Domů     7 důvodů, proč se vám točí hlava
7 důvodů, proč se vám točí hlava
23.10.2020

Komu z nás se to ještě nestalo: Náhle se s vámi zhoupne země nebo si připadáte jako na kolotoči. Bývá to jen mžik, ale i ten je nepříjemný. Pokud se hlava točí opakovaně nebo po delší dobu, je nezbytné hledat příčinu.

Najít důvod toho, proč náhle ztratíme půdu pod nohama, může být poměrně složitá až detektivní práce. Lékaři samozřejmě vědí, jakými směry vést vyšetřování – v podezření jsou výkyvy zásobování krví, ale i oční a neurologické potíže.

A to v těchto obecných pojmech, protože už jen třeba za zhoršeným prokrvením se mohou skrývat různé konkrétní neduhy, od anémie, přes aterosklerózu až k srdečním onemocněním.

To vše může mít nečekaně silný vliv na jinak precizně pracující mechanismus, který zajišťuje udržování rovnováhy. Až tak precizní, že si jeho důležitost uvědomíme až ve chvíli, když se v něm něco porouchá.

Rovnováha vyžaduje nácvik

Každému z nás trvalo asi roky, než jsme se po narození naučili udržovat své tělo bez přemýšlení vzpřímeně a automaticky vybalancovat pohyby.

Není divu, že batolata vrávorají, než tuto dovednost ovládnou, protože mechanismus udržování rovnováhy a orientace v prostoru je poměrně složitý. Je to tím, že ho neovládá jedno centrum, ale že pracuje s informacemi z několika zdrojů.

Především je to zrak, který nás informuje o tom, kde a v jaké poloze se nalézáme. To potvrzují – ale někdy i vyvracejí, třeba při jízdě autem – signály přicházející ze senzorů v různých partiích po těle. I ty průběžně podávají rovněž zprávy o své poloze.

Třetím a velice důležitým zdrojem jsou pak zprávy z rovnovážného ústrojí, které máme ve vnitřním uchu. Hlásí, kterým směrem se v prostoru pohybujeme. A všechny tyto údaje se sbíhají v místě, kde mícha přechází v mozek.

Tam se plynule vyhodnocují a mozek podle nich vydává příkazy ke korekci našich pohybů. Jakmile si v dětství na tento proces udržování rovnováhy zvykneme, přestaneme ho vnímat a začneme se cítit jistě v okolním prostředí.

Když to zaskřípe…

…pak do dosud hladce fungující souhry nejčastěji vstoupí porucha prokrvení. Ta lehce vychýlí získávání a vyhodnocování signálů o poloze těla. Chyba ale může vycházet i z přetíženosti centra v mozku, které informace o poloze vyhodnocuje.

To dokáže vychýlit i poměrně běžná a jinak neškodná příčina, jakou je migréna. Na výpadek okamžitě zareaguje naše vnímání a okolí se s námi zatočí nebo zhoupne.

Točení hlavy vyvolávají často sklerotické pláty v krčních tepnách, omezující prokrvení mozku, takže je v závažnějších případech nutné cévy operativním zákrokem rozšířit.

1. Cévní potíže

Stačí, když máte zúžené cévy aterosklerózou. Už tak omezené prokrvení se může rázem zhoršit po určitých pohybech, především při záklonu hlavy. Proto dokáže u starších lidí vyvolat točení hlavy i prostý pohled do výšky.

Je to tím, že v tomto věku už bývají zkornatěné tepny, které probíhají těsně kolem krční páteře. Ty zásobují přesně tu část mozku, která sbírá a vyhodnocuje signály o tělesné poloze. Omezení přísunu krve a kyslíku se okamžitě projeví točením hlavy.

A dojít k tomu může překvapivě i vleže v posteli, kdy jsou tepny stlačeny, zvláště při přetáčení ze strany na stranu. Závrať vás pak může probudit i ze spánku.

Tyto potíže trvají jen krátce, přesto jsou velmi nepříjemné a obvykle je doprovází i nevolnost a rozmazané vidění. Pokročilejší stavy aterosklezózy krčních tepen se úspěšně léčí zákrokem, které cévu rozšíří, čímž potíže zmizí. Méně rozvinuté potíže se řeší spíš léky a změnou jídelníčku.

K závratím může vést jak příliš nízký, tak i zvýšený krevní tlak.

2. Výkyvy krevního tlaku

U mladých lidí bývá příčinou točení hlavy nízký tlak krve. Zvláště v období růstu může tlak navíc krátkodobě prudce poklesnout a vyvolat tak nejen závrať, ale i mdlobu.

Vedle příliš nízkých hodnot ale dokáže točení hlavy vyvolávat i zvýšení krevního tlaku a další oběhové potíže. Zvláště závažným signálem je opakované točení hlavy, pokud ho doprovázejí stavy schvácenosti či dušnosti.

Může to ukazovat na poruchy srdečního rytmu a závažná srdeční onemocnění, což vyžaduje neodkladné lékařské vyšetření.

3. Chudokrevnost

Anémie je velmi podceňovaná, přitom zvláště u žen častá porucha. Nedostatek červených krvinek znamená zhoršené zásobování kyslíkem v celém těle i v mozku.

Točení hlavy je pak jen jedním z mnoha nepříjemných následků, mezi nimiž dominuje chronická únava a sklon k omdlévání. Zrychluje se tep, což při současné ateroskleróze může vést k srdečním potížím a dalšímu točení hlavy.

Rovnovážné ústrojí je dobře chráněné ve vnitřní části ucha, tam ho vidíte jako tři na sebe navazující kanálky.

4. Potíže vnitřního ucha

Hluboce v uchu je usazeno rovnovážné ústrojí. Měří změny naší polohy, proto se jeho postižení typicky objevuje zejména při určitých pohybech. Okolí se začne houpat.

Příznačné je, že nejistotu vyvolává zejména pohyb po nerovném povrchu a za nedostatku světla, kdy jen omezeně můžeme prostředí kontrolovat zrakem. Naopak vsedě nebo vleže jsou potíže nejmenší či úplně zmizí.

To je podstatný rozdíl oproti točení hlavy, způsobovanému aterosklerózou, kdy se potíže běžně ozývají i v noci při spánku v posteli.

Pokud je příčinou točení hlavy a závratí porucha v rovnovážném ústrojí, potíže se mohou lišit podle toho, nakolik jsou zapojeny oba orgány.

Při jednostranném postižení, což nejčastěji souvisí se zánětem vnitřního ucha, budete mít pocit jako na kolotoči, kdy vás odstředivá síla tlačí k jedné straně. Nepříjemné stavy mohou přetrvávat i několik dní a doprovází je pískání v uchu i nedoslýchavost.

Zhoršují se při určitých pohybech hlavy. Jistou prevencí je nepodceňovat záněty středního ucha, aby se dál nešířily do vnitřního ucha.

U oboustranného postižení bývá obtížnější objevit příčinu, mohou to být záněty v mozku, projevy neurologických onemocnění, ale i nežádoucí následek léčby určitého typu antibiotik.

5. Menierova choroba

Jde o onemocnění nejasného původu, které postihuje uši, zpravidla jen jednostranně. V postiženém uchu dochází ke změnám, které vedou k nepříjemným záchvatům s pocitem tlaku a pískáním, syčením nebo zvoněním a samozřejmě také točením hlavy.

Sluch se zhoršuje a pocit závratě je tak silný, že někdy neumožňuje ani stát nebo chodit. Záchvaty trvají několik minut, ale i hodin a jejich intenzita se může zhoršovat. Stejně tak se obtíže mohou ve slabší intenzitě ozývat i mezi nimi.

Časté je i zhoršování sluchu. Léčba je poměrně obtížná, protože není známá vlastní příčina onemocnění. K obnovení pocitu rovnováhy a odstranění závratí a točení hlavy ale pomáhá operační zákrok.

6. Migréna

Přesněji řečeno tzv. vestibulární migréna, tedy záchvat, který postihuje i oblast vnitřního ucha, kde je uloženo rovnovážné ústrojí. Při migrénách dochází oproti běžným bolestem hlavy v první fázi záchvatu k omezení prokrvení postižené partie mozku.

Na to reaguje rovnovážné ústrojí velmi citlivě a objeví se točení hlavy, někdy současně s aurou. Následovat mohou silné bolesti hlavy s pískáním v uchu, ale i poruchou vidění a nesnášenlivostí světla a zvuků.

Někdy se ale může migréna projevit pouze točením hlavy bez bolesti. Léčba pravých migrén je obtížná a patří do kompetence neurologa.

Točení hlavy může způsobit i nasazení nových brýlí.

7. Problémy se zrakem

Oči jsou důležitý zdroj signálů pro udržování rovnováhy a ta se při poruše zraku lehce vychýlí. K tomu, aby se vám začala točit hlava, stačí i nové brýle nebo vsazení kontaktních čoček.

Pocit nejistoty v prostoru může vyvolávat i rozostření, které způsobuje astigmatismus. Příčinou ale může být i zvýšení vnitroočního tlaku a další oční onemocnění.

Proto pokud závratě doprovází dvojité nebo rozmazané vidění, pocit tlaku v očích, a mnohdy i nevolnost, je nutné vyšetření u očního lékaře.

Pozor při chronických onemocněních

Jak vědí diabetici, točení hlavy je signálem nebezpečného poklesu hladiny cukru v krvi. Pokud se to opakuje, je nezbytná konzultace s ošetřujícím diabetologem.

Točení hlavy může doprovázet ale i další chronická onemocnění, zejména neurologická, jako je Parkinsonova choroba nebo roztroušená skleróza. Objevovat se ale může i u psychických potíží spojených se záchvaty paniky a úzkostí, ale i depresí.

Závratě ale mohou být i nežádoucím účinkem léků, především přípravků proti vysokému krevnímu tlaku.

Točení hlavy ale mohou vyvolat i léky proti Parkinsonově chorobě, proti revmatismu a bolestem i přípravky pro uklidnění, takže při hledání příčiny je třeba si pročíst i příbalový leták.

Cviky proti točení hlavy

K léčbě podle příčiny potíží by měl patřit i cílený nácvik udržování rovnováhy. Následující cviky můžete zkusit i jako užitečnou prevenci, i když točením hlavy netrpíte.

Kdo má naopak už výraznější problémy s točením hlavy, měl by vynechat cviky prováděné se zavřenýma očima. Při ateroskleróze je třeba zase opatrnosti při záklonu hlavy.

Posaďte se na židli, zapřete ruce v bok a začněte se mírně kolébat ze strany na stranu. Záda musí být vzpřímená.

Postavte se bokem ke stěně a jednou rukou se o ni opřete. Pak zvedněte nohu na opačné straně a volně s ní kmitejte vpřed a vzad. Po chvíli strany vyměňte.

Posaďte se a zamiřte pohled před sebe. Pak střídavě zvedejte zrak vzhůru a dolů, doprava a doleva. Hlavu držte vzpřímeně a nepohybujte s ní.

Postavte se vzpřímeně a rozpažte. Pak zavřete oči a pomalu zaklánějte a pak zase předklánějte hlavu.

Stále ve stoji vzpřímeném a tentokrát s otevřenýma očima: Naklánějte hlavu střídavě k jednomu a pak k druhému rameni. Nepředklánějte se.

Ve stoji vzpřímeném předpažte a pak pochodujte na místě a vysoko zvedejte kolena. Totéž zkuste se zavřenýma očima.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej