Domů     Že tofu nemá chuť? To se dá změnit
Že tofu nemá chuť? To se dá změnit
5.8.2025

Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit.

Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází.

Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vlastní fantazie, výborné je tofu například ve směsi středomořského koření.

Než začnete marinovat

Tofu se prodává ve vakuovaném balení, protože je v něm vždy tekutina. Tu je třeba před marinováním co nejvíce odstranit. Nestačí jen nechat okapat, tekutina je i uvnitř kousku tofu. Doporučuje se tento postup:

Zabalte tofu do kuchyňské utěrky, položte na talíř a přikryjte dalším talířem. Ten je pak třeba zatížit, aby na tofu mírně tlačil. Nesmí ho ale rozdrtit. Po 10 minutách tofu vyndejte a osušte další utěrkou. A je připravené k marinování.

Se středomořskými bylinkami

200 g tofu * 5 lžic olivového oleje * 1 lžíce citronové šťávy * 1 cibule * snítka čerstvého oregana a rozmarýnu * hrst lístků čerstvé bazalky * sůl pepř

Tofu nakrájejte na kostičky. Do uzavíratelné nádoby dejte citronovou šťávu a olivový olej, cibuli nakrájenou kroužky a nasekané bylinky. Osolte, opepřete a přisypejte kostky. Důkladně protřepejte a nechte v chladu odstát nejméně dvě hodiny.

Takto marinované tofu se hodí do receptů středomořských kuchyní, ale skvělé je i do salátů nebo zeleninových pánví a chutnat bude také na čerstvém pečivu.

S kari kořením

200 g tofu * 5 lžic sojové omáčky * 1 lžíce sezamového oleje * 1 stroužek česneku * 1 chilli paprička * kari podle chuti * čerstvý koriandr * pepř

Koriandr a chilli opláchněte a nasekejte nahrubo. Smíchejte sojovou omáčku se sezamovým olejem, pak přidejte kari, nasekaný stroužek česneku, chilli papričku, bylinky a nakonec kostičky tofu. Nechte uležet dvě až tři hodiny.

Tip: K této směsi se dobře hodí také nastrouhaný zázvor nebo kousek zeleninové papriky.

S limetkou

400 g tofu * 2 lžíce sezamového oleje * 70 ml sójové omáčky * 4 lžíce javorového sirupu * 6 lžic pomerančové šťávy * 1 stroužek česneku * 1 malý kousek zázvoru * 1 bio limetka * 1 jarní cibulka

Nejprve smíchejte pomerančovou šťávu se sirupem, pak přidejte sezamový olej a sójovou omáčku. Oloupejte česnek a zázvor, nasekejte nadrobno a vmíchejte je do marinády. Poté nakrájejte limetku na tenké plátky a jarní cibulku na kolečka.

Vše dobře promíchejte a přidejte kostičky tofu. Nechte odstát aspoň dvě hodiny. Tato marináda dodává tofu příjemnou šťavnatost a velmi dobře se proto hodí pro špízy.

S kokosovým mlékem

400 g tofu * 60 g zázvoru * 2 stroužky česneku * 400 ml kokosového mléka * šťáva z limetky * 3 lžičky hnědého cukru * sůl

Velmi lahodná směs, která chuťově dobře ladí s indickými receptů s kari, proto marinádu není třeba vylévat, ale dá se použít při vaření. Nejprve oloupejte a najemno nasekejte zázvor a česnek. Poté je smíchejte s kokosovým mlékem a limetkovou šťávou.

Přidejte hnědý cukr a sůl. Dobře promíchejte a přidejte kostičky tofu. Nechte marinovat aspoň dvě hodiny.

RECEPTY PRO INSPIRACI

Pokud chcete tofu vyzkoušet, pak neuděláte chybu s tradičními asijskými recepty. Asijské kuchyně mají s touto ingrediencí staleté zkušenost, takže ho umí patřičně využít.

Tofu generála Tso

Tato specialita se sladkokyselou omáčkou je pojmenovaná po čínském generálovi z 19. století Tso Tsung-t’angovi a má zajímavý původ.

Ačkoli je považovaná za čínské jídlo, jde spíš o variaci na tradiční čínskou kuchyni vzniklou v USA. V Číně samé je prý recept prakticky neznámý a navíc kombinuje chutě nezvykle pro čínskou kuchyni. Zato v USA je velmi oblíbeným rychlým jídlem.

Objevuje se ve variantě s tofu nebo kuřecím masem.

Na marinování tofu: 300 g tofu * 2 lžíce sojové omáčky * 2 lžičky ovocného octa * 1 lžičku oleje * 1/2 lžičky lisovaného česneku * 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvor * kukuřičný škrob

* Tofu nejprve zbavte tekutiny, pak naložte do marinády z uvedených ingrediencí. Nechte marinovat přes noc.

* Poté předehřejte troubu na 200 °C. Tofu nechte okapat a pak poprašte škrobem, aby se v něm rovnoměrně obalilo. Poté rozprostřeme na plech, snižte teplotu a pečte 30 až 40 minut nebo dokud kousky nebudou pevné a křupavé. Několikrát otočte, aby se opekly ze všech stran.

Na omáčku:

1/2 šálku bujónu * ½ lžičky chilli vloček * 1 stružek lisovaného česneku * 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru * 2 lžíce rajského protlaku * 2 lžičky sojové omáčky * 1 lžíce ovocného octa * 2 lžičky cukru * 2 lžičky kukuřičného škrobu * 3 jarní cibulky * olej, nejlépe sezamový

* Smíchejte vývar, cukr, sójovou omáčku, ocet, kukuřičný škrob a rajčatový protlak.

* Na velké pánvi rozehřejte olej, přisypejte nasekanou zelenou cibulku, česnek a zázvor a za stálého míchání smažte 1 minutu. Přidejte směs vývaru a vařte 1 minutu nebo do zhoustnutí, pak vmíchejte pečené tofu.

* Podávejte s rýží. Kdo chce, může přidat krátce podušenou brokolici neb lusky sladkého hrášku.

Tahu cabe garam

Tento pokrm pochází pro změnu z Indonésie a je autentický. Tofu se pikantně koření a smaží do křupava, což lze případně udělat i zdravějším postupem v horkovzdušné fritéze nebo v troubě.

400 g tofu * 5 lžic kukuřičného škrobu * 5 lžic oleje * 4 chilli papričky * ½ lžičky soli * ⅓ lžičky černého pepře * ¼ lžičky cukru * 1 malá cibule * 3 stroužky česneku

* Na pánvi rozehřejte olej. Tofu pokrájené na kostičky poprašte škrobem a postupně ve 2 dávkách osmažte dozlatova. Po vyndání nechte okapat na papírové utěrce.

* Poté dejte na pánev nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte za stálého míchání asi 3 minuty, dokud nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte chilli papričky zbavené semínek a nakrájené na jemno a nasekaný česnek. Za stálého míchání smažte další minutu

* Tofu vraťte na pánev, přidejte zbytek koření a dobře promíchejte. Vypněte oheň a přisypte nakrájenou zelenou cibulovou nať. Ihned podávejte, jako příloha je vhodná rýže.

Tip: Pro méně tučnou variantu můžete tofu připravit v troubě. Vymačkejte z něj tekutinu, pak ho pokapejte trochou oleje a poprašte kukuřičným škrobem.

Dejte péct do trouby na 170 °C asi na 25 minut, průběžně otáčejte, aby kousky byly pěkně zlatavé ze všech stran.

Jinou možností je horkovzdušná fritéza, v tom případě nepoužívejte škrob a smažte asi 10 minut.

Foto: Text: Lenka Korandová
Zdroje informací: Shuterstock
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Charles de Gaulle se nikdy nevzdal
epochalnisvet.cz
Charles de Gaulle se nikdy nevzdal
Projektily z kulometu tříští prezidentovu limuzínu. Muž skrytý uvnitř ale jako zázrakem vyvázne nezraněn. Ani tento ze 30 atentátů není úspěšný a Francie o svého hrdinu nepřijde.   Mladík z přísně věřící rodiny Charles de Gaulle (1890–1970), absolvent jezuitské koleje, touží po kariéře v armádě. Vojenskou akademii ukončí jako třináctý z 211 kadetů. Ve 24 letech vstupuje do
Dýňový cheesecake
nejsemsama.cz
Dýňový cheesecake
Oblíbený cheesecake (čti: čískejk) má spoustu variant. Zkuste tento s dýňovou náplní. Potřebujete: ✿ 250 g dýňového pyré ✿ 230 g máslových sušenek ✿ 120 g másla ✿ ½ lžičky kardamomu ✿ ¼ lžičky zázvoru ✿ 350 g tvarohu ✿ 100 g cukru ✿ 2 lžíce smetany ✿ 1 vejce 1. Sušenky rozdrťte v robotu nebo v plastovém sáčku válečkem. Máslo rozehřejte, přisypte rozdrcené
Upíři z Čelákovic: Tajemné nálezy, které fascinují archeology
enigmaplus.cz
Upíři z Čelákovic: Tajemné nálezy, které fascinují archeology
Historie jednoho z nejzáhadnějších archeologických nálezů v České republice se začala psát ve druhé polovině července roku 1966, kdy byla v oblasti zvané Mrchovláčka ve východní části Čelákovic naleze
Tajemství životadárné tekutiny: Co víme a nevíme o krvi?
21stoleti.cz
Tajemství životadárné tekutiny: Co víme a nevíme o krvi?
Co by mu tak mohli dokázat? Byl si jistý, že nic. Určitě ne to, že skvrny na jeho oblečení jsou od krve, a ne od mořidla. To ale netušil, že nedlouho předtím, než ho policisté zadrželi, objevil přední
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Batátová krémová polévka
tisicereceptu.cz
Batátová krémová polévka
Tahle hustá polévka vás dostane směsicí různých chutí, které spolu dokonale souznějí. Potřebujete 700 g batátů 1 petržel 1 mrkev 1 l vývaru 1 lžičku čerstvého tymiánu olivový olej sůl, pep
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Doplatila starověká Harrapa a Mohendžodaro na rovnostářskou politiku?
epochaplus.cz
Doplatila starověká Harrapa a Mohendžodaro na rovnostářskou politiku?
Obě metropole disponují propracovaným systémem vodovodů a kanalizací i splachovacích toalet, tedy prvků, jejichž společným jmenovatelem je voda, která nahrává nejenom fyzické očistě, ale také té duchovní. Uctívali snad kult vody? Chybí tu totiž jakékoli stavby, které odkazují na provozování náboženských či duchovních rituálů. V Mohendžodaru se paradoxně chrámu nejvíce podobá bazén zvaný Velká lázeň.
Brání se Brodská citům ke kolegovi z Ulice?
nasehvezdy.cz
Brání se Brodská citům ke kolegovi z Ulice?
Během natáčení seriálu Ulice možná začíná být „na place“ pořádně hustá atmosféra! Herečka Tereza Brodská (57) tam hraje jednu z hlavních postav Báru Jordánovou, majitelku chráněné dílny, a v ději jí
Strašidelný mlýn si dál drží své prokletí?
skutecnepribehy.cz
Strašidelný mlýn si dál drží své prokletí?
V dešti jsme se tehdy ukryly ve zdech starého stavení. Netušily jsme, že tam číhá děsivá minulost, která na sebe čas od času upozorní. Staré mlýny patří mezi místa, kde se to čerty a duchy jen hemží. Alespoň podle pověstí. Jedním z takových starých mlýnů, kde mi naskočila husí kůže, jsou ruiny Dolského mlýna v Českém Švýcarsku. Ten výlet
Bílý dům se s Trumanem ve vaně málem zřítil
historyplus.cz
Bílý dům se s Trumanem ve vaně málem zřítil
„Velké bílé vězení,“ tak Harry Truman popisuje Bílý dům – budovu, v níž strávil dvě volební období coby prezident Spojených států amerických. Může se zdát, že život v rozsáhlém paláci se stovkami pomocníků nemá daleko k ráji. Truman ovšem není jediný, kdo si na život uvnitř jeho zdí stěžuje. Podobně hovoří i Ronald Reagan nebo
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i