Tedy francouzský koláč, který je oblíbený nejen ve své domovině. Je ideálním jídlem na večírek, nebo na piknik má mnoho variant, se kterými se dá úspěšně experimentovat. Zkuste třeba lososový.
Těsto: 165 g másla, 285 g hladké mouky, 100 g vody, trocha soli
Náplň: 400 g cibule, 400 g lososa, 150 g pórku, 2 vejce, 180 g creme faiche, 50 g oleje, pepř, sůl muškátový oříšek, parmazán
Máslo, mouku, a vodu smícháme do hladkého těsta a dáme alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice. Poté těsto vyválíme na sílu 3-4 mm.
Připravenou placku opatrně přemístíme do formy a přebytek odřízneme.
Prsty dobře vpravíme do všech záhybů. Takto připravené těsto je potřeba předpéct – quiche se totiž peče nadvakrát, nejprve tzv. naslepo (těsto propícháme a zatížíme fazolemi a pečeme cca 10 minut), a teprve potom s náplní.
Mezitím orestujeme na oleji pórek a cibuli, trochu podlijeme a dusíme asi 10 minut. Po vychladnutí směs přendáme do mísy a přidáme creme faiche rozmíchaný s vejci a losos nakrájený na kousky.
Směsí naplníme korpus a pečeme při 175 °C cca 45 minut.
Tip: Náplň se po upečení nesmí hýbat. Pokud se tak děje, dáme ještě chvíli péci.
Po upečení necháme koláč odpočinout, alespoň do té doby, dokud není vlažný.