Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém.
Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísadou a trochou tekutiny. Stejné kousky ale umí i některé potraviny.

Podmáslí
V původní podobě je podmáslí nasládlé, protože jde o vedlejší produkt při výrobě másla ze smetany. Pak se ale do něj přidávají bakterií mléčného kvašení, které mu dávají příjemně nakyslou pikantní chuť – a také schopnost hojně tvořit bublinky. Než ho ale nalijete do těsta, musíte ho nejdřív smíchat s jedlou sodou.
Jak nahradit 1 lžičku prášku do pečiva (5 g): Smíchejte 122 g podmáslí (což je asi půl šálku) a 1 g jedlé sody (zhruba ¼ lžičky). Ale pozor, aby těsto nebylo řídké, je současně potřeba v odpovídajícím poměru snížit množství mléka nebo jiných tekutin v receptu.
Tip: Stejným způsobem a v témže poměru se dá použít také kvalitní bílý jogurt.

Citronová šťáva
To je zjednodušená verze předchozího tipu, kombinuje se pouze vlastní kyselá složka a jedlá soda. Kromě citronové šťávy to může být i ovocný ocet.
Má to tu výhodu, že nemusíte příliš upravovat poměr mléka v receptu, na druhou stranu větší množství sody může vést k určité nahořklosti.
Jak nahradit 1 lžičku prášku do pečiva (5 g): Smíchejte 3 g jedlé sody (zhruba ¾ lžičky) s trochou citronové šťávy nebo octa.

Melasa
Ačkoli jde víceméně o sladidlo a vedlejší produkt při výrobě cukru, melasu lze použít i jako náhradu prášku do pečiva. Je totiž dostatečně kyselá, aby po smíchání s jedlou sodou vytvořila patřičně šumivou reakci.
Jak nahradit 1 lžičku prášku do pečiva (5 g): Do 84 g melasy (¼ šálku) přimíchejte 1 g jedlé sody (zhruba ¼ lžičky). I v tomto případě je třeba recept poněkud upravit: Množství cukru snižte asi o 50 g a tekutinu přidávejte postupně, aby těsto nebylo řídké.

Pálenka
Pokud nepečete pro děti – alkohol se nedokáže zcela vypařit -, pak můžete kyprost těsta podpořit pálenkou, koňakem, whisky nebo vodkou. Rum se příliš nehodí pro svou intenzivní chuť a aroma.
Jak nahradit 1 lžičku prášku do pečiva (5 g): Použijte 2 lžíce vysokoprocentního alkoholu.

Sycená voda nebo minerálka
Nadlehčují těsto velmi intenzivně, ale mají dvě slabiny. Hodí se jen do tekutějších těst jako náhrada mléka, navíc je třeba do mouky rozmíchat sušené mléko, aby mléčná složka chuťově nechyběla. Je to trochu komplikovanější, ale v nouzi toto řešení také funguje.

Co umí samokypřicí mouka?
Často se prodává pod označením samokynoucí, což úplně neodpovídá tomu, co umí. Nekyne, zato dodává těstu při pečení kyprost, protože je do ní přimísený prášek do pečiva.
Výraz samokynoucí je spíš nešikovný překlad z angličtiny, neboť tento zlepšovák pochází původně z Velké Británie.
Tam samokypřicí mouku vymysleli už na počátku 19. století jako pomoc pro lodní kuchaře, aby mohli pohodlně péct a nemuseli kontrolovat zásoby kypřicích přísad.
Jak ji použít? Samokypřicí mouka se hodí především pro piškotová a třená těsta. Vhodná může být i tam, kde je v receptu jedlá soda. Té pak stačí přidat méně, čímž se tolik neprojeví nahořklá chuť, kterou vytváří.
Teoreticky by se do samokypřicí mouky dalo přidat i droždí, ale jen v malém množství, aby nechyběla jeho chuť. Větší dávka by totiž vedla k tomu, že by těsto s velkou pravděpodobností hodně vyběhlo a pak by se vnitřně zbortilo.