Domů     Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
31.7.2024

Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu.

Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – od klasické Neapolské, až po Margheritu.

Čechům ale prý nejvíc chutná Capricciosa a sýrová Quattro Formaggi. Pokud si je chcete kvalitně upéct ve vašem domácím prostředí, nesmíte zapomenout na tři věci – připravit si dobře těsto, umně jej zpracovat a mít na upečení kvalitní pec.

Dvojkomorová pec na pizzu patří mezi větší spotřebiče a umožňuje připravit hned několik druhů pokrmů naráz. Každá komora má vlastní ovládání i časovače.
Dvojkomorová pec na pizzu patří mezi větší spotřebiče a umožňuje připravit hned několik druhů pokrmů naráz. Každá komora má vlastní ovládání i časovače.

Lepší než klasické trouby

Protože podobné pochoutky není možné péct v běžné troubě, tam by se nedosáhlo vysoké teploty, která je k přípravě nutná, stále častěji i profesionální kuchaři pizzerií a restaurací sahají po menších, ale přesto stále profesionálních pecích na pizzu.

Pokud si pizzu doma připravujete častěji a chcete, aby chutnala jako z oblíbené pizzerie, vyplatí se i vám investovat právě do ní. Proč?

Snadno v ní dosáhne teploty až 400 °C – nejvyšší teplota poskytovaná běžnou domácí troubou činí zhruba 230 °C, – takže upéct tuto pochoutku za dvě minuty pro vás nebude problém. Pece jsou navržené tak, aby těsto leželo přímo nad topnými tělesy.

Pokud máte málo místa v kuchyni, můžete zkusit malou přenosnou pec. Zvládne překvapivě mnoho, upeče nejen pizzu, ale je dobrá i na přípravu omelet, quiche, tortill a klasických českých buchet.
Pokud máte málo místa v kuchyni, můžete zkusit malou přenosnou pec. Zvládne překvapivě mnoho, upeče nejen pizzu, ale je dobrá i na přípravu omelet, quiche, tortill a klasických českých buchet.

V čem můžete péct

* v domácí peci na pizzu

* v profesionální pizza troubě

* v přenosné peci

*v minitroubě

Malá domácí pec i velká profesionální trouba

Prodává je mnoho internetových prodejců. Dle počtu komor (neboli pater) rozlišujeme trouby jednokomorové a dvoukomorové, které umožňují připravit hned několik druhů pokrmů naráz.

Každá komora má vlastní ovládání i časovače a zpravidla disponuje nezávislými termostaty a elektronickými teploměry. Máte v nich i přednastavené programy.

Teplotní maximum těchto pecí je až 500 °C. Pořídíte je už od 9 tisíc korun, ty dražší mohou stát i 20 tisíc. Nejdražší trouby jsou určené pro profesionální kuchyně. Většina z pecí má zabudované i vnitřní osvětlení komory.

Výhoda:

* Po zapojení do zásuvky je připravená k použití během několika minut.

* Je ideální pro profesionální využití.

* Umožňuje připravit více pokrmů najednou.

* Disponuje celou řadou užitečných funkcionalit.

* Kamenná dna zaručují kvalitní propečení.

* Má odolné a robustní zpracování.

Nevýhoda:

* Kvůli větším rozměrům vyžaduje více prostoru.

* Vyšší pořizovací cena.

Přenosná pec

Pokud si chcete čas od času dopřát pizzu a nechcete přitom používat klasickou troubu, ideální volbou je pro vás přenosná pizza pec. Jak vypadá? Jde o kompaktní kulatou konstrukci s nepřilnavým povrchem pečicí plochy. Opékání zmražené pizzy v ní trvá maximálně 5 minut.

Výhoda:

* Připraví pizzu během pár minut.

* Vyniká snadným ovládáním.

* Nevytváří žádný kouř.

* Díky stylovému provedení zapadne do moderní kuchyně.

* Nízká pořizovací cena.

Nevýhoda:

* Je obtížnější na vyčištění.

Minitrouba

Je univerzálním pomocníkem a můžete v ní připravovat kromě pizzy různé druhy pokrmů. Mívá zabudovaný gril či horkovzdušnou troubu, a dokáže tak plně nahradit prostorově náročnou klasickou troubu.

Poslouží nejen k opékání či rozmrazování pizzy, ale i k přípravě pochoutek z masa a ryb.

Výhoda:

* nízká pořizovací cena

* vestavěný časovač

Nevýhoda:

* Maximální možná teplota bývá cca 300 °C.

Jsou univerzální

V podobných pecích si můžete připravit další italské speciality, například foccaciu či sladké skořicové šneky. K jejich přípravě vám poslouží pánev s odnímatelnou rukojetí, která je součástí výbavy. Můžete tam ale péct i koláče, buchty, quiche, tortilly nebo palačinky.

Tradiční skořicoví šneci (připravení v peci na pizzu)

Ingredience:

140 ml mléka, 7 g kvasnic, 35 g cukru krupice, 1 vejce, 40 g másla, 300 g hladké mouky, špetka soli

Suroviny na skořicovou náplň:

60 g másla, 130 g tmavého cukru, 15 g mleté skořice

Suroviny na polevu:

200 g sýru žervé, 30 g másla, 30 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

1) Smíchejte mléko, kvasnice a cukr a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte vejce, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a špetku soli a za pomoci robota vymíchejte hladké těsto, které nechte kynout hodinu. Z těsta poté vyválejte obdélník o tloušťce zhruba 3 mm.

Na těsto rozetřete povolené máslo a nasypejte na něj skořicový cukr, který do těsta lehce vmáčkněte. Takto potřené těsto zarolujte do rolády a nakrájejte jej na proužky zhruba 1,5 cm tlusté.

2) Vyšlehejte v krémovou pěnu žervé, máslo, cukr a vanilkový extrakt a dejte to do lednice vychladnout.

3) Pánev od pizza pece vymažte máslem a vyskládejte do ní nakrájené šneky. Nechte je kynout ještě zhruba 15–20 minut, mezitím pizza pec předehřejte na 20 minut, po uplynutí doby vložte pánev na kámen, zavřete dvířka a stiskněte ovladač časovače na 12 minut.

Jakmile časovač zabliká a zhasne, vyjměte pánev z trouby a nechte ježky chladnout – ještě teplé je potřete sýrovou polevou.

Jarní pizza

Ingredience na těsto:

500 g hladké mouky, 250 ml vody, 50 ml olivového oleje, ½ lžičky soli, ½ kostičky droždí

Suroviny na rajčatové sugo:

3 lžíce olivového oleje

1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 ml rajčatové passaty, 1 lžička soli, 1 lžíce provensálského koření

Suroviny na pizzu:

mozzarella, žampiony, černé olivy, rajčátka, rukola

Postup:

1) Za pomocí robota vymíchejte těsto z hladké mouky, vody, droždí, olivového oleje a soli, nechte jej pod utěrkou kynout přibližně hodinu.

2) Mezitím si připravte rajčatové sugo. Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte k ni prolisovaný česnek, rajčatovou passatu, osolte, přidejte provensálské koření a vše promíchejte. Nechte zhruba pět minut provařit.

3) Připravte si ingredience, které budete dávat na pizzu a předehřejte si pec na pizzu.

4) Po nakynutí si těsto rozdělte na cca osm stejně velkých porcí, ze kterých zpracujte bochánky (přibližně 100 g), z nichž vytvarujte placku zhruba o průměru 30 cm. Potřete ji připraveným sugem a přidejte na ni další suroviny.

Vše přesuňte na lopatku, kterou vsuňte až do zadní části trouby a pizzu z lopatky sesuňte na kámen.

5) Stiskněte časovač na dvě minuty. Jakmile se krátce rozbliká a poté zhasne, za pomoci lopatky vyjměte pizzu z trouby a dejte ji na větší prkénko, kde ji nakrájejte na trojúhelníčky.

Přenosnou plynovou pec užijete nejen v kuchyni, ale pizzu a jiná jídla s ní připravíte i na zahradě, terase nebo v kempu.

Foto: Shutterstock, archiv firem
Související články
18.2.2025
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim rychle energii, kterou potřebují. Pěnkavy, strakapoudi a žluny,
14.2.2025
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem nebo pravidelnými motivy. 2) Nastříhané
11.2.2025
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích pracích je dobré využít i tavnou pistoli. Příprava
6.2.2025
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte tak, že vám buší srdce, je vám nevolno, máte podrážděná střeva a potíte se a už
3.2.2025
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si „šlehačku“ ve spreji. To většinou nebývá ani smetana
reklama
Šikovné tipy
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Pečicí papír má mnoho talentů
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
iluxus.cz
Vodní a dřevitá vůně Issey Miyake inspirovaná oceánem
Nová vůně od Sophie Labbé vzdává hold tajemné síle oceánu. Jeho jiskřivá a dynamická energie se odráží ve vůni plné kontrastů – studených i teplých tónů, různých textur a vrstev. Inspirací se staly sk
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
rezidenceonline.cz
Úchvatný luxus mezi vrcholky hor
Krajina Švýcarských Alp s bujnými štíty a křišťálově čistými jezery byla vybrána pro další dechberoucí projekt LUXXU, jenž krásu zdejšího prostředí plynule integruje do špičkově vybavených interiérů. Exkluzivní chata se tak stává utopickým rájem se směsí tradičních a moderních designových prvků. Wow efekt zaútočí na příchozího hned v exteriéru – moderní architektura s kamennými a dřevěnými
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
nasehvezdy.cz
Cher ztratila „jen“ soudnost, nebo úplně zešílela?
Rodina i známí mají strach o zpěvačku Cher (78), která zžejmě hodlá svého mladšího milence, producenta Alexandera Edwardse (38), zahrnout do své závěti. A půjde o pořádný balík. Její jmění se odhaduj
Pečené lišky
tisicereceptu.cz
Pečené lišky
Ve specializovaných obchodech koupíte lišky po celý rok. A tak si i kdykoliv můžete dopřát tuto dobrotu. Suroviny na 4 porce 500 g čerstvých lišek 100 g másla 2 cibule 100 g anglické slaniny
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
enigmaplus.cz
Prokletí hradu Dundaga: Co způsobila svatba trpaslíků?
Středověký hrad Dundaga se nachází v lotyšském regionu Kuronsko. Jeho historie je mimořádně poutavá, navíc odborníci upozorňují, že řada místních legend má oporu v historických událostech. Jak je to t
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
epochalnisvet.cz
Americká základna v obležení: Záhadné drony přicházely 17 nocí po sobě!
Nad leteckou základnou Langley ve východní Virginii se po 17 nocí v kuse objevují záhadné drony. Jejich náhlými průlety jsou znepokojení i představitelé Pentagonu, protože se v okolí základny nachází řada citlivých zařízení národní bezpečnosti. Kdo za nálety dronů stojí a čeho se snaží dosáhnout?   Už několik měsíců stránky novin zaplňují zprávy o masových
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
skutecnepribehy.cz
Nová nahrávka byla pro mě velkou záhadou
Nejraději nahrávám zpěv ptáků, je to můj nádherný koníček. Jednou se mi ale povedlo nahrát něco, co si nedokážu dodnes vysvětlit. Jsem lovec zvuků. Rád naslouchám svému okolí a nahrávám nejrůznější zvuky na záznamovou techniku. Nejúžasnějším zvukem jsou písně ptáků. Nahrávám je už řadu let. Nejkrásnější je zpěv slavíka. Tento ptáček, drobnější než obyčejný vrabec, zpívá
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
epochaplus.cz
Tajemní Olmékové: Jaké jsou záhady jejich civilizace?
Olmécká kulutra vznikla jako první z kultur na pobřeží Mexického zálivu, v oblasti Veracruz, která byla příznivá pro zemědělství. K největšímu rozkvětu této kultury došlo kolem roku 950 př. n. l., kdy Olmékové začali stavět monumentální chrámy a mohyly. Praktikovali rituální pouštění krve i kanibalismus a lidské obětiny. Na druhou stranu byli dobrými matematiky a astronomy, znali nulu
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
nejsemsama.cz
Na šediny platí cibulová šťáva nebo šalvěj
I když jsou šedivé vlasy přirozenou součástí stárnutí, a měly bychom je tudíž přijmout, přece jenom nás zaskočí, a mnohé ženy hledají způsoby, jak tento proces zpomalit, nebo alespoň zamaskovat. Zkušené ženy vědí, že nejspolehlivěji na potlačení vlasových šedin funguje spojení cibule a citronové šťávy. Roztok jednak dokáže zakrýt šediny, jednak umí vyživit vlasy a podporovat jejich růst. Cibule má
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
historyplus.cz
320. balonová brigáda: Nedočkali se její vojáci uznání kvůli barvě pleti?
Vojenská vozidla vyjíždějí z lodí, které právě přistály na francouzských plážích s kódovým označením Omaha a Utah. Vzdušný prostor nad nimi střeží lesknoucí se stříbrné ovály. Balony, poletující nad invazními jednotkami ve výšce zhruba 60 metrů, plní důležitý úkol – hlídají zásobovací tepnu proti nepřátelským leteckým útokům.   V Den D, 6. června 1944, naskakují
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
21stoleti.cz
Čeští výzkumníci přispěli ke snadnějšímu odhalování a vyšetřování zločinů
Pachové stopy jsou významným identifikačním i důkazním materiálem při řešení a odhalování mnoha, často závažných, zločinů. Hlavními aktéry v této kriminalistické činnosti jsou především služební polic