Arónie, černý jeřáb, temnoplodec – to všechno je jedna rostlina. Možná ji máte na zahradě i vy. Pokud ne, je nejvyšší čas si tenhle zajímavý keř vysadit.
Proč právě arónie? Její plody, malvičky, pomáhají snižovat krevní tlak a zvýšenou hladinu cholesterolu. Arónie je díky obsaženým látkám vhodným doplňkem a hlavně prevencí aterosklerózy.
Vzhledem k tomu, že obsahuje látky přispívající ke zpevnění cévní stěny, je vhodné plody užívat u křečových žil či hemoroidů, ale i otoků.
Prospěšné jsou i při cukrovce
Obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné pro diabetiky. Dá se říci, že drobný plod arónie je díky svému složení malou vitaminovou bombou.
Také zlepšuje paměť, zvyšuje pružnost pokožky (zpomaluje proces stárnutí), pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jakými jsou rakovina, Parkinsonova nemoc, bronchitida… (příznivě ovlivňuje organismus po chemoterapii).
Preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího traktu. Stimuluje i funkci štítné žlázy.
Sušená arónie na čaj i do moučníků
Bobule otrháme i se stopkami a rozložíme na papír do teplé místnosti, nejlépe blízko topení. Asi za týden plody otrháme od stopek a bude-li třeba, necháme ještě dosušit. Sušená arónie se skladuje v dobře uzavřených skleněných nádobách.
Chceme-li ji použít do moučníku, zalijeme ji vodou, zasypeme cukrem, přivedeme k varu, plamen vypneme a necháme takto do druhého dne máčet v cukrovém nálevu.
Sirup z arónie
Plody omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čtyřlitrové zavařovačky. Smícháme s kyselinou citronovou, sklenici dolijeme vychladlou převařenou vodou a necháme dva dny stát.
Poté bobule rozmačkáme a přes čisté plátno necháme šťávu vykapat. Na jeden litr vykapané šťávy přidáme 1 kg cukru a necháme za občasného promíchání rozpustit, což trvá asi 2 hodiny.
Hotový sirup plníme do vymytých lahví a skladujeme na chladném místě.
Koláč s arónií
2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku krystalového cukru, ¾ hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 75 dkg arónie (černý jeřáb)
Drobenka: 5 dkg másla, 10 dkg hrubé mouky, 12 dkg cukru krystal,1 vanilkový cukr
Suché suroviny promícháme, přidáme vejce, olej a mléko. Těsto nesmí být moc řídké. Nalijeme na pekáč, posypeme arónií a zasypeme drobenkou. Pečeme asi 20 minut na 190 stupňů.