Domů     Ne za dva, ale s ohledem na toho druhého
Ne za dva, ale s ohledem na toho druhého
28.7.2020

Máte těhotenské chutě? Klidně si je užijte, k tomuto speciálnímu období v životě ženy patří. Jakmile se žaludek uklidní a tělo si na hormonální změny zvykne, pak nastane čas na rozumný jídelníček, který podpoří zdravý vývoj dítěte.

Potřeby dítěte mají v těhotenství přednost, což mimo jiné znamená, že když nebudeme myslet na přiměřené stravování, odneseme to zdravotními potížemi.

Staré pověry, že každé dítě stojí maminku jeden zub, mají základ právě v tomto pravidle přírody – dítě dostane vše, co pro vývoj potřebuje, i kdyby utrpěl organismus matky. Takže jezme ne za dva, ale pro dva.

Kalorie: Máme je počítat?

Normální váhový přírůstek v těhotenství se pohybuje kolem 15 kg, u dvojčat mezi 16 až 20 kg. Při rozumném jídelníčku není nutné se zabývat počítáním kalorií, zpozornět je třeba, pokud přírůstek na váze naskakuje příliš rychle v prvních měsících těhotenství.

V této době je plod velmi malý a energetická potřeba matky jen lehce zvýšená. Pro představu – do 12. týdne těhotenství by žena měla přibrat neznatelně, jen asi 1 až 2 kg.

Poté je doporučený průměrný nárůst týdně 300 až 400 g, což pro ty, kdo si počítají kalorie, znamená zvýšení energetické vydatnosti jídelníčku asi o 850 až 1250 kJ denně.

Vliv má i počáteční váha

Přírůstek se může – a má – lišit podle BMI před otěhotněním:

Podváha (BMI méně než 18,5): optimální přírůstek 12,5 – 18 kg

Normální váha (BMI: 18,5 až 24,9): optimální přírůstek 11,5 – 16 kg

Nadváha (BMI: více než 25): optimální přírůstek 7 – 11,5 kg

Pyramida pro maličké

Míněna je ta výživová. Zde je přehledně vidět, jaký podíl mají mít které živiny na talíři pro dva, uvedeno v procentech kalorické spotřeby, ne tedy váhy.

50–60% sacharidy, tedy obiloviny, pečivo, těstoviny a rýže

15 – 35 % tuky, přednostně z ryb, ořechů a rostlinných olejů

15 % bílkoviny

Energetická vydatnost tuků je zhruba dvojnásobná než sacharidů a bílkovin, takže pokud chcete mít představu, kolik které živiny na váhu, pak tuky musíte vydělit dvěma, což znamená, že by měly na jídelníčku tvořit 7 – 17 %.

Živiny: Kolik čeho?

Základní stavební látkou buněk jsou bílkoviny, ale při nepatrném růstu embrya v prvních týdnech narůstá spotřeba bílkovin až ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Na její pokrytí stačí jedna porce bílkovin denně navíc, například ve formě jednoho jogurtu, vejce nebo libového masa.

Vitaminy a minerály

Jejich zvýšenou spotřebu by měl pokrýt dostatečně pestrý jídelníček. Ovšem všichni tíhneme k určitým potravinám, zatímco na jiné si vzpomeneme jen občas a další nám nechutnají.

Proto je dobré vědět, které vitaminy a minerály jsou pro vývoj dítěte obzvlášť důležité a dbát na to, aby na talíři nechyběly. V některých případech by mohlo dokonce dojít z rozvoji vad, které by při dostatku určité látky nevznikly.

Kyselina listová

Vitamin B 9 čili kyselina listová, či též folacin, má zásadní vliv na formování mozku a míchy a na rozdíl od bílkovin ho embryo nejvíce potřebuje v raném stadiu, tedy i v době, kdy žena ani neví, že je těhotná.

Při plánovaném těhotenství se doporučuje dbát na příjem vitaminu B 9 už tři měsíce před otěhotněním jako prevence vývojových vad nervového systému, především rizika neuzavření nervové trubice.

Současně je prokázán příznivý ochranný vliv B9 před potratem a předčasným porodem. B9 je bohatě zastoupen v listové zelenině, takže se snadno doplňuje čerstvými saláty.

Další významné zdroje:

Špenát, brokolice, zelí, kapusta a růžičková kapusta, okurky, dýně, rajčata

Pomeranče, banány, mango, třešně a višně, angrešt

Celozrnné obiloviny a výrobky z nich

Luštěniny, zelené fazolky a hrách, pšeničné klíčky

Železo

Je samozřejmě nepostradatelné pro tvorbu krve, ale kromě toho chrání před rozvojem neurologických poruch dítěte.

Proto je potřeba železa v těhotenství zvýšená, doporučené množství 30 mg na den lze ne vždy pokrýt jídelníčkem, tady záleží na krevních hodnotách a doporučení lékaře.

Jod

Jeho potřeba sice stoupá v době těhotenství jen málo, potíž ale je v tom, že jód je u nás obecně nedostatkovou živinou. Mořská nebo jodizovaná sůl k pokrytí jeho potřeby nestačí a tak tělu chybí materiál pro produkci hormonů štítné žlázy..

U nenarozených dětí takový deficit naruší vývoj mozku a sníží geneticky předpokládanou úroveň inteligence. Jinými živinami tento vliv nelze vyrovnat. Proto je rozumné začít jíst mořské ryby, i když je v oblibě nemáte, vývoj dítěte za takovou oběť přece stojí.

Nejvíc jódu z dostupných druhů obsahuje aljašská treska, hodně ho mají ryby ze Středozemí, méně oceánské druhy ryb.

Vápník

Stavební prvek kostí a zubů a současně prvek s významnými úkoly v biochemických pochodech těla. Vápník je nezbytný pro nervovou soustavu i pro hladký chod srdce.

Pro těhotné se doporučuje denně 1500 mg vápníku, což je sice jen asi o pětinu více než před těhotenstvím, což není moc, jenže na jídelníčku nám chybí obecně, ačkoli jsou zdroje všeobecně známé a dostpné.

Vitamin D

Ovlivňuje významně využití vápníku a jeho ukládání do kostí, kromě toho ovšem zlepšuje celkovou odolnost vůči infekcím, což je pro těhotné neméně důležité. Je to prostě vitamin pevného zdraví.

Nejlepším zdrojem je rybí tuk, což v praxi není tak hrozné, jak to zní, protože dopřávat si můžete tučné ryby, a to nejen lososa nebo tuňáka, ale i sardinky a sledě.

Vitamin A

Nároky na množství tohoto vitamínu na jídelníčku se zvedají od čtvrtého měsíce těhotenství. Příliš se nedoporučuje používat k pokrývání jeho potřeby játra, důvody jsou dva.

Jednak jsou to obavy z možného vyššího množství nevhodných usazenin v játrech, navíc obsah vitaminu A může příliš vysoký, což může uškodit a nepříznivě ovlivnit vývoj dítěte. Lepší je tedy jako zdroj vitaminu A používat zeleninu bohatou na beta-karoten.

To jsou oranžové a sytě zelené druhy, především paprika, mrkev, mangold, kudrnka. Dále ovoce se žlutou a oranžovou dužinou, nejlepším zdrojem je mango.

Důležité je vědět, že pro využití vitaminu A potřebuje tělo tuk, takže saláty připravujeme s olejovou zálivkou, ovoce s tvarohem nebo smetanou.

Kde číhá nebezpečí

Některé běžné potraviny mohou být zdrojem infekce vysoce nebezpečné pro vyvíjecí se plod. Jde především o listeriózu, infekci, vůči níž jsou těhotné ženy mimořádně vnímavé.

Uvádí se, že pravděpodobnost onemocnění je u nich asi 20x vyšší než u ostatních dospělých. Listerióza přitom může vést až ke smrti plodu a potratu. Nemoc mohou přenášet hospodářská, ale i volně žijící zvířata, která sama nejeví známky infekce.

S jejich výkaly se listerie mohou dostat i na záhony zeleniny, ale hlavním zdrojem jsou živočišné potraviny:

nepasterizované mléko a mléčné výrobky, u sýrů, zejména kozích a ovčích, je nutné ověřit, zda jsou tepelně ošetřené

zrající sýry a plísňové sýry

syrové nebo nedostatečně tepelně upravé maso, ryby a mořské plody

vejce syrová a vařená naměkko

neomytá zelenina

Při špatném skladování se listerióza může vyskytnout i v lahůdkářských výrobcích, uzeninách a obecně v nedostatečně tepelně upravených potravinách. Ty mohou být ostatně příčinou dalších potravinových infekcí, salmonelózy a toxoplazmózy.

Tip: Víno ano, když víte jaké

Šikovná inspirace

Jak dostat pravidelně na talíř ryby a saláty? Zkuste rybičkové saláty, chuťových variací se nabízí řada. Základem by ovšem měly být rybí konzervy ve vlastní šťávě, nikoli v oleji. Použít se dá i zbytek přírodně upravených ryb, opět bez zbytečného tuku.

Základem salátu mohou být brambory, sterilovaná cizrna či zbytek těstovin. Na zeleninovou část se hodí nejen saláty, ale i rajčata a okurky. Důležitý je dresink z kvalitního rostlinného oleje, zdaleka to nemusí být jen olej olivový.

Vynikající chuťové i výživové vlastnosti má olej dýňový, oleje ořechové nebo sezamový.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru