Kulatá lékárna

Jedno jablko denně a nemusíte k lékaři. Tak se to alespoň traduje odedávna a něco pravdy na tom určitě je. Proč?

Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. V jednom středně velkém plodu najdeme: 56 kalorií, 25 g sacharidů, 4 g vlákniny, 14 % doporučené denní dávky vitamínu C, 6 % DDD draslíku, 5 % DDD vitamínu K, mangan, měď, vitamíny A, E, B1, B2 a B6. Navíc jsou jablka bohatým zdrojem antioxidantů. A i když v obchodě údaj jejich množství v jablkách nenajdete, jde o látky, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví.

Chrání střeva a posilují imunitu

Jablka regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven. Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. A právě zdravá střeva úzce souvisí s imunitou.

Náš tip: Aby pektin účinkoval, musí být syrový.

Při potížích se zácpou

Během dne sníme 2 kyselejší jablka a večer zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.

Pryč s průjmem

Jablka (sladká) můžeme s úspěchem použít při průjmových onemocněních. Nastrouháme si 10 jablek, pokapeme citronovou šťávou, posypeme je skořicí (nemusí být) a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout dostatečně pít.

Prospívají srdci

Pektin z jablek v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny a mohou snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pomáhají diabetikům

Za poslední dobu vzniklo několik studií, které prokazují, že konzumace jednoho jablka denně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28 % (v porovnání s lidmi, kteří jablka nejí vůbec). Takový účinek účinek má i konzumace pouhých několika jablek týdně. Polyfenoly, které se v jablkách nachází, chrání beta buňky slinivky břišní před poškozením. Ty jsou odpovědné za produkci inzulínu a u pacientů s diabetem 2. typu mohou být poškozeny. Pokud už cukrovkou trpíte, nemusíte se jablek vzdát, protože mají nízký glykemický index, takže glykemie nebude prudce kolísat. A to je pro diabetika nejdůležitější. Vždy je ale vhodné je zařazovat v rámci dietního režimu.

Další léčivé účinky

  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • pomáhají při žaludečních potížích
  • stimulují funkci jater
  • mají močopudné účinky
  • snižují hladinu tuků v krvi
  • jsou prospěšné pro mozkovou činnost
  • zklidňují při psychickém napětí
  • mají antioxidační vlastnosti
  • působí protizánětlivě

Jablka trochu jinak

Mnozí, zejména starší lidé, nemohou jíst jablka kvůli špatnému trávení. I tady se dá pomoci. Buď lze jablka rozmixovat, nebo existuje jablečný prášek, kterým se dají obohatit jogurty nebo kaše. Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Navzdory tomu, že se jedná o ocet, ten jablečný má v těle zásaditou reakci.

Některé účinky octa

  • Čistí ledviny
  • Napomáhá při chronické únavě
  • Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
  • Čistí pleť a tím odstraňuje problémy jako je akné nebo dermatitida
  • Napomáhá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • Ničí kvasinkovou infekci a houby
  • Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
  • Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy

Jak užívat?

Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Při redukční dietě se doporučuje vypít sklenka vody s 1 lžící jablečného octa 20 minut před každým jídlem. Tato kúra pomůže jak k potlačení chuti k jídlu, tak k dobrému štěpení tuků a i optimálnímu trávení. Jablečný ocet je tradičně dobře snášen, jen pokud užíváte léky je doporučeno konzumovat ho s určitým časovým odstupem po jejich požití. Dále se skvěle hodí jako přísada do salátových zálivek a všude tam, kde chcete pokrm přikyselit – pomazánky, omáčky nebo polévky.

Babské rady

Na popáleniny, omrzliny, dlouho se hojící rány, jizvy – čerstvá kašička z jablek.
Trhlinky na prsních bradavkách a v ústech – směs čerstvé kašičky s máslem.
Péče o pleť – čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.
Problémy se spánkem – jablečný čaj nebo jablečná koupel pomáhají při problémech se spánkem a mají relaxační účinek.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Mandarinková marmeláda
nasehvezdy.cz

Mandarinková marmeláda

Mandarinku má rád snad úplně každý. Vy...
Pohnutá historie sídla Overlook v Severní Krolíně
epochanacestach.cz

Pohnutá historie sídla...

Některá místa mají...
Magnetické nanočástice v mozku: možná souvislost s Alzheimerovou chorobou
epochalnisvet.cz

Magnetické nanočástice v...

Stává se málokdy, aby geolog zasahoval svým...
Jak navrhnout lžičku…
21stoleti.cz

Jak navrhnout lžičku…

S Průmyslem 4.0 vstoupí do našich životů nová...
Kde je největší prádelna na světě?
epochaplus.cz

Kde je největší prádelna na...

Nacpat prádlo do bubnu, přidat prací...
Mimořádná výstava o Plzeňské madoně
epochanacestach.cz

Mimořádná výstava o Plzeňské...

Plzeňská madona shlíží z...
Obludárium Jurského světa: Který byl největší či nejdravější?
epochaplus.cz

Obludárium Jurského světa: Který...

Dinosauři sice žili před desítkami miliony...
Dvojice lovců se prý setkala s podivným tvorem. Místní mu přezdívají indiánský démon
enigmaplus.cz

Dvojice lovců se prý setkala s...

Na děsivé setkání s podivným tvorem do konce...
Linda Rybová: Popíjí a riskuje potíže
nasehvezdy.cz

Linda Rybová: Popíjí a...

Pije víc a víc, stává se z ní notorická...
0 shares