Domů     Kozí sýry jsou lahůdka
Kozí sýry jsou lahůdka
25.3.2025

Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením.

A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst.

Protože je zdravý

Kozí mléko je oproti kravskému snadněji stravitelné a obvykle ho snášejí i lidé, kteří mají problémy s kravským mlékem. Je také vydatným zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu a z vitaminů především skupiny B, na druhou stranu je méně tučné i sladké.

Jaké jsou druhy sýrů

Stejně jako u tradičních sýrů vyrobených z kravského mléka existuje i u kozích sýrů mnoho typů –od nejměkčího až po nejtvrdší i vyzrálé. Například běžně koupíte tvarohový, tedy cottage sýr anebo čerstvý a přírodní sýr či plísňový brie sýr.

* Mezi tvrdými sýry je oblíbená kozí gouda, která je k dostání v mnoha variacích: s chilli, bylinkami, koriandrem a pískavicí nebo Boer’n, což je holandská specialita, jež se dá koupit například s medem a tymiánem.

* V kategorii polotvrdých sýrů chuťově vynikají cheddar a nepasterizovaný chabichou, který má pevnou a krémovou strukturu. Tu má i „bûchette de chèvre“, sýr ve tvaru válečku s plísňovou kůrčičkou na povrchu.

Znáte tyto speciality?

* Ve Španělsku vznikl sýr zbarvený do fialova, cabra al vino. Celé kolo sýra se namáčí na několik dní do červeného vína a při zrání se jím i potírá. Na Moravě se namáčí do Frankovky.

* Svěží sýr s bílou plísní na povrchu s názvem buchette, který má kořeny v sýrové velmoci, tedy ve Francii.

* Sainte-Maure pochází z provincie Touraine. Váleček sýru se obaluje v popelu z vypáleného dřeva.

Co s nimi v kuchyni?

Na koláče

Nejjemnější čerstvý kozí sýr si můžete namazat na chleba nebo ho použít jako základ pro pomazánky. Hodí se i jako náplň do palačinek, ale dá se nadrobit i na pizzu. Lahůdkou jsou slané koláče.

Jako základ použijte lístkové nebo křehké těsto, na něj poklaďte bazalkové pesto, cukety, grilované lilky či pečenou řepu. Vynikající je i opečená a zkaramelizovaná červená cibule nebo nakládaná rajčata. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vejci a na povrch dejte kousky kozího sýra.

Na salát

Výborná je kombinace s baby špenátem a sladkými jahodami, sázkou na jistotu je kozí sýr s hruškami anebo s červenou řepou.

Řepu je ale třeba nejprve uvařit, pak nakrájet na kostičky, rozprostřít na plech s pečicím papírem a nechat péct pokapanou olivovým olejem zhruba 20 minut při 190 °C. Po vychladnutí smíchejte s polníčkem, na kostičky nakrájeným kozím sýrem a vlašskými ořechy.

Na talíř

Typy s bílou plísní na povrchu vyniknou jako součást sýrového talíře, v kombinaci s ostřejší rukolou a sladkými brusinkami, ale i samotný. Anebo si zapečte bagetky s plátky sýra.

Jakmile se sýr trochu rozteče, vložte na něj půlku vlašského ořechu, brusinku anebo kousek uzeného lososa. Podobným způsobem se dají připravit i nápadité jednohubky.

Zapečený

Výraznější zralé kozí sýry se báječně hodí k tepelné úpravě. Například k zapékání se zeleninou a masem. Lahodný je i v kombinaci s bramborami. Vyzkoušet můžete také špagety cacio e pepe nebo carbonara právě s tímto lahodným sýrem místo parmezánu.

Tip: Pokud vám načatý sýr zbude a nechcete ho nechat zkazit, můžete ho naložit do oleje s kořením, například s chilli a bylinkami. Pak si jej nejlépe vychutnáte s bagetkou a s vínem.

K vínu…

K mladým a čerstvým sýrům se hodí bílé víno, ke starším a uleželým víno červené. K mladým sýrům starým do jednoho měsíce vám budou chutnat Ryzlinky i Sauvignon. K sýrům, které zrají více než jeden rok, si dopřejte víno červené. K němu se budou hodit i sýry, které jsou ve víně naložené.

…a k pivu

Milovníci piva si určitě rádi vychutnají sýr, jenž se pivem potírá a pak nechává zrát. Jedinečný je v tomto sýr klášterní, který zraje v hlubokých sklepeních. Na sýrový talíř si samozřejmě k němu dopřejte pivo, a třeba i kozí uzený sýr.

Tip: Labužníky potěší holandský farmářský kozí sýr s příchutí lanýžů. Lanýže jsou v sýru jemně strouhané a dodávají mu výraznější oříškovou chuť. Ideální kombinací je k němu červené víno.

U sýrů si hlídejte:

* Obsah tuku – odtučněný má podíl tuku do 10 %, plnotučné a vysokotučné od 45 do 60 %.

* Délku zrání – zraje-li 4 týdny, jde o mladý sýr (jong kaas), zraje-li 7 – 8 měsíců, je extra uleželý, do 12 měsíců jde o starý sýr (oud kaas), a pokud zrál déle než 1 rok, jde o přestárlý (overjärig kaas).

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man