Domů     Karob není kakao
Karob není kakao
3.12.2020

Možná máte dojem, že jste o karobu nikdy neslyšeli. Ale určitě ho znáte pod názvem svatojánský chléb. Lusky bývaly k vidění hlavně o Vánocích, dnes se spíše používá ve formě prášku. A proč vlastně karob konzumovat?

Je to jednoduché, tento kakau podobný prášek je zdravý. Pověst praví, že právě díky němu přežil na poušti Jan Křtitel. A pozornost si zaslouží i dnes.

Karob versus kakao

Říkáte si, proč nahrazovat něco tak dobrého, jako kakao, čímkoli jiným? Karobový prášek je nutričně zajímavější – zdravější pro naše tělo a také je méně kalorický. Navíc neobsahuje plísně ani alergeny, se kterými se můžeme právě v kakaovém prášku setkat.

Z karobu se připravuje velké množství pochutin – čokoláda, nápoje, moučníky. Pro začátek zkuste použít karob tam, kam byste za normálních okolností přidali kakao.

Něco pro alergiky a dietáře

Karob je bohatý na minerály a vitamíny, hojně je v něm zastoupený především hořčík, vápník a železo.

Z vitamínů se setkáváme především s A, B a D. Zastoupení všech těchto prospěšných látek doplňuje navíc fakt, že karob obsahuje 46 % glukózy a fruktózy, tudíž má ve srovnání s čokoládou 3x méně kalorií a 17x méně tuku.

Stojí tedy opravdu za zvážení, zda ho do svého jídelníčku nezařadit místo čokolády častěji.

V kuchyni

Jeho užívání v kuchyni je opravdu jednoduché. Kakao a karob se od sebe chutí v podstatě neliší, tudíž můžeme karobovým práškem nahradit kakao v pečivu i cukroví a nikdo tuto záměnu nepozná.

Hlavní výhodou je to, že na rozdíl od kakaa se karob nemusí doslazovat – nasládlou chuť má zcela přirozeně. Na čokoládě z karobu, tyčinkách, sušenkách si pochutnáte stejně jako na čokoládových, ale na rozdíl od nich jsou mnohem lépe stravitelné.

U karobu byly dokázány také protiprůjmové účinky a pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Co všechno umí karob?

Užívá se jako prostředek k lepšímu trávení.

Napravuje žaludeční problémy a průjmová onemocnění.

Reguluje hladinu krevního cukru, což ocení diabetici.

Slouží k získání energie – kdysi byl užíván jako energetický nápoj.

Je bohatým zdrojem vlákniny.

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je výbornou složkou při výrobě bezlepkových potravin.

Užívá se jako doplněk stravy při osteoporóze.

Kde se vzal?

Roste v oblasti Středozemního moře, kde se používá mimo jiné ke krmení užitkových zvířat a k výrobě místní pálenky. Lusk je po odkvětu sytě zelený a vypadá téměř jako fazole. Karobové lusky se nechávají sušit přirozeně na slunci až několik měsíců.

Čím jsou lusky rohovníku sušší, tím víc získávají čokoládově hnědou barvu. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají. Odděluje se uschlá dužina, z níž se za studena mele výsledný produkt – jemný karobový prášek, který se používá jako náhražka kakaa.

Karobový krém

4−6 porcí

1 banán, 180 g neochuceného tofu nebo tvarohu, asi 1 dl rostlinného (ovesného, sójového aj.) nápoje (mléka), nerafinovaný cukr nebo med, vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku

6 lžic karobového prášku

Banán rozšleháme s tofu nebo s tvarohem, přidáme rostlinný nápoj, podle chuti dochutíme cukrem nebo medem, přidáme vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku a karobový prášek.

Vše ještě jednou prošleháme, podáváme v pohárech. Můžeme ozdobit banánem, oříšky nebo psitáciemi

Kuličky

50g mandlí + 7 mandlí, 25g kakaového másla, 1,5 lžíce karobu + karob na obalení

1,5 PL medu/sirupu z agáve/datlového sirupu

1) Mandle (kromě sedmi mandlí, které si dáme stranou) pomeleme na prášek a smícháme s karobem.

2) Kakaové máslo ve vodní lázni rozpustíme a přidáme do něj med nebo sirup. Zahněteme do těsta, vyválíme váleček, rozkrájíme ho na 7 částí, z každé vyválíme kuličku a zatlačíme do ní mandli.

3) Kuličky obalíme v misce s karobem a necháme ztuhnout v lednici.

Brownies

1 hrnek mouky, 12 lžic karobového prášku, 2 hrnky třtinového cukru, 1 hrnek másla, 4 vejce, vanilkový extrakt, sůl

1) V jedné nádobě smícháme všechny suché ingredience, v druhé nádobě vyšleháme cukr a máslo do pěny.

2) Potom přidáme vejce a vanilku a mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nepropojí. Následně tekuté ingredience vmícháváme k suchým. Pokud je to nutné, použijeme ruční mixér. Vzniklá směs musí být hladká bez hrudek.

3) Takto připravenou hmotu přelijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Jakmile je brownies upečené, necháme 15 minut vychladnout a až poté nakrájíme.

Naše tipy

– Karob dostanete samozřejmě v obchodech se zdravou výživou, ale také v některých supermarketech

– Koupit lze i karobovou pomazánku, pokud se vám nechce ji vyrábět.

Víte, že?

V dávných dobách se semena karobu užívala jako závaží, jelikož hmotnost semen získaných z lusků je vždy téměř stejná – okolo 0,195 g. Podle toho byla určena jednotka pro vážení drahých kamenů a kovů, která je platná dodnes – karát.

Označení vzniklo z užívaného názvu pro semena v arabštině či řečtině – kharrub či karation.

Karob neboli svatojánský chléb má na potravinách označení E410

V obchodech koupíte buď světlý prášek karobu, nebo tmavý. Tmavý karob se déle pražil, a tím pádem je hořčejší. Světlý má příjemnou ovocnou vůni a je sladký.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
8.12.2023
Jemná masová pasta, která se maže na krajíčky čerstvého chleba nebo na opečené bagetky. I tak by se dala popsat paštika. Pokrm, který může být i luxusní delikatesou. V každém obchodě s potravinami a v lahůdkářství si můžete za pár korun nakoupit paštiky různých chutí a provedení. Přesto se pusťte do vlastní výroby a připravte si paštiku domácí. Až ji jednou zkusíte, nejspíš už nikdy nebudete chtí
5.12.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co nám
29.11.2023
Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale nejde jen o takzvanou vysokou gastronomii. Jídla mohou být i docela jednoduchá. Pojďte s námi některá vyzkoušet. Nejlepší cibulačka (4 porce) 1 kg cibule, 60 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mouky, 125 ml suchého bílého vína, 1,25 l hovězího vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky tymiánových lístků, mořská sůl, kajenský pepř, čerstvě strouhaný muškátový oříše
24.11.2023
Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat. Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek. Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být) 1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat. 2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hru
22.11.2023
Také rádi vaříte nebo pečete? Pak pro vás máme hrst tipů, které mohou ulehčit práci a zlepšit výsledek * Jak na dokonalé zákusky? - Děláte cukrovou polevu a chcete, aby se vám zaručeně povedla? Ušlehejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru, který dvakrát prosejete. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidejte do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy. - Když moučkový cukr
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto heslem se snaží přečkat zimu krtci. Zimní spánek si totiž nemohou dovolit, brání tomu jejich metabolismus, který patří mezi vůbec nejaktivnější mezi savci.
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
epochanacestach.cz
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
Ať už sem vystoupáme severním, nebo jižním schodištěm, nebo využijeme unikátního výtahu, čeká nás na Chlumku nejen výjimečná architektonická a církevní památka, ale také překvapivě daleký výhled do okolní krajiny. Baronka Marie Maxmiliana Slavatová z Chlumu a Košumberka neměla ve druhé polovině 17. století jednoduchý život. Přišla o všechny děti, přežila prvního manžela a v druhém manželství
Ptákem roku se stal rehek domácí
21stoleti.cz
Ptákem roku se stal rehek domácí
Rehek domácí je malý pěvec lidově též zvaný kominíček. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu př
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Silný vývar z hovězí oháňky
tisicereceptu.cz
Silný vývar z hovězí oháňky
Chcete si udělat skutečně silný vývar? Použijte hovězí oháňku a spoustu petržele. Suroviny 1 kg hovězí oháňky 1 velká cibule 2 velké mrkve ½ menšího celeru 5 kuliček nového koření 6 kuliček
Dcera jí připravila hořké zklamání
nasehvezdy.cz
Dcera jí připravila hořké zklamání
Už dříve se nechala herečka Dana Batulková (65) slyšet, že dceru Marianu (29) kvůli své vytíženosti tak trochu zanedbala. Neumí prý ani uvařit. A prádlo si nechává prát a žehlit u babičky Prachařo
První český filmař strašil diváky výstřelem
epochaplus.cz
První český filmař strašil diváky výstřelem
Obrázky míhající se na plátně. Magie filmu. Kdy a za jakých okolností se zrodila? Překvapivě první pokusy proběhnou už v 17. století, i když ke skutečnému filmu mají ještě opravdu hodně daleko.   Předchůdce kina, „magickou lucernu“ v podobě přístroje vybaveného objektivem schopným promítnout obraz na stěnu, představuje roku 1671 v Římě německý jezuita Athanasius Kircher (1601/1620–1680). Mezi
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
nasehvezdy.cz
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
„Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Kar
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
Společnost DS Automobiles představila od svého vzniku velké množství nových modelů v Muzeu Louvre a jeho okolí, pod jeho pyramidou a v Tuilerijských zahradách. Exkluzivní prezentace a výjimečné výstav
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
enigmaplus.cz
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
Ježíš Nazaretský se s největší pravděpodobností nenarodil 24. prosince. Kromě dne však zřejmě nesouhlasí ani rok Ježíšova narození, protože náš kalendář nevznikl ihned po narození Krista, nýbrž až o n
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
tisicereceptu.cz
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
Zdravější varianta oblíbených vánočních perníčků. Mouku nahradí jemné ovesné vločky a klasický cukr vyměňte za hnědý kokosový. Budete překvapeni, jak skvěle chutná kombinace arašídového másla a perník
Choval se jako nějaký blázen!
skutecnepribehy.cz
Choval se jako nějaký blázen!
Býval to takový tichý hoch. Nesmělý a bázlivý. Teď je z něho hrubián. Hovoří sprostě a nejraději by se pral. Můj syn se změnil k nepoznání. Vždycky nám dělal jen a jen samou radost. Už jeho narození byl malý zázrak. Dlouho jsem nemohla mít děti, tak jsme byli s manželem, i a prarodiče z obou stran, štěstím bez sebe. Všichni jsme ho rozmazlovali, nemohli