Domů     Zázraky na talíři
Zázraky na talíři
25.5.2020

Jídlo není lék, ale bez správně sestaveného jídelníčku těžko zůstaneme dlouhodobě zdraví. Na tom, co jíme, závisí nejen množství cukru a cholesterolu v krvi. Jídelníček má vliv třeba i na to, jestli máme kosti pevné, nervy klidné a kůži zdravou.

Naše tělo se neustále obnovuje – to je zpráva dobrá i špatná. Neboť záleží na tom, jaký stavební materiál mu dáme k dispozici, z čeho bude budovat nové buňky.

Tělo pak může ideálně těžit z výhody, které jsme zdědili po předcích, a naplnit to, co máme v genech, nebo naopak chátrat. Jídlo skutečně není lék, jídlo je základ, z nějž naše tělo znovu a znovu vyrůstá. Chcete chatrč z podřadných materiálů nebo solidní stavení?

Domácí kuchyně

Na správný jídelníček neexistuje univerzální návod, ba dokonce se dá říct, že striktním dodržováním pravidel, co jíst a co ne, si můžeme i škodit. Mohou totiž vytvářet příliš velký psychický tlak. Navíc všichni nemáme stejnou potřebu bílkovin nebo syrové zeleniny.

Pokud chcete vodítko, pak by mohlo znít: Dávejte si na talíř jen jídla připravovaná doma z původních surovin. Jezte pestře, nezapomínejte na fazole a čočku, nebojte se ořechů a máku ani oleje. Když koláče nebo pomazánky, tak jen domácí.

K pití je nejvhodnější čistá voda, a když už ji potřebujete osladit, připravte domácí sirup. Sezona ovoce je přede dveřmi, a příležitostí tedy bude dost.

Tělo si řekne…

V ideálním případě tělo samo signalizuje, jaké živiny momentálně potřebuje, a jestli tedy má chuť na mrkvový salát nebo zapečené nudle. Na jídlo svěží a ochlazující nebo vydatné a zahřívající.

Potíž je v tom, že mnohdy máme zdeformované vnímání chutí kvůli látkám přidávaným do průmyslově vyráběných potravin a jídel, takže se nám pak domácí kuchyně může zdát fádní.

Určitá sebekázeň při přechodovém období se ale vyplatí, nejen že se po pár měsících budete cítit tělesně lépe, ale znovu objevíte původní chuť jídel.

Konzervy ne, mražené ano?

Tak jednoznačně se to nedá říct. Mražená a konzervované jídla jsou různorodá, od kukuřice ve slaném nálevu až po chlazenou svíčkovou.

Hotová porce omáčky s masem a knedlíky se pochopitelně stabilizuje mnohem větším množstvím potravinářské chemie, aby se udržela ve vzhledném a chutném stavu, než sterilovaná zelenina a luštěniny.

Zvláště luštěniny jsou cenným přínosem na jídelníčku jakožto nejvýznamnější zdroj vlákniny, výrazně větší než zelenina a ovoce. Když uvážíte dlouhou dobu přípravy, pak je na jídelníček častěji zařadíte právě sterilované.

Obdobně to platí o zelenině hluboce zmrazené. Pro zdravou výživu se nehodí mražené směsi určené k rychlé přípravě na pánvi, výrazně ochucené a tučné.

Opomíjené luštěniny

Naučili jsme se jíst saláty, ačkoli hlavní složkou jejich hmoty je voda a vitamin C z nich vyprchá, ještě než si je doneseme domů. A luštěniny, které mají celý poklad cenných živin, ty jsme odsunuli mezi staromódní jídla po babičce. Upřímně:

Kdy jste si naposledy dali hrách, čočku nebo fazole? O cizrně, která v našich zemích upadla v zapomnění, ačkoli je chuťově ze všech luštěnin nejpříjemnější, ani nemluvě.

Chcete přesné argumenty, proč začít luštěniny jíst? Tady jsou: Obsahují nejen vysoký podíl nestravitelné vlákniny, která pročišťuje střeva, ale rostlinných bílkovin. Bohaté jsou na vitaminy B, draslík a železo, takže prospívají nervům i tvorbě krve.

Zajímavý je i obsah dalších látek, jako jsou fytoestrogeny, které mají na organismus podobný účinek jako ženské orgány.

Semena a ořechy

Říkává se o nich, že jsou „krmením“ pro mozek. A není to nadsázka. Ořechy a semena obsahují totiž právě ten typ tuků, který je zapotřebí pro výstavbu mozkové tkáně.

Pokud se ho nedostává, pak mozek musí vzít zavděk tuky živočišnými, těch nemáme na jídelníčku nikdy málo. Náhražka je to ale méně hodnotná, což mozek pocítí.

Bohaté bývají i na vitaminy řady B, které rovněž potřebuje nervová tkáň k tomu, aby hladce fungovala. A do třetice mívají hodně vápníku a hořčíku, prvků rovněž nezbytných pro správnou práci nervových buněk.

Ořechy ale prospívají i jinde v těle.

Zlepšují plodnost i stav kůže, dokonce zpomalují vznik vrásek, je to díky vitaminu E. Kdo nechce jíst semena a ořechy, měl by si aspoň koupit kvalitní olej z nich a používat ho na omaštění hotových jídel na talíři nebo salátů.

Oves posiluje při vyčerpání

A to hned dvakrát. Víte proč? Jednak dokáže dodat energii k rychlé a okamžité spotřebě – díky sacharidům. Současně je ale zdrojem železa a díky tomu podporuje tvorbu krve, čímž dlouhodobě zlepšuje kondici a dodává sílu.

Kromě železa obsahuje oves i vitaminy řady B, díky nimž zklidňuje psychiku. A pokud se cítíme příjemně a v pohodě, máme i víc energie.

Hlavním problémem u ovsa je, jakým způsobem ho zařadit na jídelníček. Ačkoli je příjemné chuti, v české kuchyni nemá příliš velkou tradici. Takže co s ním?

Pokud budete mít čas, vyzkoušejte k snídani domácí ovesnou kaši vařenou v mléce, můžete ji osladit medem a přidat trochu ovoce, čímž stoupne i množství minerálů a dalších přínosných látek.

Pomleté vločky se výborně hodí i do slaných jídel. Můžete jimi nahradit housku v sekané, přidat je do karbanátků, míchaných vajec nebo nádivky.

Tip: Emco Polomáčené sušenky čokoládové obsahují 40% podíl ovesných vloček, čímž dodávají tělu vitaminy, minerální látky a betaglukany, které prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Obě varianty Polomáčených sušenek Emco, čokoládové i kokosové, jsou nejenom zdravé, ale zaručeně jimi nepohrdnou ani ty nejrozmazlenější jazýčky.

Proč jde cukr na tloušťku?

Není to kvůli jeho kalorické vydatnosti, jak si možná myslíte. Ta je ostatně srovnatelná s bílkovinami. Háček je v něčem jiném – cukry i obecně sacharidy vyvolávají v těle hormonální reakci, která může vést k tloustnutí.

Oním hormonem je inzulín, který reaguje na změnu hladiny cukru v krvi. Jeho úkolem totiž je cukr co nejdříve snížit. Proto ho nejen „uklízí“ do buněk, ale při přebytku blokuje spalování tuků, aby se přednostně spotřeboval cukr.

A jestli pořád ještě nestačí, tak se postará, aby se přebytečný cukr proměnil na tukové buňky.

Pozor na glykemický index

Nejde jen o množství sacharidů, potraviny se stejným podílem sacharidů mohou mít v praxi odlišný glykemický index. To znamená, že vedou k rozdílnému vzestupu glykemie.

Nejvyšší glykemický index mají potraviny s jednoduchými sacharidy jako bílé pečivo a cukrovinky. Naopak nejnižší glykemický index mají potraviny s komplexními sacharidy, tedy zelenina, ovoce a luštěniny.

Tip: Přírodní doplněk stravy Exadipin napomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru, pomáhá potlačovat chutě na sladké a zabraňuje přejídání. Exapidin je vhodný i pro diabetiky. Více na www.exadipin.cz

Výživa pro kosti

Abychom se mohli těšit z pevných kostí a dobrých zubů ještě ve vysokém věku, je zapotřebí myslet na ně při výživě už mnoho desítek let předem. Velmi intenzivní kostní metabolismus probíhá u starších dětí v období vývoje, kdy se lidově řečeno „vytahují“.

Podobně náročným obdobím je těhotenství a kojení, kdy je nutné pamatovat na vyvážený přísun živin, aby nedocházelo k úbytku kostní hmoty.

Je dobře známo, že nejdůležitějším stavebním prvkem kostí je vápník. Opomíjeným, přesto výborným zdrojem vápníku jsou sardinky a pak některá semena, hlavně mák a seznam. O vitamin D, který podporuje ukládání vápníku do kostí, se postará slunce.

Když dlouho nesvítí, dejte si mořskou rybu. Doplňovat bychom měli také vitamin K, který je aktivátorem osteokalcinu – kostní bílkoviny zodpovědné za ukládání vápníku do kostí.

Tip: Femoralex obsahuje látky, které jsou nezbytné pro účinné zabudování vápníku, přijímaného stravou, do kostí.

Jedná se o přírodní vitamin K2, vitamin D a laktoferin, mléčnou bílkovinu, u které byl teprve nedávno objeven významný příznivý vliv na kostní metabolismus. Femoralex je vhodné užívat pro zachování zdravých kostí a na podporu hojení zlomenin.

Měsíční balení stojí cca 400 Kč. Více na www.femoralex.cz.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock, archiv firem

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
30.4.2025
Oči jsou okno do duše a umožňují vnímat krásy světa. Denně jim ale dáváme pořádně zabrat používáním mobilů a počítačů, namáháme je při čtení knih i sledování televize. Odpočinou si jen zřídka. Výsledkem je únava, pálení, suchost i zhoršování zraku. Pomohou účinná cvičení. Dobře poslouží jako první pomoc i ke zlepšení zraku. Při pravidelném praktikování se oči zvětší a rozzáří a vy budete působit
28.4.2025
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud vám ale sněží na ramena nebo prosvítají ve vlasech, nastal probl
24.4.2025
Jen málokteré léky mají tak rozporuplnou pověst jako právě antidepresiva. A také kolem nich panuje spousta mýtů. Každý z nás se může ocitnout v náročné životní situaci, kterou nezvládá, například úmrtí blízké osoby, nepříznivý zdravotní stav, rozvod a podobně, a depresivní stavy jsou tu. A že je to někdy stav k nevydržení, potvrdí každý, kdo to zažil. Jenže mnozí se léčby antidepresivy z různých
22.4.2025
Asi tušíte, o čem bude řeč: O prokrastinaci. I když je to modní téma, rozhodně nejde o banalitu. Prokrastinace totiž není vznešenější slovo pro lenost. Už se vám to stalo? Máte spoustu práce, ale ne a ne se donutit ji zdolat. Napadá vás spousta argumentů, proč to nejde. Jak to, že člověk odsouvá své povinnosti nebo je vůbec nevyřídí? Práce za to nemůže Jedno je jisté. Důvody jsou v nás. T
10.4.2025
Nemusí to být ani tolik, ale jestli už se těšíte na jarní procházky nebo výlety, určitě se podívejte, jestli náhodou nepotřebujete nové boty. Je totiž nejvyšší čas, protože chvilku budete hledat ty pravé a musíte je přece trochu vyšlapat, než se vydáte na cesty. A podle čeho vybírat? Kam vás nohy povedou? Řiďte se tím, kde budete nejčastěji chodit. Protože základní výběr byste měli udělat podle
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
21stoleti.cz
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
Ještě donedávna se věřilo, že ostrov Malta byl poprvé osídlen před 7500 lety, tedy v mladší době kamenné s příchodem zemědělců. Nedávný archeologický průlom ale tuto představu zásadně mění. V
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
enigmaplus.cz
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
Odborníky je označován jako nejvýchodnější stavba řecko-římské civilizace. Tento pohanský chrám najdeme v místě, kde bychom podobnou stavbu asi nečekali – v hornaté oblasti Arménie. Ani po dvou tisící
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
skutecnepribehy.cz
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
Byl jsem pozván na návštěvu do rodiny svého dávného přítele. Těšil jsem se, jak si krásně popovídáme. Místo toho jsem se ztrapnil a vystrašil sám sebe. Tu židli snesli z půdy. Byla opravdu nepřehlédnutelná. Patřila pradědečkovi, který se dožil téměř stovky. Tak mi to alespoň řekl můj hostitel Filip, přítel ze studií archeologie. Vrátil jsem se z mezinárodní
Krém karamel
nejsemsama.cz
Krém karamel
Francouzskou klasiku crème caramel zvládnete i doma. Příprava není složitá, chce to jen pár ingrediencí a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel. Potřebujete: ✿ 400 g cukru krupice ✿ šťávu ze 2 pomerančů ✿ 1 l plnotučného mléka ✿ 1 vanilkový lusk ✿ 8 vajec 1. Do rendlíku vsypejte polovinu cukru a na mírném teple ho za občasného míchání nechte
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí exkluzivní interiér, obývaný bezdětným párem. Interiér, založený na cílených kontrastech barev a materiálů, je dílem mezinárodního ateliéru IQOSA. Realizace finální podoby bytu o rozloze téměř dvou set čtverečních metrů trvala celých dvanáct měsíců, během nichž získal punc vyvážené jednoduché elegance, založené na pečlivě promyšleném konceptu. Jeho základem jsou
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
epochalnisvet.cz
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
Venkovská krajina kolem Versailles Ludvíkovi XIV. učaruje. Už v létě 1661 sní o tom, že tu prožije část roku. Cihlový zámeček, který tu stojí, je však příliš malý na to, aby se v něm ubytoval on, jeho milenka a dalších 60 vybraných dvořanů. „Budeme stavět,“ rozhodne král… V 70. letech 17. století sen o venkovském domě
Zadělal si Jašków na problémy?
nasehvezdy.cz
Zadělal si Jašków na problémy?
Už svým vzhledem vyvolává herec Robert Jašków (55) v lidech pořádný respekt. Přitom herec z Ordinace v Růžové zahradě je dobrák od kosti, který si váží své rodiny, a proto vždy soukromí striktně odděl
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
historyplus.cz
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
Ples je v plném proudu. Ve víru tance ztrácí carova favoritka Anna Lopuchinová rukavičku. Pavel I. ji dvorně zvedne. Nevrátí ji však krásce, ale předá svému architektovi.   „Povšimněte si té neobvyklé barvy. Takové by mohly být zdi mého nového paláce,“ prohodí k architektovi Vincenzu Brennovi (1747–1820). Růžovo-oranžovo-žlutá se na zdech petrohradských paláců 18. století ještě nezaskvěla.
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
iluxus.cz
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
Japonský dům luxusních šperků Mikimoto otevírá novou kapitolu své oceňované kolekce V Code, která se vrací ve druhém vydání. Tentokrát přináší jemnější siluetu, odvážnější barevnost a především šperky
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
epochaplus.cz
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
Pražský orloj, fungující už přes 600 let, je nejstarším plně funkčním orlojem na světě. Tento technický zázrak na Staroměstské radnici přežil války, požáry i hrozbu likvidace, aby dnes ohromoval turisty svou precizní mechanikou a pohyblivými apoštoly. Jaká je jeho historie? Už přes 600 let ukazuje nejen datum a čas, ale i polohu Slunce, fáze Měsíce,
Za zvířátky do Hluboké
epochanacestach.cz
Za zvířátky do Hluboké
Velmi dlouhou historii má za sebou stále populárnější zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. Poprvé byla pro veřejnost otevřena už v květnu roku 1939 jako součást muzea v sousedním loveckém zámku Ohrada. Postupně si prošla sérií vzestupů i pádů až se z ní nakonec stala samostatná instituce. V současnosti jde o skutečně krásný areál, který leží v přírodním prostředí na břehu