Domů     Váha musí být přesná
Váha musí být přesná
17.10.2019

Snažíte se zhubnout a už se bojíte postavit na váhu, abyste nezjistili, že jste zase o kilo těžší? Nebo kdy jste se pořádně najedli, už ani nepamatujete, a váha trvá na svém? Jak jsou na tom vůbec váhy s vážením a měřením tuku, na to se podíval časopis dTest.

Když se porozhlédnete po nabídkách digitálních osobních vah a jejich funkcích, můžete nabýt dojmu, že jde o všemocné přístroje, které vás nejen zváží, ale dokážou suplovat i osobního trenéra nebo výživového poradce.

Řada z nich totiž slibuje, že změří podíl tuku, vody, svalové hmoty nebo vypočítá bazální či aktivní metabolický výdej, tedy kolik kalorií máte za den spotřebovat v klidovém režimu či při zátěži.

V testu byl tedy kladen důraz na základní funkce přístrojů, tedy přesnost a citlivost vážení. U přístrojů, které nabízejí kromě vážení také měření tělesného tuku, byla prověřována spolehlivost této funkce.

Lehká i těžká váha

V laboratoři byla na jednotlivé přístroje umisťována postupně standardní (70 kg) a nadměrná (120 kg) zátěž, a to jednou doprostřed a podruhé ke straně. Když se chce člověk zvážit, ne vždy se mu podaří na váhu stoupnout přímo doprostřed. Proto je důležité, zda to přesnost vážení neovlivní.

Tak nějak přibližně

Řada vah dokázala zaznamenat hmotnost obou závaží přesně, ale pár hříšníků se našlo. Největším byla Eta Kate 4780, která obdržela jako jediná v této části testu pouze dostatečné hodnocení. Při vážení se totiž dopouštěla významných chyb.

U sedmdesátikilové zátěže vážila při umístění závaží doprostřed průměrně s 900 g odchylkou, při zatížení na straně pak o 800 g. U závaží o hmotnosti 120 kg ukazovala v průměru o 800 g, respektive o 1,26 kg jinou hmotnost.

U „těžké váhy“ měl podobné potíže i výrobek Zelmer ZBS28500 (BS1850), který při zatížení na středu vážil v průměru o 900 g odlišně, u asymetrického dokonce o 1,93 kg.

Kdo dvakrát váží, dobře váží

Při měření přesnosti vážení je důležitá také konzistentnost výsledků. Většina přístrojů obstála. Výjimkou byly modely Tanita BC-730, Gallet PEP 257 a Zelmer ZBS28500 (BS1850), které při opakovaném vážení ukazovaly pokaždé jiná čísla.

Nejvýraznější byly zaznamenány u modelu Zelmer ZBS28500 (BS1850), u kterého se údaj o hmotnosti těžkého závaží umístěného na střed lišil mezi jednotlivými váženími až o 900 g.

Pro ilustraci dodejme, že například v této zkoušce velmi dobře hodnocený přístroj Runtastic Libra zvážil ve většině případů navlas totožnou hmotnost.

Tak co, zhubli jste?

U osobních vah je důležité také to, jak citlivé jsou na malé změny hmotnosti. Člověka nezajímá jen, kolik váží, ale jak se jeho hmotnost změnila, ať už nahoru či dolů.

Bylo tedy třeba zjistit, jak se na displejích vah projeví 100gramové váhové příbytky či úbytky. Výborné známky dostávaly přístroje, které změny zaznamenaly a údaj se na displeji vždy po přidání či ubrání 100gramového závaží adekvátně zmenšil či zvětšil.

Změny až na zanedbatelnou odchylku zachytily velmi dobře Emos PT718 a Runtastic Libra. Jako nejhorší se z hlediska citlivosti ukázaly přístroje Gallet PEP 257, Eta Kate 4780, Salter 9147 BK3R, Medisana BS 430 connect a Zelmer ZBS28500 (BS1850).

Problémy s tukem

Od moderní digitální váhy, jejíž cena se často vyšplhá i na pár tisíc korun, žádáme nejen přesné vážení, ale také další funkce. Do testu bylo vybráno 20 dobrovolníků ve věkovém rozpětí 18 až 62 let, muži a ženy byli zastoupeni stejným podílem.

Nejprve jim byl pomocí profesionálního přístroje používaného pro medicínské a vědecké účely změřen skutečný podíl tuku. Poté si dobrovolníci stoupli na váhu.

Zcela přesný poměr tuku v těle neukázal žádný z přístrojů, proto je nejpříznivější hodnocení v této kategorii pouze dobré. Nejhorší výsledky měla váha Salter 9147 BK3R, která ukazovala v průměru o 12,62 % odlišné údaje.

Zaostřeno na obsluhu

Kromě samotného měření je u osobní váhy důležité, jak snadno se používá.

A i tady se našly přístroje, které neuspěly například proto, že je obsluha spojena s připojením přes chytrý telefon a zadání hesla, nebo proto, že špatně váží, když má vážená osoba chodidla větší než 25,5 cm.

Při nákupu přístrojů je také třeba dbát, aby byl dost velký a čitelný displej. Nepříjemné je, když mezi každým vážením musí být delší prodleva.

Bezpečné jsou všechny

Aby bylo hodnocení kompletní, byly váhy otestovány i z hlediska bezpečnosti. Zkoumalo se, jak jsou přístroje stabilní, jak reagují na suché, případně mokré podlaze a jestli je bezpečné na ně vstupovat se suchýma nebo mokrýma nohama. Téměř všechny výrobky se ukázaly jako stabilní a velmi bezpečné.

A kdo vyhrál?

Na prvním místě je osobní váha Beurer BF 700 (velmi dobře, 1430 Kč). Váží naprosto přesně, je velmi jednoduchá z hlediska obsluhy a relativně dobře umí změřit i podíl tělesného tuku.

Také dokáže určit bazální i aktivní metabolický výdej a index tělesné hmotnosti (BMI) nebo zobrazit údaje o podílu vody v těle. Výhodným nákupem je Emos PT718 (velmi dobře, 460 Kč). Přístroj v testu dosáhl velmi dobrých výsledků.

Stejně jako vítěz dokáže změřit nejen podíl tuku v těle, ale také BMI nebo podíl vody. Trojici velmi dobře hodnocených výrobků uzavírá Omron BF508 (velmi dobře, 1640 Kč).

Co se skrývá pod zkratkami?

BMR (basal metabolic rate): bazální metabolický výdej, minimální množství kalorií, které tělo potřebuje k naplnění základních životních funkcí, tedy srdeční činnosti a dýchání.

Vyjadřuje, kolik kalorií organismus potřebuje, aby mohl fungovat 24 hodin bez mimořádné námahy a výdejů energie.

AMR (active metabolic rate): aktivní metabolický výdej, BMR plus množství kalorií, které tělo potřebuje na podporu základního pohybu a aktivity. Hodnota AMR je závislá na úrovni aktivit – čím jste aktivnější, tím je vyšší.

BMI (body mass index): index tělesné hmotnosti, který určuje, zda daná osoba trpí nadváhou, podváhou či má ideální hmotnost. BMI je hodnota vypočtená podle vzorce: váha v kilogramech děleno výška v metrech na druhou.

Normální jsou hodnoty mezi 18,5 a 25. Osoby, které mají BMI nižší než 18,5, trpí pravděpodobně podvýživou. Ti, jejichž BMI má hodnotu nad 25, mají nadváhu, nad 30 pak trpí obezitou.

Text: Eva Hořánková podle časopisu dTest

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
13.4.2024
Téměř každý z nás má v průběhu života zkušenosti s bolestí v zádech. S těmito potížemi navštěvujeme nejen praktické lékaře, ale i neurology, rehabilitační lékaře, ortopedy, revmatology či psychology, neboť do páteře se promítá i duševní bolest. Jak si uchovat zdravou páteř? Je několik věcí, jež by měl vědět každý, kdo si chce páteř uchovat zdravou přiměřeně svému věku. Být průtočným jezírkem V
12.4.2024
Někdy je to zkrátka vrozená kondice nervové soustavy, ale mnohdy se za nervozitou skrývají jiná onemocnění. Úleva při správném léčení tedy může být dvojnásobná. Vnitřní neklid dá zabrat nejen nervóznímu člověku, ale stejnou měrou i jeho okolí, zejména těm nejbližším. Psychické napětí se často ventiluje vztahovačností, útočností, ale i hektickou činorodostí nebo uzavřeností. Vztahy v rodině tím zn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml