Domů     Topinky tak akorát
Topinky tak akorát
27.5.2024

Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná.

Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutné topinky, je víc. A ještě je třeba dodržet pár pravidel.

– Potřebujete vhodný chléb, na topinky se nehodí každý. Nejlepší je tradiční druh, jako třeba šumava. Chleby s různými semínky je potřeba prostě vyzkoušet. Použít můžete starý i čerstvý, ten ale nasákne víc tuku.

– Krajíce musí být ukrojené rovně. Jinak se vám nerovnosti budou připalovat. Pokud jste koupili krájený chléb nebo vlastníte kráječ, máte po starosti. Ale zvládnete to i nožem, použijte raději vroubkovaný. U toustů tahle starost odpadá.

Na pánvi a na tuku

Tak se dělají v mnoha rodinách nejčastěji. A je třeba podotknout, že zejména osobám se slabším zažíváním připadají poněkud hůře stravitelné. Hlavním pravidlem tohoto druhu přípravy je, že topinka musí plavat, tuk by měl tedy být asi na prst vysoko.

Jestli použijete olej nebo sádlo, je na vás, i když se říká, že na sádle jsou topinky voňavější. Důležité je, aby byl tuk dobře rozpálený. Jedině tak ho chléb nasákne méně. Opečené topinky by měly být na povrchu pěkně dorůžova opečené a uvnitř měkké.

Po upečení je vhodné každou topinku nejdřív položit na kuchyňský papír, aby se tuk odsál.

V troubě

Příprava je daleko jednodušší než opékání na pánvi a má své výhody. Tou největší je, že jsou topinky méně tučné. Další výhodou je, že upečete všechny plátky chleba zároveň, takže ušetříte čas a uspokojíte všechny strávníky najednou.

Jak na to?

Troubu rozehřejte na 250 °C, chléb nakrájejte na plátky, ideální je, když jednotlivé krajíce ještě překrojíte na polovinu. Plech vyložte papírem na pečení a položte na něj plátky chleba vedle sebe tak, aby se nepřekrývaly.

Můžete je pokapat trochou oleje, ale nemusíte. Plech s topinkami vložte do trouby a pečte asi deset minut. Pak topinky otočte a dopečte z druhé strany. Někdo doporučuje ještě před pečením potřít krajíčky rozpuštěným máslem s česnekem a solí.

Nebo můžete rozpálit nejdřív plech a teprve pak na něj naklást krajíčky chleba. Tento způsob je ale technicky nejsložitější a to samé zvládnete klidně i na suché pánvi nebo v topinkovači.

V topinkovači

Topinky či tousty pečené v topinkovači jsou asi nejzdravější. I proto mnozí podlehnou pokušení je po zhotovení alespoň trochu namastit. Proč ne. K tomuto účelu se hodí jak sádlo, tak máslo. Důležitá pro zdraví je jiná věc.

Všechny topinkovače už dnes mají sice nastavitelnou dobu pečení, ale řídit se podle ní úplně nemůžete. Každý druh chleba nebo toustů se opéká jinak dlouho, a i když ho máte vyzkoušený, protože kupujete stále ten samý, roli hraje i čerstvost, tedy jeho vlhkost.

Jiný čas trvá i první a další pečení. Proto je lepší průběh pečení pohlídat, aby topinky byly opravdu do růžova a ne do hněda, nebo dokonce spálené.

Na grilu

Můžete péci krajíčky chleba nasucho, někdo je maže před pečením rozpuštěným sádlem se solí a česnekem, ale to můžete až po upečení, budou tak zdravější.

Něco na namazání

Na topinky můžete použít téměř každou pomazánku, od zeleninových po masové či tvarohové nebo sýrové či s vejci. Máme pro vás dvě zdravé zeleninové pro inspiraci.

Zeleninový ajvar

2 velké lilky, 6–8 červených paprik, 125 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, sůl, pepř

1) Lilky nakrájejte na kolečka, osolte a nechte pustit vodu. Otřete je ubrouskem a vložte je společně s paprikami do trouby. Pečte tak dlouho, dokud nezměknou.

2) Změklé oloupejte a rozmixujte společně s ostatními ingrediencemi.

Tip: Máte-li rádi pomazánky ostřejší, můžete přidat několik feferonek bez semínek.

Sýrová obazda

250 gramů zralého měkkého sýra brie nebo hermelín, 50 gramů změklého másla, ½ cibule, 2 lžičky mleté papriky, sůl, pepř, kmín, pažitka

1) Nakrájejte polovinu cibule na velmi malé kostičky.

2) Poté v misce rozmačkejte sýr nakrájený na kousky a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Podle toho, jak chcete pomazánku krémovou, přidejte více nebo méně másla. Osolte, opepřete a dejte vychladit.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
21stoleti.cz
Blboun nejapný 2.0: Bude se mít kam vrátit?
Když u břehů Mauriciu poprvé přistála evropská loď, námořníci se mohli potrhat smíchy: Jídlo jim tam chodilo samo naproti! Ptáci velcí jako krocani se dali bezelstně ubíjet, neutíkali a svá vejce nech
Opečené škubánky s mákem
tisicereceptu.cz
Opečené škubánky s mákem
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete 1 kg brambor 220 g hladké mouk
Nový život pro starobylou usedlost
rezidenceonline.cz
Nový život pro starobylou usedlost
Původní lovecký zámeček, už tak trošku trochu staromódní, byl zcela zrekonstruován, aby se proměnil v elegantní, moderní a příjemné útočiště. Jsou místa, která nás okouzlí na první pohled; mají ono těžko uchopitelné kouzlo přitažlivosti. Stejně tak tomu bylo i s malým, tak trochu zanedbaným zámečkem, vzdáleným několik málo kilometrů západně od francouzského Lyonu. Když mladí manželé poprvé tuto romantickou stavbu
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
enigmaplus.cz
Středověké hrady krále Václava IV.: Historické legendy i strašidelné příběhy ze současnosti…
Bezprostřední příčinou ke stavbě nového hradu Točníka byl bezpochyby požár, který roku 1395 poškodil původní králův hrad Žebrák. Nedlouho poté si tedy začal král Václav IV. stavět honosnější a pohodln
Nakonec neskončím sama!
skutecnepribehy.cz
Nakonec neskončím sama!
Když mi zemřel milovaný muž, nikoho jiného jsem si nehledala. Cesty osudu jsou někdy ale nevyzpytatelné. Roky jsem žila sama. Manžel mi zemřel na rakovinu. V den desátého výročí jeho úmrtí jsem uklízela knihovnu. Když jsem vzala do ruky jeho nejoblíbenější knížku o letadlech, vypadl z ní zvláštní vzkaz a peníze. Boj prohrál Nikdy v životě jsem netrpěla tolik jako
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz
Konec muže nenásilného odporu: Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí, známý jako „Velký duch“, byl jedním z nejvýznamnějších vůdců indického boje za nezávislost. Jeho filozofie nenásilného odporu inspirovala miliony lidí po celém světě. Přestože jeho život skončil tragicky, jeho odkaz žije dál jako symbol míru a svobody. Po první světové válce je stále více lidem zřejmé, že se éra britské koloniální velmoci chýlí
Pojďte se projít po mostě
epochanacestach.cz
Pojďte se projít po mostě
K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku přece! Mnohé z nich si zaslouží pro svou krásu, jedinečnost nebo architektonické provedení naši bližší pozornost. Často po nich projdeme a ani si jich nevšímáme. Přitom jsou tak zajímavé. Nejeden fotograf by možná kvůli jejich kráse a pořízení snímku před nimi padl i
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
historyplus.cz
Ruský Kolumbus: Na moře ho znovu vyhnala carevna
Loď dánského kapitána si proráží cestu chladnými vlnami stále dál na sever. Všichni s napětím hledí kupředu. Postaví se lodi do cesty pevnina? Žádná tu ale není a cesta je volná. Svět se konečně dozví, že Asie není spojena s Amerikou. Rodina celního inspektora, do níž se v dánském přístavním městě Horsens narodil chlapec Vitus Bering (1681–1741),
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
iluxus.cz
V nové kavárně na Pankráci zaplatíte kryptoměnami
V OC Arkády Pankrác byla otevřena unikátní kavárna BITmarkets Café by CAFÉ LEVEL, která propojuje lásku ke kvalitní kávě s fascinujícím světem kryptoměn a technologických inovací. Návštěvníci si zde m
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
nejsemsama.cz
Jak se vyhnout nachlazení? Pomůže strava a otužování!
Podzim přináší nejen chlad, ale i virózy a nachlazení a další nemoci. Můžete se jim ale vyhnout, když posílíte svou imunitu. Imunitní systém, pokud dobře funguje, nás chrání před škodlivými mikroorganismy. Pokud ale dojde k jeho oslabení, je potřeba mu pomoci. Jezte s rozmyslem Pestrý jídelníček je jedním z nejdůležitějších předpokladů. Zařaďte do něj co nejvíce čerstvé zeleniny a
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
epochalnisvet.cz
Nejzáhadnější rytina všech dob: Lze Melancholii vůbec rozluštit?
Rok 1514 je v životě německého renesančního umělce Albrechta Dürera nesmírně krutý. Umírá mu jeho milovaná matka. „Smutek, který jsem kvůli ní cítil, se nedá ani popsat,“ zaznamenává si tehdy. A pak stvoří Melancholii I, mědiryt zhruba ve formátu A4, který dodnes mate historiky umění.   Podle znalce renesančních umělců Giorgia Vasariho (1511–1574) Dürerova Melancholie
Šťastná novinka u Marešů?
nasehvezdy.cz
Šťastná novinka u Marešů?
Během dovolené v Las Vegas zamířil moderátor Leoš Mareš (48) do tetovacího salónu a na ruku si nechal zvěčnit jména svých tří dětí – Jakuba, Matěje a Alex. Pochlubil se tím svým fanouškům, kteří