Domů     Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
16.3.2020

Čatní (anglicky chutney) je hustá pikantní omáčka připravená z rozličných surovin, jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet, a nekonečného množství dalších přísad. Pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Domovem čatní je Indie. Tady je podávají jako zvlášť servírovanou omáčku dochucující základní jídlo. Mohou to být pokrmy z masa, kdy je zvlášť vhodná k minutkám nebo grilovaným jídlům. Ale docela dobře chuťově zvýrazní i jídla zeleninová nebo jídla z těstovin.

V zemi původu se čatní podávalo především k pokrmům z rýže. Z Indie si je přivezli během koloniálních časů Britové, zvláště si oblíbili Mango chutney, a odtud už byl jen krůček k rozšíření do dalších kolonií a posléze do světa.

A jako všechno i čatní se vyvíjí a dá se říci, že existují stovky receptů. Vyrábí se samozřejmě i průmyslově, ale každé kuchařce udělá radost, když si udělá to své, a ještě k tomu může zpracovat část úrody.

Z čeho čatní vyrobit

K výrobě čatní lze použít snad všechny druhy ovoce a zeleniny. Existuje taková poučka, že vše, z čeho se dá udělat marmeláda nebo protlak, je vhodné na čatní.

Ze zeleniny se hodí především ta dužnatá, jako jsou rajčata, papriky a všelijaké tykve, a z ovoce téměř všechno běžné domácí i exotické. Od již zmiňovaného manga, po pomeranče a grepy. Fantazii se meze nekladou, ta je omezena snad jen chutěmi budoucích strávníků.

Dochucování

K zelenině i ovoci se přidávají během přípravy rozinky, cibule, česnek, dochucuje se octem, cukrem a různými druhy koření. Ocet lze použít obyčejný, vinný nebo některý z ovocných, většinou se dává jablečný.

Z cukrů přidáváme bílý krystal, ale můžeme dát i třtinový cukr nebo med. Nebylo by to ono, kdybychom nevybrali ta správná koření.

Nejčastěji se přidává zázvor, muškátový květ, pepř a nové koření, řebíček, ale uplatnění najdou i exotičtější druhy, jako jsou různá kari koření, kardamom a kurkuma, a nesmíme zapomenout na chilli.

Samozřejmě ti méně zkušení kuchaři se budou řídit receptem, ti zkušenější si ale mohou zaexperimentovat.

Pro inspiraci nabízíme dva jednoduché recepty na podzimní čatní.

Cibulové čatní

1 lžíce hořčičného semínka, 150 g třtinového cukru, 100 ml červeného vína, 50 ml vinného octa, 3 červené cibule, 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do kastrolu. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, cukr, med, nové koření a hořčičné semínko.

Vše zalijeme vínem a octem, přidáme asi půl lžičky soli a zvolna za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme bez zakrytí tak dlouho, dokud se tekutina zcela neodpaří. Křehkou cibuli necháme vychladnout.

Foto: Korunní cukr
Foto: Korunní cukr

Tip Paní domu

250 g tvarohu prošleháme se 150 g krémovité zakysané smetany a vmícháme vychlazené cibulové čatní. Směs osolíme, opepříme a necháme rozležet v chladu alespoň 20 minut. Hotovou pomazánku mažeme na plátky pečiva a podáváme s vejci vařenými natvrdo. Zdobíme usekanou pažitkou.

Švestkové čatní

900 g švestek, 2–3 šalotky, 5 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 ks celé skořice, hvězdička badyánu, 50–70 g třtinového cukru, půl lžíce mletého chilli, snítka tymiánu.

Všechny přísady na čatní vložte do mělkého, spíš širšího kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte čtyřicet až pětačtyřicet minut, až švestky změknou. Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji.

Čatní je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté. Servírujte ihned nebo přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží dva až tři měsíce.

Tip Paní domu

Švestkové čatní se hodí k drůbežímu masu, k rostbífu, k sýrovým talířům, ale např. i k obalovanému hermelínu. A nezapomeňte, že tohle velmi oblíbené čatní dělá každý jinak, takže si je nebojte vyladit podle své chuti.

A poznámka na závěr: Kouzlo čatní není v množství, které uvaříte od jednoho druhu, ale v různých chuťových variantách. Jen tak je můžete opravdu vychutnat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Související články
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Breitling vzdává hold italským cyklistickým legendám Faustu Coppimu a Ginovi Bartalimu
iluxus.cz
Breitling vzdává hold italským cyklistickým legendám Faustu Coppimu a Ginovi Bartalimu
Byli soupeři, přesto přátelé. Fausto Coppi a Gino Bartali – dvě jména, která ve 40. letech minulého století nejen definovala cyklistiku, ale i symbolizovala sílu sportovního ducha v poválečné Itálii.
Antivirová žvýkačka bránící přenosu viru chřipky nebo oparu
21stoleti.cz
Antivirová žvýkačka bránící přenosu viru chřipky nebo oparu
Svět si nedávno prošel pandemií covidu, každoročně se objevují chřipkové epidemie a obavy vzbuzuje i ptačí chřipka. Kontrola šíření virů tak zůstává i nadále globální výzvou. Vědci z University of Pen
Co vše odhalil deník babičky?
skutecnepribehy.cz
Co vše odhalil deník babičky?
Když jsem při vyklízení domu narazila na prababiččin deník, začetla jsem se do něho a objevila jsem příběh velké lásky. Ne všechny příběhy se v rodinách vykládají, i když by za to stály. Když moje babička Markéta zemřela, čekalo nás vyklízení domu. Vzala jsem si na starost zaprášenou půdu a našla poklad – staré deníky její matky ze začátku
Velikonoce ve světě: Proč mají francouzští kuchaři napilno?
historyplus.cz
Velikonoce ve světě: Proč mají francouzští kuchaři napilno?
Krev stéká z rukou muže, který ještě před chvílí visel na kříži. On ale v duchovním vytržení nevnímá bolest. Těch, kteří na Filipínách chtějí na Velký pátek zakusit Kristovo utrpení na vlastní kůži, nebo se alespoň zmrskat důtkami, je navzdory nelibosti katolické církve stále dost. Oslavy Velikonoc mají ve světě různou podobu… Austrálie: Bazar
Bismarck z krále udělal císaře
epochalnisvet.cz
Bismarck z krále udělal císaře
Od mládí si mladík z nevýznamného pruského šlechtického rodu vytkl za cíl prosadit se ve velké politice. Jen málokdo o sobě může říct, že se mu to s takovým úspěchem podařilo.   Narodil se na apríla, tedy 1. dubna 1815, do aristokratické rodiny. O láskyplném prostředí si ale Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen (†1898) mohl nechat jen
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
epochaplus.cz
Od měsíčních stromů po superbakterie: Jak vesmír mění život na buněčné úrovni
Semena stromů obletěla Měsíc, bakterie ve vesmíru zmutovaly do agresivnějších forem a myši ztratily svaly – vesmírné prostředí má zásadní vliv na živé organismy. Co tyto experimenty prozrazují o dlouhodobém pobytu lidí v kosmu? Měsíční stromy Během mise Apollo 14 obletěla semena pěti druhů stromů (včetně sekvojí) Měsíc. Po návratu na Zemi vyrostly v normální
Hrad Buchlov: Lípa neviny stojí na nádvoří už čtyři století
epochanacestach.cz
Hrad Buchlov: Lípa neviny stojí na nádvoří už čtyři století
Hrad s bohatou historií, opředený pověstmi a doslova napěchovaný unikátními sbírkami vzdělaného rodu Berchtoldů, takový je monumentální Buchlov, který se na kopci nad Buchlovicemi tyčí už osm století. Hrad Buchlov byl už od svého založení na počátku 13. století významný. Ležel na strategickém bodě v krajině, a tak byl nejen obrannou pevností, ale i přirozeným správním
Záhadná civilizace se vynořila ze šera dávnověku: Kdy dokážeme přečíst její písmo?
enigmaplus.cz
Záhadná civilizace se vynořila ze šera dávnověku: Kdy dokážeme přečíst její písmo?
Mohlo by se zdát, že pod drobnohledem historiků a archeologů již dějiny lidstva nedokážou ukrýt žádná velká tajemství. O to větší senzaci vzbudilo objevení neznámé civilizace na území současného Íránu
Kratinová mu utekla mu s jiným!
nasehvezdy.cz
Kratinová mu utekla mu s jiným!
Obrovský šok přichystal nejen pro své fanoušky, ale také pro své kolegy herec Vladimír Kratina (73). Ten měl totiž přímo před nimi oznámit, že je po dvaatřiceti letech opět rozvedený, a chtěl, aby
Magické Velikonoce kouzlí
nejsemsama.cz
Magické Velikonoce kouzlí
Velikonoce jsou svátkem jara, obnovy a nových začátků. Příroda se probouzí, energie se mění a my máme jedinečnou příležitost využít tento čas k rituálům, které nám pomohou přivolat lásku, štěstí, zdraví nebo také očistit naši mysl i domov. Chcete přivítat svěží energii a zbavit se všeho, co vás tíží? Velikonoční období je ideální pro očistné rituály. Velikonoční vykuřování bylinami Vykuřování
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký