Máte rádi zmrzlinu? Určitě ano. A nejlepší bude ta, kterou si uděláte sami podle chuti. Tady je pár receptů pro inspiraci.
Mezi nejrychlejší způsoby výroby zmrzliny patří mixování zmrazeného ovoce. Může být ze zahrádky i z lesa, a pokud si část úrody schováte v mrazáku, lze ji připravit kdykoliv.
Z lesních plodů
750 g malin, ostružin či jahod, šťáva z ½ citronu, 80 g moučkového cukru (část můžete nahradit medem), 1 smetana ke šlehání
1) Všechny ingredience dejte do mixéru, mixujte 3–4 minuty nebo dokud se všechny rovnoměrně nepromíchají a směs nebude hladká. Hned podávejte nebo uložte do mrazáku.
Bylinková
Bylinky jsou v módě, a tak pronikly i do výroby zmrzlin. Používá se nejen máta, ale i bazalka nebo levandule.
Voňavá máta
300 ml mléka, hrst čerstvé máty peprné, 80 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání
Mléko s hrstí máty a cukrem rozmíchejte na mírném žáru tak, aby směs neprošla varem. Cukr se musí rozpustit. Pokud máte raději sladší zmrzlinu, můžete cukr ještě přidat.
Nechte vychladnout v ledničce. Poté sceďte a přidejte 300 ml smetany ke šlehání. Na závěr přidejte hoblinky kvalitní, nejlépe hořké čokolády. Promíchejte a dejte zmrazit.
Tvarohová
Z tvarohu se vyrábějí zejména ty zmrzliny, které není potřeba nejdříve tepelně upravovat. Nejčastěji jde o kombinaci s ovocem.
Borůvky s tvarohem
60 g lesních borůvek, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 100 ml mléka, 50 g moučkového cukru
60 ml smetany ke šlehání
Tvaroh a cukr dejte do mísy a metličkou spojte. Přilijte smetanu a mléko a míchejte tak dlouho, až se vytvoří hladká hmota.
Rozmačkejte borůvky vidličkou a přidejte k tvarohové směsi. Mražené nechte povolit a pak zamíchejte do tvarohu. Pokračovat můžete buď s pomocí zmrzlinovače, nebo prostě dejte zmrazit.
Vanilková jinak
Většinou se oblíbená zmrzlina dělá ze šlehačky se žloutky s cukrem. Směs se zahřívá do zhoustnutí a pak zase chladí. My jsme našli variantu z kondenzovaného mléka.
Sladká vanilka
1x plechovka sladkého kondenzovaného mléka, 400 g smetany na šlehání, zrníčka z vanilkového lusku (nebo sáček vanilkového cukru)
V misce rozšlehejte 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Tím je zjemníte a trochu napěníte.
V další misce si našlehejte smetanu ke šlehání.
Vanilkový lusk rozkrojte podélně napůl a vyškrábejte z něj vanilková semínka.
Vše spojte dohromady, promíchejte a dejte zmrazit.
Exotická
Exotické ovoce tak nějak souvisí s létem. Receptů z ananasu i banánu je celá řada. Nám se zalíbilo mango, už kvůli zářivé barvě.
Žluté mango
500 g oloupaného a nasekaného manga, 250 g cukru, 500 g smetany ke šlehání
Všechny ingredience rozmixujte do hladkého krému (asi 5 minut).
Poté přeložte do krabičky a dejte zmrazit.
Náš tip: Můžete zvolit i opačnou variantu. Tedy kostičky manga necháte zmrazit a pak rozmixujete s medem a trochou kokosového mléka.