Domů     Že tofu nemá chuť? To se dá změnit
Že tofu nemá chuť? To se dá změnit
5.8.2025

Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit.

Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází.

Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vlastní fantazie, výborné je tofu například ve směsi středomořského koření.

Než začnete marinovat

Tofu se prodává ve vakuovaném balení, protože je v něm vždy tekutina. Tu je třeba před marinováním co nejvíce odstranit. Nestačí jen nechat okapat, tekutina je i uvnitř kousku tofu. Doporučuje se tento postup:

Zabalte tofu do kuchyňské utěrky, položte na talíř a přikryjte dalším talířem. Ten je pak třeba zatížit, aby na tofu mírně tlačil. Nesmí ho ale rozdrtit. Po 10 minutách tofu vyndejte a osušte další utěrkou. A je připravené k marinování.

Se středomořskými bylinkami

200 g tofu * 5 lžic olivového oleje * 1 lžíce citronové šťávy * 1 cibule * snítka čerstvého oregana a rozmarýnu * hrst lístků čerstvé bazalky * sůl pepř

Tofu nakrájejte na kostičky. Do uzavíratelné nádoby dejte citronovou šťávu a olivový olej, cibuli nakrájenou kroužky a nasekané bylinky. Osolte, opepřete a přisypejte kostky. Důkladně protřepejte a nechte v chladu odstát nejméně dvě hodiny.

Takto marinované tofu se hodí do receptů středomořských kuchyní, ale skvělé je i do salátů nebo zeleninových pánví a chutnat bude také na čerstvém pečivu.

S kari kořením

200 g tofu * 5 lžic sojové omáčky * 1 lžíce sezamového oleje * 1 stroužek česneku * 1 chilli paprička * kari podle chuti * čerstvý koriandr * pepř

Koriandr a chilli opláchněte a nasekejte nahrubo. Smíchejte sojovou omáčku se sezamovým olejem, pak přidejte kari, nasekaný stroužek česneku, chilli papričku, bylinky a nakonec kostičky tofu. Nechte uležet dvě až tři hodiny.

Tip: K této směsi se dobře hodí také nastrouhaný zázvor nebo kousek zeleninové papriky.

S limetkou

400 g tofu * 2 lžíce sezamového oleje * 70 ml sójové omáčky * 4 lžíce javorového sirupu * 6 lžic pomerančové šťávy * 1 stroužek česneku * 1 malý kousek zázvoru * 1 bio limetka * 1 jarní cibulka

Nejprve smíchejte pomerančovou šťávu se sirupem, pak přidejte sezamový olej a sójovou omáčku. Oloupejte česnek a zázvor, nasekejte nadrobno a vmíchejte je do marinády. Poté nakrájejte limetku na tenké plátky a jarní cibulku na kolečka.

Vše dobře promíchejte a přidejte kostičky tofu. Nechte odstát aspoň dvě hodiny. Tato marináda dodává tofu příjemnou šťavnatost a velmi dobře se proto hodí pro špízy.

S kokosovým mlékem

400 g tofu * 60 g zázvoru * 2 stroužky česneku * 400 ml kokosového mléka * šťáva z limetky * 3 lžičky hnědého cukru * sůl

Velmi lahodná směs, která chuťově dobře ladí s indickými receptů s kari, proto marinádu není třeba vylévat, ale dá se použít při vaření. Nejprve oloupejte a najemno nasekejte zázvor a česnek. Poté je smíchejte s kokosovým mlékem a limetkovou šťávou.

Přidejte hnědý cukr a sůl. Dobře promíchejte a přidejte kostičky tofu. Nechte marinovat aspoň dvě hodiny.

RECEPTY PRO INSPIRACI

Pokud chcete tofu vyzkoušet, pak neuděláte chybu s tradičními asijskými recepty. Asijské kuchyně mají s touto ingrediencí staleté zkušenost, takže ho umí patřičně využít.

Tofu generála Tso

Tato specialita se sladkokyselou omáčkou je pojmenovaná po čínském generálovi z 19. století Tso Tsung-t’angovi a má zajímavý původ.

Ačkoli je považovaná za čínské jídlo, jde spíš o variaci na tradiční čínskou kuchyni vzniklou v USA. V Číně samé je prý recept prakticky neznámý a navíc kombinuje chutě nezvykle pro čínskou kuchyni. Zato v USA je velmi oblíbeným rychlým jídlem.

Objevuje se ve variantě s tofu nebo kuřecím masem.

Na marinování tofu: 300 g tofu * 2 lžíce sojové omáčky * 2 lžičky ovocného octa * 1 lžičku oleje * 1/2 lžičky lisovaného česneku * 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvor * kukuřičný škrob

* Tofu nejprve zbavte tekutiny, pak naložte do marinády z uvedených ingrediencí. Nechte marinovat přes noc.

* Poté předehřejte troubu na 200 °C. Tofu nechte okapat a pak poprašte škrobem, aby se v něm rovnoměrně obalilo. Poté rozprostřeme na plech, snižte teplotu a pečte 30 až 40 minut nebo dokud kousky nebudou pevné a křupavé. Několikrát otočte, aby se opekly ze všech stran.

Na omáčku:

1/2 šálku bujónu * ½ lžičky chilli vloček * 1 stružek lisovaného česneku * 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru * 2 lžíce rajského protlaku * 2 lžičky sojové omáčky * 1 lžíce ovocného octa * 2 lžičky cukru * 2 lžičky kukuřičného škrobu * 3 jarní cibulky * olej, nejlépe sezamový

* Smíchejte vývar, cukr, sójovou omáčku, ocet, kukuřičný škrob a rajčatový protlak.

* Na velké pánvi rozehřejte olej, přisypejte nasekanou zelenou cibulku, česnek a zázvor a za stálého míchání smažte 1 minutu. Přidejte směs vývaru a vařte 1 minutu nebo do zhoustnutí, pak vmíchejte pečené tofu.

* Podávejte s rýží. Kdo chce, může přidat krátce podušenou brokolici neb lusky sladkého hrášku.

Tahu cabe garam

Tento pokrm pochází pro změnu z Indonésie a je autentický. Tofu se pikantně koření a smaží do křupava, což lze případně udělat i zdravějším postupem v horkovzdušné fritéze nebo v troubě.

400 g tofu * 5 lžic kukuřičného škrobu * 5 lžic oleje * 4 chilli papričky * ½ lžičky soli * ⅓ lžičky černého pepře * ¼ lžičky cukru * 1 malá cibule * 3 stroužky česneku

* Na pánvi rozehřejte olej. Tofu pokrájené na kostičky poprašte škrobem a postupně ve 2 dávkách osmažte dozlatova. Po vyndání nechte okapat na papírové utěrce.

* Poté dejte na pánev nakrájenou cibuli a na mírném plameni opékejte za stálého míchání asi 3 minuty, dokud nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte chilli papričky zbavené semínek a nakrájené na jemno a nasekaný česnek. Za stálého míchání smažte další minutu

* Tofu vraťte na pánev, přidejte zbytek koření a dobře promíchejte. Vypněte oheň a přisypte nakrájenou zelenou cibulovou nať. Ihned podávejte, jako příloha je vhodná rýže.

Tip: Pro méně tučnou variantu můžete tofu připravit v troubě. Vymačkejte z něj tekutinu, pak ho pokapejte trochou oleje a poprašte kukuřičným škrobem.

Dejte péct do trouby na 170 °C asi na 25 minut, průběžně otáčejte, aby kousky byly pěkně zlatavé ze všech stran.

Jinou možností je horkovzdušná fritéza, v tom případě nepoužívejte škrob a smažte asi 10 minut.

Foto: Text: Lenka Korandová
Zdroje informací: Shuterstock
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Pocta Tomášovi Garriguovi Masarykovi od Biatec
iluxus.cz
Pocta Tomášovi Garriguovi Masarykovi od Biatec
Společnost Helveti.cz společně se slovenskou značkou hodinek Biatec uvádí na trh unikátní limitovanou edici hodinek věnovanou prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi. Datum
Jurská fosilie nalezená v Číně přepisuje historii evoluce ptáků
21stoleti.cz
Jurská fosilie nalezená v Číně přepisuje historii evoluce ptáků
Je dobře známou skutečností, že se ptáci vyvinuli z malých opeřených dinosaurů. Vědci však nyní objevili v jihovýchodní Číně fosilii ptáka o velikosti křepelky, který žil asi před 150 miliony let, ted
Čekalo nás sedm zlých let…
skutecnepribehy.cz
Čekalo nás sedm zlých let…
Jsou pověry pravdivé? Tuto otázku si možná za život položí každý z nás. Já jsem jim nevěřila, dokud naši rodinu nepostihlo neštěstí… Někteří lidé se pověrám vysmívají a berou je na lehkou váhu. Patřila jsem mezi ně, ale jen do určité doby. Před několika lety, při stěhování do nového domu se nám rozbilo velké zrcadlo. Naši rodinu
Margita: Haničko, jsem znovu zamilovaný!
nasehvezdy.cz
Margita: Haničko, jsem znovu zamilovaný!
Už uběhla dostatečná doba od smrti legendární Hany Zagorové (†75) a vdovec Štefan Margita (69) otevřeně přiznává, že je tu někdo, kdo zahojil jeho bolavé srdce! Našel si zase zpěvačku? Nikdo z obdi
Útěk z Alcatrazu: Legenda, která dodnes žije
epochaplus.cz
Útěk z Alcatrazu: Legenda, která dodnes žije
Byla to věznice, která se stala symbolem nedobytnosti. Alcatraz, skalnatý ostrov v srdci Sanfranciského zálivu, si vysloužil přezdívku „Skála“. Zdejší maximální ostraha, ledová voda a silné proudy zálivu měly zajistit, že nikdo nikdy neuteče. Oficiální příběh zněl jasně: nikdo z Alcatrazu neunikl a nepřežil. Ovšem v noci 11. června 1962 se tento mýtus otřásl v
Lahodný mrkvový dort jako z cukrárny
tisicereceptu.cz
Lahodný mrkvový dort jako z cukrárny
Mrkvový dort s lehkým nakyslým krémem obsypaný ořechy a vonící kořením. To je harmonie chutí, která vždy potěší. Zkuste tento recept a uvidíte, že nebudete litovat. Ingredience Korpus 175 g c
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
epochalnisvet.cz
Katedrála pro koně: V Zákupech se chlubí barokním skvostem
Barokní přestavbu zámku v severočeských Zákupech dokončila na přelomu 17. a 18. století Anna Marie Františka Toskánská. Po energické milovnici lovu a jezdectví v areálu zůstala i unikátní konírna.   Je velmi bohatá a svoje peníze utrácí zodpovědně a s rozvahou. Velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská (1672–1741) je investuje především do rozvoje zámku v Zákupech.
Mini pizzy
nejsemsama.cz
Mini pizzy
Malé varianty domácí pizzy jsou takové „jednohubky“. Jsou skvělé teplé nebo i studené a každý si může vybrat svoji oblíbenou náplň. Potřebujete: ✿ 250 g hladké mouky ✿ 2 lžičky kypřicího prášku ✿ 75 g hery ✿ 6 lžic mléka ✿ 1 vejce ✿ špetku soli Na náplně: ✿ rajčatovou omáčku ✿ cherry rajčátka ✿ mozzarellu ✿ šunku ✿ salám ✿ žampiony
Margaret Thatcherová v budoucnost EU nevěřila
historyplus.cz
Margaret Thatcherová v budoucnost EU nevěřila
Bude to společenství samostatných států, nebo jedna velká země po vzoru Spojených států? Zrod Evropské unie od počátku provází boj o její identitu, a ne všichni evropští lídři byli vždy jejími bezvýhradnými zastánci. Po skončení druhé světové války je jasné, že jednotlivé země budou muset více spolupracovat. Šest západoevropských států v dubnu 1951 uzavírá Pařížskou instituční
Projekt MK-Ultra: Vymývání mozků v režii CIA
enigmaplus.cz
Projekt MK-Ultra: Vymývání mozků v režii CIA
Jednotlivé světové velmoci si nemají z hlediska úcty k lidskému životu zřejmě co vyčítat. Z každé z nich přicházejí příběhy o děsivých experimentech prováděných na lidech s cílem dosáhnout nějaké voje