Možná dáváte mladé kopřivy do nádivky. Možností, jak je v kuchyni využít, je ale mnohem víc.
Pikantní chuť se u mladých kopřiv spojuje s jejich nezanedbatelnými účinky na zdraví. Ty jsou tak výrazné, že se kopřiva někdy označuje za naši nejvýznamnější léčivou rostlinu.
Kdy pomáhá?
* při chudokrevnosti * dodává novou energii při únavě * prospívá játrům * zlepšuje stav kůže * zachraňuje vlasy při vypadávání * zlepšuje trávení * ulevuje při potížích ledvin a otocích
Pozor na stanoviště: Kopřiva velmi ochotně vstřebává hnojiva a další chemické znečištění, takovým místům je třeba se vyhnout.
Domácí pivo
* asi 100 vrcholků kopřiv vždy se 3 – 4 páry listů * 12 l vody * 1,5 kg cukru * 50 g vinného kamene * 15 g pivovarských kvasnic
– Kopřivy povaříme ve 12 l vody asi 15 minut na mírném ohni, pak přecedíme přes mušelín a přidáme cukr a vinný kámen. Mícháme do rozpuštění.
– Po vychladnutí vmícháme kvasnice, hrnec překryjeme plátnem a necháme při pokojové teplotě (asi 22 °C) kvasit zhruba 4 dny. Na povrchu se vytvoří pěna, správný čas pro stáčení nastává, když k povrchu stoupá už jen málo bublinek.
– Naběračkou odstraníme pěnu a pak přeléváme pivo do uzavíratelných lahví. Je třeba dávat pozor, aby se při tom nezvířila sedlina na dně.
Lahodný likér
* hrst nažek (plodů) kopřivy * 0,7 l vodky * 70 g kandysového cukru
– Plody nejprve rozdrtíme v hmoždíři. Pak je nasypeme do lahve, zalijeme vodkou a přidáme cukr.
– Necháme stát na teplém slunném místě asi 6 týdnů, pak přecedíme přes plátýnko.
Med proti nachlazení
* 2 hrsti mladých kopřivových listů * 350 g tekutého medu
– Listy necháme nejprve trochu zavadnout, pak je pokrájíme a vmícháme do medu. Uzavřeme.
– První dva dny sklenici s medem často převracíme, aby se složky promíchaly. Pak ji postavíme asi na 4 týdny na slunce. Poté přecedíme přes plátýnko a uchováváme v chladu.
– Kopřivový med používáme nejen při nachlazení, je chutný, hodí se jako pochoutka na pečivo nebo na cereálie.
Lomcovák
* 1 hrst planých bylin (2 až 4 listy kopřivy, po 2 až 3 listech jitrocele kopinatého, pampelišky a popence) * 100 ml vody * 1cm kousek čerstvého zázvoru
Listy omyjeme a spolu se zázvorem vložíme do mixéru. Zalijeme vodou a rozmixujeme do hladka, množství odpovídá jedné porci.
Doporučujeme: Tyto a mnoho dalších receptů najdete v publikaci Gabriele Leonie Bräutigam Kopřiva – recepty pro zdraví, krásu a vitalitu, kterou vydalo nakladatelství Grada.
Návody a foto z publikace Gabriele Leonie Bräutigam Kopřiva – recepty pro zdraví, krásu a vitalitu, vydalo nakladatelství Grada, dále Shutterstock, PX FUEL