Domů     Kozí sýry jsou lahůdka
Kozí sýry jsou lahůdka
25.3.2025

Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením.

A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst.

Protože je zdravý

Kozí mléko je oproti kravskému snadněji stravitelné a obvykle ho snášejí i lidé, kteří mají problémy s kravským mlékem. Je také vydatným zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu a z vitaminů především skupiny B, na druhou stranu je méně tučné i sladké.

Jaké jsou druhy sýrů

Stejně jako u tradičních sýrů vyrobených z kravského mléka existuje i u kozích sýrů mnoho typů –od nejměkčího až po nejtvrdší i vyzrálé. Například běžně koupíte tvarohový, tedy cottage sýr anebo čerstvý a přírodní sýr či plísňový brie sýr.

* Mezi tvrdými sýry je oblíbená kozí gouda, která je k dostání v mnoha variacích: s chilli, bylinkami, koriandrem a pískavicí nebo Boer’n, což je holandská specialita, jež se dá koupit například s medem a tymiánem.

* V kategorii polotvrdých sýrů chuťově vynikají cheddar a nepasterizovaný chabichou, který má pevnou a krémovou strukturu. Tu má i „bûchette de chèvre“, sýr ve tvaru válečku s plísňovou kůrčičkou na povrchu.

Znáte tyto speciality?

* Ve Španělsku vznikl sýr zbarvený do fialova, cabra al vino. Celé kolo sýra se namáčí na několik dní do červeného vína a při zrání se jím i potírá. Na Moravě se namáčí do Frankovky.

* Svěží sýr s bílou plísní na povrchu s názvem buchette, který má kořeny v sýrové velmoci, tedy ve Francii.

* Sainte-Maure pochází z provincie Touraine. Váleček sýru se obaluje v popelu z vypáleného dřeva.

Co s nimi v kuchyni?

Na koláče

Nejjemnější čerstvý kozí sýr si můžete namazat na chleba nebo ho použít jako základ pro pomazánky. Hodí se i jako náplň do palačinek, ale dá se nadrobit i na pizzu. Lahůdkou jsou slané koláče.

Jako základ použijte lístkové nebo křehké těsto, na něj poklaďte bazalkové pesto, cukety, grilované lilky či pečenou řepu. Vynikající je i opečená a zkaramelizovaná červená cibule nebo nakládaná rajčata. Vše zalijte smetanou s rozšlehanými vejci a na povrch dejte kousky kozího sýra.

Na salát

Výborná je kombinace s baby špenátem a sladkými jahodami, sázkou na jistotu je kozí sýr s hruškami anebo s červenou řepou.

Řepu je ale třeba nejprve uvařit, pak nakrájet na kostičky, rozprostřít na plech s pečicím papírem a nechat péct pokapanou olivovým olejem zhruba 20 minut při 190 °C. Po vychladnutí smíchejte s polníčkem, na kostičky nakrájeným kozím sýrem a vlašskými ořechy.

Na talíř

Typy s bílou plísní na povrchu vyniknou jako součást sýrového talíře, v kombinaci s ostřejší rukolou a sladkými brusinkami, ale i samotný. Anebo si zapečte bagetky s plátky sýra.

Jakmile se sýr trochu rozteče, vložte na něj půlku vlašského ořechu, brusinku anebo kousek uzeného lososa. Podobným způsobem se dají připravit i nápadité jednohubky.

Zapečený

Výraznější zralé kozí sýry se báječně hodí k tepelné úpravě. Například k zapékání se zeleninou a masem. Lahodný je i v kombinaci s bramborami. Vyzkoušet můžete také špagety cacio e pepe nebo carbonara právě s tímto lahodným sýrem místo parmezánu.

Tip: Pokud vám načatý sýr zbude a nechcete ho nechat zkazit, můžete ho naložit do oleje s kořením, například s chilli a bylinkami. Pak si jej nejlépe vychutnáte s bagetkou a s vínem.

K vínu…

K mladým a čerstvým sýrům se hodí bílé víno, ke starším a uleželým víno červené. K mladým sýrům starým do jednoho měsíce vám budou chutnat Ryzlinky i Sauvignon. K sýrům, které zrají více než jeden rok, si dopřejte víno červené. K němu se budou hodit i sýry, které jsou ve víně naložené.

…a k pivu

Milovníci piva si určitě rádi vychutnají sýr, jenž se pivem potírá a pak nechává zrát. Jedinečný je v tomto sýr klášterní, který zraje v hlubokých sklepeních. Na sýrový talíř si samozřejmě k němu dopřejte pivo, a třeba i kozí uzený sýr.

Tip: Labužníky potěší holandský farmářský kozí sýr s příchutí lanýžů. Lanýže jsou v sýru jemně strouhané a dodávají mu výraznější oříškovou chuť. Ideální kombinací je k němu červené víno.

U sýrů si hlídejte:

* Obsah tuku – odtučněný má podíl tuku do 10 %, plnotučné a vysokotučné od 45 do 60 %.

* Délku zrání – zraje-li 4 týdny, jde o mladý sýr (jong kaas), zraje-li 7 – 8 měsíců, je extra uleželý, do 12 měsíců jde o starý sýr (oud kaas), a pokud zrál déle než 1 rok, jde o přestárlý (overjärig kaas).

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
reklama
Šikovné tipy
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tisíc tváří Amazonie v Pavilonu Anthropos
epochalnisvet.cz
Tisíc tváří Amazonie v Pavilonu Anthropos
Výstava v Moravském zemském muzeu v Brně přináší jedinečný, nezkreslený vhled do života původních obyvatel Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely a Brazílie, kteří se významnou měrou sami podíleli na podobě expozice.   S bohatou kulturou, chápáním přírody, mytologií, kosmologií a výkladem světa etnik jako jsou např. Shuarové, Achuarové, Kofánové, Cashinahuové,Tucanové nebo Yanomamiové, se návštěvníci seznámí prostřednictvím
Postlerová pro něj udělala všechno
nasehvezdy.cz
Postlerová pro něj udělala všechno
Třebaže Simona Postlerová (†59) nepatřila k těm, kteří musejí za každou cenu hrát prim, byla nepřehlédnutelná. Nejen pro svou zajímavou tvář, ale především pro své procítěné herectví. A taková byla i
Bataanský pochod smrti: 105 kilometrů krutosti
epochaplus.cz
Bataanský pochod smrti: 105 kilometrů krutosti
Zástupy zubožených pomalu jdou. Krok za krokem. Bez zastavení. Protože kdo zastaví nebo padne, ten je zastřelen. Jak kilometry přibývají, mnozí jsou vyčerpaní tak, že jim kulka začíná připadat jako vysvobození. Po čtyřech měsících intenzivních bojů je 9. dubna 1942 obležená americká a filipínská armáda bránící bataanský poloostrov nucena kapitulovat a vzdát se japonské armádě.
O filipojakubské noci jsem uviděla čarodějnici
skutecnepribehy.cz
O filipojakubské noci jsem uviděla čarodějnici
Pálení čarodějnic je u nás tradicí. Seděli jsme kolem ohně a popíjeli, po půlnoci mě ale napadl pták jako z hororu. Poslala ho na mě zlá sousedka? Pálení čarodějnic pro nás vždycky znamená velkou zábavu a radost až do rána. Tuto tradici se snažili v naší vsi místní držet i v době mého dětství, i když tomu nebyl minulý režim zrovna nakloněný. Dodnes
Prolomení Enigmy trvalo roky, dnes by to umělá inteligence zvládla „za chvilku“
21stoleti.cz
Prolomení Enigmy trvalo roky, dnes by to umělá inteligence zvládla „za chvilku“
Enigma byl šifrovací stroj podobný psacímu stroji, který používal symetrickou šifru. S jeho pomocí nacistické velení během druhé světové války komunikovalo s jednotlivými složkami armády, například s
Beneš dezertérům z Klapálkova praporu odpustil
historyplus.cz
Beneš dezertérům z Klapálkova praporu odpustil
„Čekat, pořád čekat. Proč a na co? Zpropadení Němci obsadili naši vlast a my budeme jenom trpně přihlížet, jak si ji přivlastňují, až už nezbude vůbec nic českého? To přece ne!“ bouchne jeden z českých vojáků do stolu. Trpělivost zrovna není jeho silnou stránkou.   „Chceme bojovat,“ zní jednomyslně z úst československých vojáků, kteří v
Hostýn: Působí zde Panna Marie?
epochanacestach.cz
Hostýn: Působí zde Panna Marie?
Hostýn je 735 metrů vysoký kopec, na kterém se nachází významné poutní místo. Podle pověsti se zde ve 13. století ukrývali lidé při velkém nájezdu Tatarů. Scházela jim prý ale voda. Proto se modlili k Panně Marii a nebeská pomoc údajně skutečně přišla. V roce 1241 se Evropa brání nájezdům Mongolů z východu. Jedna část –
Michal Sendivoj: Alchymista, který záhadně zbohatl
enigmaplus.cz
Michal Sendivoj: Alchymista, který záhadně zbohatl
Nadaný polský alchymista, který na dvoře Rudolfa II. působí od roku 1595, se odmlada snaží přijít na kloub tomu, jak vyrobit zlato. Žádný z jeho pokusů však nikdy nevyšel. Michal Sendivoj (1566–1636)
Probuďte v sobě bohyni!
nejsemsama.cz
Probuďte v sobě bohyni!
Květen přináší energii svěžesti a lásky, což je ideální čas pro propojení se s naší ženskou silou. Po staletí lidé uctívali bohyně spojené s životodárnou magií, kterou můžeme využít i dnes. Ponořme se do jejich tajemství. Květen je měsíc, kdy příroda rozkvétá v plné síle a i naše duše touží po obnově a růstu. Tento čas je prosycený energií jara a
Luminox představuje své dosud nejvíce stealth taktické hodinky
iluxus.cz
Luminox představuje své dosud nejvíce stealth taktické hodinky
Společnost Luminox rozšiřuje svou legendární řadu Navy SEAL 3500 o nové hodinky blackout s inspirací stealth, které jsou vyrobeny výhradně z patentovaného materiálu CARBONOX™. Díky pouzdru, lunetě, a
Ve znamení geometrie a olivovníků
rezidenceonline.cz
Ve znamení geometrie a olivovníků
Prosklené atrium se vzrostlou zelení, viditelnou téměř z každé části rezidence, je srdcem pozoruhodného projektu, vytvořeného na pozemku o velikosti téměř tří set čtverečních metrů. Původní myšlenkou zadavatele byl požadavek na vznik bydlení o třech úrovních, s respektem k cílené harmonii zvolených materiálů a očekávané funkčnosti. Součástí představ investora bylo i propojení společenské zóny v zájmu její