Domů     Je čas vysadit houby
Je čas vysadit houby
30.5.2024

Milujete houby, ale do lesa už se nedostanete nebo chcete mít na talíři vždycky čerstvé, ať už je houbová sezona jakákoliv?

Zkuste si je vypěstovat sami. Samozřejmě to nebudou hřiby, i když pokusy se v tomto směru dělají, jenže s nevalnými výsledky. Hřibovité houby totiž potřebují symbiózu s různými dřevinami a travinami a té v domácích podmínkách nedosáhnete.

Vy potřebujete houby, které se živí odumírajícím organickým materiálem. Výběr není vůbec malý, ale pro začátek je lepší vybrat takové, které mají nejmenší nároky a odpustí vám i některé pěstitelské chyby.

Mezi takové patří různé druhy hlívy nebo houževnatec jedlý, který možná znáte pod názvem šiitake.

Kde pěstovat

I tady je možností víc. Můžete je pěstovat na zahradě, ve sklepě, ale i na terase nebo na balkonu. Důležité je vytvořit jim správné podmínky.

V bytě – ideální jsou hotové sadby nebo zahrádky či nádoby naplněné substrátem. Houbám se dobře daří v pokojových skleníčcích. Pozor je třeba dát na to, aby substrát byl stále vlhký, ale ne mokrý.

Ve sklepě – ideální jsou nevytápěné sklepy ve starších budovách, kde se teplota pohybuje od 10 do 15 °C a je zde vyšší vlhkost. Hodí se sem zejména žampionové zahrádky a sady s hotovými kulturami. Houby nepotřebují moc světla, i když i tohle záleží na druhu.

Na zahradě – skoro na každé se najdou stinné kouty a místa ve stínu a v polostínu. Pěstovat můžete na záhonech ze slámy nebo na naočkovaných špalcích, ale, což málokdo ví, i jen tak v půdě nebo na trávníku.

Musíte půdu odkrýt do hloubky 20 cm a naplnit ji houbovým substrátem, tedy pilinami, hoblinami, štěpkou z listnatých stromů, které jste předtím nechali nasáknout vodou. Substrát naočkujete sadbou a překryjete další vrstvou.

Nebo speciální krycí zeminou pro houby. Takový záhon vyžaduje minimální péči, jen za přílišného horka ho musíte zavlažit.

Co si vyberete? Slámu, dřevo, nebo…

Především záleží na podmínkách, které máte, a samozřejmě i na druhu hub, pro které jste se rozhodli. Pro začátečníky se nejvíce hodí hlíva ústřičná.

Na slámě

Použít můžete jakoukoliv slámu, i když je lepší vyhnout se té, která pochází z pole obhospodařovaného konvenčním způsobem.

Na rozdíl od slámy z ekologického zemědělství bylo s největší pravděpodobností obilí ošetřeno pesticidy proti houbovým chorobám, což by mohlo mít na naše pěstování vliv. Další podmínkou je, že sláma nesmí být plesnivá nebo nahnilá. A jak poznáte tu správnou?

Stéblo musí mít žlutou barvu a nemělo by se jednoduše rozlomit nebo rozdrobit mezi prsty. Balíky slámy by navíc měly obsahovat co nejméně jiných rostlin.

Jak na to?

Aby se podhoubí mohlo rozrůstat, musí být sláma vlhká. Balík slámy je potřeba namočit nejlépe přes noc. Můžete ho také důkladně prolít vodou. Pak slámu necháte okapat a můžete očkovat. Sadbu musíte vložit hluboko do balíku.

Pomocí čistého sázecího kolíku vyhloubíte otvory asi 20 cm od sebe a naplníte je hrudkami sadby. Poté každý otvor ucpete slámou.

Během následujících asi 6 až 8 týdnů se podhoubí rozrůstá, v případě horkého počasí je třeba balíky ochlazovat vodou, v případě přílišných srážek zase chránit před přemokřením. A kdy se objeví první plodnice?

Většinou v době, kdy teploty na nějaký čas poklesnou a je chladno a vlhko. Očekávat můžete 2 až 3 sklizně, poté slámu zkompostujte.

Na slaměných peletách

Vyrábějí se z drcené slámy a běžně se používají jako podestýlka v koňských stájích. Dostanete je v obchodech s krmivem pro dobytek, nebo se obraťte na chovatele koní. Vyrábějí se ze slámy, která se pod vysokým tlakem lisuje.

Před použitím je musíte nechat nabobtnat ve vodě, případně propařit. Tím pelety zvětší několikrát svůj objem. Aby nebyly příliš přemokřené, dodržujte poměr 1 díl pelet na 2 díly vody.

Když je substrát připravený, promíchejte ho se sadbou a naplňte nádoby nebo pytle, ve kterých chcete houby pěstovat. Musí mít samozřejmě průduchy, kterými budou houby prorůstat.

Podhoubí proroste asi za 2 týdny, první houby plodnice se objeví asi za 4. V té době potřebují vysokou vlhkost, měli byste je několikrát denně pokropit vodou.

Na dřevě

Pěstování na dřevěných špalcích nebo pařezech pomocí kolíčkové sadby je jednoduché.

Nejvhodnější jsou špalky z listnatých dřevin, jako je buk, dub, habr, javor… Houby lze vypěstovat i na měkkém dřevu, ale to se rychleji rozkládá, takže období pro sklizeň je kratší.

Ideální jsou špalky ze stromů, které byly káceny v zimě během období vegetačního klidu, mají totiž nižší obsah vody a obsahují látky, které růst podhoubí podpoří. Špalky nesmíte ale skladovat před naočkováním příliš dlouho, ne déle než 4 měsíce. Ideální pro sadbu jsou duben a květen.

Jak postupovat

Špalky nechte před očkováním dva dny máčet ve vodě a pak 1 den proschnout. Umístěte je na stinné vlhké místo a vyvrtejte otvory široké 9 mm a hluboké asi 5 cm. Vrtejte ale pomalu, protože při rychlém vrtání se dřevo zahřívá a ztvrdne.

Dřevěné kolíčky se sadbou natlučte do otvorů a zalepte včelím nebo svíčkovým voskem. Je celkem jedno, jestli budou špalky stát nebo ležet. Při kontaktu s půdou se v nich bude déle držet vlhkost a podhoubí může prorůst až do půdy, odkud získá další živiny.

Při pěstování na dřevě si na úrodu počkáte, může to trvat půl roku až rok, ale zase vám houbová kultura vydrží až 5 let.

Na hotovém substrátu

Ten je ideální pro začátečníky. A také se nejvíc hodí pro pěstování hub v interiéru, tedy ve sklepě, v bytě nebo na terase. Substráty se vyrábějí různé a obvykle je tvoří směs pilin, dřevní štěpky, sláma, přidávají se otruby a další přísady.

Nemusíte s nimi dělat nic, jen je naočkovat vybranou houbovou sadbou a udržovat je vlhké. Ještě jednodušší jsou hotové houbové sady nebo houbové zahrádky. Obsahují už prorostlý substrát, takže se zkrátí období čekání na úrodu. Nejlepší je objednat přímo u výrobce, protože je potřeba, aby byly čerstvé.

A co s úrodou?

Pěstované houby můžete upravovat stejně jako ty, které rostou v lese. A když je úroda opravdu velká, můžete je zavařit.

Ve sladkokyselém nálevu

1) Houby očistěte, pokrájejte a 2 minuty blanšírujte v osolené vodě.

2) Nálev si připravte z vody a vinného octa v poměru 3:1, přidejte cibuli, bobkový list, sůl, pepř, trochu cukru a hořčičná semínka. Koření můžete samozřejmě obměňovat a nálev si vyladit podle své chuti.

3) Nechte nálev povařit a horkým zalijte houby ve skleničkách. Důkladně uzavřete a nechte vychladnout. Můžete pro jistotu sterilovat 20 minut při 80 °C.

Houbová polévka

6 lžic másla, 2 šálky jemně nakrájené cibule, 180 g nakrájené hlívy, 180 g nakrájených kloboučků shiitake, 180 g žampionů, 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 3 lžíce brandy, 2 lžíce mouky, 4 šálky hovězího vývaru

1) Ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo. Přidejte cibuli, restujte dozlatova asi 5 minut.

2) Přidejte všechny houby a tymián a restujte, dokud houby nezačnou hnědnout, asi 8 minut. Přidejte brandy, míchejte 30 sekund, poté vmíchejte mouku.

3) Pomalu vmíchejte vývar, polévku přiveďte k varu. Snižte plamen a duste odkryté 10 minut. Osolte, opepřete a rozlijte do misek.

Tip: Chcete-li se o pěstování hub dozvědět ještě více, vše podrobně najdete v knize Folko Kullmanna Vše o pěstování hub, kterou vydalo nakladatelství Kazda, knihykazda.cz.

Text: Eva Hořánková podle knihy Folka Kullmanna Vše o pěstování hub nakladatelství Kazda

Foto: Shutterstock, knihykazda.cz

Štítky:
Související články
5.2.2025
Na bonsaje čekají v domácnostech dvě hlavní nebezpečí – příliš mnoho vody v misce a první přezimování. Navíc nároky na zimní podmínky se mohou u ministromků podle druhu zásadně lišit. Největší chyby jako amatérští pěstitelé děláme u bonsají pokojových, naopak venkovní mívají lepší vyhlídky přežít zimu. Venku často pěstujeme jehličnany, u nichž automaticky předpokládáme, že si s mrazem poradí. C
26.10.2024
Sezóna sekání se chýlí ke konci. Možná i vám sekačka dosluhuje a plánujete koupit novou. Teď můžete natrefit i na posezónní slevy, které bývají výrazné, takže určitě ušetříte. Jenže jakou vybrat, aby vám dělala nejen radost, ale práce s ní byla pohodlná a váš trávník krásně vypadal? Možností je opravdu hodně a tak záleží na tom, jaký typ je vám bližší a samozřejmě i na penězích, které jste ochotn
22.10.2024
Asi to znáte. Chcete mít hezký trávník, záhonky plné květin a najednou, právě uprostřed, hromádka hlíny. A kdyby jen jedna. Je tu krtek. A to vám tak trochu, nebo možná víc, kazí náladu. A nic není platné, že jste už od dětství milovali toho roztomilého tvorečka, který si tak přál kalhotky s kapsami. A když je dostal, jeho radost neznala mezí. Jenže vaší jedinou radostí a přáním by teď bylo, kdyb
14.10.2024
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo z nás. Ale po sezoně se to prostě udělat musí, a když už, tak pořádně. A je celkem
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
historyplus.cz
9 kritických momentů pro Přemyslovce: Vzpoury, války, ztracené země a rodinné vraždění
Hned třikrát usedl Jaromír na knížecí stolec v Praze. Počtvrté se ale možnosti vládnout českým zemím raději vzdal. Stárnoucí, oslepený a vykastrovaný kníže chtěl v klidu dožít, jenže ani to mu jeho nepřátelé nedopřáli! Dynastie Přemyslovců u nás vládla přes 400 let. Její knížata a králové postupně vybudovali z českých zemí mocnou a bohatou středoevropskou
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
rezidenceonline.cz
Duchovní villa se sex-appealem Marilyn Monroe
Z plošiny na vrcholu soukromého útesu na ostrově Phuket, v místní nejbohatší milionářské čtvrti, shlíží z výšky 80 metrů na tyrkysové vody Andamanského moře luxusní Villa Yin. Sídlo zasazené do tropického deštného pralesa, nabízející 739 čtverečních metrů vnitřních a o padesát čtverečních metrů více venkovního prostoru, je ztělesněním dokonalé symbiózy starověkých principů taoismu s přírodním
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
epochanacestach.cz
NAĎA KONVALINKOVÁ V HOVORECH W
Vinohradské Hovory W opět přivítají diváky v rozhlasové kavárně Radiocafé. S milou herečkou si budou povídat moderátoři Jiří Werich Petráše a Pavel Mészáros. Opět za podpory projektu Podzim s láskou a humorem.
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
nasehvezdy.cz
Zamotala mu krásná Milfajtová hlavu?
Půvabná herečka ze seriálu ZOO Sára Milfajtová (33) už dlouho nemůže najít toho pravého. Přitom ctitelů má mnoho a patří mezi ně třeba i oblíbený herec Bohumil Klepl (66). Ten se dokonce v jednom ro
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
enigmaplus.cz
Tajemná oblast Dobogókő: Konaly se zde tajné korunovace uherských králů?
Dobogókő je oblíbená turistická oblast v Maďarsku. Zároveň se jedná o lokalitu s častým výskytem paranormálních jevů. Vyhledávána je i jako poutní místo maďarských neopohanů – vyznavačů víry Táltos. N
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
skutecnepribehy.cz
Ten pravý čekal blíž, než jsem si myslela
Vše nasvědčovalo tomu, že jsem udělala štěstí. Vdát se Rakouska bylo terno. Měla jsem bohatého manžela, ale životní láska to nebyla. Táta vždycky říkal, že jediný rodinný poklad jsem já. Měla jsem hezké dětství, ale trpěla jsem mindráky, protože spolužačky chodily lépe oblečeny a bydlely v hezčích bytech. My jsme doma žili takříkajíc z ruky do úst. Tehdy
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
21stoleti.cz
Vědci zjistili, jak potlačit strach u myší. Pomůže to lidem trpícím úzkostmi a stresovou poruchou?
Neurovědcům a neurologům z univerzit v australském Sydney se podařilo potlačit u myší instinkt utéct a schovat se před nebezpečím. Zjistili, že při tom spolupracují dvě oblasti mozku. Doufají, že by t
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
epochaplus.cz
Záhady slunečních skvrn: Proč je Slunce flekaté?
Hrníček třískne o podlahu a káva vystříkne na lem naškrobeného ubrusu. „To jsou snad dneska skvrny na Slunci, nebo co,“ zoufá si mladík, když sbírá střepy. Studii, nakolik tato sluneční aktivita ovlivňuje naši šikovnost, zatím nemáme. Způsobit ale dokáže pořádné patálie…   Můžeme sluneční skvrny vidět pouhým okem? Ano! Pokud se zadíváte do Slunce… Budete
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Lososový tatarák s avokádem
Tenhle luxusní lehký předkrm s vůní exotiky si určitě zamilujete vy i vaše láska. Pro svátek zamilovaných je perfektní. Potřebujete: ✿ 200 g lososa ✿ 1 červenou cibuli ✿ 1 lžíci kaparů ✿ 1 citron ✿ 1 lžíci olivového oleje ✿ hrst salátových listů (polníček, rukola…) ✿ ½ lžíce balzamikového octa ✿ 1 avokádo ✿ špetku soli, pepř
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
iluxus.cz
Mühle Glashütte s vlastním vývojem u sportovní edice
Krátce po loňských výročních oslavách, které ještě umocnily ohromný zájem o hodinky německé rodinné značky Mühle Glashütte, navazuje výrobce na boom další limitovanou edicí chronografů modelem Sportiv
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
epochalnisvet.cz
Zažijte exkurzi do univerzitních lesů
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout
Banánové lívance
tisicereceptu.cz
Banánové lívance
Co takhle překvapit svou drahou polovičku exkluzivní snídaní? Tohle je náš tip. Suroviny na 4 porce 100 ml mléka 4 banány 2 vejce 130 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva olej na smažení