Domů     Milujeme tousty
Milujeme tousty
4.5.2022

Mají tisíce variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka, ať už do práce nebo na cesty. Dají se dělat na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených, máme pro vás další nápady z domova i ze světa.

Na kontaktním (panini) grilu

Reuben sendvič (viz úvodní foto)

Zavřete oči a představte si, že jste v New Yorku. Tady byl totiž byla vymyšlena tahle lahůdka, která se rozletěla po celém světě. Kombinace pastrami, kysaného zelí, sýra a omáčky je sice neobvyklá, ale také neodolatelná.

8 krajíčků světlého nebo tmavého žitného kváskového chleba, 90 g másla, 20 plátků hovězího pastrami (plátky hovězího hrudí naložené ve směsi koření, které se vyudí a nakonec uvaří na páře. Seženete je v dobrých řeznictvích. V nouzi je můžete nahradit tzv.

kořeněnou roštěnou), 8 plátků ementálu, 8 nakládaných okurek, 6 vrchovatých lžic scezeného kysaného zelí, 4 lžíce dresinku tisíc ostrovů.

1) Připravte si sendviče na čtvercových kouscích pečicího papíru, aby se s nimi lépe manipulovalo. Namažte máslem čtyři krajíčky žitného chleba a otočte je namazanou stranou dolů.

2) Namažte druhou stranu krajíčků dostatečným množstvím másla a položte na ně pastrami. Na každý krajíček přidejte plátky sýru, několik nakládaných okurek a vrchovatou lžíci kysaného zelí. Nakonec přidejte lžíci dresinku tisíc ostrovů. Potřete máslem obě strany zbývajících krajíčků hcleba a položte je nahoru.

3) Nechte předehřát panini gril a sendviče zapékejte, dokud sýr nezačne tát. Rozkrojte je na polovinu a podávejte s bramborovými lupínky.

Na grilu

Welsh rarebit

Hořící krb, sklenka dobrého vína či piva a velšský králík k tomu, co si přát lepšího. Jak už sám název napovídá, tenhle chutný toustík pochází z Walesu, a dokonce tu má svůj den, který připadá na 3. září. Variant je nespočet, my uvádíme tu nejjednodušší.

8 krajíčků toustového chleba nebo veky, 4 lžíce piva, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička anglické (nebo jiné světlé) hořčice, špetka chilli koření + na poprášení, 200 g nastrouhaného čedaru

1) V kastrůlku zahřejte pivo, přidejte worcesterskou omáčku, hořčici, chilli, čedar a za stálého míchání mírně zahřívejte, až se sýr roztaví.

2) Plátky veky silně pomažte sýrovou směsí a krátce zapečte pod grilem.

Na pánvi

Marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem

Pikantní kimči posouvá vepřové na další úroveň. Mimochodem tuhle zdravou korejskou lahůdku si můžete vyrobit, nebo koupit v asijských potravinách.

4 podélně rozkrojené hamburgerové žemle, 8 listů římského salátu, 600 g na plátky nakrájeného vepřového bůčku, kimči (fermentované čínské zelí), 80 g nakládané mrkve, 4 volská oka

1) Nechte předehřát litinovou grilovací pánev s poklicí na středním plameni po dobu 5 minut.

Zvedněte poklici a na minutu položte na pánev půlky žemle, aby se na jejich vnitřní straně otiskly rýhy.

2 Na každou žemli položte salátové listy, plátky vepřového bůčku, nakrájené kimči a nakládanou mrkev. Nahoru dejte volské oko a podávejte s druhou polovinou žemle opřené na straně.

Marinovaný bůček

12 silných plátků bůčku, 5 lžic korejské fermentované chilli pasty, 4 nastrouhané stroužky česneku, 3 lžíce cukru krupice, 30 g najemno nastrouhaného zázvoru, 2 jarní cibulky (bílá část na kolečka), 1 lžíce čerstvě umletého černého pepře, 60 ml sezamového oleje z pražených semínek.

1) V míse důkladně smíchejte všechny suroviny, přidejte plátky masa a promíchejte, aby byly celé pokryté. Na hodinu dejte chladit do lednice.

2) Troubu předehřejte na 180 °C.

3) Rozložte plátky na nepřilnavý pečicí plech a pečte 25 minut. Jednou otočte.

Sendvič s arašídovým máslem a jahodami

Pokud milujete arašídové máslo stejně jako většina Američanů, není co řešit. Pokud ovšem toužíte po štíhlé linii, buďte opatrní, protože tyhle tousty jsou návykové.

8 krajíčků toustového chleba, 120 g arašídového másla, 16 jahod nakrájených na kousky, 80 g změklého másla

1) 4 krajíčky namažte arašídovým máslem a zbylé 4 rovnoměrně jahodovým džemem a rozložte na ně kousky jahod. Přiložte arašídové a malinové krajíčky k sobě. Z vnější strany sendviče namažte máslem.

2) Rozehřejte nepřilnavou pánev a sendviče opékejte 4 minuty z každé strany, aby byly zlatavé. Nechte vychladnout a podávejte.

Tip: Místo jahod můžete použít třeba maliny nebo banán, a tousty můžete upéct v sendvičový.

V troubě

Corque monsieur

Pan Křupan, jak bychom mu také mohli směle říkat, má původ ve francouzských kavárnách, ale najdeme ho na celém světě v chutných i méně chutných variantách. Tady je jedna z těch zajímavých.

8 krajíčků chleba brioche (může být i toustový), 500 ml plnotučného mléka, ½ žluté cibule, 1 hřebíček, 125 g změklého másla, 25 g hladké mouky, 100 g dijonské hořčice, 500 g nastrouhaného sýru gruyére, 3 lžíce nasekaných lístků čerstvého estragonu, 1 lžíce estragonového vinného octa, vločková sůl, čerstvě mletý černý pepř, 16 plátků uzené šunky od kosti

1) Estragonový bešamel. Nalijte mléko do kastrůlku, přidejte cibuli a hřebíček a na středním plameni přiveďte k varu. Odstavte ze sporáku a nechte louhovat 30 minut. Vraťte kastrůlek na sporák, přiveďte k varu a slijte horké mléko do džbánu.

2) V pánvi se silným dnem rozehřejte na středním plameni 25 g másla. Přidejte mouku a za stálého míchání ji pražte 3 minuty. Pomalu přilijte po čtyřech částech mléko a pokaždé směs šlehejte, aby vznikla hladká hmota. Zvolna vařte 10 minut a stále míchejte, aby se směs nepřichytila.

3) Odstavte pánev ze sporáku, přidejte hořčici a 150 g sýru. Důkladně promíchejte. Vmíchejte nasekaný estragon, estragonový ocet, osolte opepřete.

Vložte směs do jiné nádoby, přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a dejte vychladit minimálně na 2 hodiny do lednice.

4) Namažte máslem 4 krajíčky chleba a položte je namazanou stranou dolů na čtverečky pečicího papíru. Naneste na ně estragonový bešamel a rozetřete ho k okrajům. Stačí 1 lžíce na sendvič, aby nebyl rozměklý. Přidejte zbývající sýr, opepřete a přidejte šunku.

Namažte máslem zbývající krajíčky chleba a přiložte je na sendviče namazanou stranou dolů. Jemně stlačte a máslem namažte horní část.

5) Sendviče vložte aspoň na chvíli do lednice, aby se bešamel usadil. V lednici vydrží i několik dní, můžete je připravovat postupně, nebo je dejte zmrazit.

6) V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni zbytek másla. Vložte sendviče po dvou do pánve a smažte je z každé strany, aby byly zlatavé a křupavé.

7) Poté položte sendviče na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě 6–8 minut.

Text: Eva Hořánková, recepty na marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem a corque monsieur z knihy Darrena Purchese Šéfkuchaři také milují tousty nakladatelství Metafora

Foto: Shutterstock, metafora.cz, hellmanns.com

Předchozí článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tchyně je naším andělem strážným
skutecnepribehy.cz
Tchyně je naším andělem strážným
Tchyni jsem měla velice ráda. Brala jsem ji jako druhou maminku. Když tragicky zahynula, dostala jsem několik znamení. Když mi bylo třicet dva let, začala jsem chodit s Vaškem. Byl jedináček, navíc mu zemřel otec. Ani si ho nepamatuje. O to silnější pouto měl se svou maminkou. Ta mě hned při seznámení objala a políbila
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
21stoleti.cz
Při záplavách na Sumatře umírali lidé! Vědci se bojí i o ohrožené orangutany
Na podzim 2025 postihly indonéský ostrov Sumatru záplavy a sesuvy půdy. Následky tohoto neštěstí jsou hrozivé. Počet obětí přesáhl číslovku 1000. Další tisíce lidí jsou zraněných. Mnozí zůstávají nezv
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
historyplus.cz
Vraždění Medicejských zpackal pomstychtivý kněz
„Signálem k útoku bude cinknutí zvonku při pozdvihování při mši,“ shodnou se spiklenci. Oči věřících budou zbožně sklopeny k zemi a oni budou moct jednou provždy skoncovat s vládou Medicejských ve Florencii. Úkladná vražda v kostele je ale příliš velké sousto…   Florencie je republikou, ale má svého nekorunovaného krále. Lorenzo Medici (1449–1492) jde ve šlépějích svého velkého
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
iluxus.cz
Hotel Spöl v Livignu otevírá novou kapitolu alpského wellness
Po období rozsáhlé rekonstrukce se Hotel Spöl v Livignu znovu otevřel pro zimní sezónu hostům – a vrací se silnější, krásnější a promyšlenější než kdy dřív, a to ačkoli celá rekonstrukce ještě nebyla
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
nasehvezdy.cz
Hroutí se Kaňokové i vztah s kameramanem?
Herečce ze serálu Ratolesti Beátě Kaňokové (36) se hroutí život pod rukama! Alespoň tomu vše nasvědčuje. Někteří kolegové herečky si všímají, že poslední dobou není ve své kůži. Je pohublá a působí
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
nejsemsama.cz
Zdraví vlasů začíná v kuchyni
Žádná zázračná pilulka vám nemůže zajistit krásné vlasy. Takovou moc má jedině vhodně zvolená strava. Mít krásné a silné vlasy není jen otázka genů nebo drahé kosmetiky. Velkou roli hraje to, co jíte každý den. Strava bohatá na vitaminy, minerály a kvalitní bílkoviny dokáže vlasům dodat lesk, sílu i odolnost. Než investujete peníze do předražených preparátů, zkuste vytěžit
Nakládaní utopenci
tisicereceptu.cz
Nakládaní utopenci
Naložit si doma utopence není žádná věda, ovšem nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Ingredience cca 20 špekáčků 3 feferonky 4 cibule 5 kyselých okurek
Rozsviťte Vánoce!
epochaplus.cz
Rozsviťte Vánoce!
Vánoce jsou krásné svátky, mají však jednu nevýhodu. U nás na severní polokouli jsou právě v době, kdy je většinu dne tma! Jak je udělat jasnější a rozzářenější, když nám nepomůže slunce? Odpověď je jasná! Zimní slunovrat znamená, že se den bude konečně prodlužovat! Ovšem jen velmi pozvolna, slunce a světlo je třeba promyšleně lákat
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
enigmaplus.cz
Obří stopy v půdě: Jsou důkazem existence bigfoota?
V místech, kde jsou hlášena opakovaná pozorování bigfoota, se občas objevují podivné otisky v bahně. Připomínají lidské stopy, jsou však výrazně větší. Kryptozoologové je považují za možný důkaz exist
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Největší cirkus světa nadchl Čechy
epochalnisvet.cz
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum &
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i