Domů     Pravidla pro pořádnou spižírnu
Pravidla pro pořádnou spižírnu
15.8.2019

Před třiceti lety byla samozřejmostí, dnes už je to mizející vzácnost. Spižírna – srdce vašeho domácího zásobování.

Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou. Dnes už to ale bývá spíše vyhrazený kout se skříňkami v kuchyni, nebo jen jedna větší spížní skříň.

Důležité je, aby byla po ruce, abyste nemuseli pro skladované potraviny odbíhat někam daleko. Jen tak vám vaření půjde snadno a rychleji.

Jaká by měla být

Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které nepotřebují chladničku nebo mrazák, je k nezaplacení, má to ale svá pravidla. Spižírna musí být chladná, ideální je, pokud je situovaná na severní stranu domu či bytu s dobrou ventilací.

Teplota v ní by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. To ale v panelákových či činžovních bytech, kde funkci zásobárny jídla plní spížní skříně nebo moderní úložní systémy v rámci kuchyňské linky, bude problém dodržet.

A tak to ještě nezhoršujte a dbejte na to, aby se skříň na potraviny nenacházela příliš blízko sporáku, který nejen produkuje teplo, ale také páry a pachy z vaření, což by mohlo některé potraviny znehodnotit.

Ať už jde o jakoukoliv spíž, dobře ji osvětlete, na police položte papír (dobrý je voskovaný), který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí, nebo je opatřete snadno omyvatelným povrchem.

Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu.

Organizace prostoru

Spíž je vždy limitovaná prostorem. Pokud jde o samostatnou místnost, police bývají rozmístěné po jejím obvodu, takže na všechny potraviny dobře vidíte a máte je na dosah ruky.

Pravděpodobnější ale je, že si budete muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém. V první řadě si roztřiďte potraviny podle toho, jak často a kdy je používáte.

Do výše pasu a očí patří např. cukr, sůl, mouka, olej a snídaňové a svačinové potraviny, jako zavařeniny, med, vločky. Zásoby kávy a čaje, knedlíky v prášku, těstoviny uložte do vrchních polic. Naopak těžké potraviny dejte dolů, kde je chladněji.

Tam patří nápoje (aby nezteplaly), mléko, ale také trvanlivá zelenina.

V případě zmíněných hlubokých skříněk naskládejte do předních řad potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed budou ty, co přijdou na řadu jednou za čas, a zcela dozadu pak dejte zásoby.

Potravinám určeným dětem (cereálie,  nápoje, sladkosti) vyhraďte místo, kde na ně nemohou samy dosáhnout.

Jak naložit s potravinami

Sypké potraviny, jako mouku, rýži či luštěniny, přesypte z původních obalů do skleněných nebo plastových dóz s pevným uzávěrem. Bude se vám s nimi lépe nakládat a nebude hrozit, že je omylem rozsypete.

Navíc původní obal nikdy neutěsníte tak dobře jako dózu s dobrým uzávěrem. Do průhledných dóz uložte také těstoviny. A nezapomeňte si z původního obalu vystřihnout část s informací o době vaření a tu zvenku na nádobu přilepit.

Všechny nádoby nebo police označte štítky, jen tak hned najdete to, co hledáte. Také by se hodilo na štítky napsat datum spotřeby, aby se potravina nezkazila.

Pokud si děláte zásoby, dávejte nově koupené potraviny až dozadu za ostatní a ty starší posuňte ve frontě dopředu. Tak se vám nikdy nestane, abyste skladovali staré věci.

Gumičky, kolík, izolepa

V případě, že necháváte potraviny v původním načatém balení, naučte se ho správně otevírat a uzavírat. Nastřihávejte vždy pouze růžek, ve kterém jde obal dobře ohnout, a načaté balení znovu uzavřete pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy.

Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni a také se do nich nedostane nezvaný hmyz či hlodavci.

Hmyzí nepřátelé

Když už se vaše spíž stane útočištěm nezvaných hmyzích návštěvníků nebo hlodavců, pokud máte dům, v první řadě často stačí zjistit, co je ve spíži láká. Může to být marmeláda, med nebo sladké šťávy, které unikají pod uzávěrem.

V takovém případě celou sklenici nebo lahev omyjte a dobře osušte, záležet si dejte především u hrdla. Omyjte také víčko. Zkontrolujte, zda není police nebo skříňka špinavá od sladkých kapek, a pokud ano, vyměňte podkladové papíry.

Horší je to s  moly, kteří potraviny znehodnotí. Často dokážou překonat i dobře utěsněné dózy, takže raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, ořechy nebo krupici. Napadené potraviny je bohužel nutné okamžitě zlikvidovat.

Nejlepší bude, když celou spíž vykliďte, důkladně vymyjte dezinfekčním prostředkem a do komory nainstalujte pastičky a lapače hmyzu.

Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky nebo aroma (většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin).

Pravidelná obměna

Zhruba jednou za čtvrt roku projděte všechny zásoby, abyste zjistili, kterým už končí doba použitelnosti a jestli se z vaší spíže nestalo skladiště zapomenutých potravin.

Ty prošlé bez milosti vyhoďte, ty na hranici spotřeby co nejrychleji použijte do některého z pokrmů. Dobré je naučit se se svou spíží počítat při každodenním vaření.

Už při plánování, co ukuchtíte, se nejprve podívejte, co všechno v ní máte, a jednou za čas vyhlaste speciální den, kdy budete vařit pouze z toho, co je ve špajzce. Díky tomu udržíte stáří vašich potravin na rozumné úrovni a skvělým způsobem omezíte plýtvání.

Čas na velký nákup

Jakmile se zbavíte déle skladovaných potravin, nastane čas na velký nákup.

Dnes už není problém nakoupit jídlo z pohodlí domova za pomoci některé z online služeb.

Můžete v nich vytvářet vlastní seznamy potravin, takže přesně víte, kolik vás bude nákup stát. A ještě vám těžké potraviny přivezou ve stanovený čas až do kuchyně. A vy nemusíte v supermarketech trávit čas, který lze věnovat vaření.

Šetří čas i peníze

Pokud se naučíte spižírnu správným způsobem používat, zjistíte, že vám šetří nejen námahu, čas, ale ve výsledku i peníze. A hlavně brzy přijdete na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit je vlastně příjemný koníček.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
2.10.2025
Jste pořád skleslí, unavení? Špatně spíte a jste nervózní? Zkuste si zlepšit okolní prostředí pomocí solné lampy.  Lampy z kamenné soli vytvářejí obdobné složení vzduchu, jaké je na horách, u moře nebo u vodopádů. Neopomenutelný je také estetický přínos těchto lamp, které v interiéru vypadají velmi pěkně. Přírodní přísady železa a manganu zbarvují solné krystaly do žlutooranžových, červených až
11.9.2025
Úpravě stěn předsíně obvykle věnujeme pramalý zájem, a tak často končí v bílém tónu. Přitom výběr zajímavější barvy okamžitě místnost oživí, rozzáří a dá ji zajímavější ráz. Předsíň bývá v naprosté většině případů úzká místnost bez venkovního osvětlení. Proto se obvykle doporučuje vymalovat ji světlou pastelovou barvou, která ji zútulní a v případě světle modré pocitově rozšíří. Tmavé tóny naopak
14.8.2025
Na parádu, pro pohodlí i zútulnění obýváku, ložnice nebo dětského pokoje: Polštářků opravdu není nikdy dost. A nejlépe vypadají, když ladí se stylem místnosti nebo dekorem. Takové se dají celkem snadno vlastnoručně vyrobit. Ručně dekorované Povlaky ze světlých materiálů můžete ozdobit ručně kreslenými motivy podle vašeho vkusu nebo jiných vzorů v místnosti. Použít se dají fixy nebo voskovky na t
28.7.2025
Budit může nejen nepohodlí nevhodné matrace nebo polštáře, ale i zvuky. Pokud se postel ozývá při každém pootočení, pak se moc nevyspíte. Vrzání je přirozenou vlastností materiálu konstrukce a roštu, ať už je to dřevo nebo kov. Záleží ale na intenzitě zvuků. V mírnější podobě je klidně zaspíte a že postel vrže, si uvědomíte, jen když se v ní uvelebíte třeba ke čtení. Problémem jsou až zvuky o in
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
nasehvezdy.cz
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
Provalí se brzy šokující vysvětlení? Život vdovy po legendárním zpěvákovi Karlu Gottovi (†80) Ivany Gottové (49) je poslední dobou zahalen do hávu nejasností. Ještě letos měla být pro veřejnost otev
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
21stoleti.cz
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskop
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
enigmaplus.cz
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
Vlkodlaky – monstra, kteří jsou napůl člověkem a napůl vlkem a mohou mít možná až nadpřirozenou sílu a další schopnosti – není potřeba obsáhle představovat. Málokdo ale ví, že Inuité, žijící původně n
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Byla jsem snad tak slepá?
skutecnepribehy.cz
Byla jsem snad tak slepá?
S Tomášem jsme spolu byli sedm let, z toho pět manželé. Každý den jsem vstávala v šest, vařila mu kávu, balila svačinu a líbala ho na rozloučenou. Věřila jsem, že to je láska. Ta pravá, hluboká, na celý život. Měli jsme domek na kraji města, dva psy a plány. Manžel pracoval jako projektový manažer v IT firmě a já jako učitelka na základní škole. Začalo to
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
epochaplus.cz
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
iluxus.cz
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
Čím obdarovat ty, kteří už všechno mají a nic nechtějí? Pošlete je do nebe. Obálka s pasem na let do oblak zaručeně překvapí. Kam to bude, to už záleží na vás. Celosvětově unikátní gastronomická at
Houbová omeleta
tisicereceptu.cz
Houbová omeleta
Vejce a houby k sobě jak známo skvěle pasují. Zkuste tuhle snídani! Suroviny na 4 porce 400 g hub 4 vejce 100 g strouhaného sýra 0,1 l mléka nebo smetany 100 g másla 4 lžíce sádla sůl pep
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
historyplus.cz
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
Parkoviště před budovou rádia Svobodná Evropa v Mnichově, jednoho teplého červnového dne roku 1956. Marie Tumlířová, která před chvílí vyšla ven, najdou ucítí ránu a vzápětí vykřikne. Během chvilky k ní přiběhne několik lidí, kteří se jí ptají, co se stalo. Další pronásledují útočníky…   „Úkolem děvčete z dobré rodiny je výhodně se provdat a
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
epochalnisvet.cz
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců? Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří
Muffiny s kimchi
nejsemsama.cz
Muffiny s kimchi
Že je kimchi (čtěte: kimči) úžasnou zásobárnou zdraví, je známo. Zkuste ho využít i jako přísadu do slaných muffinů – zdravé pak může být i mlsání. Hodí se i jako originální pohoštění. Potřebujete: ✿ 350 g kimchi (1 sklenici) ✿ 1 vejce ✿ 1,5 hrnku žitné mouky ✿ 1 sáček kypřicího prášku ✿ ½ lžičky mleté sladké papriky ✿ 50 g