Domů     Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
Jídlo na dovolenou: Jak dlouho vydrží?
21.6.2020

Železnou zásobu nezbytných potravin na chatu nebo chalupu má skoro každý. Také když vyrazíme pod stan, nebo prostě někam, kde není lednička, hodí se nám vědět, jak dlouho vydrží proviant, který s sebou vezeme.

Vejce

Vejce vydrží při běžné teplotě 18 dní, potom už musí do lednice. To platí pro vejce z domácího chovu i z obchodu za jedné podmínky: nesmí být omytá. Kdo se snaží vejce ze strachu před salmonelou pro jistotu omýt, naopak poruší ochrannou funkci skořápky. Omytá vejce tedy musíme skladovat v chladničce okamžitě.

Skladování vajíček má ještě jednu zvláštnost. Jakmile byla jednou v chladničce, už je v chladu musíme udržovat, dokud je nespotřebujeme.

Je to proto, že by na skořápce mohla po vyjmutí z lednice kondenzovat voda, ta by mohla proniknout do vejce a kdybychom byli smolaři, mohli bychom to odnést na zdraví.

Pro všechny případy bychom měli vědět, že vejce můžeme jíst i ještě asi tři týdny po uplynutí data minimální trvanlivosti.

Abychom měli jistotu, že jsou ještě v pořádku, použijeme notoricky známý trik zvaný „plave, nebo neplave?“ Plovoucí vejce je staršího data, takže použít jen na pečení nebo vaření.

Chléb a další pečivo

Veka a světlý chléb vydrží při běžném skladování 1 – 3 dny, ale rozhodně bychom ho neměli nechat zapařit v igelitovém pytlíku. Radši chleba okoralý, než plesnivý. Normální chléb má trvanlivost 3 -5 dní, chléb pšeničný celozrnný 4 dny.

Žitný chléb můžeme jíst ještě po 5 – 7 dnech. Toastový chléb můžeme mít do zásoby týden. Naprosto nejdéle vydrží samozřejmě knekebrot nebo suchary. Ty si můžeme s sebou sbalit i na cestu kolem světa, dají se jíst i za rok.

Maso

Maso je nejrizikovější částí našich zásob. Syrové maso se rychle kazí, takže ani na dovolené si nemůžeme dovolit ho neskladovat správně, tj.

při teplotě trvale pod 7°C. A to platí pro všechny způsoby balení masa, je jedno, jestli je balené v ochranné atmosféře, vakuu nebo jinak. V létě opatrně s datem spotřeby, uvedeném na balíčcích s masem. Nespoléhejte se na ně!

Platí jen v případě, že byly po celou dobu skladování dodrženy správné podmínky. To znamená, že se maso nikde neohřívalo v nákupní tašce nebo cestou autem, že máte i na chatě lednici nebo opravdu ledový potok, který používáte na chlazení a tak dále.

Nejchoulostivějším druhem masa je maso mleté. Pochopitelně, protože má největší povrch, takže zárodky se tu mají nejlíp. Mleté maso spotřebujte v den, kdy jste ho koupili.

Když to nejde, a nemůžete ho ani zamrazit, radši jídlo uvařte doma a na chatě jen ohřejte.

Maso pokrájené na kostky (třeba na guláš) zachováte v lednici den, pečeně a steaky asi čtyři dny v ledničce. Vnitřnosti vydrží 1 – 2 dny.

Zásoby v mrazáku zůstanou poživatelné podstatně déle. Hovězí a telecí 8 měsíců, vepřové maso a mleté maso vydrží, byť hluboce zmrazené, výrazně kratší dobu, jen 2 – 3 měsíce.

Ryby

Ryby a mořské plody se kazí velmi rychle a potřebují speciální zacházení. Mořské plody si na chalupu asi vozí málokdo a nebývají v naší zeměpisné šířce běžnou součástí železné zásoby, ale ryby si leckdo nachytá i sám.

A když se zadaří a ryb je víc, než sníme hned, musíme je (vykuchané) zamrazit nebo skladovat v lednici. Anebo je samozřejmě zpracovat jinak, ale to už rybáři znají.

Mléko

Trvanlivé mléko se nezkazí až tři měsíce, čerstvé, neotevřené mléko jen 7 – 8 dní. Otevřené mléko je třeba spotřebovat do tří dnů. Nespoléhejte e na to, že mléko zkysne, tedy pokud nemáte skutečné čerstvé mléko.

Vysoce pasterizovaná mléka, ať už si říkají čerstvé nebo trvanlivé, nejspíš dřív shnijí, než zkysnou.

Jogurty

Jogurty prostě patří do chladu, a pak s vámi budou tak dlouho, jak je uvedeno na víčku.

Pod stanem si jich moc neužijeme, tedy jestli opět nesáhneme k posvědčenému chlazení v potoce (pro hygienicky citlivé táborníky samozřejmě v uzavřeném plechovém kyblíku, aby voda neomývala víčka).

Nebo si budeme muset koupit trvanlivé „jogurty“ pro děti, které nemusí být v lednici vůbec a prodávají se mezi dětskou výživou. Připomínají ale spíš trvanlivý pudink.

Jogurty s prošlou dobou minimální trvanlivosti nemusíme hned vyhazovat. Dají se sníst ještě do tří týdnů po uplynutí této doby. Nafouknuté víčko není na závadu, může za to kyselina mléčná.

Máslo

Máslo skladované v chladu (do deseti stupňů) vydrží až tři týdny. Kdo si dělá zásoby, měl by ho zmrazit, při minus 18 stupních vydrží až půl roku. V polních podmínkách někde ve stanu je máslo spíš pro zlost.

V teple žlukne raz dva, navíc se, vytažené z chladu vody nebo „chladničky“ ve břehu stává přímo magnetem na písek. Ale když už, tak do šroubovací sklenice s ním. Anebo přepustit, takové pak zvládne i normální pokojovou teplotu, a navíc se nepřipaluje.

Brambory

Máme-li suchý, tmavý a chladný sklep (ideálně s teplotou mezi 4 – 8 stupni Celsia), brambory si v něm můžou hovět několik měsíců. Při vyšších teplotách začnou klíčit, což v zásadě není na závadu, když z nich klíčky oloupeme, můžeme brambory jíst. Ale nebudou už tak výživné.

Mouka, rýže, luštěniny

Mouku skladujeme na suchém, tmavém místě a nejlépe ve vzduchotěsném obalu. Mouka celozrnná se kazí rychleji než mouka světlá. Zatímco světlá mouka skladovaná správně vydrží rok, celozrnná mouka má trvanlivost daleko kratší, jen dva měsíce.

Podobně se to má i s rýží: bílou rýži můžeme skladovat rok, ale neloupanou tmavou musíme spotřebovat do tří měsíců, jinak žlukne. Fazole, hrách i čočka vydrží rok, při správném skladování v uzavřené nádobě déle. Strouhanku a krupici bychom doma neměli strpět déle než osm měsíců.

Těstoviny a ovesné vločky

Těstoviny při správném skladování vydrží klidně i dva roky, pokud se nám do nich nepustí nějaké breberky. Ovesné vločky si s sebou na dovolenou můžeme vzít do zásoby bez obav, na jejich spotřebu máme půl roku.

Konzervy

Konzervy, to je tábornická klasika. Vydrží určitě aspoň dva roky. Když objevíte ve spíži nějakou archivní, s vybouleným víčkem, nepokoušejte se ji za žádných okolností vzkřísit. Může být jedovatá.

Nespotřebovaný obsah konzervy přesuneme do plastové nebo skleněné nádoby s víčkem a urychleně sníme.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nález v parku všechny potěšil
skutecnepribehy.cz
Nález v parku všechny potěšil
V nouzi nejvyšší je pomoc boha nejbližší. Myslím, že na této větě je mnoho pravdivého. Na Štědrý den jsme dostali dárek shůry za dobrý skutek. Prožila jsem už mnoho Štědrých dnů, nikdy se nám ale nestal takový zázrak, jako kdysi, když byly naše děti malé. Byly to naše nejchudší Vánoce. Já byla na mateřské s mladším synkem
Robustní sportovní regulátor Alpina s výraznou luminiscenční plochou
iluxus.cz
Robustní sportovní regulátor Alpina s výraznou luminiscenční plochou
Značka Alpina nepolevuje ve své touze doprovázet všechny milovníky lyžování, a tak jako partner Freeride World Tour prezentuje své klíčové modely právě na zimu. Hodinky Alpiner Extreme Regulator Au
Čeští vědci studovali, jak buňky uklízejí po alkoholu a jak to souvisí s rakovinou
21stoleti.cz
Čeští vědci studovali, jak buňky uklízejí po alkoholu a jak to souvisí s rakovinou
Alkohol škodí zdraví - to je známá věc. Při metabolickém procesu v játrech z něj vzniká acetaldehyd. O něm se dá říct ledacos, ale určitě ne to, že je nám prospěšný. Koneckonců jde o toxickou látku. T
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Co ukrývá tajuplná Rolava?
enigmaplus.cz
Co ukrývá tajuplná Rolava?
Tajemné trosky mezi krušnohorskými rašeliništi Památky po zaniklých civilizacích jsou vždy vzrušující, i když žít byste v nich určitě nechtěli. Svým způsobem takovou cizí "civilizací" bylo i období na
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
historyplus.cz
Stoka Krčínka: Šlo kvůli ní slavnému rybníkáři o život?
Radními z jihočeských Netolic cloumá nevýslovná zlost. Na jméno nemohou přijít Jakubu Krčínovi. „Určitě je ve spojení s ďáblem,“ říká nakvašeně jeden z nich. „Kudy chodí jeho strakatý pes, tudy kope stoky,“ dodává druhý. Jablkem sváru je kanál, který Krčín vybudoval nedaleko jejich obce… Hosté, které Vilém z Rožmberka (1535–1592) pozval na zámeček Kratochvíle, jsou jako u
Vzácný dar, který vyhlazuje vrásky
nejsemsama.cz
Vzácný dar, který vyhlazuje vrásky
Ano, je to spánek. S přibývajícím věkem se ale mění. Bývá lehčí, kratší a častěji přerušovaný. Přitom právě kvalitní spánek je jedním z nejsilnějších léků proti stárnutí. Jak si ho znovu dopřát? Hormony, stres, bolesti kloubů, noční pocení nebo hlava plná starostí – to vše dokáže zhatit každou noc. Po menopauze přirozeně klesá hladina estrogenu a melatoninu, hormonů, které pomáhají
Po rozchodu s Bočkovou opět láska jako trám?
nasehvezdy.cz
Po rozchodu s Bočkovou opět láska jako trám?
Všechno je jinak? Ještě letos v srpnu herec z kriminálky Mladá krev Vojtěch Vondráček (31) se smutkem oznamoval, že se rozchází s přítelkyní, kolegyní ze seriálu Barborou Bočkovou (36). Kvůli tomu
Nečekané zajímavosti z rostlinné říše: Ulity plžů, pavouci i včely se řídí Fibonacciho kódem
epochaplus.cz
Nečekané zajímavosti z rostlinné říše: Ulity plžů, pavouci i včely se řídí Fibonacciho kódem
Podobně jako rostlinná říše, i ta živočišná se řídí Fibonacciho kódem. Fibonacciho čísla jsou číselná řada, kde každé číslo je součtem dvou předchozích: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34. Ulity plžů, například u druhu loděnky Nautilus pompilius, vykazovaly logaritmickou spirálu, která se často přibližovala Fibonacciho poměrům.   Rozměry ulity souvisí se
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Květáková polévka se sýrovými nočky
tisicereceptu.cz
Květáková polévka se sýrovými nočky
Ozvláštněte klasickou květákovku sýrovými nočky! Ingredience 1 květák 80 g másla 2 brambory pažitka 1 l kuřecího vývaru sůl a čerstvě mletý pepř špetka muškátového oříšku 200 ml smetany 1
Případ Mariana Rajchela: Dostával zprávy od démona?
epochalnisvet.cz
Případ Mariana Rajchela: Dostával zprávy od démona?
„Ona z toho pekla nevyjde. Je moje. Každý, kdo se za ni bude modlit, zemře.“ Taková slova údajně v roce 2014 obdrží polský kněz Marian Rajchel (?–2021) od jakéhosi démona. Ne ale někde v temné kryptě při seanci nebo ve zlém snu, ale přes mobilní telefon! Přijdou prý skrze dívku, kterou se neúspěšně snaží zbavit posedlosti. Začala s ním