruku do kapsy

zatížit paži druhou rukou

nohu v sedě zaklesnout za židli

Svalová ztuhlost

Nemocní ji těžko snášejí. Zprvu postihuje nejvíce ramena a záda. Ztuhlý sval klade při činnosti zvýšený odpor podobně, jako kdybyste byli po pás ve vodě.

Tipy na jednoduché cviky: Nacvičuje se otáčení na bok, sed na lůžku a vstávání z lůžka, sed na židli. Procvičují se svaly v obličeji, cvičení hlavy a krční páteře.

Zpomalenost a omezení rozsahu pohybů

Nemocný má potíže s chůzí, se vstáváním ze židle, jeho pohyby jsou zpomalené. To ho omezuje při běžných denních činnostech – při čištění zubů, při jídle, oblékání, zavazování tkaniček, zapínání knoflíků…

Zamrznutí pohybu

Je obrovským problémem. Nemocný při chůzi najednou není chvíli vůbec schopen pohybu. Nebo začne přešlapovat na místě. Často se to stává před nějakou překážkou. „Zamrznutí“ se projevuje i během spánku.

Nemocný se nemůže sám přetočit ze strany na stranu ani jinak změnit svou polohu. Těžce se s tím psychicky vyrovnává.

Tip Paní domu: Při zamrznutí pomůže například plácnout se do stehna nebo přenést váhu z jedné nohy na druhou.

Poruchy stoje a chůze

Charakteristické je sehnuté držení těla. Typická je i „šouravá chůze, kroky připomínají cupitání. V pokročilejší fázi dochází k poruše rovnováhy a častým hrozivě vypadajícím pádům.

Tip Paní domu: Při nacvičování chůze lze úspěšně využít rytmickou hudbu, při níž postižení pociťují zmenšení ztuhlosti, volnější pohyblivost a větší jistotu při chůzi.

Existuje spousta kurzů cvičení, bubnování nebo tanců, které vedou muzikoterapeuti zaměření speciálně na parkinsoniky.

Jiné příznaky

Dalšími příznaky Parkinsonovy nemoci jsou porucha řeči a zvýšená tvorba slin (pomůže logopedie), zhoršení písma, chudá mimika obličeje a další.

Co pomáhá

Nejlepšími aktivitami jsou ty, při kterých se musí parkinsonik soustředit. To je zejména tai-chi a golf. Doporučuje se také pravidelná chůze a každodenní procházky, plavání a cvičení ve vodě, jóga, tanec nebo míčové hry.

Výborný je pobyt v lázních, kde bývá více aktivit pohromadě včetně léčivých koupelí. Na plně hrazenou lázeňskou léčbu má však parkinsonik nárok jen jednou.

Tip Paní domu: Je vhodné posilovat také paměť, postřeh, tvořivost a pocit sounáležitosti (aby měl parkinsonik jistotu, že někam patří a něco umí).

Sociální kontakt

Protože lidé s Parkinsonovou nemocí mají sklon se nehýbat (nemohou se přinutit), je pro ně důležitý pravidelný kontakt s okolím. Potěší je společenské aktivity, setkávání, společné výlety a jiné akce.

Tip Paní domu: Kontraproduktivní je přehnaná pomoc rodiny, protože pacienta podporuje v pasivitě. Naopak by ho okolí „nemělo šetřit“, pohyb je pro něj od prvopočátku nutností a v pozdějších stadiích nemoci naprostou nezbytností.

Fáze nemoci

Parkinsonova choroba má pomalý vývoj. Nemocný prochází čtyřmi fázemi.

fáze zahrnuje první příznaky, oznámení diagnózy a první roky s nemocí. Je to fáze velmi emoční. Zánik buněk začíná dlouho před tím, než se objeví první příznaky.

Nemocný si začíná uvědomovat, že je více unavený, pracovní výkon se snižuje, je zpomalený… Také ho může začít bolet rameno nebo ruka a má v nich pocit tuhnutí, popř. se mu špatně chodí, zakopává….

Může se projevit nemotornost rukou, nejdou zapnout knoflíky nebo má potíže s psaním.

fáze připomíná klid po bouři. Život se díky léčbě vrací do dřívějších kolejí. Léky zmírnily příznaky, nemocný si na svou nemoc zvykl, postupně se s ní vyrovnává, oznámí to známým, přátelům i v zaměstnání. Běžný život nemusí být omezen, aktivity také ne, ani pracovní činnost.

fáze začíná ve chvíli, kdy se objeví problémy v pohybech. Léky přestávají účinkovat na 100 %. Do této doby bylo možné nemoc zahrnout do života a vyrovnat se s ní.

fáze již nemocnému značně komplikuje život. Nastupují poruchy, které mají značný vliv na každodenní život nemocného i na jeho okolí. Jeho závislost na vnější pomoci roste.

Cviky

Každý pacient by se měl obrátit na rehabilitační oddělení s požadavkem vyhledání nejvhodnějších cviků právě pro něj. Pro vyšší bezpečnost je také vhodné zvláště u cviků prováděných ve stoje mít zpočátku u sebe další osobu.

Existují tři různé druhy cvičení – protahování, posilování a aerobní trénink. Denní program by měl zahrnovat všechny tři.

Aerobní cvičení zvyšuje tepovou frekvenci a tím podporuje srdce. Z aktivit jsou vhodné chůze, běh, plavání nebo jízda na kole. Je prokázáno, že aerobní cvičení snižuje stres a únavu, zlepšuje náladu a „fyzičku“.

Posilovací cvičení hraje důležitou roli při aktivaci svalů, zejména je důležité se zaměřit na lýtka, stehna, hýždě, záda, horní část paží a zadní část krku.

Protahování se při denním cvičení zapojuje až poté, co jsou svaly dostatečně zahřáté (po aerobním cvičení nebo po teplé sprše). Při cvičení se sval vždy napne a následně povolí.

Každý cvik se provádí jen do polohy, při níž není cítit bolest, zde nastává 20 sekund výdrž (pozor, mnoho lidí končí dříve) a pak se povolí. Při cvičení je nutné pravidelně a zhluboka dýchat. Cvik se opakuje 5 – 6x.

Tip Paní domu: Existuje řada videokazet s doporučenými cviky pro parkinsoniky.

Co je důležité:

S ranním cvičením se začíná hned po probuzení. Vhodné je cvičit při hudbě a nastavit si časovač, který odměří správnou délku cvičení (je dobré si připravit všechno potřebné už večer k posteli, včetně lahve s pitím).

Polovinou úspěchu je motivace, je dobré si cvičení naplánovat do kalendáře. Doporučuje se cvičit každý den ve stejnou dobu, cvičení se stane zvykem.

V případě, že se cvik nedaří, nepokračovat v něm a zkusit jiný.

Počáteční cviky mají být zahřívací, např. kalanetika, strečink (protahování) by měl blok uzavírat.

Cvičit lze ráno vleže i vsedě. Odpoledne a večer to může být i ve stoje.

Při chůzi na běžícím páse je výbornou pomůckou promítání filmu s přírodou. Stimulujte to parkinsonika k lepšímu výkonu a víc ho cvičení baví.

Nejčastěji Parkinsonova nemoc propukne v 55 – 60 letech života, více u mužů. Zvláštní skupinu nemocných tvoří mladí lidé, kteří onemocněli mezi 30. – 40. rokem života.

Příznaky nemoci jsou u nich často zpomalenost a ztuhlost. Nemoc se u nich vyvíjí velmi pomalu, výborně reagují na léčbu, ale dochází u nich k předčasným výkyvům hybnosti a k nekontrolovatelným pohybům. Je to nežádoucí následek dlouhodobě užívaných léků.

Text: Dana Pešková, Zdroj: www.parkinson-help.cz, www.spolecnost-parkinson.cz, Tereza Kabelková, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
6.5.2024
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co vám to přinese? Kromě zlepšující se kondice pocítíte lepší n
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru