Venku je sychravo? Nevadí, o to příjemnější je vychutnat si šálek něčeho horkého. Můžete vyzkoušet naše recepty, ty tradičnější, i ty neobvyklé.
Kořeněný čaj s mlékem
¾ l vody
350 ml mléka
15 hřebíčků
15 kousků kardamomu
1 svitek skořice, na kousky
3 polévkové lžíce medu, případně více
6 čajových lžiček silného čaje, případně o 1/3 více
1 l horké vody
Příprava:
1. Do hrnce nalijeme 3/4 l vody a přidáme kardamom, hřebíčky a skořici. Přivedeme k varu a necháme 20 minut zahřívat na nejnižším stupni.
2. Za stálého míchání pomalu přilijeme mléko a přidáme med a necháme dalších deset minut zahřívat.
3. Zahřejeme čajovou konvici, čaj nasypeme do sítka a přelijeme litrem vařící vody. Necháme asi 7 minut louhovat.
4. Šálky naplníme čajem do poloviny a doplníme mlékem svařeným s kořením (to je dobré nalévat přes sítko). Čaj a mléko můžeme také smíchat předem třeba ve větším džbánu, který jsme předem nahřáli.
Tip: Místo kardamomu můžeme použít i několik plátků zázvoru nebo kousky kandovaného zázvoru.
Horká pomerančová káva
bez alkoholu
příprava asi 30 min
Suroviny na 4 porce
2 bio pomeranče (nejsou chemicky ošetřené)
750 ml silné horké kávy
2 svitky skořice nebo ½ čajové lžičky mleté skořice
125 ml šlehačka
1 polévková lžíce cukru
nastrouhaná čokoláda na ozdobu
Postup:
1. Pomeranče omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
2. Vložíme plátky pomerančů do hrnce, přilijeme kávu a přidáme skořici. 25 minut necháme na mírném plameni prohřívat.
3. Přes síto slijeme kávu do 4 sklenic.
4. Šlehačku smícháme s cukrem a vyšleháme. Rozdělíme jako čepici do sklenic a ozdobíme čokoládou.
Lumumba s rumem
s alkoholem
příprava 5 minut
Suroviny na 2 porce:
400 ml horké čokolády nebo kakaa
8 cl rumu nebo amaretta
2 polévkové lžíce šlehačky
Kakaový prášek na ozdobu
Postup:
1. Jednoduše připravíme horkou čokoládu. Nalijeme do 2 hrnků. Přidáme rum nebo amaretto.
2. Zatímco ohříváme mléko, našleháme šlehačku. Ozdobíme čokoládu v hrnečcích a posypeme kakaem. Hotovo!
Finjan Erfeh: egyptský nápoj
Finjan Erfeh je tradiční egyptský kořeněný nápoj, podávaný při slavnostních příležitostech.
bez alkoholu
příprava 20 minut
Suroviny na 4 porce:
1 l vody
1 čajová lžička anýzových semen (celých)
½ čajové lžičky drceného zázvoru
2 hřebíčky
½ čajové lžičky skořice
4 mandle nebo vlašské ořechy
cukr podle chuti
Postup:
1. Všechno koření nasypeme do vody a vaříme, dokud není voda tmavě červená.
2. Rozdělíme do šálků, osladíme a do každého šálku přidáme mandli nebo vlašský ořech.
Banánová káva
bez alkoholu
příprava 15 minut
Suroviny na 4 porce
40 g instantní kávy
600 ml mléka
3 banány
2 balíčky vanilkového cukru
600 ml vody
Postup
1. Do větší nádoby připravíme 4 šálky kávy.
2. Oloupeme 2 banány a rozmixujeme je na pyré.
3. Banánové pyré smícháme s kávou, přidáme vanilkový cukr a rozdělíme do 4 sklenic.
4. Napěníme mléko a rozdělíme do sklenic. Oloupeme zbývající banán a nakrájíme ho na šikmé plátky nebo dlouhé proužky. Ozdobíme jím sklenice.
Banánová káva je výborná i za studena.
Text: Kateřina Rodná
Foto: Shutterstock