Domů     Jste makoví?
Jste makoví?
10.1.2020
One poppy seeds on a white background

Když se řekne mák, mnohé napadnou buchty a koláče. Někoho třeba nic, protože mák moc nejí. Ale to je škoda a stojí za to se s ním seznámit. A vyzkoušet si třeba něco jednoduchého.

Především je dobré vědět, že existuje množství odrůd a ty se dělí na farmaceutické a potravinářské. Farmaceutické někdy nazývané technické odrůdy jsou zdrojem opia, bílé šťávy z naříznutých nezralých makovic, která na vzduchu tuhne.

Opium obsahuje 26 návykových alkaloidů s různými účinky. A toho právě využívá farmaceutický průmysl. Nás ale bude zajímat mák potravinářský, v jehož pěstování patříme spolu s Maďarskem a Německem ke špičce Evropy.

V semínkách potravinářského máku je alkaloidů minimum a ještě se jejich obsah snižuje opakovaným praním.

Symbol hojnosti a zdraví

Semínka jsou bohatá na minerální látky, z nichž je nejvýznamnější vápník, ale zanedbatelné nejsou ani draslík, hořčík a železo. Takže mák je vhodnou potravinou pro prevenci osteoporózy, jeho konzumace pomáhá při migréně, vysokém krevním tlaku i revmatismu.

Pro představu jedno makové zrnko obsahuje 42–58 % tuků, 18–20 % bílkovin, 16–54 % sacharidů, 5–8 % vlákniny a 6 % minerálních látek. A jestli teď marně přemýšlíte, co udělat jiného než koláč, trochu vám pomůžeme.

Všechny barvy máku

Modrý mák – může mít celou škálu odstínů od světle po tmavě modrou. Semínka mají charakteristickou, mírně nahořklou chuť.

Šedý mák – pochází z Rakouska. Až na sytost barvy je velmi podobný modrému, chuťově je ale jemnější a sladší. Typické pro něj je, že se zralá semínka vysypávají přímo malými otvory pod korunkou makovičky. Květy mají modravě červenou barvu.

Hnědý mák – se do sousedních zemí rozšířil z Čech. Chuť připomíná slunečnicová semínka. Podobně jako u modrých odrůd jsou i květy hnědého máku bílé s fialovým lemováním.

Bílý mák – je barevně i chuťově nejosobitější. Má máslové zabarvení semínek a jemnou oříškovou příchuť. Květy mají narůžovělou barvu.

Olej

Ze 750 g máku se dá vylisovat 250 ml oleje. Pokud se vám do lisování nechce, kupte si ho a používejte do salátu, na bruschetty, prostě všude ve studené kuchyni. Nezapomeňte jej ukládat na suché temné místo, kde vydrží zhruba půl roku.

Mouka

Zbytkovým produktem při výrobě oleje je sušina, která se mele na modrou nebo bílou makovou mouku. Ta neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby s celiakií.

Podobně jako mák obsahuje hodně bílkovin, vitaminů a minerálních látek, ale na rozdíl od zrnek jen malé procento tuku. Do těsta ji můžete přidávat současně s jiným druhem mouky nebo s mletým mákem.

Mléko

To si zvládnete udělat sami. Třeba takto:

1) Mletý mák zalijte horkou vodou (na 100 g máku asi 800 ml vody) a nechte při pokojové teplotě louhovat několik hodin, případně i přes noc. Občas můžete směs zamíchat.

2) Pak ji důkladně rozmixujte a bílou tekutinu přeceďte přes plátno.

Tip: Nejlepší je vypít mléko co nejdříve chlazené, popřípadě s troškou medu nebo kakaa či skořice. Mléko je snadno stravitelné a určitě vás překvapí jeho smetanová chuť.

Pesto

Půl sklenky piniových oříšků nebo mandlí, půl sklenky strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, ¾ sklenky olivového oleje, 1–2 lžíce citronové šťávy a půl sklenky nemletého máku a hrst bazalky rozmixujte a podle chuti osolte a okořeňte.

Část olivového oleje můžete nahradit makovým olejem z bílého máku. Pesto dejte do chladničky, kde vydrží několik dní a vy je oceníte třeba při podávání těstovin.

Smoothie

Jakékoliv sezonní ovoce nakrájejte, oslaďte medem nebo agávovým sirupem, přisypte 2–3 lžíce máku a rozmixujte. Pokud je třeba, dolijte trochu vody nebo mléka.

Foto Shutterstock, modrymak.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velký návrat Vilmy Cibulkové k ex?
nasehvezdy.cz
Velký návrat Vilmy Cibulkové k ex?
Seriál Polabí opět spojil dohromady Vilmu Cibulkovou (62) a jejího exmanžela Miroslava Etzlera (60). Pro všechny bylo velké překvapení, že na nabídku kývli, protože jejich rozvod byl v roce 2013 poměr
Vzpomínky i bolest zůstaly
skutecnepribehy.cz
Vzpomínky i bolest zůstaly
Dlouhou dobu jsem nevěděla, jestli o tom někdy vůbec promluvím. Člověk si spoustu věcí nese v sobě a nechce se v nich zbytečně šťourat. Některé události už tolik nebolí, i když občas dokážou zasáhnout stejně silně jako kdysi. Dnes je mi osmdesát. A přesto mě občas přepadne takový stesk, jaký jsem naposledy cítila ve svých 12 letech. Bylo tehdy
Britové chtějí z gruntu postavit lidský genom a začít si s ním hrát
21stoleti.cz
Britové chtějí z gruntu postavit lidský genom a začít si s ním hrát
Britští vědci spustili ambiciózní pětiletý projekt s názvem Synthetic Human Genome (SynHG), jehož cílem je laboratorně vytvořit dlouhé úseky lidské DNA a následně je vložit do živých buněk. To, co mož
Kuřecí roláda plněná špenátem
nejsemsama.cz
Kuřecí roláda plněná špenátem
Masová roláda se hodí jako oběd i jako studené pohoštění pro návštěvu. Připravit se dá z jakéhokoli masa a právě náplň ji dovede k dokonalosti. Potřebujete: ✿ 4 kuřecí prsa ✿ 2 šalotky ✿ 500 g mraženého listového špenátu ✿ 4 stroužky česneku ✿ 200 g lučiny ✿ 100 g goudy ✿ sůl, pepř ✿ 1 dl vývaru ✿ 2 lžíce sádla 1. V
Historie českých lázní: Reklamu jim dělali Paracelsus, car i králové
historyplus.cz
Historie českých lázní: Reklamu jim dělali Paracelsus, car i králové
Pacienti v horké minerální vodě vysedávají klidně i deset hodin. V důsledku těchto „koupacích orgií“ jim bolestivě popraská kůže, což je ale v pořádku. Podle lékařů se právě těmito ošklivými ranami odplaví z těla všechny nemoci…   Teplice a Karlovy Vary patří k nejstarším lázním u nás. K oběma místům se vážou pověsti, v nichž
Divadlo BRAVO! slaví sté výročí Armagedonem: Nový cirkus, humor a úvahy o konci světa
epochalnisvet.cz
Divadlo BRAVO! slaví sté výročí Armagedonem: Nový cirkus, humor a úvahy o konci světa
PRAHA – Divadlo BRAVO! (dříve Branické divadlo) si ke stému výročí založení nadělilo inscenaci, která tematicky míří k tomu nejzazšímu horizontu lidské existence: ke konci světa. Premiéra inscenace Armagedon: Poslední derniéra, v níž se snoubí nový cirkus, tanec a mluvené slovo, nabídne divákům nevšední reflexi poslední hodiny života. Premiéra proběhne 14. listopadu 2025. Inscenace v režii Petra Horníčka a pod produkčním křídly souboru Losers
Dýňový cheesecake s pekanovými ořechy
tisicereceptu.cz
Dýňový cheesecake s pekanovými ořechy
Sladká pochoutka z dýně, zdobená karamelizovanými pekanovými ořechy. Suroviny na 12 porcí Na korpus 230 g máslových sušenek 100 g rozpuštěného másla Na krém 1 hrnek uvařené a rozmixova
Znovuzrození legendy: Cesta nejslavnějšího kabaretu od ostudy ke slávě
epochaplus.cz
Znovuzrození legendy: Cesta nejslavnějšího kabaretu od ostudy ke slávě
Moulin Rouge je proslulý svými bouřlivými počátky a skandály. Málokdo však ví, že jeho příběh nebyl jen o zábavě a neřesti. Kabaret musel čelit i tragickým okamžikům. V roce 1915 byl zničen požárem, aby se o šest let později znovu zrodil z popela. Jeho historie je příkladem neuvěřitelné proměny, která ho přivedla z nevěstince na
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Duchové na druhé straně? Fenomén automatického psaní a kreslení fascinuje už staletí
enigmaplus.cz
Duchové na druhé straně? Fenomén automatického psaní a kreslení fascinuje už staletí
Chtěli byste komunikovat s bytostmi z jiných dimenzí, nebo se svými zemřelými blízkými? Někteří spiritualisté věří, že k tomu slouží techniky jako automatické psaní a kreslení, které umožňují přijímat
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Bentley & Steinway: Když dokonalost zní i voní
iluxus.cz
Bentley & Steinway: Když dokonalost zní i voní
V Hamburku se tento týden odehrála událost, která spojila dva světy výjimečného řemesla – Bentley Motors a Steinway & Sons. Obě značky, synonymum pro tradici, eleganci a mistrovství detailu, předs