Domů     Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
Ředkvičky jsou jarní poklad v kuchyni
5.6.2025

Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů.

Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plody ředkve seté.

Snadno je vypěstujete, v obchodě jsou sice dostupné po celý rok, ale stejně jako v případě další zeleniny a ovoce, nejlepší je konzumovat to, co se právě urodilo v našich končinách.

Pokud ředkvičky kupujete, teď na jaře seženete plody z tuzemské produkce té nejlepší chuti a s největším množstvím živin.

Čím jsou nabité

Obsahují vitamin C a kyselinu listovou, B1, B3, B6 a E. Z minerálních látek železo, mangan, měď, fosfor, draslík, hořčík, selen a síru v hořčičných olejích, jež dodávají ředkvičkám charakteristickou štiplavou chuť.

Jsou také bohatým zdrojem vlákniny.

Jak pomáhají

mají antibakteriální a antimykotické účinky

podporují imunitní systém

zlepšují trávení

podporují činnost mozku

pomáhají při kašli a nachlazení

čistí ledviny, játra a žlučník

jsou vhodné při redukční dietě

K čemu se hodí v kuchyni

* Používají se hlavně ve studené kuchyni k přípravě obložených chlebů, zeleninových a jiných salátů či pomazánek.

Výborná je kombinace s tvarohem a vejci, salátům dávají říz a vhodně doplňují listovou zeleninu, rajčata, jarní cibulku i bylinky, jako jsou listy pampelišky, pažitka, petrželka a medvědí česnek.

* Všestranně je můžeme využít i při vaření, dušení, smažení, grilování a pečení i zapékání. Tepelnou úpravou se chuť ředkviček zjemní. Připravíme z nich polévky, omáčky, vaječné omelety i smaženice, upéct je naslano i nasladko.

* Ředkvičky si také můžeme uchovat na pozdější měsíce, včetně zimy, kdy oceníme vitaminy nabitou kvašenou zeleninu nebo zavařeninu.

Pohankové rizoto s ředkvičkami a houbami

suroviny

100 g pohankové lámanky

1 svazek ředkviček

menší hrst sušených předem namočených hub

hrstka restovaného kuřecího masa (můžeme vynechat)

1 kyselá okurka

1 mrkev

1 cibule (může být i červená)

1 lžíce oleje

sůl, pepř, špetka drceného fenyklu, petrželka

Na půl hodiny namočte pohanku a poté ji uvařte doměkka. Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.

Mrkev a ředkvičky nakrájejte na kostičky. Když cibule začne lehce zlátnout, přisypte zeleninu a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit tak, aby zelenina ještě křupala.

Doplňte na kostičky nakrájené maso, houby a kyselou okurku. Přidejte uvařenou pohanku, důkladně promíchejte, případně krátce orestujte.

Osolte a opepřete, dochuťte fenyklem a na talířích ozdobte petrželkou.

Tip: Ani kousek nazmar

Nevyhazujte ředkvičkovou nať. Využijete ji k přípravě salátů, polévek, obdoby špenátu, třeba v kombinaci s čerstvými kopřivami, či domácího pesta.

Zelená polévka z celých ředkviček

suroviny

kousek másla

svazek ředkviček i s listy

půl pórku

kvalitní zeleninový vývar

hrnek povoleného mraženého nebo sterilovaného hrášku

2 lžíce smetany nebo olivového oleje

sůl, pepř

čerstvá petrželka nebo pažitka a semínka

postup

V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm pórek. Přidejte bulvy ředkviček pokrájené na půlky a krátce společně opečte. Zalijte vývarem, přihoďte propláchnuté ředkvičkové listy, vařte 15 až 20 minut.

Odstavte z plotny, přidejte hrášek a rozmixujte. Na plotně znovu prohřejte, pro zjemnění přidejte smetanu nebo panenský olivový olej. Osolte, opepřete.

Polévku podávejte s kváskovým chlebem ozdobenou tenkými kolečky ředkviček, pažitkou či petrželkou a semínky.

Síla klíčků

O klíčcích obecně, nejen těch ředkvičkových, se mluví jako o elixíru mládí. Z jediné lžičky čerstvých klíčků získáte stejné množství vitamínů a minerálů jako z přibližně třiceti celých ředkviček. Klíčky jsou lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin. Chuťově se podobají ředkvičkám, ale jsou mnohem jemnější. 

Ředkvičkovo-avokádová pomazánka s klíčky

suroviny

1 zralé avokádo

6 větších ředkviček

1 lžička koriandru nebo ředkvičkové natě

ředkvičkové klíčky

citronová šťáva

sůl a pepř na dochucení

postup

Nastrouhejte ředkvičky, osolte, tím zmírníte jejich štiplavost.

Vidličkou rozmačkejte avokádo a přidejte ostatní suroviny včetně ředkviček. Dochuťte podle potřeby.

Podávejte mezi plátky žitného chleba s ředkvičkovými klíčky.

Foto: Text: Liv Boková, Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stopa života na Marsu? Vědci zpozorněli, ale jsou opatrní
21stoleti.cz
Stopa života na Marsu? Vědci zpozorněli, ale jsou opatrní
NASA oznámila, že rover Perseverance našel v hornině na Marsu minerály, které mohou být nejpádnějším dosavadním důkazem existence dávného života. Vzorek pochází z usazenin na okraji někdejší řeky u kr
Hračky pro malé i velké: Jak drak a jojo dobyly svět
epochaplus.cz
Hračky pro malé i velké: Jak drak a jojo dobyly svět
Kdo by neměl rád pouštění draka nebo hraní si s jojem? Tyto zdánlivě jednoduché hračky mají za sebou bohatou historii, sahající tisíce let zpátky. Původně sloužily dospělým pro praktické účely a až později se staly oblíbenou dětskou zábavou. Pojďme se podívat, jak se tyto fenomény dostaly z východních kultur do celého světa. Draky poprvé spatříme
Kawhi Leonard: Cestovatel v čase, nebo jen zvláštní vtípek?
enigmaplus.cz
Kawhi Leonard: Cestovatel v čase, nebo jen zvláštní vtípek?
Příběhy o cestování v čase fascinují lidstvo po staletí. Zatímco vědci se snaží dokázat, že je to teoreticky možné, existují tací, kteří tvrdí, že se do naší doby dostali z budoucnosti. Tito "cestovat
Moji budoucnost vyčetla z karet
skutecnepribehy.cz
Moji budoucnost vyčetla z karet
Nemyslela jsem si, že mají někteří lidé dar vidět budoucnost druhých. Babička mé spolužačky však vyčetla z karet můj osud úplně přesně. V mládí jsem si život rýsovala podle svých představ. Kartám ani horoskopům jsem nevěřila, ale ukázalo se, že skutečně nelžou. Přestala jsem pochybovat Je to až k neuvěření, ale můj život se skutečně odvíjel
Fulnecký kostel. Energie pro tělo i duši
epochanacestach.cz
Fulnecký kostel. Energie pro tělo i duši
Město Fulnek v Moravskoslezském kraji se může pochlubit řadou historických památek, ale barokní kostel sv. Josefa mezi nimi zaujímá výjimečné místo. Říká se, že po jeho návštěvě se budete cítit nabití energií jako po hodině jógy! Historie kostela sahá do roku 1668, kdy byl ve Fulneku založen kapucínský klášter. Součástí komplexu je právě i kostel
Rozvod Šporcla kvůli jeho milence?
nasehvezdy.cz
Rozvod Šporcla kvůli jeho milence?
Může tohle být pravda? Manželství našeho nejznámějšího houslového virtuosa Pavla Šporcla (52) a jeho ženy Báry Kodetové (54) vždy vypadalo jako z reklamy na štěstí. Teď ale zaznívají slova o partners
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zmizel skutečný Indiana Jones navždy v Amazonii?
historyplus.cz
Zmizel skutečný Indiana Jones navždy v Amazonii?
Za trojicí mužů se uzavírá hradba divoké amazonské vegetace. Vydávají se objasnit dávné tajemství, ale světu poskytnou jen jedno další. Jejich zmizení totiž nikdo nedokáže spolehlivě vysvětlit… Zcela jiným směrem se mohla vinout životní cesta Percyho Harrisona Fawcetta (1867-1925), kdyby se rozhodl navázat na osudy svých předků. Rodina sice pocházela z anglického Yorkshiru, ale její členové
Horký dýňový nápoj se šlehačkou
tisicereceptu.cz
Horký dýňový nápoj se šlehačkou
Klasický podzimní nápoj přijde vhod i na konci zimy! Ingredience 500 g dýně 800 ml mléka 4 lžíce cukr krystal 4 lžičky vanilkového cukru 4 lžičky vanilkového extraktu špetka soli perníkové
Tokio spustilo mega projekt za 5,8 miliardy dolarů
iluxus.cz
Tokio spustilo mega projekt za 5,8 miliardy dolarů
Tokio se chystá na jednu z nejambicióznějších stavebních proměn své historie. Investice ve výši 5,8 miliardy dolarů přetvoří areál bývalého rybího trhu Tsukiji v ultramoderní čtvrť s celkovou podlažní
Pizza bez kynutí
nejsemsama.cz
Pizza bez kynutí
Tohle univerzální těsto je skvělé na jakýkoli druh pizzy. Je chutné a křupavé. Hruškovou pizzu lze před podáváním pokapat medem. Ingredience na 1 pizzu: Na těsto: ● 300 g hladké mouky ● 1 lžička soli ● 2 lžičky prášku do pečiva ● 2 lžíce oleje ● 220 ml vody Na dohotovení: ● 200 g zakysané smetany ● 150 g nivy ● 2 hrušky ● hrst lískových oříšků ● olivový olej ● sůl ● pepř Postup: V míse promíchejte
Půjčka na cokoliv je v moderní době velmi populární
epochalnisvet.cz
Půjčka na cokoliv je v moderní době velmi populární
Rychlá pomoc v případě, že domácnost navštíví finanční výdaje, s nimiž nikdo dopředu nepočítal. Ano, taková je online cesta, díky které rozhodně není nutné chodit na pobočku nebo vyřizovat časově náročný telefonický rozhovor. Stačí jen základní osobní údaje, ve hře není dlouhá zpověď nebo kontakt mezi čtyřma očima. Chcete znát všechna důležitá čísla, abyste měli jasnější představu