S koncem roku se často schází rodina či přicházejí na návštěvu přátelé. A tak se hodí připravit slavnostnější pokrm. Zkuste naši roládu. Příprava vůbec není tak složitá a uvidíte, že bude všem chutnat.
1 kg vepřové panenky (můžete použít i kýtu nebo plec), 3 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, 100 g jader vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek, 1 lžíce rozmarýnu, 1 lžička tymiánu, 1 červené jablko, 1 kuřecí prsní řízek, suché bílé víno na podlití
Na potření: ½ hrnku rozdrcené pomerančové dužiny, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička hořčice, 2 prolisované stroužky česneku, sůl, pepř
1) Z vepřového masa udělejte obdélníkový plát. Držte nůž rovnoběžně s pracovní plochou, maso podélně rozřízněte a rozbalte jako rohlík.
2) Přes fólii je opatrně naklepejte.
3) Poté je potřete 2 polévkovými lžícemi rozpuštěného másla, osolte a opepřete.
4) Na plát vrstvěte nasekané ořechy, pro lepší chuť je můžete opražit, ty posypte brusinkami, nadrobno nasekaným rozmarýnem a tymiánem.
5) Jablka zbavte jádřince, nakrájejte je na tenké plátky a rozložte na maso.
6) Na ně položte osolené kuřecí prso.
7) Roládu pevně zaviňte a omotejte kuchyňským provázkem.
8) Položte ji do pekáčku a potřete olejem, zakryjte fólií a pečte 45 minut na 180 °C.
9) V rendlíku smíchejte všechny ingredience na potření. Zahřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se vše nespojí a směs nezačne vařit.
10) Odstraňte fólii a roládu potřete. Vložte ji zpět do trouby na 30 minut, nebo až bude měkká.
11) Při pečení podlévejte bílým vínem či vodou a ze stran nádoby odstraňujte přípečky.
12) Hotovou roládu nechte ještě asi 10 minut odpočívat, poté opatrně odstraňte nit, nakrájejte ji na plátky a servírujte.