Myslíte si, že nemáte problém s obezitou? Dejte si pozor na tzv. viscerální tuk. Faldíky nedělá, ale paseku v našem těle může udělat pořádnou.
Viscerální nebo také útrobní tuk, jak už jeho název napovídá, se nachází v břišní dutině. Přesněji řečeno, obaluje a tím chrání naše orgány, zejména játra a srdce. Potud by bylo všechno v pořádku.
Jenomže když je tohoto tuku příliš, začíná být životu nebezpečný. O to víc, že na první pohled není vidět. Může ohrožovat dokonce i lidi, kteří nemají žádné zbytečné faldíky a nadbytek podkožního tuku.
Nechtěný vetřelec
Problém nadměrného množství nitrobřišního tuku spočívá v tom, že se díky tomu začne z těla vylučovat více mastných kyselin, hormonů a chemických látek vyvolávajících záněty.
A to může zásadně ovlivnit fungování životně důležitých orgánů a způsobit tak celou řadu onemocnění. Například onemocnění srdce, rakovinu, mrtvici, diabetes, deprese a další. Je to nechtěný vetřelec, kterého bychom se měli co nejdříve zbavit.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/04/thick-fat-bacon-overweight-hip-belly-768x512.jpg)
Jak se pozná?
Množství svého útrobního tuku můžete zjistit snadno. Úplně nejjednodušší je pohled do zrcadla.
Postava typu hruška: většinou mívá menší množství viscerálního tuku a také se jí méně ukládá v břiše. Zato lidé s touto postavou mohou mít více tuku v oblasti boků a hýždí.
Postava typu jablko: má sklony k tomu, že se jí více tuku ukládá pod pasem, a tedy v bříšku. Lidé s touto postavou by si měli svou váhu více hlídat, protože právě u nich se rizika ukládání útrobního tuku zvyšují.
A kdy je třeba jednat?
Nitrobřišní tuk se dá změřit i na speciálních přístrojích, ale obvykle stačí změřit si pas. Alarm byste měli spustit v okamžiku, kdy naměříte určité hodnoty. Měřte v polovině mezi spodním okrajem dolního žebra a horním okrajem pánevní kosti.
Výsledná čísla vám prozradí, zda se pohybujete ve zdravých nebo rizikových číslech.
Rizikové hodnoty obvodu pasu jsou:
zvýšené riziko: muži 94 cm, ženy 80 cm
vysoké riziko: muži 102 cm, ženy 88 cm
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/04/scale-weight-loss-fitness-dieting-768x1077.jpg)
Co s tím?
Obvykle stačí opravdu málo. Odborníci jsou přesvědčeni, že už pouhý 5-10% úbytek váhy snižuje výrazně metabolické riziko obezity. Pozor však na hladovění. Vnitřní tuk se paradoxně ukládá i při velmi nízkém příjmu energie.
Tělo si energii začne ukládat „na horší časy“. Prevencí nadbytku viscerálního tuku je proto pravidelná, rozmanitá strava. A když už ten „svůj“ tuk na játrech máme zvýšený? Pak bychom měli dodržovat tato čtyři pravidla:
1. Snížit příjem jednoduchých cukrů
Všechno, co sníme, vybudí tvorbu jednoho z nejdůležitějších hormonů v těle – inzulínu (něco více, něco méně). Jednoduchý cukr jeho hladinu okamžitě zvýší.
A když je zvýšená, nemůžeme hubnout (zvýšený inzulín totiž blokuje produkci růstového hormonu, který podporuje odbourávání tuků).
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2021/04/garlic-healthy-ingredient-ingredients-768x432.jpg)
2. Zvýšit příjem zeleniny
Pořádná porce zeleniny zasytí. Mezi vhodné druhy patří třeba brokolice, květák, špenát a celer. Při hubnutí břicha jezte pravidelně, několikrát za den a co nejvíce jídel zeleninou doplňte.
3. Zařadit pravidelné denní cvičení
Mnoho studií potvrzuje, že k velkému snížení útrobního tuku pomáhá jakékoli méně intenzivní cvičení prováděné dostatečně dlouhou dobu.
Patří sem například rychlá chůze, jízda na kole a plavání, tedy aktivity, které můžeme dělat, aniž bychom si poškodili klouby, i když máme silnou nadváhu.
4. Dbát na kvalitní a dostatečný spánek
Kvalitní spánek snižuje chuť na jídlo a zrychluje metabolismus.
Text: Dana Pešková, Zdroj: obklinika.cz (bariatrie), bandingklub.cz (bariatrie) Foto: PX FUEL