Domů     Je čas vysadit houby
Je čas vysadit houby
30.5.2024

Milujete houby, ale do lesa už se nedostanete nebo chcete mít na talíři vždycky čerstvé, ať už je houbová sezona jakákoliv?

Zkuste si je vypěstovat sami. Samozřejmě to nebudou hřiby, i když pokusy se v tomto směru dělají, jenže s nevalnými výsledky. Hřibovité houby totiž potřebují symbiózu s různými dřevinami a travinami a té v domácích podmínkách nedosáhnete.

Vy potřebujete houby, které se živí odumírajícím organickým materiálem. Výběr není vůbec malý, ale pro začátek je lepší vybrat takové, které mají nejmenší nároky a odpustí vám i některé pěstitelské chyby.

Mezi takové patří různé druhy hlívy nebo houževnatec jedlý, který možná znáte pod názvem šiitake.

Kde pěstovat

I tady je možností víc. Můžete je pěstovat na zahradě, ve sklepě, ale i na terase nebo na balkonu. Důležité je vytvořit jim správné podmínky.

V bytě – ideální jsou hotové sadby nebo zahrádky či nádoby naplněné substrátem. Houbám se dobře daří v pokojových skleníčcích. Pozor je třeba dát na to, aby substrát byl stále vlhký, ale ne mokrý.

Ve sklepě – ideální jsou nevytápěné sklepy ve starších budovách, kde se teplota pohybuje od 10 do 15 °C a je zde vyšší vlhkost. Hodí se sem zejména žampionové zahrádky a sady s hotovými kulturami. Houby nepotřebují moc světla, i když i tohle záleží na druhu.

Na zahradě – skoro na každé se najdou stinné kouty a místa ve stínu a v polostínu. Pěstovat můžete na záhonech ze slámy nebo na naočkovaných špalcích, ale, což málokdo ví, i jen tak v půdě nebo na trávníku.

Musíte půdu odkrýt do hloubky 20 cm a naplnit ji houbovým substrátem, tedy pilinami, hoblinami, štěpkou z listnatých stromů, které jste předtím nechali nasáknout vodou. Substrát naočkujete sadbou a překryjete další vrstvou.

Nebo speciální krycí zeminou pro houby. Takový záhon vyžaduje minimální péči, jen za přílišného horka ho musíte zavlažit.

Co si vyberete? Slámu, dřevo, nebo…

Především záleží na podmínkách, které máte, a samozřejmě i na druhu hub, pro které jste se rozhodli. Pro začátečníky se nejvíce hodí hlíva ústřičná.

Na slámě

Použít můžete jakoukoliv slámu, i když je lepší vyhnout se té, která pochází z pole obhospodařovaného konvenčním způsobem.

Na rozdíl od slámy z ekologického zemědělství bylo s největší pravděpodobností obilí ošetřeno pesticidy proti houbovým chorobám, což by mohlo mít na naše pěstování vliv. Další podmínkou je, že sláma nesmí být plesnivá nebo nahnilá. A jak poznáte tu správnou?

Stéblo musí mít žlutou barvu a nemělo by se jednoduše rozlomit nebo rozdrobit mezi prsty. Balíky slámy by navíc měly obsahovat co nejméně jiných rostlin.

Jak na to?

Aby se podhoubí mohlo rozrůstat, musí být sláma vlhká. Balík slámy je potřeba namočit nejlépe přes noc. Můžete ho také důkladně prolít vodou. Pak slámu necháte okapat a můžete očkovat. Sadbu musíte vložit hluboko do balíku.

Pomocí čistého sázecího kolíku vyhloubíte otvory asi 20 cm od sebe a naplníte je hrudkami sadby. Poté každý otvor ucpete slámou.

Během následujících asi 6 až 8 týdnů se podhoubí rozrůstá, v případě horkého počasí je třeba balíky ochlazovat vodou, v případě přílišných srážek zase chránit před přemokřením. A kdy se objeví první plodnice?

Většinou v době, kdy teploty na nějaký čas poklesnou a je chladno a vlhko. Očekávat můžete 2 až 3 sklizně, poté slámu zkompostujte.

Na slaměných peletách

Vyrábějí se z drcené slámy a běžně se používají jako podestýlka v koňských stájích. Dostanete je v obchodech s krmivem pro dobytek, nebo se obraťte na chovatele koní. Vyrábějí se ze slámy, která se pod vysokým tlakem lisuje.

Před použitím je musíte nechat nabobtnat ve vodě, případně propařit. Tím pelety zvětší několikrát svůj objem. Aby nebyly příliš přemokřené, dodržujte poměr 1 díl pelet na 2 díly vody.

Když je substrát připravený, promíchejte ho se sadbou a naplňte nádoby nebo pytle, ve kterých chcete houby pěstovat. Musí mít samozřejmě průduchy, kterými budou houby prorůstat.

Podhoubí proroste asi za 2 týdny, první houby plodnice se objeví asi za 4. V té době potřebují vysokou vlhkost, měli byste je několikrát denně pokropit vodou.

Na dřevě

Pěstování na dřevěných špalcích nebo pařezech pomocí kolíčkové sadby je jednoduché.

Nejvhodnější jsou špalky z listnatých dřevin, jako je buk, dub, habr, javor… Houby lze vypěstovat i na měkkém dřevu, ale to se rychleji rozkládá, takže období pro sklizeň je kratší.

Ideální jsou špalky ze stromů, které byly káceny v zimě během období vegetačního klidu, mají totiž nižší obsah vody a obsahují látky, které růst podhoubí podpoří. Špalky nesmíte ale skladovat před naočkováním příliš dlouho, ne déle než 4 měsíce. Ideální pro sadbu jsou duben a květen.

Jak postupovat

Špalky nechte před očkováním dva dny máčet ve vodě a pak 1 den proschnout. Umístěte je na stinné vlhké místo a vyvrtejte otvory široké 9 mm a hluboké asi 5 cm. Vrtejte ale pomalu, protože při rychlém vrtání se dřevo zahřívá a ztvrdne.

Dřevěné kolíčky se sadbou natlučte do otvorů a zalepte včelím nebo svíčkovým voskem. Je celkem jedno, jestli budou špalky stát nebo ležet. Při kontaktu s půdou se v nich bude déle držet vlhkost a podhoubí může prorůst až do půdy, odkud získá další živiny.

Při pěstování na dřevě si na úrodu počkáte, může to trvat půl roku až rok, ale zase vám houbová kultura vydrží až 5 let.

Na hotovém substrátu

Ten je ideální pro začátečníky. A také se nejvíc hodí pro pěstování hub v interiéru, tedy ve sklepě, v bytě nebo na terase. Substráty se vyrábějí různé a obvykle je tvoří směs pilin, dřevní štěpky, sláma, přidávají se otruby a další přísady.

Nemusíte s nimi dělat nic, jen je naočkovat vybranou houbovou sadbou a udržovat je vlhké. Ještě jednodušší jsou hotové houbové sady nebo houbové zahrádky. Obsahují už prorostlý substrát, takže se zkrátí období čekání na úrodu. Nejlepší je objednat přímo u výrobce, protože je potřeba, aby byly čerstvé.

A co s úrodou?

Pěstované houby můžete upravovat stejně jako ty, které rostou v lese. A když je úroda opravdu velká, můžete je zavařit.

Ve sladkokyselém nálevu

1) Houby očistěte, pokrájejte a 2 minuty blanšírujte v osolené vodě.

2) Nálev si připravte z vody a vinného octa v poměru 3:1, přidejte cibuli, bobkový list, sůl, pepř, trochu cukru a hořčičná semínka. Koření můžete samozřejmě obměňovat a nálev si vyladit podle své chuti.

3) Nechte nálev povařit a horkým zalijte houby ve skleničkách. Důkladně uzavřete a nechte vychladnout. Můžete pro jistotu sterilovat 20 minut při 80 °C.

Houbová polévka

6 lžic másla, 2 šálky jemně nakrájené cibule, 180 g nakrájené hlívy, 180 g nakrájených kloboučků shiitake, 180 g žampionů, 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 3 lžíce brandy, 2 lžíce mouky, 4 šálky hovězího vývaru

1) Ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, restujte dozlatova asi 5 minut.

2) Přidejte všechny houby a tymián a restujte, dokud houby nezačnou hnědnout, asi 8 minut. Přidejte brandy, míchejte 30 sekund, poté vmíchejte mouku.

3) Pomalu vmíchejte vývar, polévku přiveďte k varu. Snižte plamen a duste odkryté 10 minut. Osolte, opepřete a rozlijte do misek.

Tip: Chcete-li se o pěstování hub dozvědět ještě více, vše podrobně najdete v knize Folko Kullmanna Vše o pěstování hub, kterou vydalo nakladatelství Kazda, knihykazda.cz.

Text: Eva Hořánková podle knihy Folka Kullmanna Vše o pěstování hub nakladatelství Kazda

Foto: Shutterstock, knihykazda.cz

Štítky:
reklama
Související články
21.6.2024
A přitom dokáže přinášet radost po převážnou část roku. Existuje spousta druhů, takže si vybere každý. A nebo si můžete na okně vytvořit celou sbírku. Když se o ni budete jen trochu starat, budou vás její květy těšit celá léta. Kde se vzala? Květina pochází z Tanzánie, kde ji v roce 1892 objevil baron Walter von Saint Paul-Illaire. Po něm také rostlina dostala své jméno Saintpaulia, což se v Če
10.6.2024
Petúnie jsou hned po muškátech nejoblíbenějším druhem truhlíkových rostlin. Osázet se jimi dají i mísy na terase, květináče na balkóně a dokonce i záhony. Každoročně se rozsáhlá nabídka petúnií a jejich nejbližších příbuzných surfinií rozrůstá o nové a nové druhy a kultivary. Ty se vzhledem buď prolínají a zdánlivě splývají, nebo se naopak výrazně liší od svých předchůdkyň. Jaké si vybrat? U p
19.4.2024
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude mít tvar, jak bude velký i jaký mu určíte os
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
27.3.2024
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, nechte se inspirovat japonskou ike
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Vymáčkněte to nejlepší z citronu!
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kvalita a design pro zdravý spánek
rezidenceonline.cz
Kvalita a design pro zdravý spánek
Noční odpočinek regeneruje tělo i mysl, zlepšuje paměť, podporuje imunitu a přispívá k lepší náladě. Kvalita spánku tedy ovlivňuje nejen zdraví, ale i produktivitu, kreativitu a sociální vztahy každého člověka. Základem každé ložnice je kvalitní a dobře umístěná postel. Její pozice by měla umožňovat pohodlný přístup z obou stran lůžka, což zamezí rušení partnera při
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
epochaplus.cz
Není akné jako akné: Zpozorněte zejména v létě
Kromě běžného akné, které se vyskytuje především v době puberty v důsledku prudkých hormonálních změn, existuje však též takzvané kosmetické akné, které vzniká v důsledku používání některých mastných krémů. Často se tak děje ve snaze zamaskovat již vzniklé vřídky. Stejně tak, jako některé kosmetické prostředky mohou situaci s akné zhoršit, existují pak samozřejmě i takové,
Konec světa, který nepřišel
enigmaplus.cz
Konec světa, který nepřišel
Astronomické znalosti starých Mayů ohromují i dnešní vědce, stejně jako mayský kalendář, který přesně předvídá pohyby Slunce, planet, zatmění a další jevy. Tento kalendář ale končí. Znají Mayové konec
Řecký salát „trošku jinak“
tisicereceptu.cz
Řecký salát „trošku jinak“
Tohle jsou všechny chutě léta. Olivy můžete nakombinovat i zelené. Místo sýra můžete udělat i variantu s tuňákem. Ingredience na 4 porce 200 g listového salátu 100 g černých oliv 150 g balkáns
Teď jsem šťastnou babičkou
skutecnepribehy.cz
Teď jsem šťastnou babičkou
Doktoři mi říkali, že nikdy nebudu máma. O to větší radost jsem měla, když mi gynekolog pověděl, že jsem ve třetím měsíci těhotenství. Bylo červencové ráno a já po dlouhé těžké noci svírala vytoužené novorozeňátko. Zdravá holčička s dolíčky na tvářích. Slzy mi radostí stékaly z očí. Pět krásných let jsme si s dcerkou užívali. Měli jsme to, o
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
21stoleti.cz
Jedovatí ohniví červi, kteří jedovatí nejsou
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červ
Cesta za pivem Karlovarským krajem
epochanacestach.cz
Cesta za pivem Karlovarským krajem
Každý správný výlet by měl být spojený s ochutnávkou místních specialit. Pokud už vás lázeňské oplatky ničím nepřekvapí, je na čase začít objevovat chutě piv z Karlovarského kraje. Existuje zde lokálních pivovarů hned několik a je na nich krásné to, že je každý jiný. Kamkoli zavítáte, vždy vás překvapí něco nového. V Karlovarském kraji se vaří
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
iluxus.cz
SIN Studio Gallery, nová galerie na Jungmannově náměstí v Praze, přivítala první návštěvníky
SIN Studio Gallery, známá svou jedinečnou sklářskou technologií Vitrum Vivum, přivítala návštěvníky ve své nově otevřené galerii na Jungmannově náměstí. Tato nová pobočka, která spojuje tradiční sklář
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
epochalnisvet.cz
Monolity Pumapunku: Přesnost, která udivuje dodnes
V departementu La Paz najdete jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit Bolívie. Bývalé andské město Tiwanaku. Necelý kilometr od něj leží nejzáhadnější část – Pumapunku, v překladu Brána pumy.   Západobolivijský chrámový komplex objeví již španělští dobyvatelé. „Na jedné z plošin se tyčí mohutná brána a cosi jako okno,“ popíše nám, zřejmě jako první, jezuitský misionář Bernabé Cobo (1582–1657).
Lososová pomazánka
nejsemsama.cz
Lososová pomazánka
Ryby by se v jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, nebo pečeného kusu masa. Ingredience: 100 g uzeného lososa 400 g Lučiny nebo jiného krémového sýra 2 šalotky (1 červená cibule) hrst klíčků (ředkvička, řeřicha) hrst nasekané čerstvé petrželky sůl pepř Postup: Zeleninu jemně nastrouháme nebo použijeme robota. Vymačkáme přebytečnou šťávu a smícháme
Potrestal král významného měšťana neprávem?
historyplus.cz
Potrestal král významného měšťana neprávem?
Protestuje, že se ničím neprovinil, odmítá obvinění ze zrady. Zbytečně, Ferdinand I. se rozhodl, že udělá ze svého věrného služebníka obětního beránka! Krále neobměkčí ani Jakubův věk – 70letého starce vydá katovi…   Vzpoura českých stavů proti králi Ferdinandovi I. (1503–1564) skončila v roce 1547 debaklem. Habsburk si svůj triumf náležitě vychutná. Tvrdě potrestá hlavně
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
nasehvezdy.cz
Místo veselky smutný rozchod mezi Sedláčkovou a Töpferem?
Hvězda seriálu Zlatá labuť Jitka Sedláčková (63) už několik let tvoří pár se starším restauratérem Pavlem Töpferem (76). Bratra herce Tomáše Töpfera (73) dlouho vykreslovala jako svého pana Božského