Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů.
Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plody ředkve seté.
Snadno je vypěstujete, v obchodě jsou sice dostupné po celý rok, ale stejně jako v případě další zeleniny a ovoce, nejlepší je konzumovat to, co se právě urodilo v našich končinách.
Pokud ředkvičky kupujete, teď na jaře seženete plody z tuzemské produkce té nejlepší chuti a s největším množstvím živin.
Čím jsou nabité
Obsahují vitamin C a kyselinu listovou, B1, B3, B6 a E. Z minerálních látek železo, mangan, měď, fosfor, draslík, hořčík, selen a síru v hořčičných olejích, jež dodávají ředkvičkám charakteristickou štiplavou chuť.
Jsou také bohatým zdrojem vlákniny.
Jak pomáhají
mají antibakteriální a antimykotické účinky
podporují imunitní systém
zlepšují trávení
podporují činnost mozku
pomáhají při kašli a nachlazení
čistí ledviny, játra a žlučník
jsou vhodné při redukční dietě

K čemu se hodí v kuchyni
* Používají se hlavně ve studené kuchyni k přípravě obložených chlebů, zeleninových a jiných salátů či pomazánek.
Výborná je kombinace s tvarohem a vejci, salátům dávají říz a vhodně doplňují listovou zeleninu, rajčata, jarní cibulku i bylinky, jako jsou listy pampelišky, pažitka, petrželka a medvědí česnek.
* Všestranně je můžeme využít i při vaření, dušení, smažení, grilování a pečení i zapékání. Tepelnou úpravou se chuť ředkviček zjemní. Připravíme z nich polévky, omáčky, vaječné omelety i smaženice, upéct je naslano i nasladko.
* Ředkvičky si také můžeme uchovat na pozdější měsíce, včetně zimy, kdy oceníme vitaminy nabitou kvašenou zeleninu nebo zavařeninu.

Pohankové rizoto s ředkvičkami a houbami
suroviny
100 g pohankové lámanky
1 svazek ředkviček
menší hrst sušených předem namočených hub
hrstka restovaného kuřecího masa (můžeme vynechat)
1 kyselá okurka
1 mrkev
1 cibule (může být i červená)
1 lžíce oleje
sůl, pepř, špetka drceného fenyklu, petrželka
Na půl hodiny namočte pohanku a poté ji uvařte doměkka. Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobno. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět.
Mrkev a ředkvičky nakrájejte na kostičky. Když cibule začne lehce zlátnout, přisypte zeleninu a krátce orestujte. Podlijte trochou vody a nechte chvíli podusit tak, aby zelenina ještě křupala.
Doplňte na kostičky nakrájené maso, houby a kyselou okurku. Přidejte uvařenou pohanku, důkladně promíchejte, případně krátce orestujte.
Osolte a opepřete, dochuťte fenyklem a na talířích ozdobte petrželkou.
Tip: Ani kousek nazmar
Nevyhazujte ředkvičkovou nať. Využijete ji k přípravě salátů, polévek, obdoby špenátu, třeba v kombinaci s čerstvými kopřivami, či domácího pesta.

Zelená polévka z celých ředkviček
suroviny
kousek másla
svazek ředkviček i s listy
půl pórku
kvalitní zeleninový vývar
hrnek povoleného mraženého nebo sterilovaného hrášku
2 lžíce smetany nebo olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá petrželka nebo pažitka a semínka
postup
V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm pórek. Přidejte bulvy ředkviček pokrájené na půlky a krátce společně opečte. Zalijte vývarem, přihoďte propláchnuté ředkvičkové listy, vařte 15 až 20 minut.
Odstavte z plotny, přidejte hrášek a rozmixujte. Na plotně znovu prohřejte, pro zjemnění přidejte smetanu nebo panenský olivový olej. Osolte, opepřete.
Polévku podávejte s kváskovým chlebem ozdobenou tenkými kolečky ředkviček, pažitkou či petrželkou a semínky.
Síla klíčků
O klíčcích obecně, nejen těch ředkvičkových, se mluví jako o elixíru mládí. Z jediné lžičky čerstvých klíčků získáte stejné množství vitamínů a minerálů jako z přibližně třiceti celých ředkviček. Klíčky jsou lehce stravitelné, usnadňují vstřebávání bílkovin. Chuťově se podobají ředkvičkám, ale jsou mnohem jemnější.
Ředkvičkovo-avokádová pomazánka s klíčky
suroviny
1 zralé avokádo
6 větších ředkviček
1 lžička koriandru nebo ředkvičkové natě
ředkvičkové klíčky
citronová šťáva
sůl a pepř na dochucení
postup
Nastrouhejte ředkvičky, osolte, tím zmírníte jejich štiplavost.
Vidličkou rozmačkejte avokádo a přidejte ostatní suroviny včetně ředkviček. Dochuťte podle potřeby.
Podávejte mezi plátky žitného chleba s ředkvičkovými klíčky.