Domů     Kozí sýry jsou lahůdka
Kozí sýry jsou lahůdka
25.3.2025

Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením.

A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst.

Protože je zdravý

Kozí mléko je oproti kravskému snadněji stravitelné a obvykle ho snášejí i lidé, kteří mají problémy s kravským mlékem. Je také vydatným zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu a z vitaminů především skupiny B, na druhou stranu je méně tučné i sladké.

Jaké jsou druhy sýrů

Stejně jako u tradičních sýrů vyrobených z kravského mléka existuje i u kozích sýrů mnoho typů –od nejměkčího až po nejtvrdší i vyzrálé. Například běžně koupíte tvarohový, tedy cottage sýr anebo čerstvý a přírodní sýr či plísňový brie sýr.

* Mezi tvrdými sýry je oblíbená kozí gouda, která je k dostání v mnoha variacích: s chilli, bylinkami, koriandrem a pískavicí nebo Boer’n, což je holandská specialita, jež se dá koupit například s medem a tymiánem.

* V kategorii polotvrdých sýrů chuťově vynikají cheddar a nepasterizovaný chabichou, který má pevnou a krémovou strukturu. Tu má i „bûchette de chèvre“, sýr ve tvaru válečku s plísňovou kůrčičkou na povrchu.

Znáte tyto speciality?

* Ve Španělsku vznikl sýr zbarvený do fialova, cabra al vino. Celé kolo sýra se namáčí na několik dní do červeného vína a při zrání se jím i potírá. Na Moravě se namáčí do Frankovky.

* Svěží sýr s bílou plísní na povrchu s názvem buchette, který má kořeny v sýrové velmoci, tedy ve Francii.

* Sainte-Maure pochází z provincie Touraine. Váleček sýru se obaluje v popelu z vypáleného dřeva.

Co s nimi v kuchyni?

Na koláče

Nejjemnější čerstvý kozí sýr si můžete namazat na chleba nebo ho použít jako základ pro pomazánky. Hodí se i jako náplň do palačinek, ale dá se nadrobit i na pizzu. Lahůdkou jsou slané koláče.

Jako základ použijte lístkové nebo křehké těsto, na něj poklaďte bazalkové pesto, cukety, grilované lilky či pečenou řepu. Vynikající je i opečená a zkaramelizovaná červená cibule nebo nakládaná rajčata. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vejci a na povrch dejte kousky kozího sýra.

Na salát

Výborná je kombinace s baby špenátem a sladkými jahodami, sázkou na jistotu je kozí sýr s hruškami anebo s červenou řepou.

Řepu je ale třeba nejprve uvařit, pak nakrájet na kostičky, rozprostřít na plech s pečicím papírem a nechat péct pokapanou olivovým olejem zhruba 20 minut při 190 °C. Po vychladnutí smíchejte s polníčkem, na kostičky nakrájeným kozím sýrem a vlašskými ořechy.

Na talíř

Typy s bílou plísní na povrchu vyniknou jako součást sýrového talíře, v kombinaci s ostřejší rukolou a sladkými brusinkami, ale i samotný. Anebo si zapečte bagetky s plátky sýra.

Jakmile se sýr trochu rozteče, vložte na něj půlku vlašského ořechu, brusinku anebo kousek uzeného lososa. Podobným způsobem se dají připravit i nápadité jednohubky.

Zapečený

Výraznější zralé kozí sýry se báječně hodí k tepelné úpravě. Například k zapékání se zeleninou a masem. Lahodný je i v kombinaci s bramborami. Vyzkoušet můžete také špagety cacio e pepe nebo carbonara právě s tímto lahodným sýrem místo parmezánu.

Tip: Pokud vám načatý sýr zbude a nechcete ho nechat zkazit, můžete ho naložit do oleje s kořením, například s chilli a bylinkami. Pak si jej nejlépe vychutnáte s bagetkou a s vínem.

K vínu…

K mladým a čerstvým sýrům se hodí bílé víno, ke starším a uleželým víno červené. K mladým sýrům starým do jednoho měsíce vám budou chutnat Ryzlinky i Sauvignon. K sýrům, které zrají více než jeden rok, si dopřejte víno červené. K němu se budou hodit i sýry, které jsou ve víně naložené.

…a k pivu

Milovníci piva si určitě rádi vychutnají sýr, jenž se pivem potírá a pak nechává zrát. Jedinečný je v tomto sýr klášterní, který zraje v hlubokých sklepeních. Na sýrový talíř si samozřejmě k němu dopřejte pivo, a třeba i kozí uzený sýr.

Tip: Labužníky potěší holandský farmářský kozí sýr s příchutí lanýžů. Lanýže jsou v sýru jemně strouhané a dodávají mu výraznější oříškovou chuť. Ideální kombinací je k němu červené víno.

U sýrů si hlídejte:

* Obsah tuku – odtučněný má podíl tuku do 10 %, plnotučné a vysokotučné od 45 do 60 %.

* Délku zrání – zraje-li 4 týdny, jde o mladý sýr (jong kaas), zraje-li 7 – 8 měsíců, je extra uleželý, do 12 měsíců jde o starý sýr (oud kaas), a pokud zrál déle než 1 rok, jde o přestárlý (overjärig kaas).

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kiwi bomba
tisicereceptu.cz
Kiwi bomba
Lahodné smoothie je plné vitaminů a díky nakyslé chuti je i v parném létě báječně osvěžující. Suroviny 2 banány 6 kiwi 500 ml čerstvé jablečné šťávy led Na ozdobu kiwi Postup Kiw
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
historyplus.cz
Autobusy pravidelně brázdí Prahu už 100 let
Ještě počátkem 20. století platí, že kam nevedou tramvajové koleje, tam se běžný cestující v Praze nedostane. V roce 1908 však tramvaje získávají konkurenci – na jaře vyjede do ulic první autobusová linka. Cena za cestu na Hradčany? 20 haléřů! Centrum města však autobusy křižují jen rok a půl. Strmá trasa mezi Malostranským náměstím a Pohořelcem se
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
21stoleti.cz
Eduard Štorch: Spisovatel, který přivedl pravěk do školních lavic
Doba kamenná, bronzová, železná i římská. Jeskyně, keltské hroby, zlaté prsteny a mamutí mládě. A k tomu knihy, které generace čtenářů neodložily, dokud nedočetly do poslední stránky. Výstava Pravěká
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
epochaplus.cz
Leonardo da Vinci: Kdo byl skutečně renesanční génius? Odhalená tajemství jeho života a tvorby
Malíř, sochař, architekt, vynálezce, vědec… Leonardo da Vinci byl ztělesněním renesančního ideálu. Jeho jméno zná každý, ale co se skrývá za fasádou génia? Odhalte s námi méně známá fakta o muži, který předběhl svou dobu, od jeho skutečného jména až po záhady obklopující jeho matku a nedokončené mistrovské dílo. Leonardo da Vinci byl bezpochyby jednou
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
enigmaplus.cz
Předpovídá Bílá paní v Českém Krumlově budoucnost?
Patrně nejznámější českou Bílou paní je Perchta z Rožmberka (1429–1476), která se údajně zjevuje na zámku Český Krumlov. [gallery ids="155187,155188,155186"] Tato šlechtična byla v 15. století p
Kontrast domu a přírody
rezidenceonline.cz
Kontrast domu a přírody
Jsou lidé, kterým se pravoúhlé stavby příčí. Takový Friedensreich Hundertwasser by asi nad domem, který vám chceme popsat, dostal záchvat vzteku. Není divu, vždyť tento člověk žádal zákaz rovné čáry. Pokud zavítáte do Rappahannock County ve státě Virginie, budete určitě překvapeni. Nádherná zvlněná krajina, v níž se střídají různé varianty porostu, „hostí“ dům, který by někdo
Král Vín slaví 20 let
iluxus.cz
Král Vín slaví 20 let
Zní to až neuvěřitelně, ale soutěž KRÁL VÍN České republiky letos slaví své dvacáté narozeniny. Tento významný milník je připomínkou dvou dekád, během kterých se Král vín stal největší soutěží vín u n
Matonoha je už úplně mimo hru?
nasehvezdy.cz
Matonoha je už úplně mimo hru?
Zatímco její manžel Tomáš Matonoha (54) se v poslední době na veřejnosti téměř neukazuje, svůdné fotky Lucie Benešové (50) ze seriálu ZOO Nové začátky opět rozvířily vody na Instagramu. Herečka to
Mají psi šestý smysl?
skutecnepribehy.cz
Mají psi šestý smysl?
Můj pejsek a moje maminka si parádně rozuměli. Když maminka zemřela, začal se chovat divně, zdá se, že v domě vidí jejího ducha. Mám desetiletého psa Hurvínka. Když mi zemřela máma, Hurvínek se při návštěvách v domě, kde žila, začal chovat podivně. Psí kamarád Před deseti lety jsem se rozvedla, a abych nebyla úplně sama, pořídila jsem si křížence,
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
epochanacestach.cz
Hrad Kašperk: Majestátní král šumavských hor
Majestátní Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a jeho návštěvu bychom si neměli nechat ujít nejen pro jeho unikátní dispozici a bohatou historii, ale i pro úžasné výhledy na šumavskou krajinu, které se nabízejí přímo z hradu nebo z jeho okolí. Už v době vlády krále Jana Lucemburského se hornické městečko Kašperské Hory dočkalo nebývalého rozkvětu. Jak
Není mrkev jako mrkev
epochalnisvet.cz
Není mrkev jako mrkev
Možná jste si už všimli, že existuje několik druhů s různým zabarvením. V supermarketu je většinou nedostanete, ale objevují se na trzích a můžete si je i sami vypěstovat.   My samozřejmě známe hlavně tu oranžovou a mnozí si pamatují i rodičovská nabádání: „Jez mrkvičku, je zdravá,“ která nám ji mnohdy znechutila skoro tak jako některé školní
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
nejsemsama.cz
Užijte si dovolenou v suchu a bez nepříjemných dozvuků!
Léto je časem odpočinku a nabírání sil. Bohužel je ale také obdobím, kdy se velice dobře daří nepříjemným mykózám všeho druhu, které dokážou zkazit zážitek nejen z dovolené. Mykóza patří spolu s průjmovým onemocněním k nejčastějším nechtěným suvenýrům, které si přivezeme z dovolené nebo z letních radovánek. Projevy zánětu Mykózy nejčastěji napadají oblast prstů na nohou, nehty, vlasy, oblast pod prsy, v podpaží