Jistě ho máte doma i vy a jako spousta jiných hospodyněk ho používáte k pečení, ale umí toho mnohem víc. Papír se dá použít na vyložení jakékoliv nádoby, když nechcete, aby se její obsah přichytil na stěnu a připálil.
Například když pečete v troubě povidla, nebo připravujete zeleninu. Právě tak se na papíru dá sušit.
Těsto se nepřilepí
Každý, kdo se pečení věnuje pravidelně, zná ty chvíle, kdy se mu těsto lepí, takže je stále podsypává moukou, ale není to nic platné. Je to problém zejména u křehkých těst, ale i některých druhů na drobné pečivo.
Nejjednodušším řešením je vyválet je mezi dvěma archy pečicího papíru. Nebude se lepit ani k pracovní ploše ani k válečku, a navíc ho nemusíte podsypávat, a tím přidávat další mouku, která spolehlivě ničí jeho strukturu.
Pečení v papilotě
Jedná se o po staletí používanou metodu, která se znova dostala do módy. Spočívá v přípravě pokrmu pečlivě zabaleného do pergamenového nebo pečicího papíru. Hlavní výhodou je to, že se jídlo při přípravě nevysušuje a zůstává nádherně voňavé.
V papírové obálce skutečně můžete připravit téměř cokoliv. A to jak v troubě, tak i na grilu. Je jen na vás, zda do papiloty zabalíte jen samotnou ochucenou zeleninu, přidáte maso, či do ní navrstvíte celý pokrm včetně přílohy.
Servírování
Léto je období, kdy rádi posedíme venku s přáteli a obvykle připravujeme nějaké pohoštění. Jenže mýt nádobí se nám opravdu nechce. Na pečicím papíře můžete klidně servírovat všemožné dobroty. Pak ho vyhodíte a je uklizeno.