Domů     Šípky pro krásu, zdraví i chuť
Šípky pro krásu, zdraví i chuť
29.7.2020

Kromě krásné podzimní dekorace jsou šípky i přirozeným multivitaminem. Obsahují velké množství vitaminů C a A, dále vitaminy P, K, B a antioxidant E. Důležitý je i obsah minerálů – hořčíku, vápníku a železa, a menší množství draslíku a fosforu.

Šípkové čaje, výluhy a různé džemy a želé posilují imunitu v náročném podzimním, zimním a jarním období, na jaře navíc pomáhají omezit únavu. Dík jejich konzumaci je organizmus odolnější a snadno nepodléhá virózám a nachlazením.

Šípky mají i výrazně pozitivní účinek na trávení. Kvůli obsahu antioxidantů zpomalují stárnutí a zmenšují riziko kornatění tepen. Plody pomáhají proti křečím, mají také mírně močopudné účinky a zlepšují tvorbu žluči.

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti parodontóze a onemocnění dásní.

Jak se uplatní v kosmetice?

Výtažky z šípků se používají v přírodní kosmetice, mají zvlhčující, vyhlazující a uklidňující účinky. Podomácku se však využívají spíš květy než plody.

Okvětní plátky se rozmočí v horké vodě, přikápne se trocha olivového oleje a vzniklá kaše se použije jako pleťová maska. Jde o sezonní, plně přírodní a velmi účinný prostředek.

Jak šípky sbíráme?

Šípky sklízíme plně vyzrálé, sytě červené a pevné. Vybíráme taková místa, kde keře nebyly vystaveny velkému množství zplodin – chodíme je sbírat dál od cest, víc do lůna přírody. Trháme je během suchých a slunečných dnů, raději počkáme, až oschne rosa.

Šípky sušíme buď v celku, nebo rozříznuté na polovinu, zbavené jadérek a ostatních nejedlých částí. Pokud je sušíme v troubě, tak ji na 5 minut nastavíme na 93–96 °C a pak plody dosušíme na 50 °C.

Co z nich uvaříme?

Klasikou je šípková omáčka, která se skvěle hodí ke zvěřině, ale dobře chutná i s hovězím nebo vepřovým masem.

Budete potřebovat: 2 polévkové lžíce domácí šípkové zavařeniny•2 lžíce másla•2 lžíce hladké mouky• ½ l vývaru•3 lžíce bílého vína•hrst hrozinek•4 hřebíčky•ocet•sůl

Připravíme si světlou jíšku a zalijeme ji půllitrem vývaru. Přidáme bílé víno a provaříme. V trošce vody svaříme hrozinky s hřebíčkem a scedíme je do omáčky, necháme přejít varem a podle vlastního vkusu dosolíme a ochutíme octem. Omáčkou zalijeme upečeného kance nebo jinou divočinu.

Nejdřív ovšem připravíme šípkovou zavařeninu.

Budete potřebovat: Čerstvé šípky bez stopek a bubáků rozkrájíme, uvaříme doměkka a přes síto propasírujeme, nebo šípky rozřízneme, zbavíme chlupatých jadýrek, rozmixujeme a propasírujeme. Hmotu zvážíme a použijeme váhově stejné množství cukru.

U syrových šípků přidáme trošku vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí, táhneme na mírném ohni, dokud nebude zavařenina nitkovat. Horkou směs plníme do skleniček.

Děti si mohou pochutnat na sladké šípkové polévce.

Budete potřebovat: ½ kg šípků•1 a ½ l vody•100 g cukru•2 lžíce kukuřičné mouky•3 lžíce zakysané smetany•1 citron•sekané mandle

Šípky očistíme, zalijeme vodou, přidáme strouhanou citronovou kůru a na středním ohni vaříme 20 minut. Směs rozmixujeme, propasírujeme, přidáme cukr a uvedeme do varu.

Ve třech lžicích vody rozmícháme kukuřičnou mouku, přidáme k polévce a za stálého míchání vaříme, dokud trochu nezhoustne. Necháme vychladnout, vmícháme šťávu z půlky citronu, zakysanou smetanu a studenou podáváme posypanou nasekanými mandlemi.

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže našemu organismu výbornou službu šípkový čaj.

Budete potřebovat: 3 lžičky sušených šípků•0,5 l vody•med na oslazení

Rozdrcené šípky zalijeme půllitrem studené vody a směs uvedeme na 5 minut do varu. Necháme asi 15 minut louhovat a poté přecedíme přes jemné sítko (pozor na jemné chmýří semen, může podráždit sliznici v ústech a krku). Můžeme dosladit medem.

Podobně působí i šípkový sirup, bohatý na vitamin C.

Budete potřebovat: 1 kg zralých šípků•2 l vody•1 a ½ kg přírodního cukru

Šípky rozdrtíme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 10 minut. Roztok přecedíme přes sítko a poté přes plátno přefiltrujeme. Čistou šťávu zahřejeme na 70 °C a rozpustíme v ní cukr. Hned naléváme do sklenic a zátkujeme.

Tu pravou sílu má „zdravotní“ šípkové víno.

Budete potřebovat: 1 a ½ l čerstvě natrhaných šípků zbavených okvětí•váhově stejně cukru• vody tolik, kolik je součet hmotností šípků a cukru (1:1:2).

Šípky očistíme od stonků a na obou koncích nařízneme do kříže. Cukr s vodou svaříme. Až vychladne, nalijeme ji na šípky nasypané do velké okurkové lahve.

Uzavřeme zátkou s „bublátorem“ (koupíme v železářství) a na teplém místě necháme stát, dokud poslední šípek neklesne ke dnu. Hadičkou víno stočíme do lahví.

Když scezené šípky znovu zalijeme svařeným cukrem (či medem), je reálná šance asi za 4 týdny stání získat druhou várku.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty