Domů     Zdraví začíná ve střevech
Zdraví začíná ve střevech
9.11.2021

Titulek je sice nadsázka, ale jen mírná. Střevo skutečně rozhoduje značnou měrou o naší zdravotní kondici. Proč ho v tom tedy nepodpořit.

Většinou si střevo spojujeme jen s benefity, které má přinést zdravé stravování. Předpokládáme, že střevo je tu od toho, aby porci vitaminů, minerálů, prospěšných tuků a dalších živin z jídla získalo a poslalo dále do těla. To je samozřejmě pravda.

Jde ale jen o část toho, čím střevo ovlivňuje zdraví. Další dílem totiž přispívá střevní mikroflóra, novějším názvem mikrobiom. A nemylte se, nestará se jen o dobře fungující imunitu.

Co umí mikroby

Střevo je osídlené opravdu vydatně. Udává se, že celkové množství střevních mikrobů, škodlivých i prospěšných, trojnásobně až desetinásobně převyšujícím počet vlastních buněk našeho těla. Tyto mikroby samozřejmě produkují řadu rozmanitých látek.

Ty pak mohou ovlivňovat tělesné, ale i psychické pochody v těle.

Jak potvrdily výzkumy na toto téma, mikroby se mohou podílet na vyvolání deprese, poruch soustředění a paměti, mohou podpořit rozvoj obezity, osteoporózy, cukrovky, astmatu nebo třeba Parkinsonovy nemoci.

Také u hodně diskutovaného autismu se stále výrazněji ukazuje, že toto vrozené postižení může souviset se střevním zánětem u matky během těhotenství.

Výhoda pro zdraví

Pokud jste začali přemýšlet, jak upravit složení vlastní střevní mikroflóry ke svému prospěchu, pak se vaše uvažování ubírá správným směrem. Ano, lze to udělat.

Musíte ovšem počítat s tím, že základ bakteriálního osídlení střev je v zásadě stabilní a pro každého z nás typický podobně jako otisk prstů. Přesto lze složení bakterií v jisté míře ovlivnit, a to jídelníčkem a obecně životním stylem.

Pokusit se o to můžeme kdykoli během života, ovšem ideální je k tomuto účelu období raného dětství. Právě ve věku do tří let se vytváří skladba střevních bakterií, jak bude v základních rysech přetrvávat celý život.

Roli při tom hraje jednak dědičnost a pak to, co dítě jí a jak „ochutnává“ svět, když si dává různé předměty do úst. Proto je vhodné v tom dítě příliš striktně neomezovat, aby získalo pestřejší složení střevní mikroflóry, což mu bude v dalším životě k užitku.

Bakterie a tloustnutí

Nadváha může mít různé příčiny, jak zdravotní, tak i ve ztrátě míry v jídle. Jednou z nich – a bohužel špatně ovlivnitelnou – je nepříznivé složení střevní mikroflóry. Problematické jsou především bakterie rodu Firmicutes.

Ty jsou sice neškodnou a přirozenou součástí osídlení střev, ale pokud se přemnoží, začnete nabývat na váze. Je to tím, že tyto bakterie pomáhají získat maximum energie i z chudé stravy.

V dřívějších dobách bývalo jejich bohaté zastoupení předností, protože pomáhalo přežít období hladu. Pozůstatkem je dědičný sklon u potomků k bohatému osídlení těmito bakteriemi. Ovšem jejich efekt je v dnešní době přebytku spíše přítěží.

Když chcete zhubnout

Populaci nežádoucích bakterií podporujících tloustnutí lze naštěstí omezit jídelníčkem, zejména zařazením přirozených probiotik.

Obranou jsou především mléčně kvašené potraviny jako kefír, jogurt, kysané zelí a další kvašená zelenina, kromě toho obecně ovoce, zelenina, ořechy, semínka, ovesné vločky a luštěniny. Tyto potraviny totiž podporují množení dalšího běžného kmene střevních bakterií (Bacteroidetes), které mají na hospodaření s energií z jídla opačný efekt.

Příjem energie omezují, dokonce mají bránit plnému vstřebávání sacharidů, které zčásti odvádějí střevem ven z těla. Proto také převažují nad bakteriemi Firmicutes u štíhlých lidí.

Jak živit žádoucí bakterie

* Zelenina a luštěniny

Nevybírejte si jen to, co vám nejvíce chutná, důležitá je pestrost. Každý z nás má své více a méně oblíbené potraviny.

Rozmanité preference ale mají i bakterie v našich střevech, proto je důležité jíst různé druhy rostlinných potravin a na jídelníček zařadit i méně tradiční zeleninu.

Luštěniny můžete zkusit i ve formě domácích pomazánek, pro řadu lidí jsou tak chutnější, a někdy i lépe stravitelné.

* Vláknina

Kromě zeleniny a luštěnin vlákninu bohatě obsahují také obiloviny, ovoce a ořechy. A jak už bylo řečeno, střevní bakterie mají rozmanité preference, takže i vlákninu dodávejte na jídelníček v co nejpestřejší skladbě.

* Kysané potraviny

Kysané mléčné produkty a zelenina jsou obecně nejznámější potraviny na podporu žádoucího složení střevní mikroflóry. Důležité je jíst tyto potraviny pravidelně, nikoli jen nárazově při potížích s nadýmáním nebo po léčbě antibiotiky.

Zapomínáme hlavně na kysané zelí, které bývalo pro naše předky jedním z hlavních zdrojů příznivě působících střevních bakterií. Ze současného jídelníčku prakticky zmizelo. Zkuste ho tam vrátit syrové, chutné bude v míchaných salátech.

* Čerstvé obilné a luštěninové výhonky

Není třeba je jíst ve velkém množství, stačí jimi posypat jídlo. Důležitá je spíš pravidelnost, aby se na stůl dostaly několikrát do týdne.

* Rostlinné oleje

Kvalitní za studena lisované oleje jsou kromě jiných svých předností zdrojem látek, kterým se říká polyfenoly. Ty mají obecně příznivé účinky na zdraví v prevenci degenerativních onemocnění a svědčí i některým střevním bakteriím.

Co naopak škodí

* Průmyslově vyráběná jídla a polotovary

Oproti domácí kuchyni mají obdobná, ale průmyslově připravená jídla nejen nižší obsah vitaminů, minerálů a dalších cenných látek, ale současně představují také problematickou výživu pro střevní mikroflóru.

Mnohdy proto podporují nárůst škodlivých typů bakterií a snižují populace prospěšných. Navíc se sterilizací a dalšími metodami konzervace důsledně likvidují mikroby v jídle.

To vede časem k tomu, že rozmanitost bakteriálního osídlení ve střevech klesá – což je zdravotní riziko.

* Nedostatek vlákniny

Typický český jídelníček tíhne k malému podílu vlákniny na talíři. Omáčka s masem a knedlíky nebo rýží, bílé pečivo s párkem, salámem nebo marmeládou, koláče a sušenky, to vše jsou velmi špatné zdroje vlákniny. Pak střevní mikroflóře chybí dostatečná výživa.

* Očistné klystýry

Časté výplachy střev ničí střevní osídlení podobně jako léčba antibiotiky. Střevo pak potřebuje určitý čas, aby se mohlo vrátit k žádoucímu stavu bakteriálního osídlení.

* Léky proti překyselení

Z hlediska zdravého střevního osídlení představují problém. Agresivní působení žaludeční šťávy je jedním z obranných mechanismů, aby se do střev nedostaly nežádoucí mikrorganismy. Pokud tuto obranu vyřadíme, pak se následně i dramaticky mění střevní osídlení.

Zhorší se i využití živin, trápení neprobíhá tak, jak by mělo. Pokud si léky proti překyselení kupujete sami, pak je používejte jen nárazově. Větší potíže je vhodné řešit s lékařem.

Svědčí i pohyb

Sport zvyšuje efekt vhodného jídelníčku a vede k větší rozmanitosti mikrobů ve střevě. Naopak u lidí se sedavým způsobem života výzkumy prokázaly horší skladbu střevní mikroflóry, chyběly některé bakterie důležité pro funkci imunitního systému.

Jak vydatná by pohybová aktivita měla být? Důležitá je pravidelnost, stačí například 30 minut mírného běhu 3x až 4x týdně.

Když je střevo nemocné

Jedním ze zdravotních problémů, který může špatné složení střevních bakterií podpořit, jsou chronické záněty střeva imunitního původu, jako je Crohnova choroba.

Jakmile propuknou, ohled na správnou výživu musí jít překvapivě stranou, důležité je zklidnit zánět. Proto musí být jídelníček šetrný i za tu cenu, že nedodává dostatek rozmanitých živin. Chybí zejména bílkoviny, nebezpečně nízký je příjem vitaminu B12.

– Potíže působí potraviny jinak prospěšné, hlavně luštěniny, syrová zelenina, zeleninové a ovocné šťávy, citrusové ovoce, kyselé zelí, cibule, tučné a kyselé pokrmy.

– Problematická je i vláknina, protože podporuje pohyb střeva a tím ho dráždí. To znamená další důvod k omezení zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a luštěnin.

– Užitečná jsou probiotika. Brání přemnožení patogenních bakterií při léčbě antibiotiky a v klidovém období zase podporují růst prospěšné střevní mikroflóry a tím předcházejí bolestem.

Foto: Shutterstock, PX FUEL

Související články
7.2.2025
Že je zdravý, o tom už bylo řečeno snad vše. Jenže pokud máte potíže s klouby, mohou vám radost z pohybu kazit bolesti, a proto se jakékoliv aktivitě spíš vyhýbáte. To ale není vůbec dobře a dostáváte se do začarovaného kruhu. Přiměřená aktivita totiž prospívá nejen celkovému zdraví, ale i kloubům. Podle ortopeda MUDr. Róberta Pitucha pravidelný pohyb podporuje tvorbou kloubní tekutiny, a navíc p
4.2.2025
Rýžovou masku už nejspíš znáte, protože pleť skvěle hydratuje. Ale blahodárně působí i rýžová voda, která pomáhá také vlasům. Rýžová voda je mimořádně bohatá na škrob, který pleť zklidňuje, vyhlazuje a udržuje v ní hydrataci. Druhou výhodou je obsah téměř všech vitaminů řady B, nezbytných pro zdraví a pěkný vzhled kůže. Vlasům a zejména jejich kořínkům zase prospívají obsažené minerály, které pod
29.1.2025
Staré přísloví říká, že všeho moc škodí. A to platí i v podpoře zdraví – rizika přílišného užívání vitaminů v podobě doplňků stravy to potvrzují. Podvědomě míváme pocit, že co nám prospívá, to bychom měli tělu dopřávat v co nejhojnější míře. Jenže to je omyl. Příroda funguje spíš na principu rovnováhy a harmonie. Jakmile je nějaké, byť prospěšné složky na jídelníčku disproporčně mnoho, hladce běž
22.1.2025
Vnitřní zima je větší problém než chladno venku, pak nepomáhá svetr navíc navíc ani topení zapnuté na plno. A co je horší, také příčina se obtížně hledá. Pro naše tělo je udržení stabilní vnitřní teploty životně důležité, proto ho řídí příslušné centrum v mozku. Když je kolem nás chladno, spustí mechanizmy, které pomohou udržet teplo pro vnitřní orgány. To je nutné, aby správně fungovalo předevší
20.1.2025
Možná už jste měli po použití nového krému pleť jako v ohni. A když jste si přečetli jeho složení, nestačili jste se divit. Namísto heřmánku jste v něm našli plno neznámých názvů. Na zadní straně každého kosmetického výrobku najdete buď zkratku INCI, nebo slovo Ingredients čili Složky. Pod ním jsou vyjmenované látky, které obsahuje, z nichž však některé mohou být pro naše tělo škodlivé a nebezpe
reklama
Šikovné tipy
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
historyplus.cz
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
Hned třikrát usedl Jaromír na knížecí stolec v Praze. Počtvrté se ale možnosti vládnout českým zemím raději vzdal. Stárnoucí, oslepený a vykastrovaný kníže chtěl v klidu dožít, jenže ani to mu jeho nepřátelé nedopřáli! Dynastie Přemyslovců u nás vládla přes 400 let. Její knížata a králové postupně vybudovali z českých zemí mocnou a bohatou středoevropskou
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
rezidenceonline.cz
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
Z plošiny na vrcholu soukromého útesu na ostrově Phuket, v místní nejbohatší milionářské čtvrti, shlíží z výšky 80 metrů na tyrkysové vody Andamanského moře luxusní Villa Yin. Sídlo zasazené do tropického deštného pralesa, nabízející 739 čtverečních metrů vnitřních a o padesát čtverečních metrů více venkovního prostoru, je ztělesněním dokonalé symbiózy starověkých principů taoismu s přírodním
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
epochanacestach.cz
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
Vinohradské Hovory W opět přivítají diváky v rozhlasové kavárně Radiocafé. S milou herečkou si budou povídat moderátoři Jiří Werich Petráše a Pavel Mészáros. Opět za podpory projektu Podzim s láskou a humorem.
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
nasehvezdy.cz
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
Půvabná herečka ze seriálu ZOO Sára Milfajtová (33) už dlouho nemůže najít toho pravého. Přitom ctitelů má mnoho a patří mezi ně třeba i oblíbený herec Bohumil Klepl (66). Ten se dokonce v jednom ro
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
enigmaplus.cz
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
Dobogókő je oblíbená turistická oblast v Maďarsku. Zároveň se jedná o lokalitu s častým výskytem paranormálních jevů. Vyhledávána je i jako poutní místo maďarských neopohanů – vyznavačů víry Táltos. N
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
skutecnepribehy.cz
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
Vše nasvědčovalo tomu, že jsem udělala štěstí. Vdát se Rakouska bylo terno. Měla jsem bohatého manžela, ale životní láska to nebyla. Táta vždycky říkal, že jediný rodinný poklad jsem já. Měla jsem hezké dětství, ale trpěla jsem mindráky, protože spolužačky chodily lépe oblečeny a bydlely v hezčích bytech. My jsme doma žili takříkajíc z ruky do úst. Tehdy
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
21stoleti.cz
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by t
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
epochaplus.cz
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
Hrníček třískne o podlahu a káva vystříkne na lem naškrobeného ubrusu. „To jsou snad dneska skvrny na Slunci, nebo co,“ zoufá si mladík, když sbírá střepy. Studii, nakolik tato sluneční aktivita ovlivňuje naši šikovnost, zatím nemáme. Způsobit ale dokáže pořádné patálie…   Můžeme sluneční skvrny vidět pouhým okem? Ano! Pokud se zadíváte do Slunce… Budete
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
Tenhle luxusní lehký předkrm s vůní exotiky si určitě zamilujete vy i vaše láska. Pro svátek zamilovaných je perfektní. Potřebujete: ✿ 200 g lososa ✿ 1 červenou cibuli ✿ 1 lžíci kaparů ✿ 1 citron ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ hrst salátových listů (polníček, rukola…) ✿ ½ lžíce balzamikového octa ✿ 1 avokádo ✿ špetku soli, pepř
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
iluxus.cz
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
Krátce po loňských výročních oslavách, které ještě umocnily ohromný zájem o hodinky německé rodinné značky Mühle Glashütte, navazuje výrobce na boom další limitovanou edicí chronografů modelem Sportiv
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
epochalnisvet.cz
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout
Banánové lívance
tisicereceptu.cz
Banánové lívance
Co takhle překvapit svou drahou polovičku exkluzivní snídaní? Tohle je náš tip. Suroviny na 4 porce 100 ml mléka 4 banány 2 vejce 130 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva olej na smažení