Karob není kakao
Možná máte dojem, že jste o karobu nikdy neslyšeli. Ale určitě ho znáte pod názvem svatojánský chléb. Lusky bývaly k vidění hlavně o Vánocích, dnes se spíše používá ve formě prášku. A proč vlastně karob konzumovat?
Je to jednoduché, tento kakau podobný prášek je zdravý. Pověst praví, že právě díky němu přežil na poušti Jan Křtitel. A pozornost si zaslouží i dnes.
Karob versus kakao
Říkáte si, proč nahrazovat něco tak dobrého, jako kakao, čímkoli jiným? Karobový prášek je nutričně zajímavější – zdravější pro naše tělo a také je méně kalorický. Navíc neobsahuje plísně ani alergeny, se kterými se můžeme právě v kakaovém prášku setkat.
Z karobu se připravuje velké množství pochutin – čokoláda, nápoje, moučníky. Pro začátek zkuste použít karob tam, kam byste za normálních okolností přidali kakao.
Něco pro alergiky a dietáře
Karob je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny, hojně je v něm zastoupený především hořčík, vápník a železo.
Z vitamínů se setkáváme především s A, B a D. Zastoupení všech těchto prospěšných látek doplňuje navíc fakt, že karob obsahuje 46 % glukózy a fruktózy, tudíž má ve srovnání s čokoládou 3x méně kalorií a 17x méně tuku.
Stojí tedy opravdu za zvážení, zda ho do svého jídelníčku nezařadit místo čokolády častěji.
V kuchyni
Jeho užívání v kuchyni je opravdu jednoduché. Kakao a karob se od sebe chutí v podstatě neliší, tudíž můžeme karobovým práškem nahradit kakao v pečivu i cukroví a nikdo tuto záměnu nepozná.
Hlavní výhodou je to, že na rozdíl od kakaa se karob nemusí doslazovat – nasládlou chuť má zcela přirozeně. Na čokoládě z karobu, tyčinkách, sušenkách si pochutnáte stejně jako na čokoládových, ale na rozdíl od nich jsou mnohem lépe stravitelné.
U karobu byly dokázány také protiprůjmové účinky a pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Co všechno umí karob?
Užívá se jako prostředek k lepšímu trávení.
Napravuje žaludeční problémy a průjmová onemocnění.
Reguluje hladinu krevního cukru, což ocení diabetici.
Slouží k získání energie – kdysi byl užíván jako energetický nápoj.
Je bohatým zdrojem vlákniny.
Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Je výbornou složkou při výrobě bezlepkových potravin.
Užívá se jako doplněk stravy při osteoporóze.
Kde se vzal?
Roste v oblasti Středozemního moře, kde se používá mimo jiné ke krmení užitkových zvířat a k výrobě místní pálenky. Lusk je po odkvětu sytě zelený a vypadá téměř jako fazole. Karobové lusky se nechávají sušit přirozeně na slunci až několik měsíců.
Čím jsou lusky rohovníku sušší, tím víc získávají čokoládově hnědou barvu. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají. Odděluje se uschlá dužina, z níž se za studena mele výsledný produkt – jemný karobový prášek, který se používá jako náhražka kakaa.
Karobový krém
1 banán, 180 g neochuceného tofu nebo tvarohu, asi 1 dl rostlinného (ovesného, sójového aj.) nápoje (mléka), nerafinovaný cukr nebo med, vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku
6 lžic karobového prášku
Banán rozšleháme s tofu nebo s tvarohem, přidáme rostlinný nápoj, podle chuti dochutíme cukrem nebo medem, přidáme vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku a karobový prášek.
Vše ještě jednou prošleháme, podáváme v pohárech. Můžeme ozdobit banánem, oříšky nebo psitáciemi
Kuličky
50g mandlí + 7 mandlí, 25g kakaového másla, 1,5 lžíce karobu + karob na obalení
1,5 PL medu/sirupu z agáve/datlového sirupu
1) Mandle (kromě sedmi mandlí, které si dáme stranou) pomeleme na prášek a smícháme s karobem.
2) Kakaové máslo ve vodní lázni rozpustíme a přidáme do něj med nebo sirup. Zahněteme do těsta, vyválíme váleček, rozkrájíme ho na 7 částí, z každé vyválíme kuličku a zatlačíme do ní mandli.
3) Kuličky obalíme v misce s karobem a necháme ztuhnout v lednici.
Brownies
1 hrnek mouky, 12 lžic karobového prášku, 2 hrnky třtinového cukru, 1 hrnek másla, 4 vejce, vanilkový extrakt, sůl
1) V jedné nádobě smícháme všechny suché ingredience, v druhé nádobě vyšleháme cukr a máslo do pěny.
2) Potom přidáme vejce a vanilku a mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nepropojí. Následně tekuté ingredience vmícháváme k suchým. Pokud je to nutné, použijeme ruční mixér. Vzniklá směs musí být hladká bez hrudek.
3) Takto připravenou hmotu přelejeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Jakmile je brownies upečené, necháme 15 minut vychladnout a až poté nakrájíme.
Naše tipy:
Karob dostane te samozřejmě v obchodech se zdravou výživou, ale také v některých supermarketech
Nechce-li se vám vyrábět karobovou pomazánku dostanete ji v obchodech pod názvem Carobella
Víte, že?
V dávných dobách se semena karobu užívala jako závaží, jelikož hmotnost semen získaných z lusků je vždy téměř stejná – okolo 0,195 g. Podle toho byla určena jednotka pro vážení drahých kamenů a kovů, která je platná dodnes – karát.
Označení vzniklo z užívaného názvu pro semena v arabštině či řečtině – kharrub či karation.
Karob neboli svatojánský chléb má na potravinách označení E410
V obchodech koupíte buď světlý prášek karobu, nebo tmavý. Tmavý karob se déle pražil, a tím pádem je hořčí. Světlý má příjemnou ovocnou vůni a je sladký.