Domů     Bachova terapie: Mohou léčit květiny?
Bachova terapie: Mohou léčit květiny?
10.12.2019

Jistě. U mnohých je to dokázáno už po staletí. Ale může léčit jen malá kapka esence? Doktor Edward Bach si myslel, že ano.

Svou metodu zavedl v r. 1928 v Anglii. Podle něj je většina lidských nemocí způsobena negativním stavem mysli. Proto určil 38 květových esencí, které měly utišit takové stavy a tím vyléčit pacienta.

Metoda se rozšířila do dalších evropských zemí včetně České republiky (v Německu je např. 700 bachovských léčitelů). Používají ji dnes nejen léčitelé, ale i někteří psychoterapeuti jako pomocný prostředek. Dá se říci, že tato metoda má blízko k homeopatii.

Jak to funguje?

38 výtažků z různých květů a rostlin pomáhá člověku zvládnout nejrůznější záporné emoce, harmonizovat mysl a tím i nastartovat přirozenou obranyschopnost organismu. Květové esence pomáhají uvolnit zablokovanou životní energii a uvést ji opět do pohybu.

Každý nezpracovaný problém, všechny starosti, strachy a bolesti z minulosti, které člověk utrpěl či někomu způsobil, totiž blokují životní energii, a tak se člověk nedokáže dostatečně bránit škodlivým vnějším vlivům.

Esence

Každá esence je určená na nějaký problém, a i když je zde nemůžeme vyjmenovat všechny (pokud budete mít zájem si je prostudovat, koukněte na Facebook na kvetinyprozdravi.cz), podíváme se alespoň na některé, ty z nejznámějších rostlin.

Zároveň je rozdělíme do skupinek podle účinku.

Strach

Devaterník penízkový – pocity akutní paniky – pomáhá najít odvahu a duševní sílu.

Slíva třešňová – strach z citového výbuchu, ztráty sebekontroly, černé myšlenky – pomáhá k obnovení klidu a vyrovnanosti.

Nejistota

Habr obecný – duševní únava – podporuje veselost, radost z každého dne, svěžest, kreativitu.

Hořec nahořklý – pesimismus a skepse, pochybnosti o sobě – pomáhá rozvíjet schopnost čelit překážkám a získat sebedůvěru.

Nezájem o okolí

Hořčice rolní – náhlá melancholie bez příčiny – pomáhá nalézt vnitřní klid a žít s radostí.

Oliva – extrémní vyčerpání psychické a fyzické – přinese nový zdroj energie.

Osamělost

Skotský vřes – extrémní egocentrismus, strach z nelásky – pomáhá více pochopit ostatní.

Přecitlivělost na vlivy a myšlenky ostatních

Řepík lékařský – předstíraná bezstarostnost – pomáhá uvědomit si svoje city, méně je skrývat, celkově uvolňuje.

Přílišná péče o druhé

Buk lesní – intolerance a kritika druhých – může pomoci lépe pochopit ostatní.

Stavy sklíčenosti a beznaděje

Borovice lesní – pocity viny, výčitky – pomáhá uvědomit si vlastní cenu, umět si sebe sama vážit.

Jak je užívat?

Každá esence se dá užívat sama o sobě, a to tak, že nakapete do sklenice vody pomocí kapátka 4 kapky. Ideální je balená voda bez bublin, nebo čistá pramenitá. Pokud chcete esence míchat, dodržujte pravidlo, že jich nesmí být víc než šest až sedm.

Co budete potřebovat

1) kapací lahvičku o obsahu asi 30 ml (tu dostanete k esencím zdarma jako dárek)

2) čistou vodu bez bublinek, ne z vodovodu

3) zvolenou ??? nebo zvolené Bachovy květové esence

Do čisté lahvičky nakapejte 2 kapky od každé zvolené esence, u Krizové esence (Rescue Remedy) dáte 4 kapky. Potom dolijte lahvičku vodou. Protřepejte. Můžete zakonzervovat několika kapkami kvalitního čistého alkoholu podle vlastního uvážení.

Nejste-li si jisti, které esence máte vybrat, zvažte návštěvu terapeuta, který má s Bachovými esencemi a jejich užíváním zkušenosti.

Jak návštěva proběhne?

Terapeut o vás musí zjistit co nejvíc. Většinou mu k tomu slouží speciální dotazník, jímž se snaží dobrat vašich momentálních pocitů. Těm pak odpovídají některé esence. Při tom neplatí, že dva lidé se stejným problémem budou mít stejnou léčbu.

V úvahu se tu totiž bere celá osobnost člověka a dva lidé přece nejsou úplně stejní (například dva lidé mají artritidu, jeden rezignuje, druhý je v léčbě netrpělivý. To jsou dva naprosto odlišné emocionální stavy). Počítejte, že sezení bude trvat aspoň hodinu.

Pak budou kapky namíchány přesně pro vás. Pamatujte, že kapky se nikdy z výše zmíněných důvodů nemíchají předem. Až na jedny.

Krizová esence je nejznámější

Doktor Bach ji stvořil z esence z pěti rostlin:

Slíva třešňová – zoufalství, strach ze ztráty sebekontroly, hysterie

Bílá lesní réva – nepozornost, lhostejnost, bezvědomí

Netýkavka žlázonosná – netrpělivost, předrážděnost, silné vnitřní napětí

Devaterník penízkovitý – nezvládnutelný strach, úzkost, panika, silná bolest

Snědek okoličnatý – následky fyzického nebo psychického šoku

a alkohol 27 %.

V krizových situacích (za všechny vyjmenujme šok, paniku, nervové zhroucení, hádku, stres, zoufalství, duševní zmatek, strach ze zkoušek, z cestování), se užívají 4 kapky v pěti až desetiminutových intervalech až do zřetelného zlepšení stavu, kapky se kapou přímo pod jazyk.

Samozřejmě, lze je také nakapat do sklenice s vodou a po doušcích popíjet. Dle potřeby je možné krizové kapky užívat i několik dnů, obvyklé dávkování je 4 krát denně 4 kapky.

Kromě orálního použití mohou být nakapány přímo na kůži, na místo největší zátěže – na spánek, za uši, na puls, na čelo. Po namáhavém dnu se mohou přidat i do koupele, obvykle 10–15 kapek na plnou vanu.

Před operací, zkouškami, porodem nebo jinými zátěžovými situacemi se mohou kapky preventivně užívat již tři dny předem.

Jak dlouho bude léčení trvat?

Rozhodnete-li se léčit Bachovými esencemi, napadne vás tato otázka jako první. Ale není na ni snadná odpověď. Jste-li jen unaveni po náročném dni a vezmete si např. „Olivu“, měli byste pomoc cítit rychle.

Krizová esence má také rychlé výsledky, protože je speciálně připravená pro akutní použití. Tam, kde problém probíhá delší čas, nebo se týká základní nevyrovnanosti, může trvat nějakou dobu, než se esence dostanou ke kořenům. Každý je jiný a zobecňovat nelze.

Ale nějaký pokrok byste po třech nedělích vidět měli. To je po vyčerpání obsahu jedné lahvičky a je to také čas, kdy byste se měli zamyslet, jestli terapie byla zvolena správně.

Pro a proti

Tato léčebná metoda má jako všechny alternativní postupy své příznivce a odpůrce. Není tedy od věci říci si, co říkají pro a co proti.

Zastánci – PRO

+ Esence doktora Bacha nemohou ublížit, naopak dobře doplňují klasickou léčbu.

+ Všechny esence se připravují z květin rostlin a stromů, žádná není jedovatá ani nemůže uškodit v jakémkoli množství.

+ Mohou je užívat lidé bez ohledu na věk, i těhotné ženy a děti.

+ Dobré výsledky jsou dosahovány v léčbě psů a koček (například bázlivá nebo nervózní zvířata, štěkající psi atd.).

+Esence nejsou návykové a lze je užívat dlouhou dobu.

+ Bachovy květové esence jsou dnes k dostání i v komfortnější podobě. Můžeme používat sprej (vždy dvě stříknutí do úst), pastilky (bonbon) vhodné pro děti či na cestování nebo žvýkačky.

Odpůrci – PROTI

– Je nebezpečí, že vážné nemoci nebudou správně léčeny, a to může mít fatální následky.

– Je to placebo, esence neobsahují dost účinné látky, aby mohla mít nějaký efekt.

– Je to podvod.

Rada Paní domu: Řiďte se vždycky svým zdravým rozumem, ale kdykoliv se rozhodnete pro alternativní léčbu, vždycky berte ohled na svůj aktuální zdravotní stav. Vážné choroby patří do rukou lékařů.

V dnešní době mají Bachovy esence nespočet výrobců, někdo se je dokonce pokouší vyrábět podomácku. Pokud se pro ně rozhodnete, nakupujte určitě jen ty s certifikátem.

Text: Eva Hořánková, foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
13.4.2024
Téměř každý z nás má v průběhu života zkušenosti s bolestí v zádech. S těmito potížemi navštěvujeme nejen praktické lékaře, ale i neurology, rehabilitační lékaře, ortopedy, revmatology či psychology, neboť do páteře se promítá i duševní bolest. Jak si uchovat zdravou páteř? Je několik věcí, jež by měl vědět každý, kdo si chce páteř uchovat zdravou přiměřeně svému věku. Být průtočným jezírkem V
12.4.2024
Někdy je to zkrátka vrozená kondice nervové soustavy, ale mnohdy se za nervozitou skrývají jiná onemocnění. Úleva při správném léčení tedy může být dvojnásobná. Vnitřní neklid dá zabrat nejen nervóznímu člověku, ale stejnou měrou i jeho okolí, zejména těm nejbližším. Psychické napětí se často ventiluje vztahovačností, útočností, ale i hektickou činorodostí nebo uzavřeností. Vztahy v rodině tím zn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce