Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost.
Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit.
– Vynikající je sirup, který pak využijete v zimě.
– Většina z nás zná smaženou kosmatici, ale možná nevíte, že se dá udělat i na sladko.
– Sušený se používá do čajových směsí, nebo samostatně. Pomáhá při nemocech z nachlazení či virózách, pomůže vám důkladně se vypotit.
– A samozřejmě lze z bezu vyrobit i likér či víno.
Jak připravit květy?
Už při sběru se podívejte, jestli se na keři neusídlily mšice. Takové květy raději nechte být, protože byste mšice těžko odstraňovali. Také samozřejmě vynechejte keře rostoucí podél frekventovaných cest.
Čerstvé květy je třeba brzy zpracovat, protože na teple vadnou a posléze hnědnou. Pro zpracování v kuchyni, zejména na smažení se nejlépe hodí květenství, která ještě nejsou plně rozkvetlá. Měla by mít alespoň třetinu poupat.
Květy neomývejte vodou, protože byste zbytečně ztratili vonící pyl. Ale samozřejmě musíte vytřepat hmyz. Pokud se rozhodnete květy usušit, zavěste květenství na šňůru, popřípadě je sušte v tenké vrstvě na sítech ve stínu max. do 45 °C.
Bezinkový ocet
5–10 velkých květů bezinek, 0,5 litru octa
1) Do zavařovací sklenice vložíme čerstvé květy bezinek a zalijeme 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené.
2) Sklenici zakryjeme plátnem a necháme v chladu a temnu 3–6 týdnů. Poté ocet scedíme a naléváme do připravených lahví, dobře zazátkujeme. Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů.
Tip: Má ale také léčivé účinky – naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.
Limonáda
6– 8 velkých květů černého bezu, 1– 2 citrony (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry vody
1) Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.
2) Limonádu nechte alespoň dva týdny stát v teple. Poté limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Podávejte s ledem.
Text: Eva Hořánková
Foto: Shutterstock, Unsplash – Hanne Hoogendam, Josef Štěpánek