Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou?
Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem.
A víte, že ho nemusíte vyhazovat hned po prvním pečení? Pokud není poškozený, můžete ho použít opakovaně.
V čem pomůže v kuchyni…
Chrání před osycháním
Jak zamezit tomu, aby vám potraviny po otevření původního obalu v lednici neosychaly? Třeba sýr, jehož plátky chrání už jen naříznutá fólie obalu. Není nic snadnějšího, než sýr zabalit do kusu pečicího papíru a uložit jej pak zpátky do lednice.
Zůstane čerstvý a měkký. Podobně zabalit můžete i nakrojené ovoce nebo zeleninu.
Jako trychtýř
Nemůžete najít trychtýř, ale potřebujete si rychle přelít tekutinu nebo mouku do nádoby s úzkým hrdlem… Z pečícího papíru můžete jednoduše vyrobit jednorázový trychtýř.
Pod těsto
Máte-li těsto, do kterého už nemůžete přidávat mouku, což je problém třeba u některých druhů drobného pečiva, dejte pod něj namísto válu pečicí papír a těsto už se nepřilepí. A úplně nejjednodušším řešením je vyválet jej mezi dvěma archy pečicího papíru. To se pak nebude lepit ani k pracovní ploše, ani k válečku.
Při pečení
Chcete-li si upéct kuřecí maso a zeleninu dohromady, ale máte jen jeden plech, pak suroviny rozdělte do kapsiček, které jste si vytvořili z pečicího papíru. A pokud byste si s kapsičkami nevěděli rady, prostě jen každý kousek zvlášť do papíru pečlivě zabalte.
Metodě se říká pečení v papilotě a má tu výhodu, že se jídlo v něm nevysušuje. Je jen na vás, zda do papiloty zabalíte pouze samotné maso, anebo celý pokrm včetně přílohy.
Do kapsičky můžete vsunout i tousty před zapečením, aby vám vytékající sýr nenadělal v toustovači neplechu.
Na rozdělení karbanátků
Pokud připravujete větší množství karbanátků a máte málo místa na kuchyňské desce, nastříhejte z pečicího papíru čtverce odpovídajících rozměrů, jednotlivé masové placičky jím prokládejte a skládejte na sebe.
Do mikrovlnky
Nemáte poklopy na talíře a misky mikrovlnné trouby, které zabraňují znečištění trouby prskáním jídla při ohřevu? Pomoc je jednoduchá. Ustřihněte kus pečicího papíru a překryjte jím nádobu, ve které ohříváte pokrm.
Namísto víčka
Pokud ztratíte víčko od zavařovací sklenice, zkuste namísto něj použít kousek pečicího papíru, který si nastříháte a pak ho pevně omotáte kolem hrdla provázkem nebo na něj dáte gumičku.
Papírová víčka můžete použít i v případě, že chcete někomu dát jídlo ve sklenici na cestu. Nehodí se jen na tekutiny.
… a v čem v domácnosti
Na čištění žehličky
Víte, jak vyčistit žehličku? Na desku na žehlení položte kus papíru na pečení a rozsypte na něj trochu soli. Následně papír se solí přežehlete. Povrch žehličky bude jako nový.
Na zadrhnutý zip
Ráno pospícháte do práce, ale najednou se vám zasekl zip? Nezoufejte! Vezměte si k ruce pečicí papír a stranou, která je navoskována, přejeďte po zipu ze všech stran. Během chvilky půjde zapínat, i rozepínat. Stejně opraví i zadrhávající zip na kalhotách nebo bundě.
Na varnou desku
Pokud vám na varné desce ulpěly nejrůznější nečistoty, které se urputně brání čištění, zmuchlejte do kuličky kousek pečicího papíru a připečená místa jím vytřete. Uvidíte, že to půjde!
Na podlahu
Některé podlahové krytiny potřebují péči v podobě voskování a leštění. Jak nám ale tady pomůže právě pergamenový papír? Jednoduše jej připevněte na suchý mop a začněte jím pomalu a jemně přejíždět po parketách. Uvidíte, kolik nečistot se na papír přichytí.
Vyčistíte baterie
Voskovanou částí pečicího papíru přetřete povrch vodovodních baterií, na kterých se vytvoří ochranný filtr. Ten zároveň zamezí i nechtěnému rezivění.
Vytvoříte zajímavý obal
Možná namítnete, že dárek zabalený do pergamenového papíru bude vypadat podivně, ale když jej ovážete lněným provázkem a ozdobíte i větvičkou, máte rustikální obal jedna radost.
Z pečicího papíru si také můžete vyrobit košíčky na muffiny, nebo do něj můžete zabalit vlastnoručně upečený chléb, ale i svačinu na cestu.
Když takový rohlík se šunkou či bagetku se sýrem obalíte proužkem z pečicího papíru a svážete je provázkem, nerozpadnou se vám ani ty nejtlustěji napěchované…
Další využití:
* Před zmražením masa ho rozporcujte a oddělte porce pečicím papírem. Bude se dobře oddělovat.
* Nahradí vám chybějící filtry do kávovaru – stačí si z něj udělat malý trychtýř a zpevnit lepicí páskou.
* Pokud nemáte k pečení dortů zdobicí sadu, namísto ní pečicí papír zarolujte do úzkého kornoutku.