Je běžně v regálech – balíček nepřichuceného kakaového prášku. Stejného, kterého si staří Aztékové a Mayové vysoce cenili pro jeho mimořádné účinky. Některé jsou spíš bájné, ale další už věda potvrdila.
* Proti stárnutí
Za stárnutí víc než plynutí času může klesající schopnost buněk bránit se poškození, které jim způsobují agresivní volné radikály. Ty jsou všudypřítomné, jsou uvnitř těla stejně jako v okolním prostředí, takže jim nejde uniknout.
Lze se ale proti nim bránit, což dělá celá skupina látek, kterým se říká antiaxidanty. Právě ty zneškodňují agresivně útočící částice, aby nemohly poškozovat buňky.
* Proti infarktu
Potvrzeno vícerými studiemi – přírodní kakao dokáže snižovat riziko infarktu a mrtvice. A to hned několika způsoby. Působí na hladinu cholesterolu v krvi, přičemž snižuje nebezpečný LDL cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol.
Kromě toho brání tomu, aby se škodlivý typ cholesterolu měnil na nežádoucí usazeniny v cévách. Kakao navíc omezuje spojování krevních buněk, a tím tvorbu sraženin. To se někdy označuje jako aspirinový efekt kakaa.
* Pro hladkou kůži
Kakao obsahuje látku, která podporuje růst a dělení kožních buněk. Medicína dokonce tuto substanci zkoumá, zda by ji nebylo možné využít při hojení ran a regeneraci kůže. Hodila by se pro omlazovací přípravky stejně jako do kosmetiky po opalování.
Ale to je zatím hudba budoucnosti. Podomácku ale můžete účinky kakaa tetovat už teď. Pro pleťovou masku rozmíchejte kakao s trochou krémové smetany.
* Proti žaludečním vředům
Kakao podporuje nejen hojení zanícené sliznice, ale také komplikuje život bakterii Heliobacter pylori, která přispívá k rozvoji žaludečních vředů. Kakau se ale bakterie nedokáže na žaludeční sliznici přichytit, a tak nemůže začít patologický proces.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock