Domů     Zázraky na talíři
Zázraky na talíři
25.5.2020

Jídlo není lék, ale bez správně sestaveného jídelníčku těžko zůstaneme dlouhodobě zdraví. Na tom, co jíme, závisí nejen množství cukru a cholesterolu v krvi. Jídelníček má vliv třeba i na to, jestli máme kosti pevné, nervy klidné a kůži zdravou.

Naše tělo se neustále obnovuje – to je zpráva dobrá i špatná. Neboť záleží na tom, jaký stavební materiál mu dáme k dispozici, z čeho bude budovat nové buňky.

Tělo pak může ideálně těžit z výhody, které jsme zdědili po předcích, a naplnit to, co máme v genech, nebo naopak chátrat. Jídlo skutečně není lék, jídlo je základ, z nějž naše tělo znovu a znovu vyrůstá. Chcete chatrč z podřadných materiálů nebo solidní stavení?

Domácí kuchyně

Na správný jídelníček neexistuje univerzální návod, ba dokonce se dá říct, že striktním dodržováním pravidel, co jíst a co ne, si můžeme i škodit. Mohou totiž vytvářet příliš velký psychický tlak. Navíc všichni nemáme stejnou potřebu bílkovin nebo syrové zeleniny.

Pokud chcete vodítko, pak by mohlo znít: Dávejte si na talíř jen jídla připravovaná doma z původních surovin. Jezte pestře, nezapomínejte na fazole a čočku, nebojte se ořechů a máku ani oleje. Když koláče nebo pomazánky, tak jen domácí.

K pití je nejvhodnější čistá voda, a když už ji potřebujete osladit, připravte domácí sirup. Sezona ovoce je přede dveřmi, a příležitostí tedy bude dost.

Tělo si řekne…

V ideálním případě tělo samo signalizuje, jaké živiny momentálně potřebuje, a jestli tedy má chuť na mrkvový salát nebo zapečené nudle. Na jídlo svěží a ochlazující nebo vydatné a zahřívající.

Potíž je v tom, že mnohdy máme zdeformované vnímání chutí kvůli látkám přidávaným do průmyslově vyráběných potravin a jídel, takže se nám pak domácí kuchyně může zdát fádní.

Určitá sebekázeň při přechodovém období se ale vyplatí, nejen že se po pár měsících budete cítit tělesně lépe, ale znovu objevíte původní chuť jídel.

Konzervy ne, mražené ano?

Tak jednoznačně se to nedá říct. Mražená a konzervované jídla jsou různorodá, od kukuřice ve slaném nálevu až po chlazenou svíčkovou.

Hotová porce omáčky s masem a knedlíky se pochopitelně stabilizuje mnohem větším množstvím potravinářské chemie, aby se udržela ve vzhledném a chutném stavu, než sterilovaná zelenina a luštěniny.

Zvláště luštěniny jsou cenným přínosem na jídelníčku jakožto nejvýznamnější zdroj vlákniny, výrazně větší než zelenina a ovoce. Když uvážíte dlouhou dobu přípravy, pak je na jídelníček častěji zařadíte právě sterilované.

Obdobně to platí o zelenině hluboce zmrazené. Pro zdravou výživu se nehodí mražené směsi určené k rychlé přípravě na pánvi, výrazně ochucené a tučné.

Opomíjené luštěniny

Naučili jsme se jíst saláty, ačkoli hlavní složkou jejich hmoty je voda a vitamin C z nich vyprchá, ještě než si je doneseme domů. A luštěniny, které mají celý poklad cenných živin, ty jsme odsunuli mezi staromódní jídla po babičce. Upřímně:

Kdy jste si naposledy dali hrách, čočku nebo fazole? O cizrně, která v našich zemích upadla v zapomnění, ačkoli je chuťově ze všech luštěnin nejpříjemnější, ani nemluvě.

Chcete přesné argumenty, proč začít luštěniny jíst? Tady jsou: Obsahují nejen vysoký podíl nestravitelné vlákniny, která pročišťuje střeva, ale rostlinných bílkovin. Bohaté jsou na vitaminy B, draslík a železo, takže prospívají nervům i tvorbě krve.

Zajímavý je i obsah dalších látek, jako jsou fytoestrogeny, které mají na organismus podobný účinek jako ženské orgány.

Semena a ořechy

Říkává se o nich, že jsou „krmením“ pro mozek. A není to nadsázka. Ořechy a semena obsahují totiž právě ten typ tuků, který je zapotřebí pro výstavbu mozkové tkáně.

Pokud se ho nedostává, pak mozek musí vzít zavděk tuky živočišnými, těch nemáme na jídelníčku nikdy málo. Náhražka je to ale méně hodnotná, což mozek pocítí.

Bohaté bývají i na vitaminy řady B, které rovněž potřebuje nervová tkáň k tomu, aby hladce fungovala. A do třetice mívají hodně vápníku a hořčíku, prvků rovněž nezbytných pro správnou práci nervových buněk.

Ořechy ale prospívají i jinde v těle.

Zlepšují plodnost i stav kůže, dokonce zpomalují vznik vrásek, je to díky vitaminu E. Kdo nechce jíst semena a ořechy, měl by si aspoň koupit kvalitní olej z nich a používat ho na omaštění hotových jídel na talíři nebo salátů.

Oves posiluje při vyčerpání

A to hned dvakrát. Víte proč? Jednak dokáže dodat energii k rychlé a okamžité spotřebě – díky sacharidům. Současně je ale zdrojem železa a díky tomu podporuje tvorbu krve, čímž dlouhodobě zlepšuje kondici a dodává sílu.

Kromě železa obsahuje oves i vitaminy řady B, díky nimž zklidňuje psychiku. A pokud se cítíme příjemně a v pohodě, máme i víc energie.

Hlavním problémem u ovsa je, jakým způsobem ho zařadit na jídelníček. Ačkoli je příjemné chuti, v české kuchyni nemá příliš velkou tradici. Takže co s ním?

Pokud budete mít čas, vyzkoušejte k snídani domácí ovesnou kaši vařenou v mléce, můžete ji osladit medem a přidat trochu ovoce, čímž stoupne i množství minerálů a dalších přínosných látek.

Pomleté vločky se výborně hodí i do slaných jídel. Můžete jimi nahradit housku v sekané, přidat je do karbanátků, míchaných vajec nebo nádivky.

Tip: Emco Polomáčené sušenky čokoládové obsahují 40% podíl ovesných vloček, čímž dodávají tělu vitaminy, minerální látky a betaglukany, které prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Obě varianty Polomáčených sušenek Emco, čokoládové i kokosové, jsou nejenom zdravé, ale zaručeně jimi nepohrdnou ani ty nejrozmazlenější jazýčky.

Proč jde cukr na tloušťku?

Není to kvůli jeho kalorické vydatnosti, jak si možná myslíte. Ta je ostatně srovnatelná s bílkovinami. Háček je v něčem jiném – cukry i obecně sacharidy vyvolávají v těle hormonální reakci, která může vést k tloustnutí.

Oním hormonem je inzulín, který reaguje na změnu hladiny cukru v krvi. Jeho úkolem totiž je cukr co nejdříve snížit. Proto ho nejen „uklízí“ do buněk, ale při přebytku blokuje spalování tuků, aby se přednostně spotřeboval cukr.

A jestli pořád ještě nestačí, tak se postará, aby se přebytečný cukr proměnil na tukové buňky.

Pozor na glykemický index

Nejde jen o množství sacharidů, potraviny se stejným podílem sacharidů mohou mít v praxi odlišný glykemický index. To znamená, že vedou k rozdílnému vzestupu glykemie.

Nejvyšší glykemický index mají potraviny s jednoduchými sacharidy jako bílé pečivo a cukrovinky. Naopak nejnižší glykemický index mají potraviny s komplexními sacharidy, tedy zelenina, ovoce a luštěniny.

Tip: Přírodní doplněk stravy Exadipin napomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru, pomáhá potlačovat chutě na sladké a zabraňuje přejídání. Exapidin je vhodný i pro diabetiky. Více na www.exadipin.cz

Výživa pro kosti

Abychom se mohli těšit z pevných kostí a dobrých zubů ještě ve vysokém věku, je zapotřebí myslet na ně při výživě už mnoho desítek let předem. Velmi intenzivní kostní metabolismus probíhá u starších dětí v období vývoje, kdy se lidově řečeno „vytahují“.

Podobně náročným obdobím je těhotenství a kojení, kdy je nutné pamatovat na vyvážený přísun živin, aby nedocházelo k úbytku kostní hmoty.

Je dobře známo, že nejdůležitějším stavebním prvkem kostí je vápník. Opomíjeným, přesto výborným zdrojem vápníku jsou sardinky a pak některá semena, hlavně mák a seznam. O vitamin D, který podporuje ukládání vápníku do kostí, se postará slunce.

Když dlouho nesvítí, dejte si mořskou rybu. Doplňovat bychom měli také vitamin K, který je aktivátorem osteokalcinu – kostní bílkoviny zodpovědné za ukládání vápníku do kostí.

Tip: Femoralex obsahuje látky, které jsou nezbytné pro účinné zabudování vápníku, přijímaného stravou, do kostí.

Jedná se o přírodní vitamin K2, vitamin D a laktoferin, mléčnou bílkovinu, u které byl teprve nedávno objeven významný příznivý vliv na kostní metabolismus. Femoralex je vhodné užívat pro zachování zdravých kostí a na podporu hojení zlomenin.

Měsíční balení stojí cca 400 Kč. Více na www.femoralex.cz.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock, archiv firem

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
21.10.2024
Záplava negativních informací v nás vytváří obraz světa, který je zraňující a šílený. Jak si v duši vytvořit opět schopnost věřit, že budoucnost ještě někdy přinese něco dobrého? Teroristické útoky, válka, hurikány - každý den prožíváme děsivé události světa, o nichž bychom ještě před lety neměli tušení. Ze srdceryvných lidských příběhů nás bodá u srdce a je nám smutno z toho, že chceme pomoci, a
8.10.2024
Fotografie modelek v bikinách v nás každé léto vzbuzují touhu zhubnout anebo vypadat mladší. Když to nejde přirozenou cestou, tak mnohdy zatoužíme po plastické operaci nebo „zkrášlujícím“ zásahu. Je to ale bezpečné? Bývalá topmodelka Linda Evangelista se rozhodla v roce 2016 bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy, tedy zákrokem, kdy se zmrazením redukují tukové buňky. Jenže místo očekávan
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
26.9.2024
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při alergiích. Balzámy na rty * S kokosovým tukem Budete potřebov
25.9.2024
Šípky jsou nádherně dekorativní a současně plné látek prospívajících zdraví. Právě teď dozrávají a jsou v nejlepší kondici. Stačí si je jen natrhat. Aby si zachovaly co nejvíce vitaminu C, je ovšem nutné sušit rychle. Nejlepší je šípky nakrájet a dát do trouby zapnuté na 40 °C. Jaké má čaj z šípků léčivé schopnosti? * Prospívá při nachlazení, ale pijte ho jen mírně teplý a s medem. * N
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
nasehvezdy.cz
Jachnické se nelíbil vlastní hlas
I když se v posledních letech objevuje Stanislava Jachnická (59) častěji i na televizní obrazovce, její hlas byl dlouho tím jediným, podle čeho ji diváci mohli poznat. A nutno říct, že herečku to nija
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
epochanacestach.cz
Slavnostní otevření Kláštera minoritů Praha
Na přelomu září a října vstoupil KLÁŠTER MINORITŮ SV. JAKUBA do nové etapy své historie, která bude spojena se vzděláním, kulturou a podporou českého podnikání. Slavnostní otevření prostor prodchnutých unikátním geniem loci proběhlo 28. září za přítomnosti významných hostů. Podnikatelská platforma Helas byla přizvána ke správě a realizaci obnovy unikátních prostor KLÁŠTERA MINORITŮ SV. JAKUBA,
Jak dovolená změnila můj život
skutecnepribehy.cz
Jak dovolená změnila můj život
Když jsem chodila do první třídy, nastěhovala se do našeho domu rodina s malým synem. Tomík chodil do třetí třídy a nejvíce se kamarádil se mnou. Synovi našich nových sousedů jsem se líbila už tenkrát. Pamatuji si, že když jsme si s mojí sestřenicí a Tomíkem u nás hráli, můj kamarád řekl, že až budeme velcí, vezme si
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
enigmaplus.cz
Mystický Žižkův dub: Navracelo jeho dřevo mládí?
Do malé jihočeské vesničky se vrací vetchý stařec. V nůši na zádech má chrastí a několik polen. Pocházejí ze stromu, pod nímž se narodil Jan Žižka z Trocnova. Jakmile se stařík dřeva dotkne, nestačí s
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
iluxus.cz
Uhrančivě zelený Worldtimer od Frederique Constant
Až dosud byly hodinky Classic Worldtimer Manufacture laděny do tří dominantních barev na naší planetě: denní bílé, noční černé a oceánské modré. Nyní do série přibyly dvě nové limitované edice ve čtvr
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
epochalnisvet.cz
Epidemie halucinací v americké nemocnici: Předávali si lidé přeludy jako nemoc?
Pojmem halucinace označujeme poruchu vnímání, při které lidé vidí něco, co ve skutečnosti neexistuje. Je ale možné, aby mělo několik lidí stejnou halucinaci? Podle odborníků ne, jenže přesně to se před několika lety stalo a dodnes se tuto záhadu nepodařilo objasnit.   V roce 2016 zasáhla nemocnici ve městě Coos Bay v americkém Oregonu záhadná epidemie halucinací,
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
21stoleti.cz
Ústní bakterie dokáže „rozpustit“ rakovinu
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí ra
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
historyplus.cz
Skončily Hitlerovy jaderné ambice na dně jezera?
Norský odbojář ze břehu bedlivě pozoruje vzdalující se plavidlo. „3… 2… 1…,“ odpočítává druhý s očima přilepenýma na vteřinovou ručičku hodinek. Pak se ozve mohutná exploze a z lodi se vyvalí sloup dýmu. Vyšlo to! Jejich radost z úspěšně vykonané operace však kazí výčitky. Na lodi totiž byli i jejich lidé.   Kdo první přijde s atomovou
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
epochaplus.cz
České druhy rostlin z přírody mizí, nahrazují je nepůvodní
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation.
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
nejsemsama.cz
Jak na to: Zdravé nehty jako ze salonu
Ostříhat, zapilovat, nalakovat a je to. Kéž by to bylo tak snadné! Pokud se vaše nehty pořád lámou a třepí, je potřeba se o ně trochu víc starat. Dokonale upravené nehty jsou naší vizitkou. Jenže ne vždycky jsou perfektní. Naučte se o ně správně pečovat a blýskněte se manikúrou jako ze salonu. Na co se zaměřit a co všechno změnit? 1.