Myslíte si, že levně a chutně uvařit dneska nelze? Pokusíme se vás vyvést z omylu několika „obyčejnými neobyčejnými“ recepty, které jste už možná pozapomněli. Zkuste je, nebudete litovat.
Nudle s mákem
Na čtyři porce
Těsto
350 g hrubé mouky + na posypání těstovin, špetka soli, 2 vejce + 1 žloutek
Na dokončení
mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo na promaštění a přelití
1. Na vál nasypeme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, žloutek a vlijeme půl skořápky studené vody. Nejprve vidličkou přihrnujeme mouku z krajů k vejcím a poté ručně zpracujeme v tužší těsto, které dobře vyhněteme, aby se nelepilo.
Rozdělíme ho na 3 bochánky. Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout.
2. Z každého bochánku poté vyválíme tenkou placku a přehodíme ji přes opěradlo židle, aby trochu oschla, asi na půl hodiny. Proschlé pláty těsta pokrájíme na požadované tvary a rozestřeme na vále. Těstoviny prosypeme hrubou moukou a necháme je asi 10 minut oschnout.
3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu hodně osolenou vodu, vložíme do ní těstoviny a 2 až 3 minuty je vaříme.
4. Hotové scedíme a promícháme s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily. Dáme je na mísu, posypeme mletým mákem s cukrem a polijeme vroucím máslem.
Tip: Ne každý z nás má na nudle s mákem pěkné vzpomínky, patří totiž k dalším obětem školního a závodního stravování.
V případě domácích nudlí se ovšem dostáváme do poněkud jiných chuťových sfér – zkuste jim dát šanci, případně vyzkoušejte místo máku variaci s mletými ořechy!
A úplně stejně jako v Itálii se i u nás domácí těstoviny podávaly i na slano, prostě posypané nastrouhaným parmazánem a přelité máslem… v dobách, kdy „třicítka eidam“ a kečup byly neznámými pojmy.
Doba přípravy: 75 minut
Energie v jedné porci: 2145 kJ
Náročnost: 2
Hašé z vařeného hovězího masa
Na čtyři porce
500 g zbylého vařeného nebo i pečeného masa, 30 g strouhanky, 125 ml mléka, 30 g sádla, 20 g cibule, 3–4 lžíce hovězího vývaru, 1 žloutek, sůl a pepř
1. Maso buď pomeleme, nebo, což je mnohem lepší, rozebereme na vlákna a pak hezky najemno nasekáme. Přidáme k němu trochu v mléce navlhčené strouhanky a cibulku, na kterou, když lehce zezlátla na rozehřátém sádle, dáme maso.
Osolíme, opepříme, přilijeme trochou vývaru a necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme žloutek. Můžeme také rozestřít do vymazané formy (při jejím výběru se fantazii meze nekladou) a chvíli zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.
2. Haši podáváme například se šťouchanými bramborami a kysaným zelím nebo s nakládanou okurkou.
Doba přípravy: 30 minut
Energie v jedné porci: 2118 kJ
Náročnost: 1
Na čtyři porce
500 g brambor, sůl a kmín, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 400 g kysaného zelí, 100 g škvarků
1. Brambory oloupeme a uvaříme ve vroucí slané vodě s kmínem doměkka. Cibulku opečeme na rozehřátém sádle na pánvi hodně dozlatova. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.
2. Horké brambory nahrubo rozšťoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a škvarky a důkladně promícháme
Tip: Lepenice je jídlo pro velký hlad a pořídíte ji za pár babek, nakrmíte s ní davy, a pokud byste ji chtěli učinit elegantnější, dá se snadno napěchovat do tvořítek, případně ještě krátce osmažit a podávat jako příloha.
Tu roli ostatně plnila při zabijačkách, skvěle se totiž hodí k prejtu, jak tmavému, tak světlému.
Doba přípravy: 45 minut
Energie v jedné porci: 1200 kJ
Náročnost: 1
Plíčky po vídeňsku
Na čtyři porce
500 g telecího kořínku (droby – srdce, játra) a jazyk, 1 cibule, větší špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, 1 lžíce octa
Omáčka
60 g másla, 60 g hladké mouky, vývar, 1 citron, 120 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek
1. Kořínek a jazyk zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody (aby se nepřilepil k hrnci). Přidáme překrojenou cibuli i se slupkou, bylinky, koření, sůl a ocet a vaříme, dokud nebudou droby a jazyk měkké. Vyndáme je a vychladlé nakrájíme na tenké plátky. Jazyk zprudka zchladíme studenou vodou a pak ho oloupeme a také nakrájíme.
2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme do ní vývar z drobů a ještě aspoň půl hodiny povaříme. Nakonec podle chuti přidáme najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, vlijeme smetanu, vmícháme žloutek a už dále nevaříme.
3. Omáčkou přelijeme plíčky a podáváme je s jemným vídeňským knedlíkem, vařeným v ubrousku.
Tip: Častým důvodem neobliby „plíčků“ bývá houbovitá konzistence plic, po kterých dostal pokrm jméno. Můžete si ho vychutnat ale i v případě, že plíce z přípravy vyloučíte.
Srdce a jazyk mají naopak texturu přímo výstavně pevnou a hutnou (vždyť jsou to svaly), a v této jemné, a jak se na Vídeň sluší, i vysloveně elegantní omáčce je to skutečná lahůdka.
Doba přípravy: 70 minut
Energie v jedné porci: 3520 kJ
Náročnost: 2
Nákyp jablkový se smetanou
Na čtyři porce
140 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 tlučený hřebíček, 4 žloutky + 1 celé vejce (celkem 5 žloutků), koflík sladké smetany, 120 g strouhané žemle, 3 větší jablka, 1 lžíce skořicového cukru, případně vinné šodó, 20 g másla + 20 g strouhanky na vymazání a vysypání formy
1. V míse zpěníme máslo s cukrem a hřebíčkem a za stálého tření přidáme žloutky a celé vejce.
Asi po čtvrthodinovém tření přidáme po lžičkách smetanu, strouhanku, pevný sníh z bílků a dvě oloupaná a na tenčí nudličky pokrájená jablka, prohozená se lžící vanilkového nebo skořicového cukru.
2. Nákypovou formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou, vlijeme do ní připravenou hmotu, povrch poklademe plátky zbylého jablka a pečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova. Můžeme podávat s vinným šodó.
Doba přípravy: 60 minut
Energie v jedné porci: 1032 kJ
Náročnost: 2
Bramboračka ze Šumavy
1 l vývaru, 30 g sádla, 3 menší brambory, ¼ bulvy celeru, 2 petržele, 3 mrkve, 1 menší cibule, 1–2 stroužky česneku, hrst lesních hub (sušené předem namočíme), 1–2 PL hladké mouky, majoránka, nové koření, pepř,
1. Cibuli pokrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu očistíme, brambory oškrábeme a obojí nakrájíme na kostičky. Na sádle připravíme cibulovou jíšku, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu.
2. Vložíme zeleninu a předem namočené sušené houby (nebo samozřejmě čerstvé nebo mražené), osolíme, přidáme nové koření, pepř a vaříme, dokud není zelenina poloměkká.
3. Přidáme kostky brambor a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme utřený česnek s majoránkou dle chuti a krátce prohřejeme.
Podáváme nejlépe s domácím chlebem nebo přímo v domácím chlebu.
Tipy: Stejně chutnou a vydatnou polévku získáme, když místo jíšky nejdřív povaříme 30 g krup a pak teprve přidáme další suroviny.
Do polévky můžete v průběhu vaření přidat malé rajče, které před servírováním vyjmete. Polévka tím získá na chuti
Doba přípravy: 30 minut
Energie v jedné porci: 1978 kJ
Náročnost: 1
Zdroj receptů a fotek: Kuchařka první republiky, vydal www.smartpress.cz, Shutterstock