Kulatá lékárna

Jedno jablko denně a nemusíte k lékaři. Tak se to alespoň traduje odedávna a něco pravdy na tom určitě je. Proč?

Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. V jednom středně velkém plodu najdeme: 56 kalorií, 25 g sacharidů, 4 g vlákniny, 14 % doporučené denní dávky vitamínu C, 6 % DDD draslíku, 5 % DDD vitamínu K, mangan, měď, vitamíny A, E, B1, B2 a B6. Navíc jsou jablka bohatým zdrojem antioxidantů.

A i když v obchodě údaj jejich množství v jablkách nenajdete, jde o látky, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví.

Chrání střeva a posilují imunitu

Jablka regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven. Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. A právě zdravá střeva úzce souvisí s imunitou.

Náš tip: Aby pektin účinkoval, musí být syrový.

Při potížích se zácpou

Během dne sníme 2 kyselejší jablka a večer zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.

Pryč s průjmem

Jablka (sladká) můžeme s úspěchem použít při průjmových onemocněních. Nastrouháme si 10 jablek, pokapeme citronovou šťávou, posypeme je skořicí (nemusí být) a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout dostatečně pít.

Prospívají srdci

Pektin z jablek v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny a mohou snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Pomáhají diabetikům

Za poslední dobu vzniklo několik studií, které prokazují, že konzumace jednoho jablka denně snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu o 28 % (v porovnání s lidmi, kteří jablka nejí vůbec). Takový účinek účinek má i konzumace pouhých několika jablek týdně. Polyfenoly, které se v jablkách nachází, chrání beta buňky slinivky břišní před poškozením.

Ty jsou odpovědné za produkci inzulínu a u pacientů s diabetem 2. typu mohou být poškozeny. Pokud už cukrovkou trpíte, nemusíte se jablek vzdát, protože mají nízký glykemický index, takže glykemie nebude prudce kolísat. A to je pro diabetika nejdůležitější.

Vždy je ale vhodné je zařazovat v rámci dietního režimu.

Další léčivé účinky

  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • pomáhají při žaludečních potížích
  • stimulují funkci jater
  • mají močopudné účinky
  • snižují hladinu tuků v krvi
  • jsou prospěšné pro mozkovou činnost
  • zklidňují při psychickém napětí
  • mají antioxidační vlastnosti
  • působí protizánětlivě

Jablka trochu jinak

Mnozí, zejména starší lidé, nemohou jíst jablka kvůli špatnému trávení. I tady se dá pomoci. Buď lze jablka rozmixovat, nebo existuje jablečný prášek, kterým se dají obohatit jogurty nebo kaše. Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Navzdory tomu, že se jedná o ocet, ten jablečný má v těle zásaditou reakci.

Některé účinky octa

  • Čistí ledviny
  • Napomáhá při chronické únavě
  • Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
  • Čistí pleť a tím odstraňuje problémy jako je akné nebo dermatitida
  • Napomáhá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu
  • Ničí kvasinkovou infekci a houby
  • Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
  • Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy

Jak užívat?

Nejlepší je užívat jablečný ocet hned po ránu na lačno ve formě nápoje. 2 lžíce smíchejte s teplou vodou, případně doslaďte medem a vypijte po malých doušcích. Při redukční dietě se doporučuje vypít sklenka vody s 1 lžící jablečného octa 20 minut před každým jídlem. Tato kúra pomůže jak k potlačení chuti k jídlu, tak k dobrému štěpení tuků a i optimálnímu trávení.

Jablečný ocet je tradičně dobře snášen, jen pokud užíváte léky je doporučeno konzumovat ho s určitým časovým odstupem po jejich požití.

Dále se skvěle hodí jako přísada do salátových zálivek a všude tam, kde chcete pokrm přikyselit – pomazánky, omáčky nebo polévky.

Babské rady

Na popáleniny, omrzliny, dlouho se hojící rány, jizvy – čerstvá kašička z jablek. Trhlinky na prsních bradavkách a v ústech – směs čerstvé kašičky s máslem. Péče o pleť – čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.

Problémy se spánkem – jablečný čaj nebo jablečná koupel pomáhají při problémech se spánkem a mají relaxační účinek.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dárky, které nepřestanou dělat radost
iluxus.cz

Dárky, které nepřestanou...

Kosmetika Capri, výrobce přírodní kosmetiky tradičních...
Svět podléhá kovové sponě: Patentka je cennější než diamant
epochaplus.cz

Svět podléhá kovové sponě:...

Vyučený zámečník s obchodním talentem a šikovný mechanik...
Římané v Arábii vsadili na špatného koně
epochalnisvet.cz

Římané v Arábii vsadili na...

V Římské říši skončilo dlouhé období...
Zničí mladá herečka Žilkové rodinu?
nasehvezdy.cz

Zničí mladá herečka Žilkové...

Perné chvilky nejspíš...
Moje dcery se hodně nenávidí
skutecnepribehy.cz

Moje dcery se hodně nenávidí

Jsem z té situace trochu...
Advent v Národním zemědělském muzeu: Zve na živý zvířecí betlém i připomenutí vánočních zvyků
epochanacestach.cz

Advent v Národním zemědělském muzeu:...

Velbloud, lamy, poník i koza...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Stropnickému chystá pomstu?!
nasehvezdy.cz

Stropnickému chystá pomstu?!

Temperamentní herečka...
Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!
21stoleti.cz

Pohled do čelistí hadů:...

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada...
Tvarohové řezy s polevou
tisicereceptu.cz

Tvarohové řezy s polevou

Jemné tvarohovo-jogurtové řezy jsou...
Záhadná svatyně v Makotřasech: Vybírá si oběti dodnes?
enigmaplus.cz

Záhadná svatyně v Makotřasech:...

Ve vykopaných jámách se mísí kosti pobitých...
Tajemství odkrývání hlíny: Schliemann se stal obětí vlastního omylu
epochaplus.cz

Tajemství odkrývání hlíny:...

Už od dětství sní Němec Heinrich Schliemann...
0 shares