Nevěříte? Můžete si to lehce vyzkoušet například týdenním jídelníčkem, kdy budete vybírat potraviny podle barev nebo jídlo pikantně kořenit.
Jednoduché fígle zní našemu uchu jako rajská hudba, přitom mají reálně velmi pozitivní dopad – donutí nás o jídelníčku více přemýšlet.
Tloustneme zpravidla proto, že jíme bezmyšlenkovitě to, co máme rádi a na co jsme zvyklí. Vybírá mlsný jazyk, nikoli rozum. Proto náš jídelníček trpí monotónností a chybí doporučovaná pestrost stravy.
A ta je velice důležitá i z kalorického hlediska, neboť pomáhá vyvažovat hutnější složky potravy. Proto když se rozhodnete jíst podle určitého klíče, náhle se na váš talíř dostanou potraviny dříve nevídané.
Platí to i pro trochu kuriózní „chromatický“ jídelníček, při němž musíte dodržovat jedno pravidlo – každý den jíst potraviny jen jedné barvy. Ten vám mezi zajímavými fígly pro hubnutí představíme jako první.
HUBNUTÍ PODLE BAREV
Trvá 7 dní a shodíte při ní 1–2 kg (lze opakovat). Může být současně i barevnou terapií, která posílí duši i vaše zdraví. Jíst můžete dle libosti a svých chutí.
Bílá. Potraviny této barvy obsahují antioxidanty, které pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol: banán, květák, zázvor, žampiony, cibuli, bílý jogurt, tvaroh, kuřecí maso, vajíčka nebo rýži.
Žlutá. Jídlo obsahuje karotenoidy, které slouží jako prevence v boji proti srdečním onemocněním, posilují také imunitní systém:
ananas, celozrnné cereálie, těstoviny, mandle, med, tvrdé sýry, cizrna, kukuřice, žlutý meloun, brambory, kuskus, broskve se žlutou dužinou.
Oranžová. Celý den budete jíst potraviny plné beta-karotenu zdravého po oči i dýchací ústrojí: pomeranče, mrkev, dýně, meruňky, broskve, mango, džusy, kuře na kari, uzená treska, losos.
Červená. Červené potraviny pomáhají snížit hladinu krevního cukru a prý také riziko rakoviny, zelenina a ovoce obsahují lykopeny a vitaminy A, C a E. Jsou to:
řepa, červená jablka, třešně, růžový grapefruit, jahody, rajčata, meloun, fazole, rybíz, červené maso (např. chilli noc carne), červené víno.
Zelená. Potraviny obsahují chlorofyl a železo, což je skvělá kombinace pro naše cévy, mozek a růst svalů: jablka, brokolice, artyčoky, chřest, zelené fazolky, hroznové víno, hrách, hlávkový salát, špenát, cuketa, kiwi.
Modrá (fialová). Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahují vitamín A v menším množství, ale mají dobré zastoupení vitamínů C a E. Dále sem patří lilek, fazole, modré hroznové víno, „červené“ zelí, šalotka, pstruh, treska, tuňák. Když zavřete obě oči, můžete si dopřát pořádný hovězí steak.
Sedmá barva. Poslední dietní den můžete jíst jakoukoliv kombinaci barev, dle vlastní chuti. Neznamená to ale, že byste se museli přejídat. Jezte prostě normálně tak, jak jíte v jiné dny.
Snažte se dodržet vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků a nezapomeňte na vlákninu.
MARGITOVA DIETA
Před časem celý národ zajímalo, jak se operní pěvec Štefan Margita, manžel Hany Zagorové, dokázal zbavit nadbytečných kil. Tady máte návod. Jeho dieta slouží pouze pro rychlé zhubnutí a nedoporučuje se držet ji více než 14 dní.
Po skončení je nutné dodržovat správný stravovací režim, tzn. jíst minimálně 6 x denně v malých dávkách, hýbat se, hodně pít.
1.den: Ráno – černá káva. Poledne – 2 vařená vejce a vařený špenát. Večer – grilovaný steak, hlávkový salát a ovoce.
2.den: Ráno – 1 rohlík a černá káva. Poledne – grilovaný steak, hlávkový salát a ovoce. Večer – šunka.
3.den: Ráno – 1 rohlík a černá káva. Poledne – 2 vařená vejce, hlávkový salát a rajčata. Večer – šunka.
4.den: Ráno – rohlík a černá káva. Poledne – 1 vařené vejce, ementál a vařená nebo syrová mrkev. Večer – 1 bílý jogurt a ovoce.
5.den: Ráno – strouhaná mrkev s citrónovou šťávou a černá káva. Poledne – dušená nebo vařená ryba a rajčata. Večer – grilovaný steak a hlávkový salát.
6.den: Ráno – 1 rohlík a černá káva. Poledne – grilované kuře. Večer – 2 vařená vejce a dušená nebo syrová mrkev.
7.den: Ráno – čaj s citrónem. Poledne – ovoce. Večer – libovolný pokrm, který vám v předchozích dnech nejvíce zachutnal.
Pak se celý jídelníček znovu opakuje. Pokud není uvedeno konkrétní množství, znamená to, že je zcela libovolné. Výběr ovoce je rovněž na vás. Důležité je zcela vynechat alkohol a cukr, značně omezit sůl i koření a hodně pít vodu nebo neslazené minerálky.
TŘÍDENNÍ SHAZOVÁNÍ KIL
Protože je tak krátká, je i úbytek váhy menší – asi 2 kg. Konzumují se nízkokalorické potraviny a porce jsou malé, rozložené do tří jídel denně.
K snídani je povolená káva nebo čaj bez cukru, ovoce, pečivo v malém množství, nízkotučné mléčné výrobky a cereálie. K obědu je vhodné kuřecí či netučné rybí maso nebo vejce a pečivo, mohou být i cereální sušenky.
Večer si můžete dát větší porci masa, vařenou zeleninu a jako zákusek trochu sladkého ovoce nebo malé množství nízkotučné zmrzliny.
Zakázané jsou tučné uzeniny a sýry, krémové omáčky, majolky a dresinky, zákusky se šlehačkou a tučnými krémy, čokoláda a jiné sladkosti. Úbytek váhy se projeví buď hned po třech dnech, nebo po více podle toho, jak doznívají účinky diety.
KOŘENÍ ZRYCHLÍ SPALOVÁNÍ
Stačí, když budete konzumovat správné koření, které zrychluje látkovou výměnu a podporuje trávení a tím snižování hmotnosti. Které vybrat? Nabízíme čtyři nejdůležitější.
Chilli a pepř
Pálivým pokrmům se při dietě nevyhýbejte, způsobují oxidaci tukových tkání, zrychlují metabolismus a trávení. Chilli papričky a pepř obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, díky kterému vydáte až dvakrát tolik energie, což hubnutí urychlí.
Kurkuma
Napomáhá trávení těžších a tučných jídel, zvyšuje produkci trávicích šťáv a je vhodná při nadýmání. Obsahuje výrazné žluté barvivo kurkumin, které kromě antioxidačních účinků a ochrany buněk před volnými radikály, brání i růstu tukových buněk.
Testy prokázaly, že po jídle, které ho obsahuje, přiberete méně než po stejném jídle bez něj.
Skořice
Při hubnutí je nejlepší kombinace skořice s medem. A tak pijte ráno na lačno a večer před spaním šálek skořicového čaje s medem. Důležité je nápoj si dopřávat pravidelně, protože zabraňuje usazování tuků a pomáhá snížit hmotnost dokonce i u obézních lidí.
Zázvor
Podporuje hubnutí, zvyšuje kalorický výdej a pomáhá rychlejšímu spalování tuků.
Žádnou dietu držet nemusíte,
když budete dodržovat následující pravidla.
•Rozdělte si celodenní jídlo do 5 až 6 porcí, nevynechávejte snídani. Jezte pomalu a jídlo si vychutnejte. Nečtěte při tom noviny, nedívejte se na televizi, nepracujte na počítači. Sladkosti by pro vás měly být svátkem.
Maso si vybírejte jen libové, drůbež jezte bez kůže. Naučte se konzumovat více ryb a luštěnin, hodně čerstvé zeleniny a ovoce. Mléčné výrobky volte podle množství tuku v sušině – čím nižší procento, tím lépe.
•Možná to nevíte, ale po samotných jídlech, jako jsou brambory, rýže a těstoviny, se netloustne. Obsahují stejně energie jako libové maso a hlavně neobsahují tuky. Těch jezte co nejméně.
• Nezapomínejte na vlákninu rozpustnou ve vodě – nabobtná, omezí pocit hladu a sníží vstřebávání tuků a cukrů. Denně vypijte 2,5 – 3 litry tekutin, nejlépe neslazenou vodu bez bublinek, ovocné čaje a minerálky. Pozor na alkoholické nápoje, obsahují téměř stejné množství energie jako tuky.