Na zavařování je vhodná doba vždycky! Vyrobte si třeba poctivou domácí marmeládu z pomerančů. Pro marmeládu je ale budete potřebovat v bio kvalitě. Používá se totiž i kůra, aby dodala typickou nahořklou chuť. A z kůry chemický postřik nedostanete ani kartáčkem a teplou vodou.
Budete potřebovat 8 pomerančů, které nejprve vylisujte, odstraňte jadérka a pak nakrájejte na co nejtenčí proužky odděleně zbylou dužinu a kůru. Smíchejte šťávu s pokrájenou dužinou a přidejte více než polovinu kůry, zbytek ponechte zatím stranou.
Vařte při nízké teplotě asi dvě hodiny, dokud dužina nezměkne a zčásti se nerozplyne. Průběžně ochutnávejte, a pokud bude směs moc sladká, přidejte další kůru. Po dvou hodinách přidejte cca 2 kg cukru a vařte ještě asi 30 minut.
Marmeláda je hotová, když si malý vzorek dáte na talířek a tam chladnutím zrosolovatí.
Buchta s barvou sluníčka
Tento recept prý pochází z Libanonu a vystačí si bez mouky: Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte při nízké teplotě. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.
Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení. Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky kůře má pikantně nahořklý nádech.
Nápoj pro zahřátí
Horkou pochoutku připravíte z pomerančové šťávy velmi snadno: Do hrnce nalijte 1 litr čerstvě vylisované šťávy, přidejte svitek skořice, tři hřebíčky a hvězdičku badyánu, 2 lžíce medu a nechte zahřívat. Až bude nápoj horký, vypněte hořák, vařit se nesmí.
Nechte koření chvíli louhovat a pak rozlévejte do sklenic a užívejte té dobroty.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock