Arónie, černý jeřáb, temnoplodec – to všechno je jedna rostlina. Možná ji máte na zahradě i vy. Pokud ano, budete brzo sklízet její plody, pokud ne, je nejvyšší čas si tenhle zajímavý keř vysadit.
Proč právě arónie? Její plody, malvičky, pomáhají snižovat krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu. Arónie je díky obsaženým látkám vhodným doplňkem a hlavně prevencí aterosklerózy.
Vzhledem k tomu, že obsahuje látky přispívající ke zpevnění cévní stěny, je vhodné plody užívat u křečových žil či hemoroidů, ale i otoků. Prospěšné jsou i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky.
Dá se říci, že drobný plod arónie je díky svému složení malou vitaminovou bombou.
Také zlepšuje paměť, zvyšuje pružnost pokožky (zpomaluje proces stárnutí), pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jakými jsou rakovina, Parkinsonova nemoc, bronchitida… (příznivě ovlivňuje organismus po chemoterapii).
Preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího traktu. Stimuluje i funkci štítné žlázy.
Jak se pěstuje
Arónie není náročná na půdu. Stačí jí slunné místo. Pěstuje se většinou jako keř, bývá vysoká asi 2 m a široká 1,5 m, nebo roubovaná na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny.
Zahradnictví většinou prodávají odrůdu Nero. Opadavé keře mají pěkný kompaktní tvar i bez úprav, takže se hodí i do volně rostoucích živých plotů. Na podzim nás překvapí červeným zbarvením listů. Začíná plodit brzy a hodně, zejména na koncích větviček.
Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Nejvhodnější termín výsadby je od konce září až do poloviny listopadu. Postupujeme stejně jako u sazenic rybízu. Do vykopané jámy dáme na dno vrstvu dobrého kompostu. Po výsadbě rostlinu důkladně zalijeme. Každoročně pak přihnojujeme např. Cereritem.
Sklizeň
Plody uzrávají v první polovině září. V té době bychom je měli otrhat, protože velmi chutnají ptákům.
To, co chceme pro vlastní spotřebu, můžeme chránit sítěmi, o zbytek se s opeřenci rozdělíme, protože plody jsou i pro ně cennou potravou. Výhodou při zpracování plodů je jejich velká trvanlivost. Po sklizni vydrží čerstvé i dva měsíce, pokud je budeme uchovávat na chladném místě.
Můžeme je jíst čerstvé, doporučuje se 30 bobulí denně. Vynikající je šťáva lisovaná zastudena, sirup, džem, želé, z jeřábu se dá také vyrobit víno nebo brandy a samozřejmě lze plody sušit.
Sušená arónie na čaj i do moučníků
Bobule otrháme i se stopkami a rozložíme na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrháme od stopek a bude-li třeba, necháme ještě dosušit. Sušená arónie se skladuje v dobře uzavřených skleněných nádobách.
Chceme-li sušenou arónii použít do moučníku, zalijeme ji vodou, zasypeme cukrem, přivedeme k varu, plamen vypneme a necháme takto do druhého dne máčet v cukrovém nálevu. Poté zpracováváme jako ostatní ovoce.
Sirup z arónie
Plody omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovačky. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát. Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat.
Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, což trvá asi 2 hodiny. Hotový sirup plníme do vymytých lahví a skladujeme na chladném místě.
Sirup vydrží několik měsíců a hodí se jak na přípravu šťávy, tak i jako sladidlo do čaje.
Koláč s arónií
2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku krystalového cukru, ¾ hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 75 dkg arónie (černý jeřáb)
Drobenka: 5 dkg másla, 10 dkg hrubé mouky, 12 dkg cukru krystal,1 vanilkový cukr
Postup: Suché suroviny promícháme, přidáme vejce, olej a mléko. Těsto nesmí být moc řídké. Nalijeme na pekáč, posypeme arónií a zasypeme drobenkou.
Pečeme asi 20 minut na 190 stupňů.
Text: Eva Hořánková
Foto: Shutterstock