Domů     Už žádné zbytky!
Už žádné zbytky!
24.5.2024

Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.

Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši. Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či menší míře a také všichni víme, že to není dobře.

A i když nás už od mala učili, že s jídlem se nemá plýtvat, nějak se to nedaří. Všimly si toho i hvězdy gastronomického nebe a začaly ve svých restauracích propagovat co nejudržitelnější přístup.

Dokáží zpracovat téměř všechno a někdy vykouzlí opravdu neotřelé variace. Zkuste to také.

Nejdřív ale na nákup

To, že si máme napsat seznam a nekupovat zbytečnosti, asi víme všichni. Ale často se nám to prostě nedaří. Však také obchodníci vědí, jak na nás, a po cestě nás lákají na nejrůznější nabídky, kterým nelze odolat.

Je to v akci?

Spousta z nás chce ušetřit, a když je něco levné, nakoupí toho hodně. Na tom není vůbec nic špatného. Nakonec mnoho lidí vaří denně a nejen pro sebe, a tak se každá koruna počítá. Než ale koupíte, zamyslete se. Co s danou surovinou budu dělat.

Tedy jak ji zpracuji, jak uchovám přebytek. Jistě, že všichni máme mrazák, ale není malý nebo přeplněný? Spousta surovin se přece před mražením musí nastrouhat, blanšírovat, podusit…

Tím ušetříme nejen prostor, ale můžeme si vyrobit i polotovary, které nám usnadní vaření. Můžete i nakládat a sušit, ale to všechno vyžaduje čas. Máte ho právě teď?

Větší množství se někdy vyplatí

Samozřejmě když si připravujete krabičky do zaměstnání. Další možností je udělat více příloh. Například hotová rýže se dá nejen zmrazit, ale může být základem na další úplně jiné jídlo.

Totéž se týká uvařených brambor, pokrmů z nich je nepočítaně, třeba placky, zapečená jídla s masem i bez, krémová polévka, přidat se dají i do těst. Určitě vykouzlíte další chutná jídla z těstovin. Prostě fantazii a kreativitě se meze nekladou.

Mléko a jogurt

Už dávno nejsou lacinou položkou, a tak je škoda jimi plýtvat. Zbylé čerstvé mléko využijete třeba v krémových polévkách. Kdysi se prostě přebytečné mléko nechávalo zkysnout a zdravá pochoutka byla na světě.

Dnes se vám to nepodaří, ale můžete využít jogurtové kultury ať už na výrobu jogurtu nebo krémového sýru. Zbylé jogurty zase dát do různých těst, do náplní nebo z nich připravit lehkou zmrzlinu či udělat nějaký slaný dip.

Domácí jogurt

1 l plnotučného mléka, 200 g bílého jogurtu s živými kulturami

Mléko nalijte do hrnce a na mírném ohni zahřejte na teplotu 40 °C, ne více. Přidejte jogurt a pořádně zamíchejte.

Naplňte do čistých skleniček, uzavřete víčkem a vložte do jogurtovače. Jogurt bude zrát asi 6 hodin, pak přístroj vypněte a nechte 1 hodinu vychladnout.

Náš tip: Nemáte-li jogurtovač, nevadí, jogurt bude zrát kdekoliv v teple, dřív se nádoba s ním prostě zabalila do deky a dala do postele.

Krém

Hustý jogurt nechte v ubrousku nebo silnější gáze v sítku vykapat 2 hodiny, ale klidně i přes noc. Získáte skvělý jemný a vláčný tvarohový krém. Syrovátku samozřejmě zachycujte, můžete ji přidat do těst nebo vychlazenou vypít.

Máslo

Když je ho víc, než potřebujete, udělejte z něj přepuštěné, o kterém jsme nedávno psali, nebo jako to dělají Francouzi, beurre noisette čili oříškové máslo.

Postup je stejný jako u přepuštěného, jen ho necháte v kastrolu o něco déle, až získá zlatohnědou barvu a začne oříškově vonět. Tohle máslo se už ale nepoužívá na smažení, nýbrž jako jednoduchá omáčka.

Polévat s ním můžete steaky, ale i dušenou zeleninu, použijete-li je třeba do křehkého těsta nebo těsta na cukroví, získáte neopakovatelnou chuť.

Náš tip: Z másla a mouky si můžete udělat takzvané francouzské kuličky. Možná je dobře znáte, jen jste na ně už zapomněli. Smícháte vidličkou změklé máslo s moukou v poměru 1:1 a vytvoříte kuličky.

Moučné máslo uchováte v ledničce, nebo je dáte do mrazáku a použijete k mírnému zahuštění polévek nebo omáček. A pozor, přidává se vždycky studené do horkého pokrmu a nechá se jen rozpustit. Už se nevaří.

Zbytky sýrů

Můžete nastrouhat a použít do polévek a omáček, na těstoviny, do těstíčka na obalování zeleniny nebo přidat do karbanátků, případně nastrouhané zmrazit na pozdější použití.

Zelenina

Patří k těm plodinám, se kterými se plýtvá nejvíce, protože ji buď špatně uskladníme, nebo i když bývá dobře omytá, stejně ji loupeme a slupky a vše, co odkrojíme, skončí v koši.

– Odkrojky nevyhazujte, ale dejte je zmrazit. Připravte si v mrazáku uzavíratelný sáček a do něj je přidávejte. Použít můžete všechno, dokonce i slupky od cibule, košťály od brokolice nebo květákové listy. Až jich budete mít víc, uděláte si zeleninový vývar. Ten pak opět zmrazíte a máte skvělý základ na další vaření.

– Přemýšlejte, jak zeleninu spotřebovat celou. Tedy nejen kořen, ale i nať, kterou jinak často odlomíte už v obchodě nebo doma vyhodíte.

– Kořenovou zeleninu můžete usušit, rozdrtit a používat jako koření.

– Přebytečné bylinky zmrazte. Ale protože některé jsou citlivé na takzvané mrazákové spáleniny, měly by být ponořené ve vodě nebo v troše oleje. Nejlépe se k tomu hodí tvořítka na led.

Maso

Obvykle nám při jeho zpracování zbudou různé odřezky. Nevyhazujte je, zpracovat se dá všechno a nemusí jít jen o jeden druh. Udělejte to jako se zeleninou, to, co zbude, zmrazte a časem použijte na vývar.

Umelte je

I z malého množství masa se dá připravit skvělá pochoutka. Třeba nejrůznější masové placičky nebo kuličky v omáčce. Zdá se vám ho málo?

Vždyť je tolik možností, čím je nastavit, od rýže, brambor, zeleniny, luštěnin, využít můžete i nadrobno nakrájené těstoviny nebo třeba kuskus či bulgur.

Něco pro inspiraci

Řepa

Z bulviček jistě vykouzlíte spoustu skvělých jídel. Ale co listy? I ty zpracujte. Mladé se hodí do salátu, starší na přílohu podobnou špenátu. A když už nevíte, co dalšího, nebo vám zbyde, usušte ji.

Můžete z ní udělat chipsy, které se hodí jako zdravé chroupání.

Nebo ji rozemelete na prášek. S tím budete moci už opravdu kouzlit.

Nejen že se hodí do různých nápojů, třeba limonád nebo řepného latte, ale můžete jím barvit těsto na různé moučníky, třeba tak vytvoříte skvělý dort red velvet, nebo jím zákusky posypat, buď samotným, nebo smíchaným s cukrem, obalovat různé sladké kuličky, … Možností je spousta.

Prášek

Umyjte 3–4 zralé řepy a nakrájejte je na tenké plátky. Ty usušte v sušičce nebo v troubě. Poté plátky rozdrťte na jemný prášek a skladujte v nádobě na chladném a temném místě.

Růžové latte

½ šálku prášku z červené řepy, 150 ml vody, 2 lžíce medu, 600 ml mléka

1) Smíchejte prášek s medem a teplou vodou.

2) Mléko ohřejte a našlehejte pomocí šlehače na mléčnou pěnu.

3) Do našlehané pěny vložte lžíci a po ní opatrně nalijte středem sklenice směs z červené řepy a medu, aby klesla na dno a pěna stoupla nahoru.

Ihned podávejte.

Náš tip: Přidat můžete trochu skořice nebo vanilky, zajímavý je i kardamom. Výsledný nápoj si pak už vyladíte podle své chuti.

Pesto z natí

Napadlo vás někdy, že můžete udělat pesto nejen z bazalky, ale klidně z natě petržele, mrkve či ředkvičky? Zkuste to. Postup je u všech natí téměř stejný.

Petrželové

Svazek hladkolisté petržele, hrst kešu oříšků, 1 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce parmezánu, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl

Kešu a slunečnicová semínka opražte na pánvi a nechte je vystydnout.

Omytou a nasekanou nať dejte do mixovací nádoby, přidejte opražená semínka a kešu, oloupaný česnek, parmezán a zlehka osolte.

Zakápněte olivovým olejem a tyčovým mixérem mixujeme do hladka. Podle potřeby postupně přidávejte olivový olej (samozřejmě můžete těsto připravit i v robotu).

Přendejte je do uzavíratelné nádoby, zalijte olejem. V lednici vydrží týden.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Duch na útěku: Příběh, kde se role oběti a pronásledovatele obrátily
enigmaplus.cz
Duch na útěku: Příběh, kde se role oběti a pronásledovatele obrátily
Dětská zvídavost je nesmírná. Ale co když se tříleté dítě rozhodne prozkoumat něco, co nemá žádné fyzické tělo? To se stalo Američance Diane Davis, jejíž setkání s nadpřirozenou entitou bylo jiné než
Vytáhli Sověti strůjce svých vesmírných úspěchů přímo z gulagu?
historyplus.cz
Vytáhli Sověti strůjce svých vesmírných úspěchů přímo z gulagu?
„Úchvatné!“ honí se hlavou Sergeji Koroljovovi, když zpoza ohradníku sleduje zkušební start německé rakety V-2. V říjnu 1945 sovětský konstruktér vidí vzlétnout velkou raketu vůbec poprvé v životě. Při pohledu na kolos stoupající k nebesům si uvědomí, že přesně tohle je cesta, jak dosáhnout dosud neuskutečněného a vynést člověka do vesmíru…   Američané měli Wernhera
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čeští vědci „přesvědčili“ kmenové buňky tvořit zubní tkáň
21stoleti.cz
Čeští vědci „přesvědčili“ kmenové buňky tvořit zubní tkáň
Často propíraným tématem poslední doby je léčba kmenovými buňkami. Jedná se o nediferencované buňky, které je možné získat třeba z tukové tkáně a které mají hojivé schopnosti, jichž lze za určitých ok
7 kroků, jak pečovat o pleť v horkém létě
nejsemsama.cz
7 kroků, jak pečovat o pleť v horkém létě
Léto je pro pleť výzvou – více slunce, tepla i potu, a přesto toužíte po zářivém vzhledu, svěžesti a hydrataci. Co zařadit do každodenní rutiny? V létě se pravidla každodenní péče o pleť mění. Pleť je vystavena vysokým teplotám, UV záření a suchu a make-up vydrží přece jen o trochu méně. Máme pro vás tipy
Objevte lokality, o nichž se říká, že mají léčivou moc
epochanacestach.cz
Objevte lokality, o nichž se říká, že mají léčivou moc
V Česku nalezneme nepočítaně míst s magickou energií. Zde jsou další z nich, která mají prý dokonce až léčivou moc! Nedokončený chrám dobije baterky V Panenském Týnci v okrese Louny má původně stát velkolepá stavba chrámu, ta však zůstává nedokončena. Přesto místo i nadále láká mnoho lidí a je důkazem, že není nutná přepychová výzdoba
V Monopolech se hrálo o svobodu
epochalnisvet.cz
V Monopolech se hrálo o svobodu
Zajatí britští letci se snaží nedat najevo svou radost. Právě k nim do německého zajateckého tábora doputoval zvláštní dárek – desková hra Monopoly. Nemá jim posloužit jen k ukrácení času. Pomůže jim k útěku.   „Je vaší povinností pokusit se o útěk ze zajetí,“ vtloukali britským vojákům do hlavy při výcviku. Někteří z nich, většinou letci, dostávali za druhé
Skončí Aneta Krejčíková brzy na mizině?
nasehvezdy.cz
Skončí Aneta Krejčíková brzy na mizině?
Po rozchodu s tělocvikářem Ondřejem Rančákem (40) se těšila na nový začátek. Jenže teď prý Aneta Krejčíková (34) začíná svých činů pomalu litovat. Je to teprve pár měsíců, co se rozhodla pro rázný kro
Moje stará kočička za sebe přivedla náhradu
skutecnepribehy.cz
Moje stará kočička za sebe přivedla náhradu
Moje úžasná kočička Didi mě léta provázela životem. Ve chvíli, kdy cítila, že brzy nadejde její čas, se postarala o svého nástupce. Nebyla jsem nadšená z toho, že si děti prosadily kotě. Přinesly ho z útulku. Kočička Didi se u nás rychle zabydlela. Rázem byla paní domu ona. Spala s námi v posteli a byla tak mazaná, že se naučila pouštět si
Zapékaný kozí sýr s jablkem a ořechy
tisicereceptu.cz
Zapékaný kozí sýr s jablkem a ořechy
S kozím sýrem Ivana Anderlová dokáže přímo čarovat. Zkuste i vy vykouzlit naprosto báječný pokrm podle jejího receptu. Ingredience 200 g kozího sýru 2 celozrnné bagetky nebo chléb 1 jablko ol
Sofistikované vrstvení
iluxus.cz
Sofistikované vrstvení
Ve světě módy platí jedno pravidlo: styl je způsob, jak říci světu, kdo jste – bez jediného slova. A právě sofistikované vrstvení šperků se stává nástrojem sebevyjádření, který oslavuje individualitu,
Gladiátoři: Život a smrt šampionů starověké arény
epochaplus.cz
Gladiátoři: Život a smrt šampionů starověké arény
Představte si dunění davu, ostrý lesk oceli a vůni krve mísící se s prachem v rozpálené aréně. Právě zde, v srdci Římské říše, se psaly osudy mužů, kteří byli zároveň obdivováni i odsuzováni – gladiátorů. Tito bojovníci, vhození do mlýnku na maso pro zábavu mocných a lidu, vedli život plný protikladů. Měli sice špičkovou lékařskou