Domů     Milujeme tousty
Milujeme tousty
4.5.2022

Mají tisíce variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka, ať už do práce nebo na cesty. Dají se dělat na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených, máme pro vás další nápady z domova i ze světa.

Na kontaktním (panini) grilu

Reuben sendvič (viz úvodní foto)

Zavřete oči a představte si, že jste v New Yorku. Tady byl totiž byla vymyšlena tahle lahůdka, která se rozletěla po celém světě. Kombinace pastrami, kysaného zelí, sýra a omáčky je sice neobvyklá, ale také neodolatelná.

8 krajíčků světlého nebo tmavého žitného kváskového chleba, 90 g másla, 20 plátků hovězího pastrami (plátky hovězího hrudí naložené ve směsi koření, které se vyudí a nakonec uvaří na páře. Seženete je v dobrých řeznictvích. V nouzi je můžete nahradit tzv.

kořeněnou roštěnou), 8 plátků ementálu, 8 nakládaných okurek, 6 vrchovatých lžic scezeného kysaného zelí, 4 lžíce dresinku tisíc ostrovů.

1) Připravte si sendviče na čtvercových kouscích pečicího papíru, aby se s nimi lépe manipulovalo. Namažte máslem čtyři krajíčky žitného chleba a otočte je namazanou stranou dolů.

2) Namažte druhou stranu krajíčků dostatečným množstvím másla a položte na ně pastrami. Na každý krajíček přidejte plátky sýru, několik nakládaných okurek a vrchovatou lžíci kysaného zelí. Nakonec přidejte lžíci dresinku tisíc ostrovů. Potřete máslem obě strany zbývajících krajíčků hcleba a položte je nahoru.

3) Nechte předehřát panini gril a sendviče zapékejte, dokud sýr nezačne tát. Rozkrojte je na polovinu a podávejte s bramborovými lupínky.

Na grilu

Welsh rarebit

Hořící krb, sklenka dobrého vína či piva a velšský králík k tomu, co si přát lepšího. Jak už sám název napovídá, tenhle chutný toustík pochází z Walesu, a dokonce tu má svůj den, který připadá na 3. září. Variant je nespočet, my uvádíme tu nejjednodušší.

8 krajíčků toustového chleba nebo veky, 4 lžíce piva, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička anglické (nebo jiné světlé) hořčice, špetka chilli koření + na poprášení, 200 g nastrouhaného čedaru

1) V kastrůlku zahřejte pivo, přidejte worcesterskou omáčku, hořčici, chilli, čedar a za stálého míchání mírně zahřívejte, až se sýr roztaví.

2) Plátky veky silně pomažte sýrovou směsí a krátce zapečte pod grilem.

Na pánvi

Marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem

Pikantní kimči posouvá vepřové na další úroveň. Mimochodem tuhle zdravou korejskou lahůdku si můžete vyrobit, nebo koupit v asijských potravinách.

4 podélně rozkrojené hamburgerové žemle, 8 listů římského salátu, 600 g na plátky nakrájeného vepřového bůčku, kimči (fermentované čínské zelí), 80 g nakládané mrkve, 4 volská oka

1) Nechte předehřát litinovou grilovací pánev s poklicí na středním plameni po dobu 5 minut.

Zvedněte poklici a na minutu položte na pánev půlky žemle, aby se na jejich vnitřní straně otiskly rýhy.

2 Na každou žemli položte salátové listy, plátky vepřového bůčku, nakrájené kimči a nakládanou mrkev. Nahoru dejte volské oko a podávejte s druhou polovinou žemle opřené na straně.

Marinovaný bůček

12 silných plátků bůčku, 5 lžic korejské fermentované chilli pasty, 4 nastrouhané stroužky česneku, 3 lžíce cukru krupice, 30 g najemno nastrouhaného zázvoru, 2 jarní cibulky (bílá část na kolečka), 1 lžíce čerstvě umletého černého pepře, 60 ml sezamového oleje z pražených semínek.

1) V míse důkladně smíchejte všechny suroviny, přidejte plátky masa a promíchejte, aby byly celé pokryté. Na hodinu dejte chladit do lednice.

2) Troubu předehřejte na 180 °C.

3) Rozložte plátky na nepřilnavý pečicí plech a pečte 25 minut. Jednou otočte.

Sendvič s arašídovým máslem a jahodami

Pokud milujete arašídové máslo stejně jako většina Američanů, není co řešit. Pokud ovšem toužíte po štíhlé linii, buďte opatrní, protože tyhle tousty jsou návykové.

8 krajíčků toustového chleba, 120 g arašídového másla, 16 jahod nakrájených na kousky, 80 g změklého másla

1) 4 krajíčky namažte arašídovým máslem a zbylé 4 rovnoměrně jahodovým džemem a rozložte na ně kousky jahod. Přiložte arašídové a malinové krajíčky k sobě. Z vnější strany sendviče namažte máslem.

2) Rozehřejte nepřilnavou pánev a sendviče opékejte 4 minuty z každé strany, aby byly zlatavé. Nechte vychladnout a podávejte.

Tip: Místo jahod můžete použít třeba maliny nebo banán, a tousty můžete upéct v sendvičový.

V troubě

Corque monsieur

Pan Křupan, jak bychom mu také mohli směle říkat, má původ ve francouzských kavárnách, ale najdeme ho na celém světě v chutných i méně chutných variantách. Tady je jedna z těch zajímavých.

8 krajíčků chleba brioche (může být i toustový), 500 ml plnotučného mléka, ½ žluté cibule, 1 hřebíček, 125 g změklého másla, 25 g hladké mouky, 100 g dijonské hořčice, 500 g nastrouhaného sýru gruyére, 3 lžíce nasekaných lístků čerstvého estragonu, 1 lžíce estragonového vinného octa, vločková sůl, čerstvě mletý černý pepř, 16 plátků uzené šunky od kosti

1) Estragonový bešamel. Nalijte mléko do kastrůlku, přidejte cibuli a hřebíček a na středním plameni přiveďte k varu. Odstavte ze sporáku a nechte louhovat 30 minut. Vraťte kastrůlek na sporák, přiveďte k varu a slijte horké mléko do džbánu.

2) V pánvi se silným dnem rozehřejte na středním plameni 25 g másla. Přidejte mouku a za stálého míchání ji pražte 3 minuty. Pomalu přilijte po čtyřech částech mléko a pokaždé směs šlehejte, aby vznikla hladká hmota. Zvolna vařte 10 minut a stále míchejte, aby se směs nepřichytila.

3) Odstavte pánev ze sporáku, přidejte hořčici a 150 g sýru. Důkladně promíchejte. Vmíchejte nasekaný estragon, estragonový ocet, osolte opepřete.

Vložte směs do jiné nádoby, přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a dejte vychladit minimálně na 2 hodiny do lednice.

4) Namažte máslem 4 krajíčky chleba a položte je namazanou stranou dolů na čtverečky pečicího papíru. Naneste na ně estragonový bešamel a rozetřete ho k okrajům. Stačí 1 lžíce na sendvič, aby nebyl rozměklý. Přidejte zbývající sýr, opepřete a přidejte šunku.

Namažte máslem zbývající krajíčky chleba a přiložte je na sendviče namazanou stranou dolů. Jemně stlačte a máslem namažte horní část.

5) Sendviče vložte aspoň na chvíli do lednice, aby se bešamel usadil. V lednici vydrží i několik dní, můžete je připravovat postupně, nebo je dejte zmrazit.

6) V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni zbytek másla. Vložte sendviče po dvou do pánve a smažte je z každé strany, aby byly zlatavé a křupavé.

7) Poté položte sendviče na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě 6–8 minut.

Text: Eva Hořánková, recepty na marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem a corque monsieur z knihy Darrena Purchese Šéfkuchaři také milují tousty nakladatelství Metafora

Foto: Shutterstock, metafora.cz, hellmanns.com

Předchozí článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Už nikdy jsem ji neviděla
skutecnepribehy.cz
Už nikdy jsem ji neviděla
Byla jsem jedináček a rodiče trávili většinu času v práci. Místo prázdnoty ale můj svět naplňovala sousedka z rohu ulice. Paní Helena. Dnes je pryč. Byla to dáma, která na první pohled působila uzavřeně, ale měla v sobě zvláštní klid. Její dům byl starý, dřevěné dveře vrzaly a omítka se tu a tam loupala, přesto měl domov zvláštní atmosféru, která přitahovala. Vždycky
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
epochaplus.cz
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé
Není pes jako pes! Kdy se lovec začal měnit na gaučového povaleče?
21stoleti.cz
Není pes jako pes! Kdy se lovec začal měnit na gaučového povaleče?
Říká se o něm, že je to nejlepší přítel člověka. Pes rozhodně patří mezi celosvětově nejoblíbenější domácí mazlíčky. Domestikován byl už pravěkými lovci. Dnes bývá často vnímán spíš jako roztomilý gau
Kýla není konec světa
nejsemsama.cz
Kýla není konec světa
Kýla je častý zdravotní problém, který postihuje zejména lidi ve vyšším věku. Víte, kdy je nutná operace a co můžete pro své zdraví udělat sama? Kýla vzniká ve chvíli, kdy se část vnitřního orgánu – obvykle střevo nebo tuková tkáň – protlačí oslabeným místem ve svalové stěně.Nejčastěji se objevuje v oblasti břicha či třísel.Může vypadat jako měkký
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Lehká a chutná večeře?   Filé s bylinkovým máslem a zeleninové přílohy Nowaco to zvládnou za vás!
nasehvezdy.cz
Lehká a chutná večeře? Filé s bylinkovým máslem a zeleninové přílohy Nowaco to zvládnou za vás!
V dnešní uspěchané době je mnohdy obtížné najít čas na přípravu chutného, zdravého a zároveň rychlého jídla. Naštěstí značka Nowaco přináší řešení, které potěší každého milovníka jednoduché a zároveň
František z Ditrichštejna: V Brně málem vyletěl z okna
historyplus.cz
František z Ditrichštejna: V Brně málem vyletěl z okna
Už při narození dostane František do vínku řadu vlastností tolik potřebných pro jeho pozdější závratnou kariéru – zejména nezdolnou pracovitost, výřečnost a štědrost. Navíc má dobré konexe. I díky nim se v pouhých 29 letech stane kardinálem a krátce nato i olomouckým biskupem. Jeho začátky v politické kariéře na Moravě jsou přitom poměrně trudné. „Byl tu docela
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
epochalnisvet.cz
Horký favorit na život ve vesmíru? Trpasličí planeta Ceres!
Na první pohled jen obyčejné těleso ukryté mezi Marsem a Jupiterem. Ale trpasličí planeta Ceres v sobě možná skrývá mnohem víc, než se dlouho myslelo: podzemní oceán, zdroj energie i podmínky podobné těm na Zemi. Je nejžhavějším kandidátem na mimozemský život? A co když právě z ní přišel kdysi život i k nám? Na
Krémová batátová polévka
tisicereceptu.cz
Krémová batátová polévka
Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti – bude tak chutnat dospělým i dětem. Ingredience 700 g batát 1 petržel a mrkev 1 l vývaru 1 lžička tymiánu olivový
Tragická událost v básníkově životě: Co se skutečně stalo?
enigmaplus.cz
Tragická událost v básníkově životě: Co se skutečně stalo?
Lidem se nemusí zjevovat výhradně duchové mrtvých osob, někdy lze prý spatřit „ducha“ někoho, kdo je stále naživu. Parapsychologové je označují za tísňová zjevení, neboť se pozorovaná osoba často nach
24SAFE – bezpečnostní schránky pro ty, kteří chtějí víc
iluxus.cz
24SAFE – bezpečnostní schránky pro ty, kteří chtějí víc
Šperky, sběratelské mince, pohotovostní hotovost nebo třeba důležité dokumenty, náhradní klíče a digitální nosiče. Všechny tyto cennosti vyžadují speciální zacházení a ochranu. Přímo v centru Prahy