Krémy, pomazánky, různé nátěrky. Rychlé studené večeře, každodenní svačiny, anebo jednoduché, a přitom chutné občerstvení, když nás překvapí nečekaná návštěva…
Paní domu vám poradí několik snadných receptů z běžných domácích zdrojů, anebo z pozapomenutých zbytků v ledničce.
Z mořských plodů:
Rybičková podle maminky
Suroviny: 2–3 lžíce citronové šťávy•2 lžíce másla•2 konzervy sardinek (nebo tuňáka)•2 menší cibule•4 lžíce lučiny, tvarohu nebo pomazánkového másla•2 lžíce hořčice nebo 1 kyselá okurka
Z rybiček slijte olej, pokud jsou ve vlastní šťávě, neslívejte a rozmačkejte vidličkou. Přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a dobře promíchejte. Přidejte hořčici (nebo nasekanou okurku), citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo (tvaroh, lučinu). Dobře propojte.
Směs už není třeba solit ani kořenit. Před podáváním jen nechte chvilku rozležet v lednici.
Pomazánka skvěle chutná s čerstvým celozrnným pečivem, hodí se i na jednohubky.
Z uzené makrely
Suroviny: 250 g uzené makrely•100 g změklého másla•1 lžíci majolky•2 vejce uvařená natvrdo•2 lžíce hořčice•1 menší cibule•sůl•pepř•citronová šťáva•1 hrst sekané petrželky (pažitky)•kapary
Makrelu vykostěte a rozmačkejte vidličkou. Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k rybě.
Máslo vyšlehejte s majolkou, hořčicí a jemně posekanými vařenými vejci. Osolte, opepřete, přidejte nasekané kapary (nebo kyselou okurku) a zakapejte citronovou šťávou.
Pomazánku mažte na opečený bílý chléb nebo veku a ozdobte plátky citronu.
Filé á la humr
Suroviny: 500 g tresky•60 g mrkve•60 g celeru•100 g majonézy•2 lžíce bílého jogurtu•ocet•sůl•mletý bílý pepř•1 lžička hořčice•worcesterská omáčka•citron•paprika na ozdobu
Filé vložte na pařák, nad slanou a mírně okyselenou vodu a nechte pařit 18 minut. Vyjměte, nechte okapat a nožem rozmělněte.
Syrovou mrkev a celer očistěte, nastrouhejte na nudličky a přidejte k rybě.
Majonézu smíchejte s jogurtem, osolte, opepřete, přidejte hořčici a worcester a zakápněte citronem. Promíchejte s filé a zeleninou a nechte v chladu hodinu až dvě uležet. Mažte na plátky veky a zdobte dílky citronu a proužky paprikových lusků.
Z vajec:
Vajíčková „klasika“
Suroviny: 5 vařených vajec natvrdo•1 cibule•2 kyselé okurky nebo 2 lžíce plnotučné hořčice•sůl•mletý pepř•4 lžíce majonézy
Uvařená oloupaná vejce nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené okurky (hořčici) a cibuli, špetku pepře a podle chuti osolte. Nakonec vmíchejte majonézu.
Podávejte na čerstvém chlebu s mlékem.
Vajíčková se sýrem
Suroviny: 4 tavené sýry•1cibule•sůl•mletý pepř•125 g másla•1 lžíce plnotučné hořčice•5 vajec•100 g sterilovaných kapií•10 kapar
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V misce smíchejte máslo, tavený sýr, hořčici, sůl, pepř, nasekanou cibuli, vejce a okapané kapie nasekané na kostičky a kapary.
Sýrovou pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.
Ze sýrů a krémů:
Třená niva
Suroviny: 150 g sýru niva•1 žervé•1 tavený sýr•100 g majolky•6 lžic zakysané smetany•5 g mletých ořechů•20 g sterilovaného zeleného pepře•1 pomeranč
Nivu nastrouháme, přidáme ostatní sýry, majolku a smetanu a dobře rozmixujeme.
Přidáme ořechy a nakládaný pepř.
Pomeranč nakrájíme na plátky a chlebíčky natřené pomazánkou jím ozdobíme.
Sýrová rychlovka
Suroviny: 250 g polotvrdého sýra (minimálně 45 % tuku)•6 stroužků česneku (ne čínského)•150 g majonézy:4 lžíce zakysané smetany (není nezbytná)•5 vyloupaných vlašských ořechů•ochucovadlo•pepř•hroznové víno a kapie na ozdobu
Česnek, ořechy a sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Přidáme majonézu, pro zjemnění můžeme přidat i zakysanku, ochutíme a opepříme.
Podáváme s čerstvým chlebem a zdobíme hroznovým vínem a paprikou.
Ze zeleniny a luštěnin:
Zdravá s klíčky
Suroviny: 1 šalotka nebo malá červená cibule•½ zelené papriky•1 mrkev•6 ředkviček (nebo kousek bílé ředkve)•hrst klíčků (řeřicha, ředkvička, hořčice, alfalfa)•400 g lučiny či jiného krémového sýra•trocha nasekané čerstvé petrželky•sůl•pepř
Všechnu zeleninu jemně nastrouhejte nebo zapojte kuchyňského robota.
Vymačkejte přebytečnou šťávu ze zeleniny a smíchejte se sýrem.
Klíčky pokrájejte nožem jen tak nahrubo a přimíchejte do pomazánky, kterou už jen dochutíte solí a pepřem.
Z červené řepy a cizrny
Suroviny: 300 g červené řepy•1 plechovka cizrny•3 stroužky česneku•1 cibule•200 g zakysané smetany (nebo majolka)•pepř•sůl
Řepu uvaříme v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupeme. Česnek utřeme se solí (nebo nastrouháme). Cibuli na jemno pokrájíme.
Cizrnu scedíme a rozmixujeme, řepu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, česnek a smetanu (majolku), důkladně promícháme, dosolíme a necháme vychladit.
Podáváme v mističce s pečivem nebo na pečivo rovnou namažeme.
Použít můžeme i jako přílohu k pokrmům z masa (grilované, vařené, pečené).
Nátěrky „co dům dal“:
Ze zbylého salámu
Suroviny: 400 g salámu (nejlépe šunkového)•4 uvařená vejce•1 cibule•2 sterilované okurky•2 lžíce kečupu•2 lžíce plnotučné hořčice•2 lžíce slunečnicového oleje•1 majolka•pepř•sůl
Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme (nebo na hodně drobno nakrájíme) salám. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a okurky.
Na plotně spojíme dohromady olej, kečup a hořčici. Tuto směs přilijeme k základu, přidáme majolku a nasekaná či nastrouhaná vejce natvrdo.
Nakonec ochutíme pepřem a solí.
Z vepřového masa
Suroviny: 300 g pečeného vepřového masa•1 cibule•3 lžíce hořčice•3 lžíce majolky•pepř•pažitka
Zbylou vepřovou pečeni umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, majolku, trochu mletého pepře a dobře promícháme.
Mažeme na tmavý chléb a sypeme nasekanou pažitkou.
Pikantní teplá pomazánka
Suroviny: 250 g pečeného vepřového masa•2 rajčata•2 papriky•1 cibule•1 lžíce sojové omáčky•1 lžíce ostrého kečupu•3 stroužky česneku•sůl•pepř•2 lžíce sádla
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme na sádlo osmahnout. Rajčata a papriky pokrájíme a dáme na cibulku. Osolíme, opepříme, dusíme pod poklicí, dokud se všechna šťáva nevydusí.
Zatím si pokrájíme maso, utřeme česnek a přidáme na vydušenou zeleninu. Přidáme sojovku a kečup. Rozmixujeme tyčovým mixerem a ještě provaříme.
Teplou pomazánku natíráme na tousty.
Text: Marie Šrámková, foto: Marie Šrámková