Domů     Volejte hasiče, hořím!
Volejte hasiče, hořím!
4.7.2023

Kdo si někdy omylem kousl do pálivé papričky, ten ví, jak strašně může jídlo pálit. Přesto jsou ale chilli papričky pro spoustu lidí skoro základní potravinou. Víte, která je která?

Chilli papričky mohou být tak ostré, že profesionálové dokonce doporučují dodržovat při přípravě jídla bezpečnostní pokyny. Nejde o to, že by vám taková paprika v nestřežené chvilce podpálila kuchyni, ale měli bychom s ní zacházet s opatrností.

Žádné velké šoky

Pokud jste se rozhodli, že pálivé papričky jsou vaším osudem a chcete je rozhodně zařadit do svého jídelníčku, rozhodně se nezakousněte do papričky jalapenos, mohlo by vás to mrzet.

Tělo si musí na pálivost papriček postupně zvykat, takže začněte s malou dávkou a tu postupně zvyšujte, nebo vyzkoušejte o něco pálivější odrůdu.

Ne tak ostré, prosím

Nejpálivější částí papriček bývají jádřince. Pokud tedy chcete, aby papričky nepálily tolik, odstraňte před vařením jádřinec i semena a světlé blány zevnitř papriky. Tady je totiž obsaženo nejvíc kapsaicinu.

Zpočátku raději poloviční dávku

Vaříte-li ostré jídlo poprvé a nejste na ně zvyklí, raději začněte s polovinou papričky místo celé. Přidat můžete kdykoliv, ale srazit pálivost jídla je složitější, protože musíte přidávat další ingredience.

Každá paprička má jinou chuť

I když zprvu můžete mít pocit, že kromě pálení necítíte nic, ve skutečnosti se různé druhy papriček liší nejen tvarem a pálivostí, ale i chutí. Některé mohou chutnat po ovoci, jiné po kouři, a každá dodá jídlu jiný tón. Abyste si chuť užili, uberte na ostrosti.

Jídlo dochucujte postupně

Může se stát, že vy sice ostré jídlo milujete, ale zbytek domácnosti vaše madšení rozhodně nesdílí. Abyste předešli nepříjemnostem, při vaření nejprv oddělte jídlo pro ty, kdo chtějí jemnější verzi, a teprve potom přidejte víc papričky pro sebe.

Pálí, pálí, to to pálí!

Když to s chilli přeženete a div vám oči nelezou z důlků, zapomeňte na vodu a na teplé nápoje také. Voda vás bolesti nezbaví. Kapsaicin je rozpustný v tucích, takže se napijte kefíru, jogurtového nápoje, mléka, smetany nebo se zakousněte do sýra.

Není chilli jako chilli

Chilli se pěstuje po celém světě. V Evropě je doma stejně jako v Asii, Africe nebo Americe. Používá se nejen jako potravina, ale má i léčivé účinky. Obsahuje spoustu cenných látek, mezi nimi kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost. Jednotlivé druhy se liší nejen velikostí a tvarem, ale právě pálivostí a chutí:

Anaheim: V Novém Mexiku je tahle paprička bez nadsázky jednou ze základních potravin. Masité špičaté plody jsou dlouhé 15 – 20 cm. Velké dutiny uvnitř se dobře plní nádivkou.

Za zelena se zpracovávají čerstvé plody, které se nejprve orestují a oloupou, což jim dodává typické aroma.

Plody uzrálé do červena se suší a melou na prášek, ze kterého se připravuje klasická omáčka New Mexican Red Chile Sauce, oblíbená na americkém jihozápadě. Pálí jen mírně až středně.

Ancho a poblano chilli papričky: Jde o jeden druh chilli, velikostí připomínající běžnou kuchyňskou papriku.

Poblano se říká čerstvé, zelené variantě, která se většinou vaří a může se i plnit dalšími ingrediencemi. Ancho jsou stejné papričky, sklizené později, kdy mohou být plody červené až téměř černé, s typickou vůní po švestkách a tabáku.

Používají se sušené. Podobnou odrůdou je turecký druh Dolmalik.

Jalapeño: Tyhle papričky jsou ty pravé chillipapričky do mexické kuchyně. Zhruba 7 – 8 cm dlouhé zaoblené masité plody se sklízejí většinou zelené, ačkoliv když dozrají do červena, jsou ještě aromatičtější. Jalapeños jsou hodně pálivé.

Cayenne papričky jsou 5 až 20 cm dlouhé, tenké červené papričky z Mexika. Používají se hlavně sušené, mleté na prášek, který se pak dál zpracovává pod názvem Red Pepper, cayenský pepř.

Serrano chilli papričky se používají v mexické kuchyni a neobejdete se bez nich při přípravě čerstvé rajčatové salsy. 4 – 8 cm dlouhé plody o zhruba 1,5 cm v průměru mají typickou vůni a jsou pálivější víc než jalapeños.

Habanero papričky jsou až třicetkrát pálivější než jalapeños. Mexické habaneros mají oranžovou nebo červenou barvu, ovocnou vůni a používají se hlavně na dochucení salsy, octů a olejů, čerstvé nebo naložené či sušené.

Cherry paprika neboli třešňová paprička je kulatá a masitá a skutečně vypadá jako cherry rajčátka. Pochází z Maďarska a hodí se do salátů, nakládání do octa, nebo se plní sýrem.

Ne všechny cherry papričky jsou ale „neškodné“, existuje i varianta jménem Cherry Bomb, která vás může svou pálivostí dost zaskočit.

Thai chilli jsou hodně ostré, 3-4 cm dlouhé a 5 – 10 mm široké papričky, které se sklízejí zelené i červené. Jsou nepostradatelné pro ostrou asijskou kuchyni.

U nás je někdy můžete najít v supermarketech čerstvé, pod názvem „feferonky“ s původem „Thajsko“. Na tyhle malé papričky raději s rukavicemi!

De Arbol je stejně jako Cayenne doma v Mexiku a je nedílnou součástí místní kuchyně. Používá se téměř výhradně v sušené formě, a to v celku při vaření nebo jako prášek nebo vločky k dochucení jídla. Má trochu kouřové aroma.

Bhut Jolokia je superostrý indický příbuzný papriček habaneros, držitel rekordu v pálivosti. Můžete se s ním setkat i pod názvem Naga Jolokia nebo Bih Jolokia. S touto papričkou si nezahrávejte.

Při práci rukavice, pokud budete chtít sušený plod namlít, nevdechujte ho. Koupíte ji v celku sušenou nebo namletou, ale tady nemáte jistotu, že jde opravdu o velmi drahý originál.

Text: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
21stoleti.cz
V Olomouci vyvinuli metodu, která spouští chemické reakce podle pH buněk
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodově
Snídaňová omeleta
tisicereceptu.cz
Snídaňová omeleta
Omelety smažené na másle s plátky jablek a vůní skořice. Suroviny na 2 porce 300 g jablek 10 g třtinového cukru 10 ml oleje 4 vejce špetka soli 1 lžíce citronové šťávy skořicový a moučkový
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
iluxus.cz
Jeden šperk, tisíc příběhů: Venetian Princes & Princess Flower
V srdci italské tradice a precizního řemesla vznikají šperky, které mluví jazykem emocí, vášně a nadčasové elegance. Roberto Coin představuje statement klenoty, které jsou víc než jen doplňkem — jsou
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
enigmaplus.cz
Pyramidy na Sicílii. Odkaz starověku, nebo chytrý trik farmářů?
Ačkoli nejznámější pyramidy bezpochyby stojí v Egyptě, podobné kamenné stavby najdeme po celém světě – od Číny až po Latinskou Ameriku. Výjimkou není ani Itálie. Slunná země na Apeninském poloostrově
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
skutecnepribehy.cz
S tetou a strýcem byla pokaždé velká legrace
Zlatý prstýnek s červeným kamínkem není jen tak nějaký obyčejný prstýnek. Skrývá se v něm vzpomínka na dětství a na tetu Aničku. Pokaždé jsem se na ně moc těšila. Teta Anna a strýc Karel zaparkovali zánovní trabant před naši vilku. Koukala jsem z okna, jak se blíží, on vzpřímený jako jedle, ona nastrojená do nedělního a v kloboučku z roku raz dva. Byla
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozdíl, který se počítá
epochalnisvet.cz
Rozdíl, který se počítá
Diety jsou – vedle přejídání – hlavní příčinou nadváhy. Určitě tušíte proč. Přílišné omezování končívá bezuzdným obžerstvím a to je o to ničivější pro figuru, že tělo přešlo při hladovění na nouzový režim a každou kalorii nám spočítá dvakrát.   Když se ozvou chutě Několik odlišných ingrediencí jazyk neurazí, ale na výsledném součtu kalorií může
Pravá irská káva
nejsemsama.cz
Pravá irská káva
Kávu s whiskey si můžete dát v každé kavárně. Ne všude ji ale připravují správně. Tenhle recept je ovšem zaručený. Ingredience na 6 porcí: 6 lžiček mleté kávy 8 lžiček tmavého třtinového cukru 12 cl kvalitní irské whiskey 1,5 dcl 30% smetany Postup: Do nádoby na přípravu french pressa nasypte kávu a zalijte ji 6dcl horké vody o
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
nasehvezdy.cz
Samý ctitel! Muž Morávkové musí šílet žárlivostí…
Herečka Dana Morávková (54) se nezdá! Působí jako ctnost ctností, ale jak je vidět, svému manželovi, klavíristovi Petru Maláskovi (61), dokáže pořádně zvednout pomyslné mandle, když se rozpovídá o svý
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
historyplus.cz
Generál Seydlitz: Bitvy Fridrichovi II. vyhrával svou tvrdohlavostí
Král mu přikázal, aby se svou jízdou podpořil útok pruské pěchoty. Generál Seydlitz to odmítne s odůvodněním, že je příliš brzy. „Po bitvě bude moje hlava patřit Vám! Teď mi ale dovolte, abych ji používal tak, jak sám uznám za vhodné!“ vzkáže Fridrichu Velikému, který moudře ustoupí. Schopným důstojníkem jezdectva byl už jeho otec. Daniel
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
epochaplus.cz
Když se slavilo s rozmachem: Oslavy, jež utvářely dějiny
Od nepaměti lidé slavili své triumfy, svatby i prostou radost ze života. Některé oslavy se však vymkly běžným zvyklostem a staly se legendami, které přetrvaly staletí. Jejich pompéznost i přepych překonaly vše, co bylo tehdy myslitelné, a dodnes vzbuzují úžas. Vydejme se zpět v čase za šesti nejproslulejšími slavnostmi dějin, které ukazují, jak se kdysi