Domů     Olivy – zelené, nebo černé?
Olivy – zelené, nebo černé?
30.6.2023
Green olives marinated with herbs

Říká se, že olivy buď milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi tím. Ale může se stát, že i když jste je dříve nemuseli, najednou jim na chuť přijdete. Jestli máte olivy v oblibě, potěší vás jistě, že jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Zdraví na talíři

Uvádí se, že působí kladně na játra, posilují imunitu a podporují průchodnost cév. Obsahují vitaminy K, A, E a D i velké množství antioxidantů. Ve 100 g oliv je asi 11 g tuků. Vypadá to sice hodně, přesto jsou vhodné pro redukční diety.

Podporují proces hubnutí a jsou málo kalorické. Paradoxně dodají tělu potřebnou energii a rychle zasytí. Zároveň v nich vůbec nenajdete cholesterol.

Zelené, nebo černé?

Na našem trhu najdete olivy zelené nebo černé, prodávají se s peckou i bez ní. Možná si myslíte, že se jedná o dvě odlišné odrůdy, ale není tomu tak. Jen ty zelené se sklízejí na podzim a černé začátkem prosince.

Jde totiž o stupeň vyzrálosti, kdy se ze zelené proměňují postupně na narůžovělé, červené, fialové a nakonec černé.

Papričku nebo mandli

Gurmánům trh nabízí olivy plněné. Nejčastěji je v nich paprička, sehnat se dají s ančovičkami nebo s tuňákem. Delikatesou jsou ty s mandlemi nebo s lososem.

Výběr je ale mnohem bohatší – seženete olivy plněné kapary, slaninou, šunkou, různými druhy sýra, krevetami, česnekem, citronem i pomerančem.

Španělské, nebo řecké?

Když se podíváte na etiketu, je na ní konkrétní název. Ten označuje buď konkrétní odrůdu, nebo místo, odkud olivy pocházejí. Upřesňuje také způsob naložení. Například Calamata jsou řecké olivy a mají tvar mandle.

Španělské Manzanilla jsou kulaté, a protože se z nich snadno vyjímá pecka, prodávají se často plněné. A tak bychom mohli jmenovat další… Ty „své“ olivy objevíte jen tak, že budete zkoušet, které vám nejvíce chutnají.

Víte, že…

…olivy patří mezi ovoce?

…jsou jedním z nejvíce pěstovaných druhů ovoce na světě?

…při biblické potopě světa přiletěla do Noemovy archy holubice, která držela v zobáku olivovou snítku na znamení, že voda opadá a země se opět zelená?

Předchozí článek
Další článek
Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Upálení Jana Husa: Proč se z ohně šířil příšerný zápach?
epochaplus.cz
Upálení Jana Husa: Proč se z ohně šířil příšerný zápach?
Středověká inkvizice sází na hodně smolné dřevo a připravuje dvě varianty hranice. Na zem ke kůlu naskládají polena a otepi větví, na které si odsouzenec stoupne. Přivážou ho ke kůlu a další otepi slámy a větviček rovnají kolem něho zhruba do výše jeho kolen. Přesně to čeká Jana Husa. Diváci tak krásně vidí hořící osobu.
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Manželství Václava Kopty není tak růžové, jak se zdá?
nasehvezdy.cz
Manželství Václava Kopty není tak růžové, jak se zdá?
Co se v tomhle na pohled idylickém svazku děje? Z kuloárů k nám doputovala zpráva, že manželství herce známého z Jedné rodiny Václava Kopty (60) a herečky ze seriálu ZOO Nové začátky Simony Vrbické (6
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
epochalnisvet.cz
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
Pomáhat tam, kde to má skutečný smysl – taková je dlouhodobá filozofie skupiny Invest Gate a jejího fondu kvalifikovaných investorů Invest Gate Funds SICAV a.s. Tato ryze česká investiční skupina se věnuje projektům, které dokážou spojit dvě důležité věci: zajímavé zhodnocení vložených prostředků investorů a zároveň podporu lidí, kteří ji skutečně potřebují. Už více než
Říše Zingh: Africká kolébka civilizace?
enigmaplus.cz
Říše Zingh: Africká kolébka civilizace?
Vysoké hradby a pod nimi zlaté písečné duny, do kterých se opírá odpolední slunce. Zelené vrcholky tropických stromů, ve kterých prozpěvují ptáci a vřeští opice. A v neposlední řadě zpěněné vlny příbo
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Daniel Arsham a Hublot opět šokují
iluxus.cz
Daniel Arsham a Hublot opět šokují
Průkopnická švýcarská hodinářská značka HUBLOT představuje nejnovější kapitolu své dlouhodobé spolupráce s uznávaným americkým umělcem a ambasadorem značky Danielem Arshamem: Hublot MP-17 MECA-10 Arsh
Kouzlo Egypta: Za faraony po Nilu
nejsemsama.cz
Kouzlo Egypta: Za faraony po Nilu
Pojměte dovolenou trochu jinak! Vydejte se na plavbu lodí, během níž budete objevovat fascinující hrobky egyptských vládců a další zajímavosti na obou březích Nilu. Tady je malý přehled zastávek, na které se rozhodně můžete těšit. Chcete se ohřát i v chladnějších měsících a zažít něco nevšedního? Pro vás jako stvořená bude několikadenní plavba po Nilu, během níž se nejen můžete kochat západy a východy
Jakmile nastane podzim, ručička na váze stoupá
skutecnepribehy.cz
Jakmile nastane podzim, ručička na váze stoupá
Když začne podzim, posedne mě věčný pocit hladu. Snědla bych, na co přijdu. Dříve jsem se nijak neomezovala, a skončilo to málem tragédií. V pubertě jsem to zvládala skvěle, hodně jsem sportovala a ty své váhové výkyvy snadno vyrovnávala. Nedělala jsem si s tím starosti, na podzim jsem prostě měla věčně hlad. Neustálá chuť k jídlu
V Sinajské poušti byla objevena starověká egyptská vojenská pevnost se zkamenělými zbytky těsta v peci!
21stoleti.cz
V Sinajské poušti byla objevena starověká egyptská vojenská pevnost se zkamenělými zbytky těsta v peci!
Na starověké vojenské cestě v severní Sinajské poušti byla objevena dobře zachovalá, asi 3 500 let stará egyptská pevnost, kterou zřejmě nechal vybudovat faraon Thutmose I. Ten rozšířil egyptskou říši
Zdravá sladko-ostrá dýňová semínka
tisicereceptu.cz
Zdravá sladko-ostrá dýňová semínka
Zdravý zob k televizi i skvělý dárek pro přátele. Vyzkoušejte je také! Ingredience semínka z jedné dýně 5 lžic krupicového cukru špetka soli mletý kmín lžička skořice lžička zázvoru špetka
První parník pro české řeky postavil Angličan
historyplus.cz
První parník pro české řeky postavil Angličan
Z Rakouska odešli. Ruston nemusel, ale zůstal loajální Andrewsovi, který mu před lety dal příležitost nastartovat kariéru. Zakotví v Čechách a po Labi mezi Obřístvím a Drážďany brzy začnou pendlovat jejich první parníky. Na londýnském předměstí provozuje loděnici. John Joseph Ruston v ní vyrábí plavidla určená pro říční dopravu na Temži a zároveň opravuje lodě