Domů     Olivový olej není jen jeden
Olivový olej není jen jeden
3.6.2023

V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit.

Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky.

Olej potřebuje tmu

Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleněné láhvi, v plechovce nebo v keramickém obalu. Určitě se vyhněte olejům v plastu. Olej, který je vystaven světlu, ztrácí chuť i vůni a v horším případě může i žluknout.

Pozor také na oleje v supermarketu, které jsou vystaveny na regálu pod světlem a v teple. V tmavé láhvi sice neuvidíte barvu, ale to nevadí, protože barva nemá žádný vliv na chuť či vůni.

Snad jen pro pořádek, zelenější oleje pocházejí z raných sběrů, zlaté a žlutavé oleje jsou získávány ze zralých oliv ke konci sezony.

Příliš levné nekupujte

Každý chce ušetřit, ale stejně jako byste si nekoupili některé levné potraviny, protože víte, že se prostě za tu cenu nedají vyrobit a musí být ošizené, totéž platí i u olivového oleje.

Většinou jsou do takového oleje přimíchány jiné, jako například řepkový nebo slunečnicový, nebo se smíchají podřadnější druhy oleje. Aby vypadaly jako velmi kvalitní, zfalšuje se na etiketě jejich složení.

Čtěte etikety

Z nich byste se měli dozvědět, jak byl olej zpracován. Tedy zda byl jen lisován mechanicky zastudena nebo také filtrován a upravován chemicky. A také jestli je přímo z oliv nebo až z pokrutin, což jsou zbytky po předešlém filtrování.

Důležitá je informace o původu oleje. Vždy ji najdete na etiketách panenských olejů. Může to být konkrétní stát, třeba Řecko nebo Itálie, pak to znamená, že v těchto zemích byly olivy vypěstovány a olej také vylisován.

Pokud byly olivy sklizeny v jednom státě a lisované v druhém, musí být na etiketě státy oba. Mnohé z nich jsou ovšem označeny jako směsi původem z Evropské unie nebo mimo ni. Jak už to v případě směsí bývá, ztrácejí se tu specifické chuťové vlastnosti.

Druhy olejů

Extra panenský – je získaný přímo z oliv mechanicky a zastudena. Na obalu bývá napsáno extra vergine, extra virgin nebo extra vergin. Nejkvalitnější oleje této kategorie jsou z říjnové sklizně.

To jsou olivy správně zralé a musí se sklidit co nejrychleji a co nejrychleji zpracovat.

Panenský – je vyrobený z oliv pouze mechanickými postupy. Jediný rozdíl mezi tímto olejem a extra panenským je ve vyšší kyselosti.

Rafinovaný – získává se za vysokých teplot a pomocí tlaku. Teplota až 90 °C ovšem ničí všechny zdraví prospěšné látky.

Z pokrutin – olej vyrobený z odpadu, který zbyl po prvním lisování (slupek, pecek dužiny). Při výrobě se používají různá chemická rozpouštědla a jde o nejméně kvalitní olej ze všech. Prodáván bývá pod názvy Olio di Sansa di oliva, Pomace oil a Orujo.

Použití

Rozdíl v používání panenských za studena lisovaných olejů a rafinovaných olejů je všeobecně známý. Tak jen pro připomenutí.

Zastudena lisované panenské oleje se používají zejména ve studené kuchyni třeba jako zálivka do salátů, zakápnout jimi můžete i hotové pokrmy, jako jsou pizza, rizoto, těstoviny. Hodí se i na některé krémové polévky či snídaňové kaše.

Do salátů by se měl dávat vždycky dřív než sůl, aby zůstaly šťavnaté. Na rafinovaném olivovém oleji a oleji z pokrutin můžete smažit, protože jsou tepelně stabilnější.

Je-li to možné, ochutnejte

To samozřejmě v supermarketu nemůžete, ale lze to udělat na trzích, někdy pořádají ochutnávky prodejny s biopotravinami. V zemích, kde se olivy pěstují, je ochutnávka u výrobců celkem běžná.

Degustace olivových olejů je podobná té, při které se ochutnává víno, a měla by mít svá pravidla. Ochutnávat by se měl olej za vyšší teploty, než je pokojová, asi 28 °C. Nalit by měl být v malých, pokud možno tmavých skleničkách.

To proto, aby vás neovlivnila barva oleje. Profesionální degustátoři používají takové, které mají tvar jako sklenice na koňak, ale bez nožky a dají se zakrýt sklíčkem. To před zkoumáním vůně vždy na chvíli odklopí. Vy si doma můžete vypomoci právě těmi koňakovými.

– Nejdřív krátce přičichněte. Poté se sklenicí zakružte, aby olej pokryl její stěnu a uvolnilo se aroma a opět se přičichněte.

– Následuje ochutnání. Olej by se měl dostat na celý povrch jazyka až k hrdlu. Nejdříve jej převalujte v přední části úst. Důležité je, aby olej v ústech postupoval co nejpomaleji k zadní části jazyka. Tady vnímáte hořkost, ale také palčivost. Podle druhu můžete cítit také příjemnou ovocnou nebo bylinkovou vůni a chuť.

– Mezi jednotlivými vzorky je potřeba chuť neutralizovat. Stejně jako u vína můžete zajíst kouskem chleba či zapít douškem vody.

Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za