Na slunečnice je vhodná doba vždycky

Slunečnice vypadají výborně v prostých nádobách – mohou to být konve, plechové džbány nebo vědra.

Zářivá aranžmá do vázy

Pro skromnější prostory se dá ale vytvořit i rozměrově přijatelnější aranžmá v široké nízké váze. Budete potřebovat aranžovací hmotu, slunečnice, větvičky plané růže zbavené listí a větvičky s barevnými plody, například kaliny. Aranžovací hmotu je nutné upravit podle tvaru vázy a pak nechat několik minut nasát vodu. Takto připravenou ji vložte do vázy a podél obvodu pak zasuňte větvičky růží, zkrácené na cca 35 cm. Ze slunečnic odstraňte listy a stonky zkraťte na cca 45 cm a vsuňte je také do zelené hmoty. Nakonec aranžmá zahustěte snítkami s červených plodů.


Domácí chalva

Budeme potřebovat 800 g slunečnicových semen (samozřejmě vyloupaných). Ta se krátce opraží nasucho na pánvi a po vychladnutí je rozemeleme nebo rozmixujeme. Na pánvi pak za stálého míchání rozehřejeme 400 g cukru se 3 lžícemi polohrubé mouky. Necháme zkaramelizovat a pak podlejeme malým množstvím vody a svaříme na hustý sirup. Ten prohněteme s rozemletými semeny na hutnou hmotu, obalíme potravinářskou folií a vtlačíme do hranaté pečicí formy. Necháme ztuhnout v chladničce, nejlépe přes noc. Kdo má rád med, může ho použít k přípravě sirupu místo cukru.

Do bábovky i do muffin

Mletá nebo hrubě nasekaná slunečnicová semena jsou vynikající alternativou vlašských ořechů při pečení. Bábovce dodají příjemně krémovou chuť, takže nejsou jen náhražkou. Oproti vlašským ořechům postrádají jejich typickou štiplavost.

Foto: Shutterstock

Štítky: , , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

0 shares