S koncem léta brzy přijdou chladnější dny a večery a pak se hodí i něco teplého. Zkuste si uvařit trochu netradiční pikantní polévku.
(6–8 osob)
30 minut příprava
70 minut vaření
400 g předního hovězího (nebo jehněčího) masa, 2 střední cibule, 3 stroužky česneku, 2 střední mrkve, 1 řapík řapíkatého celeru, 1 menší červená kapie, 4 lžíce oleje na smažení, 250 g rajčat, 250 –300 g nakládané cizrny, 1,5 litru vývaru (hovězí, zeleninový), 1 vrchovatá lžička směsi koření Harísa, ½ lžičky mleté skořice, 1 lžička kurkumy, 2 bobkové listy, 1 lžička cukru, ½ lžičky čerstvě namletého pepře, hrst čerstvé nasekané petrželky, hrst čerstvého nasekaného koriandru, 2 hrsti domácích nudlí (v Maroku běžně lámali špagety)
1) V pětilitrovém hrnci rozpálíme 4 lžíce oleje a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájené 2 střední cibule.
2) Než je cibule osmažená, nakrájíme na 0,5cm kolečka 2 očištěné mrkve a na 0,5cm kostičky 1 řapík celeru, které přidáme k cibuli a restujeme, než pustí mrkev barvu (cca 10 minut).
3) Hovězí maso nakrájíme na 1cm kostičky, utřeme 3 stroužky česneku, červenou kapii a rajčata nasekáme nadrobno, vše nasypeme do hrnce spolu s 1 lžičkou soli a restujeme, než se začne maso přichytávat.
4) Přisypeme veškeré suché koření (1 vrchovatou lžičku směsi „Harísa“, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 1 lžičku kurkumy a 2 bobkové listy) a 1 minutu za stálého míchání necháme rozvonět.
5) Zalijeme 1,5 l vývaru a promícháme.
6) Zvolna vaříme, než je maso hotové (cca 1–1,5 hod)
7) Přidáme 250–300 g nakládané cizrny, hrst nasekaného čerstvého koriandru, hrst nasekané čerstvé petrželky, 2 hrsti domácích nudlí, dosolíme dle chuti a ještě cca 10 minut provaříme.
8) Podáváme ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou spolu s pečivem (ideální je marocký chléb – khobz).
Tento recept jsme převzali ze stránek Koření od Antonína v Plzni, www.koreni.cz.
Foto: Koreni.cz